Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że jest to ciężkie do określenia i dlatego pytam czy ktoś to opanował. Widzę, ze raczej nie.

Jeżeli ktoś z Was eksperymentował z pułapkami to na pewno brał pod uwagę głębokość korekcji pasma dla upierdliwej częstotliwości rezonansowej.

Proszę podać jaka ilość pułapek w danym pomieszczeniu Was zadowoliła.

Proszę podać jaka ilość pułapek w danym pomieszczeniu Was zadowoliła.

Tego dowiesz się robiąc pomiar. Teoria może być myląca.

Tyle to wszyscy wiemy.

Może masz kontakt do dobrej stolarni, która wykona takie ustroje?

Robota raczej przy tym dość żmudna.

To co tu przedstawiasz jest w zasadzie zgodne z moją sugestią ;-)

Mój dyfuzor ma 10cm, bo na tyle... zgodziła się żona ;-) Był to jakiś kompromis, miedzy moim dążeniem do poprawy dźwięku, przestrzenią, którą swoimi działaniami zajmę w pokoju i estetyką "produktu końcowego"...

Przy 20cm dyfuzor będzie "schodził" wg kalkulatora na 400Hz. To raczej nie są jeszcze składowe rezonansów pomieszczenia. IMHO, w przypadku rozpraszania średnich tonów nie ma konieczności tak precyzyjnego kalkulowania - dyfuzory i tak działają dość szerokopasmowo, więc na pewno spełnią swoją rolę, jakie by nie były. Przy rezonatorach trzeba się już bardziej postarać, żeby "trafić" akurat w mody pomieszczenia.

Gotowe dyfuzory są raczej płytkie.

Może zrobię głęboki na 15cm.

Zapuściłem dźwięki basowe ze strony Imacmana - sporo rezonansów powyżej 50hz, teoretycznie taki rezonator, nawet dużo głębszy nie powinien mieć na nie wpływu, a jednak... Swojego czasu po lekturze forum poustawiałem na parapecie bezpośrednio za głośnikami książki poukładane w studnie i poprawa właśnie basów (reszty pasma też) była b. wyraźna (właściwie nazwałbym to cudem). A może jest to subiektywne - poprawiły się średnie, więc lepiej zaczęły brzmieć basy.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

...  i poprawa właśnie basów reszty pasma też) była b. wyraźna (właściwie nazwałbym to cudem). A może jest to subiektywne - poprawiły się średnie, więc lepiej zaczęły brzmieć basy.

To nie omamy:-).

Bas staje sie po prostu czytelniejszy pomimo, że jest go tyle samo. Rozpraszanie powoduje że środek gra z większą kulturą nie narzucajac sie zanadto. Pomaga to w lepszym odbiorze reszty pasma.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Czyli co, warto zrobić jak najgłębsze? Będą stać dosłownie 10cm za głośnikami. Jak pisałem wcześniej, mój sprzęt, to nie generator basów :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Po co chcesz stawiać rezonatory zaraz za kolumnami? Wystarczy, że postawisz je w miejscu pierwszych bezpośrednich odbić. Dla poprawy reprodukcji basu, za kolumnami ustaw absorbery z gęstej wełny mineralnej, odpowiednio zaaplikowana pochłania już od 50Hz.

Po co chcesz stawiać rezonatory zaraz za kolumnami? Wystarczy, że postawisz je w miejscu pierwszych bezpośrednich odbić. Dla poprawy reprodukcji basu, za kolumnami ustaw absorbery z gęstej wełny mineralnej, odpowiednio zaaplikowana pochłania już od 50Hz.

To będą dyfuzory, a nie rezonatory, a kolumny, jak pisałem wcześniej, na dłuższej ścianie (czyli pod ścianą), jak na tym obrazku z hifi.pl :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może niedokładnie opisałem, w każdym bądź razie blisko kolumn.

Co do absorberów to czy w moim małym pokoiku (12m2), nie będą za bardzo wygłuszać? Próbowałem wcześniej coś tam wytłumiającego powiesić na ścianach i zawsze efektem było zmulenie dźwięku. W tej chwili mam w rogach pokoju na wysokości uszu postawione okrągłe, miękkie przedmioty (śpiwór, namiot, karimata) i z jednej strony basy i średnie tony bardzo się poprawiły, ale jednocześnie mam wrażenie że ich miękkość trochę "udupiła" żywość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no i jest finał: 2x dyfuzor qrd 1d o głebokości 16cm, wysok 90cm i szer 57cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-13112-0-17278400-1350335355_thumb.jpg

zrobiony ze sklejki, polecam www.sklejki.pl, przycinaja na wymiar i towar dostarczaja w 2 dni a przy tym wyszło mi taniej niż na miejscu w OBI.

odsłuchy trwają....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak je (dyfuzory) podniesiesz o 15-20cm w górę to może być sporo lepiej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

no i jest finał: 2x dyfuzor qrd 1d o głebokości 16cm, wysok 90cm i szer 57cm

zrobiony ze sklejki, polecam www.sklejki.pl, przycinaja na wymiar i towar dostarczaja w 2 dni a przy tym wyszło mi taniej niż na miejscu w OBI.

odsłuchy trwają....

A jak grube masz ścianki tworzące "dno" studni? Zrobiłeś je z kilku warstw sklejki?

Dzięki za namiar na sklep, dobrze wiedzieć.

Przy okazji, a co myślicie o zrobieniu dyfuzora z płyty kartonowo gipsowej - było by bardzo tanio, trzeba by tylko precyzyjnie ją dociąć, później można pomalować farbą. Ścianki nie byłyby za grube?

jak grube masz ścianki tworzące "dno" studni? Zrobiłeś je z kilku warstw sklejki?

Dzięki za namiar na sklep, dobrze wiedzieć.

bardzo proszę..... sklejka 3mm obliczone w qrdude z zamiarem wykonania najprostszego podstawowego dyfuzora qrn 7. chciałem sprawdzić czy uda mi się zmierzyć z wykonaniem czegoś takiego i czy wniesie to jakąś poprawę owo rzeczone voodoo od którego aż huczy na forum ;-) kilka osów pytał mnie na pw ile mnie to kosztowało. odpowaiadam: kupienie sklejki wraz z przycięciem na polecanej stronie na 2 dyfuzory i jeszcze zostało sporo zapasu materiału = ok.180pln z przesyłką plus klej, malowanie, akryl do uszczelniania.razem jakieś 200pln za 2 dyfuzory. ale wliczając w to czas i pracę poświęconą temu projektowi to już mówię, że nawet jakby ktoś zaproponował mi za te dyfuzory 400pln za jeden to nie byłbym przekonany czy to dobra rekompensata. stwierdzam Imacman, że cena jaką mi podałeś za qrd 2d twojego kolegi jest mocno atrakcyjna !!!

co to dało: nie wiem czy to widać na zdj. ale mam trudne pomiesczenie: poddasze 22m, z jednej strony spad a w mniej więcej 2/3 pokoju na całej przez całą szerokość stopień/schodek. teraz kolumny mam ustawione tak że "gwizdki mam na wysokości uszu ale podłoga jest obniżona w miejscu odsłuchowym o 40cm z powodu tego stopnia. tak.że po przeciwnej stronie kolumn nie da się za bardzo ustawić bo obniży je to o jakieś 40cm a ja pod spadem musiałbym siedzieć na ziemi;-). tak njak teraz jest to chyba najlepsze wyjscie...jedyny problem jaki był to lekkie przesunięcie sceny w prawo...może dlatego że po prawej ściana w cegiełkach a po lewj 2 okna. zastosowanie absorberów pt 80 i dyfuzorów zniwelowało to. dyfuzory dodatkowo powiększyły scenę...dzwięk nie wychodzi już jakby z głębi łączenia sufitu i podłogi...jest normalna wysokość ale i super ogniskowanie zródeł, nie wiem czy może być więcej szczegółow...pewno może ale dla mnie już wystarczy;-) nic nie dudni, muzyka taka z jakiej słynie naim czyli tempo, rytm i timing ;-)

dla mnie ok...warto było

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-13112-0-24454300-1350409115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek duże dzięki za kontakt do Cezarego. Moje pierwsze i chyba w tym pomieszczeniu jedyne adaptacje akustyczne, więcej nie trzeba jeśli mamy pogodzic salon z pokojem odsłuchowym. Nawet żonie sie podobają:)))

Powiem tyle, to się sprawdza. W uproszczeniu różnica polega na tym jakby czytać z okularami i bez (dla tych co oczywiście potrzebują okularów do czytania:)))

Nie jestem biegły w opisach, ale polegam na mojej żonie, (wykształcenie muzyczne, i ma świetny słuch) powiedziała, że te ustroje zostają:)))

dsc0050uc.jpg

Ewentualnie mozna jeszcze tak. Ale mam wrażenie, że wysokie tony są wytłumione za bardzo.

dsc0052rm.jpg

Edytowane przez panerai_47

Zaproponuj żonie podniesienie telewizora i wciśnięcie w to miejscedodatkowych dyfuzorów,moja się zgodziła , jutro moają dojść dyfuzory Cezarego w liczbie 6szt

takie ustawienie tv aby wisiał wyżej, to mi sie nie podoba. Bedzie o dobre 60 cm wyżej, a do tv mam 4 metry. Gdyby był w odleglości 5 m to ewentualnie było by ok. muszę to przemyśleć :) Ale faktem jest, że jak postawiłem te pionowe dyfuzory przed tv było jeszcze lepiej.

Edytowane przez panerai_47

Ewentualnie mozna jeszcze tak. Ale mam wrażenie, że wysokie tony są wytłumione za bardzo.

dsc0052rm.jpg

Miejsce za kolumnami nie jest najlepszym miejscem dla dyfuzorów. Lepiej sprawdzą się one w miejscu pierwszych odbić.

Dyfuzory na zdjęciu działają praktycznie tylko zakresie średnich częstotliwości, ew. wysokich. Kolumny w zakresie średnich i wysokich częstotliwości są mocno kierunkowe,

emitują niewiele dźwięku do tyłu, dlatego niewiele dociera do dyfuzorów przedstawionych na zdjęciu...

Generalnie dyfuzory najlepiej sprawdzają się na tylnej ścianie lub na ścianach, ale tych położonych dalej od kolumn.

Obecne ułożenie najprawdopodobniej daje jakąś poprawę, ale można uzyskać o wiele większa poprawę przy niewielkiej zmianie.

Dlaczego tak jest, mozna przeczytac tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aku Pro

bardzo proszę..... sklejka 3mm obliczone w qrdude ...

Czy takie "denka" studni nie są za cienkie, czy taki "dyfuzor nie jest zbyt "przezroczysty" dla fali dźwiękowej?

Czy takie "denka" studni nie są za cienkie, czy taki "dyfuzor nie jest zbyt "przezroczysty" dla fali dźwiękowej?

wypełnione pt 80, na pewno grubsza sklejka da więcej.

• 4 tygodnie później...

Panowie, znalazlem ciekawy material ktory jak mniemam moglby sie nadawac na budowe cylindrycznych dyfuzorow, mianowicie kartonowe rury szalunkowe o srednicach od 12 do 100cm:

Ukryta Zawartość

Czy ten material nadaje sie do takiego zastosowania?

Ukryta Zawartość

Panowie, znalazlem ciekawy material ktory jak mniemam moglby sie nadawac na budowe cylindrycznych dyfuzorow, mianowicie kartonowe rury szalunkowe o srednicach od 12 do 100cm:

Ukryta Zawartość

Czy ten material nadaje sie do takiego zastosowania?

Czy chodziło Ci o cylindryczne rezonatory, czy bassrapy? Jak na rezonator to za cieńkie ścianki.

Ukryta Zawartość

Bardziej o rezonatory. Na basstrapy to sie nadaje??? Wypelnione welna jak rozumiem tak?? Jakos wpadl mi w oko ten ksztalt i kusi mnie zeby go jakos wykorzystac w pokoju do celow akustycznych. Widzialem na youtube zdjecia takich polcylindrycznych rezonatorow ktore dzialaly podobnie jak skyline..

polcylindrycznych rezonatorow ktore dzialaly podobnie jak skyline..

Jak to były półwalce, to raczej nie były to rezonatory. Jeśli chodzi o rezonatory Helmholtza, to moim zdaniem kartonowe rury są za cienkie i będą drgały.

Jak to były półwalce, to raczej nie były to rezonatory. Jeśli chodzi o rezonatory Helmholtza, to moim zdaniem kartonowe rury są za cienkie i będą drgały.

kurcze mialem na mysli polokragle dyfuzory nie rezonatory :) przepraszam za niescislosc..

kurcze mialem na mysli polokragle dyfuzory nie rezonatory :) przepraszam za niescislosc..

Nic się nie stało, czasami tak się myli - takie półwalce z rur już ktoś na forum robił. Można by wsadzić do środka zabezpieczoną wełnę mineralną.

• Pokaż nowe odpowiedzi