Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Zmierz rezonator koniecznie! Inaczej jest bardzo mała szansa, że para będzie równo zestrojona, to jest kwestia szlifowania rurki wlotowej o ułamki milimetrów.

• 3 tygodnie później...

Dla zainteresowanych budową własnych ustrojów zachomikoawłem fajowy kalkulator, który potrafi policzyć:

Helmholtz Resonator

Skyline Diffuser

Panel Absorber

QRD

Room modes

Speed of sound

Convertions

Wavelength

Reverberation time

Transfer FREE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj Imacman.

Sorry za być może głupie pytanie, ale w jaki sposób mogę pobrać ten kalkulator z chomika. Pierwszy raz widzę te strony i choć pisałeś, że można to pobrać za free, to pokazuje info, że za pliki powyżej 2 mb, należy opłacić transfer. Czy aby to pobrać muszę się zarejestrować, czy też zapłacić. Oczywiście "odżałuję" 2 złocisze, jeśli tak trzeba. Proszę o wskazówkę

Pozdrawiam

Adrian

Ukryta Zawartość

Czy aby to pobrać muszę się zarejestrować,

Pozwolę sobie małą wrzutkę ...

Tak. Po zalogowaniu się na mojego chomika - po prostu klikam i ciągnę. Teraz właśnie. Zresztą tam u kolegi sporo innej ciekawej literatury "akustycznej" jest.

Rejestracja na chomika jest nieodpłatna, o ile dobrze pamiętam.

Wówczas, po zalogowaniu, ciągniesz za "free", w pewnych granicach oczywiście.

Ja przynajmniej ciągnę nieodpłatnie, ale ze swojego limitu, bo limit nadawcy chwilowo uszczuplony jakiś jest.

Generalnie ten "chomik" to bardzo przydatne narzędzie jest. Ja go używam do ... chomikowania.

Dodałem Free transfer, ale niestety tylko 10MB, bo mam tylko zwykłe konto.

Edytowane przez Imacman

Ja też zwykłe. Ale czy to nie jest tak , że jak się załaduje coś ("upload") to jakieś gratisowe punkty / limity dodatkowe się dostaje ? Muszę kiedyś doczytać, jak to biega ...

Wlasnie jestem w trakcie budowanie dwoch dyfuzorow shreodera 1D o wymiarach 1metr wys, 70cm szer i 15cm glebokosc sztk. Bedzie to dyfuzor 2 czesciowy na gorze studnie o szerokosci 2.2cm rozpraszajace pasmo 500-8khz, na dole studnie szerokosci 3cm rozpraszajace pasmo 450-6khz. Korzystam z programu QRdude.Calosc zostala wycieta u milego pana w castoramie, prawie 200 elementow, z czego potem sie okazalo ze 94 elementy musza byc o 1cm krotsze, pan poprawil, zbey nie bylo za milo dzisiaj sie okazalo ze 34 sztk zostaly ominiete, no coz rozumiem ze tego bylo duzo wiec mozna sie pogubic. Material to sklejka 4mm, studnie wykonane z drewna swierkowego, pospolita kantowka. Calosc jest skladana na kleju i zszywkach. PRacy jest co nie miara, w ciagu dwoch dni ukonczylem okolo 40%. Nie wspominajac ze w miedyz czasie buduje dufozor 2D i pozostalo mi do wyciecia reszna pilka 500 z 800 kwadratow:).

Ukryta Zawartość

post-30149-0-68858200-1365882451_thumb.jpg

post-30149-0-62137700-1365882462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udalo sie, ukonczylem dwa rozpraszacze schroedera 1D, ostateczny koszt wyniosl 500zl z groszami plus bardzo duzo pracy i czasu. Jestem zadowolony z ich wyglada i dzialania. Slychac ze rozpraszaja szerokie pasmo, wieksze wypelnienie pomiedzy kolumnami, lepsze ulozenie rzekomych instrumentow, jest dobrze.

Ukryta Zawartość

post-30149-0-33553200-1366449900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja Tobie dziekuje za podsuniecie pomyslu aby gorna czesc dyfuzora zajmowala sie wyzszym pasmem. Za niedlugo zamieszcze dyfuzor 2D albo jak kto woli skiline. Wstepny kosztorys wychodzi 320zl za dwie kratownice do tego sklejka wokolo rozpraszacza, plyta hdf jako tyl i niecale 800kwadratow 45mm na 45mm:)

Kolejny etap budowy dyfuzorow 2D. Pewnej firmie zlecilem pociecie 2 kratownic, jak widac wcale nie malych, mysle ze w cenie 320zl z wysylka to byla dobra opcja, ZAoszczedzila na prawde duzo czasu jak i dodala projektowi dokladnosci. W reklamowce pocieta kantowka, twrade drewno wiec pilarka nie dala sobie rady, pozostala dobra pilka reczna. Mimo ze dyfuzory nie dosc ze sa nei ukonczone, sa za nisko to juz poprawila sie szerokosc sceny i stereofonia, efekt na pewno bedzie wiekszy bo w tym momencie dzialaja w bardzo waskim pasmie, jeszcze bez tylu wogole obnizona jest ich sprawnosc.

Ukryta Zawartość

post-30149-0-85744500-1366543226_thumb.jpg

post-30149-0-94607800-1366543238_thumb.jpg

post-30149-0-93669300-1366543249_thumb.jpg

post-30149-0-23610900-1366543259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak,ale przez to ze sa jeszcze "otwarte" w tyle to ich wlasciwosci sa pogorszone, nie wspominajac ze narazie nie ma wklejonych studni to rozpraszaja tylko w waskim wydaje mi sie dosc niskim pasmie.

Taka kratownica odpowiednio zamontowana pełni rolę rozpraszacza, było o tym w paru wątkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W reklamowce pocieta kantowka, twrade drewno wiec pilarka nie dala sobie rady

To drewno do wypełniania studzienek to musiało być z twardego gatunku drzewa, czy po prostu akurat taka kantówka się "trafiła" ?

Czy to była kwestia po prostu "dostępności" tego / takiego surowca, czy raczej powody były "dyfuzorsko-akustyczne" ?

Akurat takie sie trafilo, kolega zalatwil mi zcinki, dopiero potem sie okazalo ze pilarka elektryczna nie da rady, po prostu spalala klocki. Jedynie dobra pila reczna. Zgadza sie , sama kratownica tez rozprasza na co sam zwrocilem uwage.Jak sie sprawia rozpraszacze w 1 odbiciu jesli pokoj bedzie odpowiednio wiekszy? np 25 m2? bo dyfuzory pomiedzy kolumnami to jest sprawa jasna.

Witam ponownie. Podsumuję moją walkę z rezonatorami RH. Zbudowałem po dwie szt. RH na 36 Hz , 45 Hz oraz 79 Hz, dodatkowo 4 panele z wełny PT80 gr, 10 cm, pokryte skają. Zamieszczam wyniki przed wstawieniem ustrojów oraz po. Proszę o uwagi. Pokój 20m2 + otwarty korytarz 10 m2

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3732-0-88922200-1367341321_thumb.jpg

post-3732-0-98614300-1367341333_thumb.jpg

post-3732-0-88105100-1367341362_thumb.jpg

post-3732-0-25922700-1367341376_thumb.jpg

post-3732-0-85448900-1367341402_thumb.jpg

post-3732-0-41344000-1367341418_thumb.jpg

post-3732-0-05831400-1367341429_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

Proszę o uwagi.

Witaj, najbardziej spektakularna zmiana widoczna jest na wykresie RT60, Szczególnie to co się poprawiło w dolnym paśmie. Jak oceniasz zmiany "na ucho'?

P.S.

Dobra robota :)

Witaj, najbardziej spektakularna zmiana widoczna jest na wykresie RT60, Szczególnie to co się poprawiło w dolnym paśmie. Jak oceniasz zmiany "na ucho'?

P.S.

Dobra robota :)

Szybki punktowy bas. Różny, zależny od nagrania, wcześniej grał zawsze tak samo...Lubię jazz, a teraz kontrabas stoi w pokoju.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24

Nie wiem jakie masz źródło ale osobiście teraz zastanowił bym się na cyfrową korekcją akustyki.

Na obrazku RT60 wygląda dobrze prawie zmieściłeś się w normie. Choć certyfikować nikt tego nie będzie :).

Cyfrową korekcją można by delikatnie poprawić równowagę tonalną, bo te szpilki mają po +15dB. Tylko tutaj śmiało można eksperymentować, choć efekt może być taki, że za bardzo odchudzisz sobie bas. Nie ma co się katować na siłę jak preferencje masz inne. No ale to już kwestia gustu.

Kwestia też zwiększenia pochłaniania w paśmie >100Hz pasywnie.

Edytowane przez arczi87

Nie wiem jakie masz źródło ale osobiście teraz zastanowił bym się na cyfrową korekcją akustyki.

Na obrazku RT60 wygląda dobrze prawie zmieściłeś się w normie. Choć certyfikować nikt tego nie będzie :).

Cyfrową korekcją można by delikatnie poprawić równowagę tonalną, bo te szpilki mają po +15dB. Tylko tutaj śmiało można eksperymentować, choć efekt może być taki, że za bardzo odchudzisz sobie bas. Nie ma co się katować na siłę jak preferencje masz inne. No ale to już kwestia gustu.

Kwestia też zwiększenia pochłaniania w paśmie >100Hz pasywnie.

Zródło to AudioAero Capitole mk II wersja z wejściami analogowymi, robi tez za preamp dla Linna Sneaky i VPI Scout z Dynavector DV20. Jestem raczej analogowy i korekcji cyfrowej nie widzę bo jak i czym to zrobić?

Pochłanianie >100Hz to więcej paneli PT80, czy dodatkowy sufit w przedpokoju? np. Ecophon przyklejany bo lubię?

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24

Co do pochłaniania to miało być <100 Hz :)

Co do cyfrowej kolekcji to pytanie czy idzie zapętlić spdif out z spdif in w twoim odtwarzaczu. Wtedy można wpiąć urządzenie, które by to zrobiło rozwiązania od 300 zł do kilkudziesięciu tysięcy. Jeśli pominąć autorskie algorytmy to urządzenia za 300 nie różnią się od tych za 20000.

Co do pochłaniania tych częstotliwości (wyżej już się poprawiłem) to raczej sklejka z pustką. Sensowniej tego nie widzę choć ktoś o większym doświadczeniu może się wypowiedzieć.

Wygeneruj sobie 33,5Hz i sprawdź na korytarzu czy jakaś szafa/szafka/tylna płyta w meblach się nie wzbudza, bo masz osłabienie zanikania przy tej częstotliwości.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 1 miesiąc później...

Witam

z racji ucieczki od problemów dnia codziennego, postanowiłem czymś się zająć.

Tak po troszku pokazać co, gdzie i za ile można.

Więc w pomieszczeniu o powierzchni 12,89 mkw, które jest bardzo średnie jako pomieszczenie odsłuchowe, ale nie najgorsze. Chciałem pokazać ile daje RH. Zajęło mi to 2 godziny z przejazdem do marketu budowlanego i zakupami za 30 zł. RH jest z płyty wiórowej a wytłumienie jest prawie zerowe (jest to prawie surowa wersja RH z kalkulatora) co zabawne górna płyta w ogóle nie jest przykręcona leży swobodnie. Ogólnie wszystko zrobione na tzw "partyzanta".

RH o zawrotnej pojemności 40 litrów :) zmniejsza rezonans 43 Hz o 0,5 s (co uważam za dobry wynik). Prawdopodobnie idzie go troszeczkę lepiej dostroić. Czyli mniejsza długość tunelu i ciut więcej wytłumienia. Na poskładanie czeka jeszcze drugi taki, więc jest szansa, że rezonans pójdzie w niepamięć.

Jak widać za 30 zł mamy realnie poprawioną jakość odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-21737-0-42279800-1370552841_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Małe wytłumaczenie, bo trochę prze kolorowałem z tym litrażem :). Dokładnie 80 Litrów strojone na 42 Hz port 11cm na 11cm wytłumienie minimalne. Jutro wstawię drugi (identyczny) jak będzie troszkę czasu to postaram się strojenie ogarnąć i skręcić. No jak mi zapał nie minie to może zrobi się na 62Hz i 84Hz. Choć wszystko będę robił po kolei.

Pozdrawiam

Edytowane przez arczi87

O proszę, jak ładnie można sobie poprawić to i owo. Ładnie to widać na wykresie :). Ale przeciwnicy akustycznej adaptacji i tak tego nie uznają :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ja dzisiaj powalczyłem i sensownie to wyszło

Ukryta Zawartość

Problemem jest wytłumienie, dokładnie wełna owcza. Po czasie "siada" lub inaczej się układa i całe mizerne strojenie w łeb.

Prawdopodobnie będę musiał zainwestować w coś innego.

Ukryta Zawartość

A ten rezonator robiłeś w kształcie prostopadłościanu z płyty wiórowej?

Dokładnie potrzebowałem zrobić coś tymczasowego :)

Ok dzisiaj powalczyłem z drugim.

Zmieniłem strojenie kolumn na niższe.

No i finalnie efekt bardzo dobry.

Peak na rezonansie z około 84 dB (wartość umowna brak kalibracji systemu) bez żadnego RH w pomieszczeniu.

Teraz peak na rezonansie wynosi około 70 dB czyli zwiększona równowaga tonalna o 14 dB przy dwóch RH.

Że tak śmiesznie posłużę się skalą było 1100 ms !! Przy +37dB (będę podawał od teoretycznego zera) gdzie obecnie jest około 550 ms przy +30 dB .

Zastanawiam się nad jeszcze jedną skrzyneczką 80 litrów udało by się może jeszcze zejść. Obecnie temat do przemyślenia. No może zajmę się resztą rezonansów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arczi87
  • Pokaż nowe odpowiedzi