Skocz do zawartości
IGNORED

Marcin Wasilewski Trio - Faithful

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po pierwszym odsłuchu no i niestety kolejne rozczarowanie!Znowu plumkanie i smęcenie.Brak energii i oryginalności.Takich triów w ECMie jest multum.Może powinni zmienić wytwórnię?

Gdzieś czytałem, że szef ECM-u zasugerował im zmianę nazwy z Simple Acoustic Trio na obecną, ponieważ ich muzyka wcale nie jest prosta, tak powiedział:-0

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Plumkanie?

Może i plumkanie :).

Co kto lubi,lubię ECM,lubię ich szkołę dźwięku,dla mnie ta płyta jest znakomita :).

Poza dwoma,może trzema utworami,reszta jest naprawdę świetna.

Jak na ECM,wcale nie jest tak przestrzenna i "powietrzna",jak np.płyty Torda Gustavsena,czy Bobo Stensona,instrumenty sa bliżej osadzone i bardziej namacalne.Nawet perkusja Miśkiewicza jest bliżej niż zwykle w ECMie.

Słucham płyty od kilku dni,minimum raz dziennie,a raczej "nocnie",nieustannie odkrywam coś nowego i czekam na koncert w Jazz Cafe,by posłuchać tych utworów na żywo.

Co do ingerencji Eichera,to trudno powiedzieć,sam Stańko pisał na ten temat,że to bzdura,że mają wolną rękę,więc jak jest naprawdę to wiedzą tylko oni sami :).Choć może będzie okazja spytać ich o to osobiście ;).

jarex>

Ja zaś czytałem,że szef ECM-u,zasugerował zmianę nazwy,ponieważ to normalna kolei rzeczy,że tria jazzowe zmieniają nazwę na nazwisko lidera plus trio :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

stefek

Tak na marginesie jeżeli chodzi o ECM.Tak się składa,że od pewnego czasu wszedłem w świat winyli ( tych starych) i dużo słucham ecmowskich nagrań z lat 70 i 80.

Wtedy to była odkrywcza,świeża,przestrzenna i uduchowiona muzyka.A teraz?Pozostała tylko maniera!

Gość glubisz

(Konto usunięte)

wojciech iwaszczukiewicz

Nie chce się czepiać, i proszę tak tego nie odbierać, ale niedawno rekomendowałes Mirror Charlesa Lloyda. Czy ona to też nie sama maniera?:)

Też lubie posłuchać ECMu z lat 70-80.

A jeśli chodzi o Trio Wasilewskiego to jeszcze nie słuchałem.

wojciech>

Jak pisałem,co kto lubi :).

Mam ze 300 tytułów ECM na CD (prawie tylko jazz),i sporo na winylu,jest to moja jedna z kilku ulubionych wytwórni.

Obserwuję i słucham jej od wielu lat,kiedyś była uduchowiona,odkrywcza,przestrzenna,a teraz to tylko maniera?

Nie zgodziłbym się,mają po prostu swój styl i dźwięk rozpoznawalny od razu,czy to źle?Trudno powiedzieć :).

Ten dźwięk i styl,mimo wszystko ewouluje i zmienia się,czego przykładem ostatnia płyta Marcin Wasilewski Trio :).

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli ECMu :).

Stefan.

Bardzo dobra i dojrzała płyta. W moim przekonaniu, Trio ciągle rozwija się muzycznie i robi to we właściwym kierunku stylistycznym. Pełna klasa.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

This is a dazzling and beautifully-recorded third ECM album by Poland's Wasilewski Trio, one of the most resourceful piano trios of the present day. The wide-ranging repertoire includes five new tunes from the pen of Marcin Wasilewski and contemporary jazz classics by Paul Bley, Hermeto Pascoal, Ornette Coleman and more. Produced by Manfred Eicher, the very natural and warm-sounding album perfectly captures the trio's blend of energy and lyricism. There is space here for both the outgoing and the reflective, for profound composition and in-the-moment creativity.

Pozwoliłem sobie zacytować recenzenta Amazona by podkreślić wielką międzynarodową renomę jaką cieszy się ten zespół, z czego czasem nie zdajemy sobie sprawy. January sprzedawał się w świecie tak dobrze jak najnowsze tytuły Stańki, czyli dobrze, a nawet bardzo dobrze. Osobiście nie gustuję w triach fortepianowych i rzadko ich słucham - poza nagraniami Billa Evansa bo to dla mnie szczególny talent. Ale mam pierwszą płytę omawianego trio. Nazwę zmienili ponieważ normą branżową jest nazwisko pianisty w nazwie trio.

Wojtek, Trudno mi dyskutować z Tobą jako z osobą, która z natury nie lubi tego typu muzyki, ale za to bardzo lubi wypowiadać się o niej, a szczególnie ją krytykować :)

Tak, wiem to jest "plumkanie", a nie free-jazz - nic nie wnosi do rozwoju muzyki, jej progresu. Ale czy naprawdę Trio musi "coś" udowadniać światu i dodatkowo go na nowo odkrywać? Panowie grają w swoim charakterystycznym świetnym stylu - pełnym pasji i perfekcji. A to naprawdę wiele.

Violet

To nie ja napisałem,że trio się rozwija!Czyli jednak nie rozwija się?Oczywiście to nie musi być wadą.Tylko tyle,że ta muzyka nie wzbudza we mnie emocji podobnie jak zacytowana wyżej płyta Stańki.

Wojtek, Trudno mi dyskutować z Tobą jako z osobą, która z natury nie lubi tego typu muzyki, ale za to bardzo lubi wypowiadać się o niej, a szczególnie ją krytykować :)

Tak, wiem to jest "plumkanie", a nie free-jazz - nic nie wnosi do rozwoju muzyki, jej progresu. Ale czy naprawdę Trio musi "coś" udowadniać światu i dodatkowo go na nowo odkrywać? Panowie grają w swoim charakterystycznym świetnym stylu - pełnym pasji i perfekcji. A to naprawdę wiele.

Nie moge sie wypowiedziec na temat najnowszego projektu tria, poniewaz w US ta plyta ukaze

sie dopiero 12 kwietnia. Jezeli chodzi o poprzednie plyty, to doceniam realizacje projektu

dla ECM, na pewno emocje, ktore towarzyszyly przy nagraniu, ale moim zdaniem do perfekcji

to jeszcze kawalek drogi. Plyta "January" podoba mi sie w umiarkowanej strefie stanow srednich.

Z drugiej strony, bardzo dobrze, ze cos sie dzieje.

Pozdrawiam i sorry jak kogos urazilem, Mariusz.

Parker's Mood

Violet

To nie ja napisałem,że trio się rozwija!Czyli jednak nie rozwija się?Oczywiście to nie musi być wadą.Tylko tyle,że ta muzyka nie wzbudza we mnie emocji podobnie jak zacytowana wyżej płyta Stańki.

Rozwija się, rozwija. Poprzednie moje słowa to była tylko lekka ironia :)

Wojtek, jak mam z Tobą dyskutować skoro ta muzyka nie wzbudza w Tobie emocji, a we mnie tak?

Violet

Oczywiście kazdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu i bardzo dobrze.Tylko,że ja nie dla tego krytykuję tę płytę,że nie jest free!Jak prześledzisz jakie płyty rekomenduję na tym Forum to zobaczysz,że niewiele jest tam pozycji stricte freejazzowych.Po prostu staram się słuchać całego jazzu,całego spektrum i podstawowe kryterium to oryginalność i to czy muzyka mnie porusza.No i co zrobić jak nie porusza?

Violet

Oczywiście kazdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu i bardzo dobrze.Tylko,że ja nie dla tego krytykuję tę płytę,że nie jest free!Jak prześledzisz jakie płyty rekomenduję na tym Forum to zobaczysz,że niewiele jest tam pozycji stricte freejazzowych.Po prostu staram się słuchać całego jazzu,całego spektrum i podstawowe kryterium to oryginalność i to czy muzyka mnie porusza.No i co zrobić jak nie porusza?

Wojciechu, załóż wątek "Jazz całe spektrum - kryterium oryginalność"!!!. Będzie bardzo ciekawie.

A i Violet nie będzie musiał śledzić po różnych wątkach.

Jakew

Wystarczy zajrzeć do wątku nowości jazzowe.

Dzięki. I szkoda że nie napisałeś tam że wszystko co tam zamieszczasz to ze względu na oryginalność - ludzie tam głównie nowości traktują jak ja no że nowe płyty, a nie że koniecznie oryginalne płyty. Otworzył sie sezam dziś:)

Jakew

Odnoszę wrażenie,że odbiegamy od tematu wątku.Ale żeby zakończyć tę dygresję chcę tylko poinformować,że powołałem się na temat wątku nowości jazzowe aby udowodnić,że nie słucham tylko i wyłącznie free.

Jakew

Odnoszę wrażenie,że odbiegamy od tematu wątku.Ale żeby zakończyć tę dygresję chcę tylko poinformować,że powołałem się na temat wątku nowości jazzowe aby udowodnić,że nie słucham tylko i wyłącznie free.

Wojciechu:)

Dziś rzuciłem uchem na płytę u kolegi a teraz słucham na słuchawkach w pracy, bo inny kolega przyniósł. I mam wrażenie, że wraz ze zmianą nazwy z tego zespołu uleciała energia, świażość i jakaś taka trudna do opisania radość grania.

Płyty tria Wasilewskiego dle ECM są dla mnie niestety nudnawe, jednostajne, mało urozmaicone. I jednak mimo wszystko dość podobne do siebie. W domu o wiele częściej wracam do Simple Acoustic Trio niż do Marcin Wasilewski Trio.

A w ogóle to jest inny zespół, który zasługuje moim zdaniem co najmniej na takie sam rozgłos, jak Wwsilewski i koledzy, nazywa się RGG.

Pozdrawiam Stempur

RGG są świetni,mam ich płyty,do tego są znakomicie nagrane!

Stawiam ich w czołówce swojej listy w kategorii Trio Jazzowe :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

This is a dazzling and beautifully-recorded third ECM album by Poland's Wasilewski Trio, ........

Pozwoliłem sobie zacytować recenzenta Amazona by podkreślić wielką międzynarodową renomę jaką cieszy się ten zespół, z czego czasem nie zdajemy sobie sprawy.

Jakew, nie rób ludziom wody z mózgu. Zacytowany przez Ciebie tekst nie jest opinią recenzenta Amazona, a fragmentem tekstu reklamującego płytę przez jej wydawcę czyli ECM. Tekst ten można znależć na stronach pewnie wszystkich sklepów internetowych sprzedających tę płytę.

W czwartek 17-ego o godz.20 w kinie Praha w Warszawie można będzie posłuchać na żywo muzyki z tej płyty, i tam miłośnicy i przeciwnicy "brzmienia ECM" będą mieli okazję utwierdzić się w swoich poglądach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.