Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

puki co to "koalicja" wyprztykała się z rakiet, chyba trzeba będzie ruszyć dupska i zejść na ląd - a ja to kiepsko widzę

Kadafi pokaże wszystkim 4litery :) , będzie śmiechu jeśli wszyscy wrócą do domów a Kadafii obwoła się pogromcą prawie całego NATO

swoją drogą to w wypadku konfliktu na większą skalę to potencjał NATO wypada blado, Ruscy i Chinole zaczną grać na innych nutach niż do tej pory bo NATO pokazało na co je stać

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie chcę być złośliwy, ale pokażcie mi co Amerykanie dobrego zrobili dla Europy i Świata. Na Bałkanach, w Iraku, w Afganistanie i zanosi się tak samo w Libii - wszystko wyszło gorzej niż żle. A mają jeszcze parę problemów do rozwiazania: Iran, Bliski Wschód - a może wemą się jeszcze za Pakistan i Wenezuelę. A jak to im nie wyjdzie to może wspomogą w Polsce rozwiązanie problemu mienia żydowskiego. Normalnie strach się bać.

dziadekwłodek

Wydawało mi się,że Ci to już wytłumaczyłem.

stench

Co jest wart potencjał wojskowy Rosji pokazała Czeczenia.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Wydawało mi się,że Ci to już wytłumaczyłem.

stench

Co jest wart potencjał wojskowy Rosji pokazała Czeczenia.

Wiem,wiem zatrzymały ekspansję komunizmu. Niech Ci będzie. Ale czy naprawdę nie widzisz co zrobiły na Bałkanach, w Iraku i Aganistanie i co teraz robią w Libii. A skoro ptencjał wojskowy Rosji jest taki słaby, to dlaczego USA nie przyjdą z pomocą bratniemu narodowi czczeńskiemu.

puki co to "koalicja" wyprztykała się z rakiet, chyba trzeba będzie ruszyć dupska i zejść na ląd - a ja to kiepsko widzę

Kadafi pokaże wszystkim 4litery :) , będzie śmiechu jeśli wszyscy wrócą do domów a Kadafii obwoła się pogromcą prawie całego NATO

swoją drogą to w wypadku konfliktu na większą skalę to potencjał NATO wypada blado, Ruscy i Chinole zaczną grać na innych nutach niż do tej pory bo NATO pokazało na co je stać

Koalicja nie wyprztykała się, tylko nie ma do czego strzelać. Rakietą samosterującą klasy Tomahawk strzela się do czegoś poważnego, np. do stacji radiolokacyjnej czy schronohangaru a nie do budki z żołnierzem.

Problem jest polityczny a nie wojskowy i środki militarne ani nie wystarczą ani nie zastąpią polityki.

W wypadku konfliktu na w sumie dość małą skalę armia rosyjska skompromitowała się w Gruzji.

Jestem Europejczykiem.

Taka ciekawostka, poniżej można kliknąć na odnośnik danego miasta w Libii i zobaczyć jakie są tam oferty domów jednorodzinnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Poniżej jest ciekawy dokument gdzie ekspert od uzbrojenia dostrzegł na fotografiach że rebelianci posiadają najnowszej generacji (i fabrycznie nową) broń używaną przez wojska NATO, a najważniejsze jest to że te modele broni nie były wcześniej osiągalne na terenie libii :

Ukryta Zawartość

Dużo śmiechu. Takie kocopały może najwyżej wciskać rosyjski spec od wyjaśniania swoim, że białe jest czarne (bo swoi nosa za granicę nie wyściubiają a internet znają ze słyszenia). Prezentowana broń to po pierwsze, belgijski FAL, konkurent AK najstarszej generacji. Broń ta o ile wiem nie jest juz nigdzie produkowana na śweicie (ostatni robił to chyba brazylijski IMBEL, ale poważnie przekonstruowane). Te karabiny są w wersji bazowej, mają po 20-30 lat według mojej oceny, zapewne pochodzą z libijskich magazynów wojskowych. Były bardzo popularne w Afryce w latach 60. i 70., zanim zaczęto tam rozdawać za darmo kałasze. Po drugie, stare rosyjskie karabiny maszynowe DSZK. Po trzecie, stary angielski peem Sterling (następca Stena, również nieprodukowany od dawna). Po czwarte, jakiś recoilless zamontowany na samochodzie, wyglądający jakby pamiętał wojnę koreańską. Po piąte, stareńkie rosyjskie RPG (nowe wyglądają inaczej). I po ostatnie, jakieś ręczne zestawy rakietowe (włoskie? chińskie?), nie rozpoznaję typu, ale wyglądają na jakieś 10 lat, i to jest zapewne najnowszy element wyposażenia. Ogólnie - rebelianci są uzbrojeni, jakby zaopatrywali się na wysypisku. Prawdopodobnie wysypiskiem były magazyny typu ZN (zapas nienaruszalny) libijskiej armii. Kiedy sam miałem przyjemność służyć (w końcu lat 80.), w ZN mieliśmy zakonserwowany sprzęt z przełomu lat 60. i 70. Pasuje.

Ukryta Zawartość

Poniżej wklejam linka do postu gdzie jest przetłumaczony z języka Rosyjskiego opis warunków życia w Libii:

Ukryta Zawartość

Pojawiła się odpowiedź na tą przytoczoną (z Rosyjskiej stronki) przeze mnie listę odnośnie warunków życia w Libii, gość ponoć zweryfikował tą listę bezpośrednio u osób mieszkających w libii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A, i jeszcze zwróciłem uwagę, ze autor dziwuje się, że Libijczycy mają chiński wkm (a jaki mają mieć, skoro Kaddafi kupował sprzęt w Chinach, co?), twierdzi, ze na jednym zdjęciu jest nowy amerykański ckm (w co silnie wątpię), pochodzenia zestawów przeciwlotniczych nie podaje (zapewne więc są chińskie, znowu z magazynu wojskowego [dopiero teraz zauważyłem, że jeden z kolegów rozpoznał je jako Strieły-2, to nic dziwnego, że rosyjski ekspert nie chiał sobie nimi ust kalać :-) Chociaż to mogą być też chińskie klony]), no i jeszcze zauważył te luksusowe Hiluxy... No i hełm - ktoś tam ma trochę sponiewieranego kevlara, ale tylko jeden gostek, więc pewnie kupił go z oszczędności w sklepie takim samym, jaki ja mam w Wawie na dworcu kolejowym. Wcale niedrogo takie czaka stoją. Ekspert rosyjski od siedmiu boleści...

Pojawiła się odpowiedź na tą przytoczoną (z Rosyjskiej stronki) przeze mnie listę odnośnie warunków życia w Libii, gość ponoć zweryfikował tą listę bezpośrednio u osób mieszkających w libii :

Bardzo ciekawe i rzeczowe. Dzięki!

Jestem Europejczykiem.

Teraz właśnie znalazłem przetłumaczony tekst ''zielonej ksiażeczki'' traktujący o ideologii Kaddafiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych którzy płaczą nad losem ofiar zachodniej interwencji:

"Libijskie siły rządowe bombardowały wieczorem główny szpital oraz domy mieszkalne w Misracie, trzecim co do wielkości mieście w Libii, położonym ok. 200 km na wschód od Trypolisu - poinformowali agencję AFP świadkowie i rzecznik powstańców.

- Siły Kaddafiego bombardują główny szpital w Misracie - powiedział francuskiej agencji przez telefon mieszkaniec tego miasta.

- Tutaj, w Misracie sytuacja jest bardzo zła i bardzo poważna. Czołgi właśnie ostrzeliwują szpital i domy - potwierdził rzecznik lokalnych powstańców.

Według sił powstańczych, wskutek ostrzału prowadzonego przez snajperów Kadafiego w środę w Misracie zginęło 17 osób, w tym pięcioro dzieci."

Jestem Europejczykiem.

- Siły Kaddafiego bombardują główny szpital w Misracie - powiedział francuskiej agencji przez telefon mieszkaniec tego miasta.

-

A, mieszkaniec miasta tak powiedział, no to faktycznie bardzo wierygodne ... ciekawe kto normalny zbombardowałby główny szpital. Jeśliby tak faktycznie było to zaraz by się jakieś fotki pojawiły albo filmy z telefonów. A przecież niedawno pisali na portalu TVN że Siły Kaddafiego mają już ''wyłączone'' całe lotnictwo.

ciekawe kto normalny zbombardowałby główny szpital.

Dobre pytanie. Na pewno nie Kadafi, bo to dobry człowiek jest ;-).

"Jeśliby tak faktycznie było to zaraz by się jakieś fotki pojawiły albo filmy z telefonów. A przecież niedawno pisali na portalu TVN że Siły Kaddafiego mają już ''wyłączone'' całe lotnictwo."

Pewnie, sieci komórkowe i internet śmigają tam teraz że aż miło ;-). A odnośnie bombardowania - chodziło o ostrzał artyleryjski a nie naloty.

A tu masz Al Jazeerę:

"Fierce fighting continues.

Undaunted by air strikes launched by coalition warplanes aimed at enforcing a no-fly zone, pro-Gaddafi forces pressed ahead with their assaults on the towns of Misurata, Ajdabiya and Zintan in the past 24 hours.

Pro-democracy fighters ranged against Gaddafi are finding the going tough.Mostly outgunned and with little command structure, they have been left to run sporadic raids against Gaddafi's troops, before falling back to their original lines.

"On the ground, the situation in [city of] Ajdabiya is that there have been some air strikes there by western powers, but they haven't managed to dislodge Gaddafi's tanks," Al Jazeera's James Bays, reporting from the eastern city of Benghazi, said.

"In [the town of] Misurata at least 23 people have been killed in recent hours. The opposition is asking for international medical help. They are asking for a medical ship to come to the port, they say Gaddafi controls the hospital there."

Reuters news agency quoted a doctor there saying government tanks were closing in on the hospital and shelling the area."

A tu masz z Al Arabiya:

"While four nights of Western airstrikes hit Libyan air defenses and an armored column in the east, Gaddafi's tanks had kept up their shelling of Misrata in the west, killing dozens of people this week. Residents said a "massacre" was taking place with doctors treating the wounded in hospital corridors. Government snipers killed 16 people on Wednesday, rebels said."

Oczywiście im też nie można ufać.

Jestem Europejczykiem.

vik

Rewolucja w Niemczech wybuchła dopiero po załamaniu się armii na froncie.To m.in. Hitler wymyślił tezę jakoby Niemcy przegrały bo wybuchła rewolucja tzw. nóż w plecy.

Otwarta rewolucja w Niemczech wybuchla pod koniec 1918 roku (chyba w listopadzie ale wystapienia zaczely sie w 1917) ale nastroje anty-cesarskie zaczely sie szerzyc w wojsku niemieckim w 1917 roku a pod koniec nabraly wyraznie cech anty-wojennych. Wystapienia we flocie zaczely sie na przelomie 1917 i 1918 roku. Rowniez w wojsku zaczely sie zawiazywac organizacje anty-cesarskie. Mojego dziadka brat byl oficerem gwardyjskim i walczyl glownie na froncie wschodnim. Po rewolucji lutowej a szczegolnie po pazdziernikowej atmosfera w armi byla wybuchowa. Czesc Polskich oficerow w niej sluzacych i zolniezy rowniez zaczela sie organizowac a raczej dogadywac jak brat dziadka mowil co robic gdy nadarzy sie okazja. W drugiej polowie 1917 roku w armii niemieckiej tak jak w armii francuskiej juz nie bylo zadnego zapalu do walki. Hitler doskonale wiedzial, ze pod koniec 1917 roku malo komu chcialo sie walczyc za cesarza i burzujow. Jedyne co trzymalo armie to patriotyzm czsci zolniezy i zelazna dyscyplina. Tragedia niemieckiej rewolucji bylo, ze w znacznej mierze kierowana byla przez Zydow o pro-bolszewickich przekonaniach. Przypomne, ze w owym czasie kierownictwo bolszewickiej partii bylo w 70% zydowskie.

pozdrawiam,

vik

To, że Japonia nie zaatakowała ZSRR w czasie II WŚ mimo nacisków II Rzeszy, moim zdaniem, jest wynikiem skuteczności dyplomacji i wywiadu Związku Radzieckiego oraz doświadczeń Japończków z walk z ZSRR i Mongolią na pograniczu mongosko-mandżurski w okresie maj/wrzesień 1939 roku.

Hitler już od lat 20 XX wieku snuł plany o niemeckiej przestzeni życiowej na Wschodzie, gdyż uważał, że tro dotychczasowa polityka kolonialna Niemiec była powodem ich słabości w czasie I WŚ. W Eurpie widział tylko jedno mocarstwo oprócz Niemiec - Anglię. Cenił ją za to, że była głównym motorem interwencji w Rosji po 1918 roku. Do samego końca liczył, że zneutrakizuje i przyciągnie ją na swoją stronę. Niemiecka przestrzeń życiowa na wschodzie miała obejmować kraje akwenu Morza Bałtyckiego, dorzecza Dunaju, Związku Radzieckiego po Ural i obszary Bliskiego i Środkowego Wschodu. Ekspansja niemiecka na tych kierunkach miała odbywać się w drodze germanizacji ziem, a nie zamieszkującej tam ludności. Hitler nienawidził marksistów i Zydów oraz Słowian, których oskażał o osłabianie rasy germańskiej. Dlatego też dążył do ich bezwzględnej eksterminacji. ZSRR był przeszkodą w realizacji tych planów. To chyba nie ulega wątpliwości. Tu nawet nie można zakładać, że Hitler mogłby kiedykolwiek zakładać wyzwalanie obywateli radziecki spod panowania komunizmu i Stalina.

Ten ostatni był tyranem i zbrodniarzem, ale na pewno nie był idiotą. Okazał się pragmatycznym i skutecznym politykiem i zapewnił ZSRR pozycję mocarstwa na wiele lat.

Robert Gdansk

Zgoda. Mnie najbardziej nie podoba się to, ze dopasowując słowa Adolfa Hitlera z "Mein Kampf" do polityki USA można powiedzieć, że cały świat to ziemia amerykańska i wszędzie, gdziekolwiek jest choćby jeden interes amerykański - USA ma prawo wkroczyć tam ze swoją armią.

Tak sie zwykle wyjasnia przyczyny napadu na USA zamiast na ZSRR ale rzeczywistosc polityczna i miltarna przelomu 1941/1942 byla zupelnie inna niz wiosny 1939 roku. Zreszta Japonczycy scierali sie z armia radziecka wczesniej z roznym efektem a w wojnie 1904-05 zdewastowali armie rosyjska. Decyzja napadu na USA byla polityczna i zostala wypracowana przez pewne kola interesow w Japoni. Oczywiscie rozwazanie scenariusza co by bylo gdyby ... jest zawsze hipotetyczne. Natomiast uwazam, ze tak Hitler i Stalin byli skrajnymi idiotami poza umiejetnoscia zdobycia wladzy. Nie zapominaj jednak, ze nie oni sami to zrobili. Ich interes byl interesem ich wspierajacych. Bez tego dktatura nie jest mozliwa. W Niemczech zbyt wielu utozsamialo ideologie NSDAP z Hitlerem i byla slepa na rzeczywistosc.

Stalin w przeciwienstwie do Hitlera nie wierzyl ze jest wybrankiem opatrznosci i doskonale zdawal sobie sprawe, ze jest rzeznikiem ktorego zbyt wielu chetnie by ubilo. Jak sam wyznal corce zegnal sie z zyciem gdy chyba na przelomie listopada i grudnia 1941 roku przyszli do niego na Kreml Zukow z kilkoma oficerami. NKWD zbieglo. Myslal, ze przyszli go zlikwidowac a oni do niego wodzu radz... Stalin odetchnal ale prowadzenie wojny im przekazal zdajac sobie sprawe, ze sam gowno umie. Pod tym wzgledem byl bystrzejszy od Hitlera. Natomiast pod katem prowadzenia polityki czy strategii byl jednakowym idiota. To, ze dostal pod swe skrzydla cala Europe Srodkowa bylo w znacznej mierze robota drugiego idioty o nazwisku Roosvelt a potem Trumana. Rowniez byla to zasluga niektorych dowodcow armii radzieckiej, ktorzy potrafili prowdzic ja do zwyciestwa. Stalin nie potrafil wykorzystac w pelni ani glupoty alianckich przywodcow ani sily wlasnego wojska. Hitler byl zaslepiony nienawiscia wiec nie potrafil niczego robic z zimna glowa tak jak na poczatku swej imperialnej kariery robili Rzymianie, Mongolowie a pozniej Anglosasi. Ci ostani (Mongolowie i Anglosasi) to dopiero nalikwidowali narodow.

Co do Libii to wypada zyczyc Libijczykom aby udalo im sie wywalczyc wolnosc i aby jej nie zmarnowali pozwalajac sie rzadzic innym skurwielom i zlodziejom. Karabiny trzymac w domu a wlasne czolgi w kazdej miescinie.

pozdrawiam,

a ja Wam powiem, że jak się patrzy z daleka na to wszystko co się dzieje w Europie, nie tylko w kontekście tego co się dzieje w Libii ale i pozostałych krajów tego regionu, to można odnieść wrażenie, że unia europejska (świadomie piszę z małych liter) chyli się ku rychłemu upadkowi, niestety

te wszystkie populistyczne hasła o jedności - jak realia pokazały i pokazują - wzięły w łeb

unia europejska się rozpada, i stanie się to szybciej niż może komuś się wydawać

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

a ja Wam powiem, że jak się patrzy z daleka na to wszystko co się dzieje w Europie, nie tylko w kontekście tego co się dzieje w Libii ale i pozostałych krajów tego regionu, to można odnieść wrażenie, że unia europejska (świadomie piszę z małych liter) chyli się ku rychłemu upadkowi, niestety

te wszystkie populistyczne hasła o jedności - jak realia pokazały i pokazują - wzięły w łeb

unia europejska się rozpada, i stanie się to szybciej niż może komuś się wydawać

Rozpada się, rozpada i rozpaść nie może. Nasi rolnicy będą jej bronić :-).

Kolega widzę niezbyt zorientowany w temacie.

W tej chwili głównym problemem Koalicji nie jest Unia tylko NATO, a konkretnie Turcja która nie zgadza się na przejęcie dowództwa od Amerykanów.

Może da nam to do myślenia gdy Turcja będzie chciała przystąpić do Unii.

Jestem Europejczykiem.

A więc kolejny raz okazało się,że forumowi wyznawcy teorii spiskowych dali plamy.Dlaczego?Przecież gołym okiem widać,że Odyseja jest nieprzygotowaną,chaotyczną i kiepsko dowodzoną operacją.Czyli nie mogła być pezygotowana wcześniej jako spisek międzynarodowej finansjery.Podstawowe błędy to brak jednolitego dowodzenia ( teraz nikt nie chce dowodzić) i brak współpracy z państwami islamskimi np. Turcją.To była pierwotnie impreza francuska zorganizowana ad hoc pod wpływem opinii publicznej.Co nie zmienia mojej opinii,że jest słuszna.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak naprawdę, to nikt z nas nie zna rzeczywistych planów tej operacji. Przypuszczam, że planowano szybko obalić Kadafiego, przy minimalnym zaangażowaniu sił i środków wojskowych. Zapewne z kliku powodów. M.in. dlatego, że nie doceniono faktycznej pozycji Kadafiego, a przeceniono możliwości rebeliantów. USA nie stać ani na jednoczesny udział w trzech konfliktach zbrojnch, ani na kolejną porażkę na oczach całego świata. Francja nie zamierza sama sobie gotować drugich Indochin lub Algierii - po tym jak zanosi się na dłuższą walke. Włosi wiadomo, latali tam rekreacyjnie, co dowodzi, że ich duch walki i umijętności nie zmieniły się w niczym od wojny w Etipii. Turcja ma swoje powody, aby nie godzić się na tę operację Zachodu. M.in. są to Kurdowie - Turcja może mieć z nimi poważne kłopoty w przyszłości, wymagające użycia wojska i nie chce być obiektem najazdu jak teraz Libia. Kolejny raz Niemcy nie wspierają pomysłów USA - być może ma to związek z wielomilionową diasporą muzułmańską na swoim terenie. Amerykanie poraz kolejny destabilizują i najeżdżają zbrojnie kolejne niepodległe państwo - członka ONZ. I niestety nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności.

Kurcze nie wiem jak to jest, że w wiadomościach pokazuje się rebeliantów (i odnoszę takie wrażenie że tak jakby cały czas siedzieli na tej pustyni w mniej więcej jednym miejscu) siędzących w pick upach szczelających z dużej odległości i głównie z broni maszynowej i granatników RPG, a tymczasem w sieci można znaleźć między innymi takie filmiki :

Link znalazłem na poniższym forum, można tam znaleźć dużo różnych odnośników do artykułów i filmików bo już tam drugą część tematu jadą bo im się już limit dopuszczalnych stron skończył :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś nie zna języka to działa google translator przez przegladarkę google chrome.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa historia, warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Może jedynie wymyślona przez "naszych wspaniałych medialnych kreatorów" ...

Może tak, może nie. Ale jakoś łatwiej mi uwierzyć w to niż w niezmierzoną dobroć Kadafiego.

Jestem Europejczykiem.

Kurcze nie wiem jak to jest, że w wiadomościach pokazuje się rebeliantów (i odnoszę takie wrażenie że tak jakby cały czas siedzieli na tej pustyni w mniej więcej jednym miejscu) siędzących w pick upach szczelających z dużej odległości i głównie z broni maszynowej i granatników RPG, a tymczasem w sieci można znaleźć między innymi takie filmiki :

No jasne ze w wiadomosciach nie pokaza Ci wszystkiego. Inaczej 90% spoleczenstwa zaczelo by sie zastanawiac...a to juz pierwszy krok do konstruowania wlasnych mysli.

No jasne ze w wiadomosciach nie pokaza Ci wszystkiego. Inaczej 90% spoleczenstwa zaczelo by sie zastanawiac...a to juz pierwszy krok do konstruowania wlasnych mysli.

Ja jakoś nie mam problemów z konstruowaniem własnych myśli czego i innym życzę. Ja tam oglądam sobie Al Arabiya i Al Jazeera i pokazują to samo co u nas. A Tobie się chcialo tam zajrzeć czy tylko siedzisz i płaczesz jak to wszystkich oszukują. KTO oszukuje? Zachodni imperialiści? Żydzi?

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.