Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - ale który z ....

3miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat jak rzeka i bywał na forum ale po jego przeszukaniu nie znalazłem odp.

Chcę kupic Wzmacniacz do kolumn Tannoy Mercury M4 91dB - 100W 8~6 Ohm.

Mam taki wybór:

użwane:

-Marantz PM 7000

-CA A500

-Luxman A357

-Denon 533R

-troche droższy Marantz PM 8200

lub nowy Nad 320 Bee.

Kolumne bają nrzmienie jakby przyciemnione więc wzmak najlepiej Jakby grał Jasniej.

Pomocy!!

https://www.audiostereo.pl/topic/8048-wzmacniacz-ale-kt%C3%B3ry-z/

Marantze powinny grac jasniej. Ja bym jednak zaczynal od Luxmana.

Proponowalbym sie jeszcze rozejrzec za uzywanym Marantzem PM 66 KIS (Ken Ishiwata Signature) - model ktory mozna kupic teraz bylby pewnie 5-6 letni i powinien kosztowac w okolicach 0.8-1.4 kzl.

Pozdr.

CA 500 moze na poczatek byc bardzo dobry Jest bezawaryny. Gra dzwiekiem z bardzo duza iloscia detali i calkiem ladna przestrzenia.

Jesli dasz mu niezle kable ( podobno nawet Red Down Nordosta zagraly na nim ...podobno bo nie slyszalem a mam tylko Blue Heaven ;-) to dzwiek jest bardzo szybki i ciekawy ...sluchajac roznych zestawow nie musialem sie niczego wstydzic a przy tych kolumnach powinno byc bardzo dobrze.

Nie wiem jak brzmia Tannoye z wymienionym sprzetem, ale porownywalem na innych kolumnach (B&W 601, 602) CA 500 i NADa 320 BEE, i wydaje mi sie, ze CA brzmial troche za spokojnie i za malo wyraznie. Tzn., NAD ma - moim zdaniem- lepsza dynamike i klarowniejszy dzwiek. Ale to tylko uwaga na marginesie

Witaj. Będąc na Twoim miejscu wybrałbym NAD, bądź Cambridge Audio. To świetne klocki klasy budżetowej. Dla kogoś kto zaczyna gorąco polecam. Sam miałem kilka produktów marki NAD i byłem z nich baaardzo zadowolony.....dopóki nie usłyszałem Creek'a. No właśnie pomyśl nad Creekiem, jest to sprzęt który powala przestrzenią. Kuleje trochę dynamika, ale to co się dzieje w pokoju, kiedy go podłączysz ta stereofonia, szczegółowość, znakomicie kontrolowany bas..........mnie poprostu powala. Zapomniałem zapytać o preferencje. Jeżeli słuchasz muzyki tak zwanej uniwersalnej to tylko NAD. Krótko słyszałem Cambridge Audio, ale to też świetny sprzęt, cos pomiędzy Creekiem i NAD'em. O reszcie się nie wypowiadam, bo za krótko, bądź w ogóle nie słyszałem.

Szukajcie a znajdziecie. Daruj sobie inne wzmacniacze i bierz wersje bez pilota, chyba że masz do stolika ze dwadzieścia króków. Ja lubię długie spacery i jak najwierniejszy reprodukowany dźwięk dlatego wybrałem 4330. To tylko moje zdanie.

A propos wzmacniaczy Marantza. Wczoraj słuchałem Marantza PM 14( piękny złoty) ,po czym podłączyliśmy Pioneera A-400X. Po pierwsze ten drugi niewiele ustępował PM 14 brzmieniem. A po drugie Pioneer grał głośniej mimo mniejszej mocy. PM 14 to kawał wzmacniacza! Po za tym A-400X był bardziej dynamiczny. Wniosek jest taki : A 400X świetny, PM 14 do d... Grało to z cd Audio Note AN 1 i Phonarami P20 S. Ja osobiście nie nigdy nie kupię wzmacniacza Marantza , bo może po za 66 KI nie ma nic wartego uwagi.

ira -> Marantz z Phonarami raczej sie nie polubi - jak jeszcze dolozysz do tego Van den Srula to bedzie tercet egzotyczny :-) Mimo to PM 14 to nieporozumienie w swojej klasie cenowej - z tego co pamietam kolo 7-8 kzl - wolalbym dolozyc do Pliniusa 8200.

A PM 66 KIS bije PM 7000 na glowe tylko trzeba uwazac bo byly 3 wersje:

1. PM 66 - nie polecam;

2. PM 66 SE - juz lepiej;

3. PM 66 KIS - OK.

KIS byl ze 2x drozszy od standardowej wersji.

qb_1

Oczywiście chodziło mi o 66 KIS.Ten pierwszy jest nie do zniesienia. Masz rację. Marantz z Phonarami to raczej kiepskie połączenie.Mam wrażenie ,że mimo swojej mocy i wagi nie radził sobie z P 20S. Za to A 400X świetnie grał z nimi. Taki wzmacniacz można kupić za 8-9 stówek i nie widzę alternatywy za te pieniądze. Tylko trzeba uważać na kolumny ,żeby jasno nie grały.

a po ile chodza teraz uzywane marantze 66KIS albo SE? Chyba zaczne szukac czegos jasniejszego od mojej yamaszki (rx496 - ampli stereo). co byscie innego (budzetowego i uzywanego) mogli polecic?

pzdr

paulinka

>3miasto,

mam M4 Tannnoy'a z A500 Cambridge'a. Wraz z glosnikowym RealCable BM400 gra bardzo fajnie. Aczkolwiek, rekomendując ten zestaw, odradzam zakup bez odsłuchu. Co człek, to i preferencje inne. Mi się podoba. Czy spodoba się Tobie - sam musisz sprawdzić.....

Paulinka -> nie wiem dokladnie , ale sadze, ze uzywany KIS mozna dostac za 1.2-1.6 kzl - pamietaj, ze wzmak bedzie mial 4-5 lat. Trzeba jednak posluchac - na pewno ze wszystkich 66-ek gra najmniej jasno i jest najbardziej zrownowazony.

Kiedys w sklepie uslyszalem 496 Yamahy + Avance Omega (nie pamietam ktore) - efekt byl piorunujacy - myslalem, ze mi zeby powypadaja - b. duzo dudniacego i kiepskiej jakosci basu + brzmienie techniczne do bolu... Gralo to w trybie stereo - nie chcialbym przezywac tego jeszcze raz ;-)

Ja bym na Twoim miejscu posluchal Denon'a PM 1500 (na pewno ciemniejszy niz 66 KIS ale chyba i dynamiczniejszy i lepiej kontroluje bas - wiem, ze w przypadku tego klocka zdania beda bardzo podzielone).

Na pewno tez usmiechnalbym sie w strone Coplanda CSA 8 a moze i CSA 28 (uzywanych oczywiscie) - chociaz wiele osob twierdzi,ze Copland jest sterylny, suchy i troche metaliczny.

Pozdr.

• Redaktorzy

To i ja troszkę namieszam. Dawno, dawno temu w Elektrycznej Pomarańczya potem w Decibelu leżał sobie wzmak Moth Integrated. Wyglądał on tak: wysokość ok 5cm, szerokość 20cm, długość 30-35. Z przodu grewniana deseczka z regulatorem głośności i selektorem wejść. Kosztował ok 1200PLNów ale grał lepiej niż Arcam 8. Bardzo precyzyjnie, z dużą ilością "powietrza"

na linku poniżej pokazana jest końcówka, ale integra wyglądała tak samo tylko miała dwa knoby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Wiem coś na ten temat - mam Sound Projecta. Czasem wpadnie jakiś ludek, który jescze nie jest oswojony z audiofilskimi "maszkaronami" najpierw o mało nie przewróci się ze śmiechu, że takie paskudztwo u mnie stoi, Ale po włączeniu uśmiech z reguły znika i pojawia się niedowierzanie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Mam słabość do tej firmy. Zacząłem od ich prototypowych kabli, które kupiłem od Roberta Pliszki w Elektrycznej Pom do swojego Pocahontasa, bo na Sound Projecta nie było mnie stać. Potem po kilku wymianach kupiłem wreszcie Sound Projecta 2SE, aby po jakimś roku upgradować go do 3SE. Kable były na tyle dobre, ze dopiero po wymianie kolumn z Eltaxów Liberty 3+ na Audiowavy 141 wymieniłem je na Kimbery 8TC (ale to juz zupełnie inna półka)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Wcześniej miałemz Eltaxami TEACa AR-600 + Denona DCD 735, więc cały zestaw nie był rewelacyjny. ale to było tylko na przeczekanie

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.