Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt dużych monitorów 3-drożnych, zamknięte

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

A kiedy beda pomiary?

Może dzisiaj uda mi się mierzyć SPL, niestety w mieszkaniu, niestety na razie mam tylko tru rta, dwa latka się bawiłem w korekcję parametryczną, to może się uda zobaczyć ile problemów siedzi w samym wyniku pasma przenoszenia.

Mnie te kolumienki bardzo się podobały jak grały.No na razie mnie jeszcze nie stać na takie bo dopiero rozpoczynam przygodę z audio.

Ale mam nadzieję ,ze z waszą pomocą uda mi się może złożyć jakieś lepsze monitorki.Bo jak na razie mam Magnat 220 i po audioshow myślałem by je wyrzucić z parteru przez okno.

Wczoraj mierzyłem spl. Na górze wyszło fajnie, aczkolwiek był pewien mały peak na 4khz spowodowany tym, że pomyliłem jedną odległość pomiędzy głośnikami, a pozostałe nie były wymierzone idealnie. Na dole miałem problem z pomiarami, ale porównywałem z fabrycznymi kolumnami na zmianę w tym samym miejscu pokoju i wywnioskowałem dużą zapaść o dużym polu poniżej 200Hz niezgodną z modelem teoretycznym. LOW i MID grają w fazie, także zniosły się inaczej niż w teorii, prawdopodobnie z powodu różnych niedokładności. Zasymulowałem sobie metody i chyba w dość prosty sposób - rezystorami - będzie to można zmieniać empirycznie aż się wypełni. No i skuteczność na basie odblokuję, bo na razie miałem cewkę z cieńkim drutem o dużej rezystancji, zamówiłem już dużą toroidalną, prawie z zerową rezystancją.

Co do niskiego cięcia tych 12cm wooferów, to w praktyce nie ma na nich dużych wychyleń, ponieważ przy mocno basowej muzyce one się już nie łapią poniżej 100Hz, jedynie duże wychylenia są gdy grają małe bębenki, instrumenty z bardzo wysokim basem, który jednak w praktyce nie ma aż takich amplitud (oprócz tych bębenków). Tak jak mówił Misiomor jest to trudne miejsce na cięcie z powodu bliskości rezonansów, ale za to impedancje fajnie się znoszą wzajemnie i coś z tym wyrzeźbię. Jednak bez symulacji jest to miejsce nieprzewidywalne na mój umysł. Myślę że średnica jest z tego bardzo fajna, nieporównywalna do 2 way.

Co do niskiego cięcia tych 12cm wooferów...

Tu właśnie dopatrywałbym się problemów a zwróciłem na to uwagę, już na etapie budowy. Gdybyś chciał skorzystać z uruchomionego systemu aktywnego podziału okolic 75 do 500 Hz to zapraszam do siebie. Odłączysz na czas prób tą część zwrotnicy i będziesz mógł na bieżąco posłuchać różnic po zmianach punktu podziału, jak samego aktywnego cięcia.

misiomor Ci pisal, ze niektorzy boja sie ciac na 150Hz z glosnikami 6.5" a Ty uparles sie na 100Hz z 5". Jesli chcesz dokladnie ustawic optymalne czestotliwoci podzialow tych glosnikow to nie rob pomiarow w pokoju. Jesli masz garaz to ustaw glosnik w otwarych wrotach garazu przed switem gdy jeszcze w miare cicho i mierz. Pomiarow dokonuje sie w komnatach bez echowych albo otwartej przestrzeni w cichym otoczeniu z b.bliska i 1m. Jak cicho to jeszcze z dwoch i trzech metrow mozesz mierzyc w otwartej przestrzeni.

System aktywny jest zawsze lepszy niz pasywne filtry z wielu powodow. Skorzystaj z powyzszego zaproszenia i posluchaj. Twe midbasy nie nadaja sie do pracy ponizej 200Hz. Obawiam sie tez, ze sa problemy z gora bo ten peak na srednim to bedzie slychac o ile nie wstawsz notch filter. Zwrotnice pasywne stopni wyzszych niz drugiego to wnosza wiecej problemow niz ich rozwiazuja. Przeprowadz tez testy na sygnale przynajmniej 10V. Zobaczysz czy 200Hz to nie za nisko. No i moze uslyszysz ten peak midbasa na ilus tam kHz jesli nie odfiltrowany.

pozdrawiam,

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 16 Listopada 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 16 Listopada 2011 - nie na temat

Te monitory to dla mnie jeden z lepszych dźwięków na AS2011. Szczególnie bas i średnica. Klasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hm :) Większe woofery i midwoofery to pomysł na kolejny projekt. Wyższy podział z tymi głośnikami nie uda się ze względu na zbyt dużą różnicę w skuteczności, a na aktywne to zbyt duże wyzwanie w tej chwili. Jednym słowem muszę dostroić, zakończyć i podsumować tą swoją wizję :) Duże midwoofery za to grają szarawo na średnicy i wysokości. A ten tryska życiem.

Wyższy podział z tymi głośnikami nie uda się ze względu na zbyt dużą różnicę w skuteczności...

A baffle step to pies?

Duże midwoofery za to grają szarawo na średnicy i wysokości.

Ten jest tłokowy do 700Hz i w miarę kulturalny powyżej. Sam długo nie zastanawiałbym się w kwestii "co wolałbym żeby przetwarzało 300Hz". Obecnie popularność zdobywa wręcz koncepcja "oversized 2-way", przykładem może być Hurricane albo konstrukcja Marka K na RS225S-8. Duże membrany dają "oddech" i "swobodę" z racji tego że nie muszą się wiele wychylać żeby dać SPL. Do tego mają zwykle dużo bardziej liniowe zawieszenia, na które jest przecież więcej miejsca.

Mam te Quady 12l, już od trzech lat chyba. Zawsze byłem z nich zadowolony. Takie solidne kevlarowe membrany, duży skok, 6,5'', niski podział jakieś 2khz. Brak góry był wpisany w cenę. W oczekiwaniu na nowe części do zwrotnicy już ich nie lubię i nie chcę słuchać. Buła, buła, jeszcze raz buła. Buła tu, buła na średnicy, na górze i na dole :) Wszystko stłamszone. Wole słuchać tych niedopracowanych z małą korekcją dsp.

Ja mam w jednym zestawie na srednicy audax hm130co. Tne na 650Hz oczywiscie aktywnie. The tak wysoko bo ponizej mam pare 18sound 430nd ktore spokojnie moga grac do 1.5kHaz a z drugiej strony chce na srednicy miec liniowy dostep do wiekszej mocy. 18sound Daja rade do 150Hz. Chociaz filter gornoprzepustowy suba tnie na 80Hz to dolno przepustowy jest regulowany do 120Hz. Jakos to gra. Co do wielkosci membrany to fakt. Misiomor dobrze radzi ale uklad musi byc co najmniej trojdrozny. Co prawda jest pewien problem z wyzszymi czestotliwosciami i wiekszymi membranami, bo membrana musi byc jednoczesnie sztywna i lekka. Ze wzgledu na duza i lekka membrane doskonale spisuja sie morele et338 elite na wysokich czestotliwosciach. To naprawde slychac jak lekko graja w porownaniu np do dynaudio d260 esotec.

W drugim zestawie mam dynaudio na dole (2x17w75xl-12) a srednica to 4" vifa z serii pl. Ta tne na prawie 1kHz aktywnie oczywiscie i dobrze pracuje do 5kHz. Powyzej planary BG neo3pdrw po dwa w szeregu. Dynaudio sie lepiej zgrywaja z subem.

Dlatego nastepny projekt, ktory mam na warsztacie to Beyma 10g40. 10" glosnik z 3" cewka. Ten sie zgra z subem doskonale na 80Hz nawet na calkiem wysokim poziomie glosnosci. Chcialem nawet dac po dwa 16 ohm ale troche problem ze sciagnieciem do Australii wiec chyba wsadze w walizke dwa 8ohm jak do Polski/Europy pojade a kolega mi kupi w miedzyczasie. Co na srednice dam to nie moge sie zdecydowac ale na gore bedzie linia BG neo3pdr.

Te 6.5" Dynaudio kupilem bo byly na sale a nie moglem dostac dwoch par 8" 12-15ohm. Z tej samej przyczyny kupilem 18sound a chcialem dwie pary 8" -12-16ohm. Ale tak dobrze o nich pisali ze kupilem. Na niskim poziomie to i na 100Hz sa OK ale na wyzszych to juz ponizej 150Hz czulosc spada relatywnie do wyzszych czestotliwosci i suba. Sub jest w pelni aktywny wiec membrane kontroluje przez servo a moge ustwic delay/phase oraz ma jeszcze equalizer o regulowanej czestotliwosci i filtry dolu 14Hz, 20Hz i 28Hz wiec sie da dobrze zgrac z reszta.

pozdrawiam,

A baffle step to pies?

Wykrakałeś, nie pies, ale krowa. To chyba najtrudniejsza rzecz jaką robiłem, już dzisiaj chciałem się poddać. Żadne kosmetyczne zmiany nie pomagają. Nowa zwrotnica za zwrotnicą i ubiłem gnoja kosztem efektywności bo dziury nie idzie połatać i skończę na 82dB. Gra coraz lepiej i właściwie od 10Hz. Nie jest to wariant dobry dla sąsiadów. Teraz będzie już czwarta zwrotnica która podniesie trochę średnicę i potem drobne korekcje żeby wyrównać górę. Fazą już się nie przejmuję, najważniejsze jednak jest pasmo. Nie wierzę już w projektowanie teoretyczne. To właściwie odsłuchy, dziesięć pomiarów w różnych miejscach, potem symulacje, zmiany i znów pomiary i odsłuchy. Nie polecam nikomu robić własnych projektów 3 way, to za dużo roboty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykrakałeś, nie pies, ale krowa. To chyba najtrudniejsza rzecz jaką robiłem, już dzisiaj chciałem się poddać. Żadne kosmetyczne zmiany nie pomagają. Nowa zwrotnica za zwrotnicą i ubiłem gnoja kosztem efektywności bo dziury nie idzie połatać i skończę na 82dB.

Zastosuj aktywny podział, nie bedziesz musial tyle tracic na efektywnosci. 82dB to IMHO duzo za malo.

Fazą już się nie przejmuję, najważniejsze jednak jest pasmo

Dobre zgranei fazowe = dobra scena. Wiec nie wiem czy mozna sie nia ot tak nie przejmowac.

Nie wierzę już w projektowanie teoretyczne. To właściwie odsłuchy, dziesięć pomiarów w różnych miejscach, potem symulacje, zmiany i znów pomiary i odsłuchy.

Nie da sie inaczej ;)

Nie polecam nikomu robić własnych projektów 3 way, to za dużo roboty...

Na pierwszy projekt rownei nie polecam, na nastepne - czemu nie.

El sueño de la razón produce monstruos.

Woofer ma efektywność napięciową liczoną z parametrów na poziomie 90.7dB (0.54% i jeszcze Re=5.8ohm). Mierzona katalogowa jest niżej, ale Scanspeak ma ostatnio problem ze zgodnością tych dwóch rzeczy. Dlatego myślę że 82dB (też nie wiadomo zresztą jak to kalibrujesz) to jest przekompensowany baffle step.

:) powalczyłem i zaczynają grać :) Jest już 85dB, ale planuję zmienić mid na 4 ohmowy ponieważ mieszkanie mi za mocno podbija bas i muszę wysunąć minimalnie średnicę. No i przyszły podstawki od Marko :)

Ukryta Zawartość

post-17391-0-40171100-1322260495_thumb.jpg

post-17391-0-25913400-1322260503_thumb.jpg

post-17391-0-12194700-1322260509_thumb.jpg

post-17391-0-15653300-1322260516_thumb.jpg

post-17391-0-02807200-1322260528_thumb.jpg

post-17391-0-68810200-1322260534_thumb.jpg

post-17391-0-43360700-1322260540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest już 85dB, ale planuję zmienić mid na 4 ohmowy ponieważ mieszkanie mi za mocno podbija bas i muszę wysunąć minimalnie średnicę.

Ale po co? Mid ma referencyjnie 0.32% co przy Re=5.7ohm daje 88.5dB napięciowo. W sam raz rezerwa na ew. niepełną kompensacje baffle step, a można i zrobić pełną, przycinając średniaka rezystorami.

Nie wiem jak do tego doszedłeś, ale dzisiaj powalczyłem i powodem niby złego odbioru średnicy były zniekształcenia. Musiałem mocniej przyciąć głośniki na górnym podziale i od nowa wyregulować. Obecnie jestem bardzo zadowolony i mam wszystko. Aż nie chce się dotykać. Bas, średnica, góra bardzo dobrej jakości. Można bardzo głośno słuchać i grają ciepło i szybko zarazem. Brzmienie ogromne na wielką skale i wciągające zarazem. Na górę dałem takie stare duże Evoxy i jestem bardzo miło nimi zaskoczony, choć lepszych części jeszcze nie mam na porównania. Na przyszłość dałbym większe cewki powietrzne na bas, nie wiem gdzie za dobrą cenę można kupić coś poniżej AWG12 lub nawet 10. Gdyby ktoś chciał posłuchać, to już można :)

Pokaz pomiary, bo nie wierze :) Chyba, ze nie chce Ci sie wyciagac wszsytkich gratow to rozumiem.

Na przyszłość dałbym większe cewki powietrzne na bas, nie wiem gdzie za dobrą cenę można kupić coś poniżej AWG12 lub nawet 10. Gdyby ktoś chciał posłuchać, to już można :)

Taaaaaaaa..... Porządna koncowka mocy i aktywny filtr wyszedlby znacznie taniej niz tak jedna cewka. :)

Pokaz pomiary, bo nie wierze :) Chyba, ze nie chce Ci sie wyciagac wszsytkich gratow to rozumiem.

Taaaaaaaa..... Porządna koncowka mocy i aktywny filtr wyszedlby znacznie taniej niz tak jedna cewka. :)

Ależ Piotr ma porządną końcówkę mocy, co jak co , ale Quad na basie zadyszki na pewno nie dostanie. O każdy miliom strat na cewkach warto powalczyć. Co do cewek to w Polinku zrobią na zamówienie tylko , że tanio nie będzie.

Ależ ja nie twierdze, że to co ma w "o mnie" nie jest porządnym sprzętem. Tylko, ze zamiast kupowac droga cewke można złożyć/kupic kolejna koncowke mocy i zorbic aktywny podzial dół/reszta - wtedy jedyne an czym mozna tracic miliohmy to kabel laczacy wzmacniacz z glosnikiem :)

Ależ ja nie twierdze, że to co ma w "o mnie" nie jest porządnym sprzętem. Tylko, ze zamiast kupowac droga cewke można złożyć/kupic kolejna koncowke mocy i zorbic aktywny podzial dół/reszta - wtedy jedyne an czym mozna tracic miliohmy to kabel laczacy wzmacniacz z glosnikiem :)

Tak, można i tak. Quad gra świetnie, a po modyfikacji Piotra jeszcze lepiej, urzeka swobodą i "dogrzaną" średnicą (miałem okazję posłuchać). Nie wiem czy aktywny podział nie miał by złego wpływu na ogólny odbiór dźwięku z tej końcówki. Wykonanie nowej końcówki przystającej jakością do reszty toru to też koszt, reasumując może wyjść drożej niż nowe cewki.

właśnie :) dodatkowy wzmacniacz cyfrowy na bas mam, ale jeżeli nawet cewki by miały kosztować 2 tysiące i ważyć po 10kg, to jest to tańsze i szybsze rozwiązanie niż znowu robić podwójne pre i dobrej jakości filtr aktywny. Cewka toroidalna na 0,05 ohm drut 2mm na basie już była i ją wywaliłem ponieważ coś fałszowała. Teraz jest tymczasowo powietrzna drutem 1mm, także malutka, a i tak jest już bas dość zwarty. W końcu to ob. zamknięta

A swoją drogą jakie zwrotnice aktywne macie na myśli, na opampach?

właśnie :) dodatkowy wzmacniacz cyfrowy na bas mam, ale jeżeli nawet cewki by miały kosztować 2 tysiące i ważyć po 10kg, to jest to tańsze i szybsze rozwiązanie niż znowu robić podwójne pre i dobrej jakości filtr aktywny. Cewka toroidalna na 0,05 ohm drut 2mm na basie już była i ją wywaliłem ponieważ coś fałszowała. Teraz jest tymczasowo powietrzna drutem 1mm, także malutka, a i tak jest już bas dość zwarty. W końcu to ob. zamknięta

A swoją drogą jakie zwrotnice aktywne macie na myśli, na opampach?

Cewki taśmowe będą chyba najlepsze, same zalety poza ceną :)

To pewnie się skończy na taśmówkach na dół i średnicę, bo średnica nisko cięta. Nie mieliście racji że średnica cięta zbyt nisko. Przy maksymalnie agresywnej i niekorzystnej muzyce mid wychyla się na oko 3x mniej niż woofer czyli jest dobrze. Nie widzę żadnego porównania do cenionych konstrukcji 2,5way, w których 6 calowy głośnik odpowiedzialny za średnicę przy tych poziomach głośności lata jak firanki na wietrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.