Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt dużych monitorów 3-drożnych, zamknięte

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego czasu przymierzam się do mojego pierwszego projektu kolumn. Mają to być duże monitory zamknięte, możliwie liniowe, co za tym idzie o niskiej skuteczności. Głośniki to scanspeak discovery 4'', 8'' oraz 3/4'' kopułka standard (scan speak).

Poczyniłem wstępny projekt obudowy i chciałem się zapytać czy tak może być, czy jest może jakaś lepsza wersja, szczególnie jeżeli chodzi o przegrodę wewnątrz. Zwrotnicę dzisiaj już symulowałem w Passive Crossover Designer, ale mi się skasowała więc jutro eksperymenty od nowa :) Jest to również moje pierwsze podejście do projektowania zwrotnic. Nie chcę popełnić jakiegoś głupiego błędu także rzucam temat :) No i gdzie wykonują dobrze takie obudowy i ile taka obudowa może kosztować? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz podać jakie pasmo przy jakiej skuteczności przewidujesz? Ja zostałem jakiś czas temu fanem obudów zamkniętych, ale słuchałem zestawu z dużymi wooferami, takimi 25cm. Kawał paki, z tym, że skuteczność to była ok. 90db/W

Pasmo było jednak zaczynało się od ok 57Hz. Mimo wszystko brzmiały bardzo fajnie.

System gra dobrze, albo nie....

Już od dłuższego czasu przymierzam się do mojego pierwszego projektu kolumn. Mają to być duże monitory zamknięte, możliwie liniowe, co za tym idzie o niskiej skuteczności. Głośniki to scanspeak discovery 4'', 8'' oraz 3/4'' kopułka standard (scan speak).

Poczyniłem wstępny projekt obudowy i chciałem się zapytać czy tak może być, czy jest może jakaś lepsza wersja, szczególnie jeżeli chodzi o przegrodę wewnątrz. Zwrotnicę dzisiaj już symulowałem w Passive Crossover Designer, ale mi się skasowała więc jutro eksperymenty od nowa :) Jest to również moje pierwsze podejście do projektowania zwrotnic. Nie chcę popełnić jakiegoś głupiego błędu także rzucam temat :) No i gdzie wykonują dobrze takie obudowy i ile taka obudowa może kosztować? ;)

Dwa pytania :

Dlaczego akurat ScanSpeak'i?

Dlaczego odwrotna konfiguracja głośników ( wysokotonówka na dole, woofer u góry? ) ? - czy planujesz filtry I rzędu?

Moim zdaniem - jeżeli to ma być Twój pierwszy projekt ( zwłaszcza zwrotnicy ) - to układ trójdrożny jest "rzuceniem się na baaardzo głęboką wodę "

Jeżeli zależy Ci na dużej powierzchni drgającej ( bas , dynamika itp) czy nie prościej byłoby(zwłaszcza na początek) zrobić 2-way z 8 calowym mid-basem (np Seas CA22RNX) i z wysokotonówką dostosowana do niskich podziałów np Seas 27TBCD/GB-DXT albo nawet ze ScanSpeakiem "duży" Revelator?

Ale to tylko takie luźne uwagi :-)

Pozdrawiam

Wypadałoby kratownicę zrobić - podział powyżej 400Hz, wymagany przez mikry średniotonowiec oznacza, że woofer będzie przenosił najgorszy zakres 200 - 400Hz.

No i efektywności referencyjne, woofer 0.57%, średniak 0.36% (wersje 8ohm) to 2dB różnicy, zakładając 4dB BSC zostaje tylko 2dB na wypłaszczenie impedancji średniaka L-pad'em bez schodzenia impedancją poniżej woofera. Raczej będzie dzwonienie filtr - rezonans. Z kolei celowana kompensacja RLC to dużo pieniędzy jak i kłopotu.

Nie ma zestawu bez kompromisów.. Jeżeli chodzi o dolną częstotliwość, to liniowość zakładałem od 30-35Hz (spadek 0dB). Będę się starał uzyskać w pierwszej kolejności sporą liniowość, w drugiej łagodny przebieg fazy bez ostrych przeskoków, w trzeciej odciążyć małe głośniki dla dużych wychyleń, w czwartej dobrą charakterystykę impedancyjną. Układ głośników jest jedynie z rękawa, tak muszą być :) odwrotnie :) Podobają mi się takie satany :) A głosniki mi odpowiadają po charakterystykach, naprawdę woofer ma świetną skuteczność na niskich, żaden seas się nie umywa, midwoofer ma nisko impedancję i ciągnie ładnie do góry, a kopułka jest bezkonkurencyjna na górze jeżeli się ją zabezpieczy na dole... Raczej nie będzie konserwatywnych podziałów ze względu na fazę. Będą bardziej rozmyte. Acha, skuteczność gdzieś 85dB

Nie ma zestawu bez kompromisów.. Jeżeli chodzi o dolną częstotliwość, to liniowość zakładałem od 30-35Hz (spadek 0dB). Będę się starał uzyskać w pierwszej kolejności sporą liniowość, w drugiej łagodny przebieg fazy bez ostrych przeskoków, w trzeciej odciążyć małe głośniki dla dużych wychyleń, w czwartej dobrą charakterystykę impedancyjną. Układ głośników jest jedynie z rękawa, tak muszą być :) odwrotnie :) Podobają mi się takie satany :) A głosniki mi odpowiadają po charakterystykach, naprawdę woofer ma świetną skuteczność na niskich, żaden seas się nie umywa, midwoofer ma nisko impedancję i ciągnie ładnie do góry, a kopułka jest bezkonkurencyjna na górze jeżeli się ją zabezpieczy na dole... Raczej nie będzie konserwatywnych podziałów ze względu na fazę. Będą bardziej rozmyte. Acha, skuteczność gdzieś 85dB

Pamiętaj, o ROOM GAIN ponizej 100hz.

wiem :> niestety w projekt nie mogę mieszać pomieszczenia :/ tak czy siak są to dość wąskie mocne peaki od pomieszczenia. Z dobrym wzmacniaczem, jeżeli się nie wzbudza i tak musi być ok i tak.

30-35hz bez spadku to chyba niebardzo da rade w obudowie zamknietej z tym glosnikiem. 50hz bez spadku to juz bedzie sukces.

Cały pic polega na nisko zaczynającej się filtracji woofera, która ma scinać już od 50Hz. Może się uda, główny problem to fazy a nie spl. Gdyby mnie zadowalało 50Hz, to bym zrobił 2 way.

Cały pic polega na nisko zaczynającej się filtracji woofera, która ma scinać już od 50Hz.

A więc tylko aktywny podział. Misiomor wspomniał, że niewiele średniaków wytrzyma cięcie przy 400Hz a Ty chcesz ciąć 4calowy midwoofer przy 50Hz? Swoją drogą tak niski podział wydaje mi się co najmniej dyskusyjny a już na pewno bez sensu, jeżeli nie myślimy o częstotliwościach rzędu 20Hz...

colcolcol, to nie jest midrange, tylko midwoofer. Wytrzymuje niskie częstotliwości i zamierzam się pozbyć tylko tych najniższych poniżej 100Hz. Coś za coś. Gdybym chciał zrobić podział przy 300Hz, to przy mojej koncepcji musiałbym użyć drogiego 40cm woofera lub drogiego subwoofera.

Mam inne pytanie. Potrzebuję odległości Y,Z pomiędzy głośnikami do obliczeń. Robię względem tweetera, to znaczy 2m od słuchacza i na wprost głowy.

Nie wiem gdzie mam założyć centra akustyczne mid i low wzlędem kopułki. Na jakiej głębokości. Wstępnie założyłem że na poziomie względem resora głośnika, czyli około +15 i +30mm dla woofera.

Cały pic polega na nisko zaczynającej się filtracji woofera, która ma scinać już od 50Hz. .... Gdyby mnie zadowalało 50Hz, to bym zrobił 2 way.

To nie będzie łatwe, oddziaływanie: filtr lowpass - rezonans wściekle podbije SPL na górnym, pojemnościowym zboczu peaku rezonansowego impedancji, a więc w okolicach pewnie 100Hz dla tego głośnika w małej OZ. Można próbować się ratować przed tym filtrując jeszcze woofer dużym kondem złożonym z iluś bipolarnych elektrolitów. Zwiększy nachylenie zbocza do 18dB/okt, ale podbije bas na dolnym, indukcyjnym zboczu peaku rezonansowego. Można też skompensować rezonans woofera układem RLC, jednak to jest znowu spora pojemność, rzędu kilku mF (tysięcy uF).

Tak czy siak EQ mające podbijać bas obudowy zamkniętej lepiej wychodzi aktywne niż pasywne. Ciekawe dlaczego producenci kolumn nie robią takich rozwiązań zbyt często... A studyjne monitory robi się aktywnie nawet jak są 2-way.

wiem :> niestety w projekt nie mogę mieszać pomieszczenia :/ tak czy siak są to dość wąskie mocne peaki od pomieszczenia. Z dobrym wzmacniaczem, jeżeli się nie wzbudza i tak musi być ok i tak.

Cały pic polega na nisko zaczynającej się filtracji woofera, która ma scinać już od 50Hz. Może się uda, główny problem to fazy a nie spl. Gdyby mnie zadowalało 50Hz, to bym zrobił 2 way.

W takim razie IMO 4" mid będzie za mały

Jak już to trzeba chyba jakiś co najmniej 5" mid-woofer

colcolcol, to nie jest midrange, tylko midwoofer. Wytrzymuje niskie częstotliwości i zamierzam się pozbyć tylko tych najniższych poniżej 100Hz. Coś za coś. Gdybym chciał zrobić podział przy 300Hz, to przy mojej koncepcji musiałbym użyć drogiego 40cm woofera lub drogiego subwoofera.

Scanspeak 10F nie nadaje się do podziałów poniżej 400Hz, w testach Marka K miał problemy z wyrobieniem się przy 350Hz. To jest maleńka popierdółka, dobra kopułka typu Tang Band 75-1558SE ma większe Sd i mniej zniekształca 400Hz przy danym SPL.

Mam inne pytanie. Potrzebuję odległości Y,Z pomiędzy głośnikami do obliczeń. Robię względem tweetera, to znaczy 2m od słuchacza i na wprost głowy.

Nie wiem gdzie mam założyć centra akustyczne mid i low wzlędem kopułki. Na jakiej głębokości. Wstępnie założyłem że na poziomie względem resora głośnika, czyli około +15 i +30mm dla woofera.

Tego tak prosto się nie liczy, zwłaszcza do podziału z gwizdkiem dojdą przesunięcia faz od roll-offs. Nic nie zastąpi tutaj porządnego pomiaru.

W takim razie IMO 4" mid będzie za mały

Jak już to trzeba chyba jakiś co najmniej 5" mid-woofer

hmm, z moich doświadczeń 10cm potrafi zagrać już nawet głośno bez żadnej filtracji. Zakładam że jak utnę 2-rzędu GP przy jakichś 90Hz, lub coś w ten deseń to wystarczająco go odciążę mocowo.

Misiomor, to nie 10F, to nowy midWOOFER w ofercie SS - 12W=8524

Tego tak prosto się nie liczy, zwłaszcza do podziału z gwizdkiem dojdą przesunięcia faz od roll-offs. Nic nie zastąpi tutaj porządnego pomiaru.

Potrzebuję wartości osi "z" do obliczeń. Nie żartuj sobie. Jak już będą zwrotnice złożone, to będzie pozamiatane, musiałbym ich złożyć sto żeby mierzyć która faza mi odpowiada, tym bardziej że zwrotnica złożona. A wpływ tej odległości jest poważny w przełomie mid-hi szczególnie.

Misiomor, to nie 10F, to nowy midWOOFER w ofercie SS - 12W=8524

4 cale to 10.16cm, stąd moje przypuszczenie że kandydatem jest 10F. 12W powinno się klasyfikować pod 5 cali (w cm jest to 12.7 - blisko średnicy kosza 12W), nie wiem dlaczego Scanspeak opisuje zarówno 10F jak i 12W jako 4".

No i jeszcze fakt, że 12W ma SPL w miarę płaskie tylko do 3kHz, powyżej jest coś na kształt break-up. Słabo to wróży prostym filtrom z małym tweeterem 19mm.

BTW - liczenie na zejście nawet tym 12W do 90Hz jest nadmiarem optymizmu, zwłaszcza że dla Qtc=0.7 jego Fc będzie w okolicach 115Hz - gdzie tu zapas na jakikolwiek filtr. Nawet większe pod względem Sd 15-tki (ok. 80cm2) w testach Marka K dostawały zadyszki przy 150Hz (najniższa testowana częstotliwość, przy dość niskim SPL na dodatek) przy 80Hz nie było sensu mierzyć. Cytuję z jego strony:

"Let me say, though, that NONE of these drivers really does an adequate job reproducing low bass. While the W15 nonlinear plot looks great above, increasing the drive level just one more dB caused the driver to start audibly distorting with some rub/buzz type noise. While the W15 would be great in a 2 way at low volumes, you're kidding yourself that you can get any realistic bass output out of it. Likely you'll just be faked out by the 2nd and 3rd order products as you increase the volume."

Są tacy, którzy boją się przetwarzania 150Hz głośnikami 18cm.

Zgadzam się ze wszystkim. Aczkolwiek wniosek z tego że midwoofer jest za mały i za duży jednocześnie :) No i gdybym chciał kopułkę z taką górą, ale większą i mocniejszą, to bym musiał zapłacić za nią 1000zł... Powalczyłem dziś trochę, myślę że jest na granicy wytrzymałości i wcale nie powinno mieć takich dużych zniekształceń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oki, to jadę z koksem, głośniki już zamówiłem, mam mikrofon i obycie w pomiarach także coś z tego wykrzesam. Gdzie kupię cewkę powietrzną 10mH 5ohm lub mniej, czyli nie musi być taka duża?

Dzięki, ceweczki już zamówione. Dodałem dzisiaj trochę hardkłorowej omasty, w razie gdyby nie grały, to żeby chociaż straszyły :) Miałem kiedyś kolumny Minima Audio i bardzo lubię ten kształt jak i odwrócone głośniki, także nie mogłem się powstrzymać przed zrobieniem czegoś podobnego :)

....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Paczki przeszły pierwsze uruchomienie, teraz będę walczył dalej.

Ukryta Zawartość

post-17391-0-74872400-1321229901_thumb.jpg

post-17391-0-85858000-1321229906_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paczki przeszły pierwsze uruchomienie, teraz będę walczył dalej.

masz źle ustawione cewki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka. Ale cewki względem siebie? Tam pisze że tak jest właśnie dobrze :/

4,7 i ta mała za blisko minimum 10 cm

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.