Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie czytam i myślę sobie że mało kto się przykłada do nadajników (...)

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Czym miałoby się objawiać owo "większe przykładanie się"?

Sygnał SPDIF wyprowadzony z układu, który go wysyła, należy tylko uformować przy pomocy trzech elementów. Dzielnik rezystorowy ma za zadanie obniżyć napięcie do wartości międzyszczytowej 0,5 Vp-p oraz uformować impedancję wyjściową 75 omów wymaganą przez standard. Szeregowy kondensator 100nF odcina składową stałą. Te elementy kosztują po 2 grosze/szt. i nie trzeba nic więcej. Ewentualnie jeśli ktoś ma życzenie wykonać separację galwaniczną, to można dodać transformatorek sygnałowy za ok. 4 zł/szt.

W przypadku nadajników optycznych w ogóle nie ma żadnej możliwości manewru, po prostu sygnał z układu wysyłającego SPDIF podaje się wprost na nadajnik optyczny. Ewentualnie można wtrącić szeregowo niewielki rezystor.

Wykonanie dobrego nadajnika SPDIF nie jest ani trudne ani kosztowne.

Edwardzie z układami optycznymi mam trochę inne doświadczenia i nie z branży audio. Ustawić solidnie laser 3600W żeby idealnie ciał materiał lub lutował styki (to w ramach audio) mimo wielu funkcji regulacyjnych nie jest takie proste i potrafi wybrać jajka nawet serwisowi który do niego wielokrotnie przyjeżdżał. Chciałbym się mylić ale w technice to tak bywa że cały wysoko zaawansowany projekt potrafi rozłożyć kupiona część za parę centów!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oczywiście, że nie jest o czym najlepiej zaświadczy taki techniczny analfabeta jak ty :)

Te wasze fantazjowanie i tłumaczenia, że musi kosztować to jest już naprawdę żenada. Przecież to takie oczywiste, że rezystorek w układzie nie może kosztować 10 gr a złącze spdif swoim stopniem skomplikowania przerasta detektor neutrin w cernie i całkiem oczywiste jest, że żeby w ogóle działało, już nie mówiąc o działaniu precyzyjnym, MUSI KOSZTOWAĆ! Ale nie martwcie się, w waszych high endowych klockach na pewno są złącza i rezystorki najwyższej jakości, a nie jakaś tam masówka zewnętrznego producenta, pozostaje tylko kupić odpowiednio drogi kabel :) No i jeszcze efekt przedłużenia prącia którego nie da żaden tani kabel - bezcenny :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz ten techniczny analfabeta - jak go nazywasz - pracował parę ładnych lat w studio. Za swoją pracę zebrał szereg nagród. Pracował na sprzęcie którego Ty nawet na zdjęciach nie widziałeś. Produkował reklamy, audycje z puszki i programy na żywo. I nie bije piany, nie zaczepia Cię i nie wyzywa. Jednak jeśli masz coś do mnie to miej odwagę powiedzieć to prosto w twarz a nie zasłaniaj się nickiem na forum publicznym.

Ustawić solidnie laser 3600W żeby idealnie ciał materiał lub lutował styki (...)

Jaki to ma związek z omawianym wyjściem SPDIF?

Teoria wydaje się być cudownie prosta i tania w realizacji. Szkoda tylko że w praktyce nie jest już tak różowo.

Poproszę o konkretny przykład konkretnego rozwiązania, najlepiej z fragmentem schematu lub zdjęciem płytki. Wtedy będziemi mieli materiał do omówienia.

Oczywiście zgadzam się z Wami w twierdzeniu, że układ można zepsuć złą aplikacją, czy złymi częścimi, ale rozmawiamu tu o prawidłowej aplikacji. W przypadku nadajika SPDIF zwykle elementy po 2 grosze są w zupełności wystarczające. Zresztą prawdę mówiąc trudno jest kupić rezystor SMD o tolerancji 1% droższy niż 2 grosze. W tym wypadku lepsza toleracja nie jest potrzebna.

Disco ależ on musi się dowartościować robi wszystko najtaniej a głownie najlepsze radia na kryształku krzemu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Teoria i praktyka to w audio dwie zupełnie różne rzeczy. Co więcej, osoba pracująca w zupełnie innej branży jak bum1234 nie powinna w ogóle wypowiadać się na forum z punktu widzenia eksperta. Co najwyżej może stać się "ekspertem" jak to już nieraz miało miejsce. Jego argumenty to młyn na wodę ignorantów którzy z forum zrobili totalny śmietnik ale tak już jest w tym kraju gdzie każdy kto kupi aparat na drugi dzień staje się fotografem. W razie zwrócenia uwagi padają te same argumenty i te same ataki.

Wszystkim piewcom akademickich teorii i podręcznikowych formułek, którzy tylko je dostrzegają, natomiast za nic mają doświadczenie (w tym przypadku: osłuchanie) godzi się przypomnieć jedną rzecz. Otóż mianowicie zgodnie z posiadanym przez naukę zasobem wiedzy z zakresu aerodynamiki - chrabąszcz majowy nie ma prawa latać. Jak jest w praktyce - wystarczy się przejść na spacer do lasu o tej porze roku. Nauka nie potrafi wytłumaczyć tego fenomenu.

Więc może trochę pokory Panowie Teoretycy. Amerykanie na takich jak Wy mają trafne określenie: eggheads. Jajogłowi.

Słuch ludzki jest na to za słaby i bardzo łatwo go zmylić.

No to ja jako praktyk i teoretyk jestem jak najbardziej za tym zmyleniem :)

Mam gdzieś pomiary i teorie - ważne żeby jak najlepiej grało.

Co mi po teoriach , pomiarach i wykresach jak nie da się tego słuchać.

Nie wiem czy wiesz , ale na to była moda na początku lat 90tych.

Wtedy liczyły się zera po przecinku ;)

Jak to się miało do brzmienia wie część osób.

Z tego co piszesz, to jeśli ktoś bardzo długo prowadzi samochód, to bez problemu i bez żadnego przygotowania powinien być doskonałym mechanikiem

A co ma piernik do wiatraka ?

Czy kierowcę rajdowego interesuje jakie mapy są wgrane do ECU ?

Czy skład mieszanki opon ?

i czy jego mechanik znający auto na wylot pojedzie lepiej jak on sam ?

Brnąc dalej - czy właściciela BMW 7 interesuje jak wymienić tarcze ?

Ma kasę , idzie do salonu , wsiada i wie czy to jest to , czy jednak inny pakiet lub silnik.

Napisałem wcześniej, ale zostało to wycięte - nie traktuj tego jako złośliwość, ale amator z zawodowcem nie ma najmniejszych szans.

W czym ?

Tym że jest amatorem ale ma sprzęt z najwyższej klasy ?

Po co mu wiedza co jestw środku ?

Ma kasę kupuje , sprawdza i zostawia to co najlepsze .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czyli rozumiem że kiedy dziesiątki a może setki razy obserwowałem zmiany w dźwięku (w tym w jakości nagranych płyt) po zmianie kabla cyfrowego to zdawało mi się, tak? Ta sama płyta nagrana z Technicsa po optyku i z Krella po koaksjalu musiała brzmieć tak samo i kolosalna różnica w jakości kopii to mój wymysł. Czy tak?

Ale po co zabiera głos w sprawach, o których nie ma pojęcia?

Widzisz są osoby które naprawdę SŁYSZĄ różnice i to właśnie piszą .

A ktoś im wmawia że to niemożliwe bo teoria mówi tak...

Czyli rozumiem że kiedy dziesiątki a może setki razy obserwowałem zmiany w dźwięku (w tym w jakości nagranych płyt) po zmianie kabla cyfrowego to zdawało mi się, tak? Ta sama płyta nagrana z Technicsa po optyku i z Krella po koaksjalu musiała brzmieć tak samo i kolosalna różnica w jakości kopii to mój wymysł. Czy tak?

Nie , no masz pomiary ?

Wykresik ?

:)

Śmieszne są te teoretyzowania teoretyków.

Kilka dni temu skończyłem robić znajomemu pod napęd Marantza CD72.

Z ciekawości z żoną porównałem go wczoraj do PD9700.

To cyfra i to cyfra.

Niby.

A różnica właśnie w brzmieniu kolosalna.

Słysząc to i dalej tu ( i wątkach o doskonałości cyfry) zaglądając po prostu śmiać mi się chce .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bum1234 - piszę do Ciebie jak do eksperta i proszę o rzetelną odpowiedź.

Uczestnicy testu:

odtwarzacz CD Technics SLP-G 590

odtwarzacz CD Krell KAV 280 CD

nagrywarka CD: Marantz DR 17

okablowanie: optyk Kimber Kable, koaksjal DIY na bazie radzieckiego kabla wojskowego, dokładnie takiego jaki stosuje Ancient Audio

płyta: Bluechel & von Deylen - Bi Polar (2004) czyli bardzo dobrze zrealizowana elektronika: http://www.bluechelvondeylen.net/bi-polar.html

CD-R - Maxell XLII for Music x2

Technics po optyku a Krell po kaksjalu - ta sama nagrywarka

Czy jakość kopii będzie identyczna?

Polecam Ci odnaleźć wpis Twonka, humanisty z wykształcenia, który na podstawie wykresu charakterystyki częstotliwościowej pewnych kolumn, w ramach zagadki, pięknie opisał ich budowę i własności brzmieniowe.

Wiedzę Twonka znam i cenię.

Jednak nie wierzę że można w ten sposób dokładnie opisywać brzmienie kolumn.

Dlaczego ?

Dlatego że inaczej brzmi polipropylen , kevlar , magnez , membrany kanapkowe , ceramika, nacinane Revelatory czy też węglowe Scan Speaki . A to tylko midwoofery.

O tweterach nawet nie wspominam.

Ty jako w końcu fachowiec i to z branży powinienies o tym wiedzieć i nie pleść farmazonów o teorii i pomiarach. Zresztą napisałem już, całkowicie z tą teorią i pomiarami nie zerwałeś, bo jeśli coś robisz, to nie robisz tego losowo dobierając elementy i łącząc je w losowy sposób.

A wiesz że nie mierzę :)

Tzn mierzę ale elementy RLC przed montażem.

Dzisiaj już wiem że kondensator X brzmi inaczej niż Y i w jakich miejscach który się sprawdzi.

Wiem też co daje zegar i dany układ analogowy na wyjściu.

Tym co sprzęt przerabiam nie interesuje wykres , tylko oczekują pewnych modyfikacji brzmieniowych.

Nie mieszaj. Ta sama płyta odtworzona tym samym transportem i tym samym DACem przy pomocy różnych kabelków koaksjalnych brzmi tak samo.

No a kopie na różnych kabelkach brzmią inaczej o czym miałeś szansę u siebie na swoim sprzęcie się przekonać.

To jak to jest ?

A słuchałeś ich przez DACa, czy po analogu?

No proszę Cie z takimi pytaniami :/

Obydwa jako napędy do tego samego DACa tym samym kablem coax i grające na tych samych płytach od rana.

Teksty z żoną sobie daruj, jest tu na forum taki specjalista od takich tekstów - wyjątkowo niewiarygodny....

Dlaczego ?

Ja jestem bardziej osłuchany , a mojej żonie to całe audiofilstwo akurat ( sorry za wyrażenie ) " zwisa " .

Ale bardzo cenie jej opinie .

Czasem nawet ją testuję - osłuchowo znaczy się :p

I tak było jak zmieniłem Audionova Moonwalk na Equilibrium Aurora.

Nie wiedziała , rano włączyłem sprzęt a ona leżąc w łóżku ( stereo mam w sypialni ) od razu zapytała co zrobiłem że bas zrobił się szybszy , całość wyraźniejsza i z lepsza separacją.

I to jest dla mnie cenne i świadczy że jednak nie zwariowałem :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

chyba że nagrywarka nie potrafi zachowywać się powtarzalnie i robi dużo blędów na nośniku, czego oczywiście wykluczyć nie można (wystarczy poczytać wątek o nagrywarce ;-)))) )

Wątek o nagrywarce tworzyli ludzie którzy nigdy jej w życiu na oczy nie widzieli więc jaka jest ich wiarygodność? Taka sama jak Twoich teorii - z całym szacunkiem.

Może być różna - wyjścia optyczne mogą robić różne kawały

Aaaaa.

I widzę jednak światełko w tunelu :)

Należy spradzić obie kopie ripując je do pliku wav, jeśli pliki będą identyczne to wszelkie usłyszane różnice (obie płytki odtwarzane na tym samym urządzeniu) to złudzenie.

I zgasło...

A jeżeli Ty byś je zripował czy co tam chcesz a jednak byś różnicę usłyszał ?

To co ?

Zwalił byś to na zmęczenie , czy coś innego ?

na oczy nie widzieli więc jaka jest ich wiarygodność?

Ale wykresy mieli :))

Może w tym tkwi tajemnica. ;)

He he ...

Oczywiście nie da się szczegółowo opisać brzmienia w ten sposób, ale można dowiedzieć się czego się spodziewać.

I właśnie tym wpisem doszliśmy do sedna sprawy :)

Lubie gazetę AUDIO i testy kolumn bo tam są pomiary i w/g nich też wiem czego się spodziewać i jak je " czytać ".

Ale to jest duże " mniej więcej " .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale co z tego wynika, jeśli źródło jest to samo, nagrywarka potrafi robić powtarzalne kopie i nie robi zbyt dużej ilości błędów, to różnicy mimo innych kabelków nie będzie.

Ile razy własnoręcznie dokonywałeś kopii na stacjonarnej nagrywarce audio? Proszę o szczerą i dokładną odpowiedź z podaniem konfiguracji.

Ale wykresy mieli :))

Poziom ignorancji na tym forum sięgnął dna. Nie sądzisz?

Sytuacja w wątku się nie zmienia...słychać różnicę w kablach, ale teoretycznie ma nie być słychać, bo są na to "wzory".

Tysiące sprzedanych kabli, tysiące recenzji...ale to nie ma znaczenia, bo są "wzory".

Sprawdziłbym, czy to nie złudznie ślepym testem ;-))

Bez urazy - to już nie jest uleczalne :)

Nie ośmieszaj się, dobrze wiesz o co chodzi, tylko udajesz ...

Masz rację , już nie piszę ( to i tak nic nie da ) i idę sprawdzać a raczej słuchać swoje złudzenia.

W przypadku kabli cyfrowych różnice są baaardzo małe .

Ale słyszalne.

Wiesz co - podaj mi swój adres ( lub na jaki mam wysłać ) na PW .

Wyślę Ci płytkę na której robiłem porównania dwóch podobnej klasy napędów + coś .

Koszta pokryję ( może tego obawiali się w temacie NAGRYWARKI ? ) a płytę po teście wywalisz.

Bez względu co i czy usłyszysz ( to już Twoja sprawa ) napiszę co i jak było nagrywane .

Muzyka nie jest ambitna , ale to akurat nie jest ważne.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bum1234 jesteś już nudny. Przywołany do tablicy przyznałeś się że NIE MASZ ŻADNEGO DOŚWIADCZENIA w sprawach o których się wypowiadasz. Co więcej, posądzasz innych o chorobę psychiczną (omamy, halucynacje). To już są insynuacje delikatnie rzecz ujmując niesmaczne. Czy masz także odpowiednie wykształcenie medyczne żeby wyrokować o zdrowiu czy chorobie?

OK.

Dostałem adres i płytę wyślę w przyszłym tygodniu.

Jedno co mnie jeszcze zastanawia to kto Ci ( Bum1234 ) tak sumiennie kibicuje i " kolejki stawia "

Czuję tu ukryty podstęp .

Albo cichego wielbiciela :))

Nie ważne...

Szykuj sprzęt i wypoczywaj przed testem ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jedno co mnie jeszcze zastanawia to kto Ci ( Bum1234 ) tak sumiennie kibicuje i " kolejki stawia "

Ktoś komu jego wpisy są na rękę a sam nie dysponuje odpowiednią wiedzą żeby zweryfikować ich prawdziwość. Znów posłużę się analogią fotograficzną: w sieci znajdziesz setki profili na różnych portalach których autorzy robią bardzo kiepskie zdjęcia (z ewidentnymi błędami w kadrze, świetle itp) ale zawsze znajdzie się rzesza takich co fotografii wiedzą jeszcze mniej i do utraty tchu włącznie z atakami osobistymi będą bronić "tfurczości" autora. Na forum jest tak samo.

Technics po optyku a Krell po kaksjalu - ta sama nagrywarka

Czy jakość kopii będzie identyczna?

Wykonaj takie dwie kopie. Do testów wybierz koniecznie utwór, który będzie się zaczynał i kończył cyfrową ciszą. Jeśli nie masz takiego, to Ci podeślę. Następnie zripuj oba utwory programem EAC i podeślij mi oba pliki WAV. Przeanalizuję je i zamieszczę tutaj wyniki. Moja propozycja jest jak najbardziej poważna. Dasz radę to zrobić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.