Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Trinity.de - jak ktoś ma na ryzyko do wydania dużą sumę, to w okolicy rzadko spotkać takiego będzie.

Ale wracając do rzeczywistości, jest tańsza wersja INVICTA,

http://resonessencelabs.com/concero/

ciekawe, może ktoś ma i może coś napisać o tych DAC-ach

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Nie wiedziałem gdzie to umieścić, DAC czy wzmacniacz czy pre amp czy USB czy strumieniowe.

Takie wszystko cyfrowe to może tu

NAD D 7050, unboxing

NAD D 7050, żeby nie było za dużo napiszę o wejściach, jest ich dużo, wszystkie cyfrowe (wejść analogowych brak).

SPDIF - Coax1, Coax2, Optical1, Optical2 - wszystkie do 24-192, poszło również 32bit ale nie jestem pewien bo przez konwerter.

wszystkie dobrze, bez problemów

USB - do 24-96, są pewne problemy, po podłączeniu przerywało z dużym szumem, podłączenie poprzez USB HUB powered pomogło i nawet dźwięk uległ poprawie, prawdopodobnie potrzebuje więcej prądu i mój laptop go nie dawał

Dock - wejście USB typ A dla urządzeń Apple typu iPhone, iPad. Muzyka z programu odtwarzania idzie dobrze, sprawdzałem 16-44 i 24-96. Również poszły radia internetowe, patrz zdjęcie. Natomiast jest problem z działaniem aplikacji na żywo (np. GarageBand), może coś potrzeba ustawić ale na Denon DNP-F109 nie ma problemu.

Wszystkie powyższe idą dobrze, równorzędnie, bez zauważalnych różnic. Z powyższymi ograniczeniami.

Teraz wejścia sieciowe, tu mamy gniazdo połączenie kablem (Router z DHCP), WiFi (tylko 2.4GHz), Bluetooth.

WiFi przyłączenie do sieci lokalnej: pobiera dane z urządzenia mobilnego lub Routera z funkcją WPS, brak ręcznego ustawiania.

Ten NAD może pracować też jako Access Point, własna sieć.

Bluetooth nie wymaga potwierdzania na NAD, łączy się od razu.

Poprzez sieć działa w zasadzie AirPlay, z swoimi ograniczeniami. Bluetooth sprawdziłem tylko z iPad, opóźnienie około 0.5s.

Sterownik ma też UPnP ale na razie nie wiem jak to ustawić.

Jakość podobna do połączeń kablowych audio.

Tak subiektywnie, wejścia.

NAD D 7050, teraz środek i wyjścia.

Jak się normalnie słucha Anedio i nCore to trochę trudno, ale spróbuję, bardzo subiektywnie.

Urządzenie ma 2 pokrętła: volume (wyświetlanie w skali dB od -90 do 10) i selector wejść (widać na dolnym wyświetlaczu).

Są tutaj 3 wyjścia w tym jedno podwójne.

Wyjście na głośniki, wyjście podwójne: jako przedwzmacniacz lub na subwoofer, wyjście słuchawkowe.

Wyjście na głośniki:

Chcąc trochę opisać odtwarzanie, podzielę na 4 grupy muzyki

1. Nowszy Rock, Disco i inne gdzie muzyka jest zapisana w całej szerokości pasma. Tutaj jest nieco problemu. Uwydatnione niskie i niewiele podbite wysokie, i cierpi na tym środek. Coś brakuje, nie ma takich ładnych solo czy wstawek. Jednak gdy się lubi niskie to.

2. Akustyczna, Blues. Tu już jest lepiej. Mniej danych, urządzenie sobie lepiej radzi.

3. Klasyczna czy trio akustyczne. Nieco lepiej jak powyżej.

4. Jazz, wolny. Jeszcze nieco lepiej.

Na głośnikach czegoś brakuje, może dynamiki, jakoś tak, chociaż niskie dają. Przestrzennie miedzy głośnikami, dość płasko. Ciężko sklasyfikować, coś czyściej od tanich, mocniej jak miniwieże. Takie pośrednie. Może inne kolumny 4 ohm pomogą, ja mam tylko 8 ohm.

Wyjście przedwzmacniacza, sterowane volume, tu podłączyłem końcówki Hypex nCore.

1.2.3.4 W zasadzie pokrywa się z powyższym. Jednak teraz dynamika już dobra. Przestrzennie już dobrze.

Z muzyce Nowy Rock, Disko, itp. zapisanej z dużą ilością dźwięków, dalej odczuwa się jednak lekkie "braki" szczególnie środka, jednak daje równo. Akustyczna, Blues, Klasyczna na małe składy, Jazz wolny: można powiedzieć że dobrze. Kwestia potrzeb i przyzwyczajenia. Dobrze się słucha.

Wyjście słuchawkowe, odłącza inne wyjścia.

Tu jest dla mnie wyraźnie najlepiej. Coś między Anedio czy O2 czy Lowely Cube, ale dobre cechy z wszystkich. Mnie przypadło go gustu. Może nie mam wymagających słuchawek. Bardzo dobrze się słucha. Załączone zdjęcie.

Tak subiektywnie, może się mylę.

Dostałem kilka feedback w znaczeniu: czy uważam ze nie najlepsze, że kupiłem i straciłem, że nie podoba mi się, itp.

Napisałem czego można się spodziewać. Porównanie jest do sprzętu za 15000 pln i "świeże", to może nie było fortunne.

Ogólnie to jest to co można się było spodziewać, jeden element powyżej oczekiwań inny poniżej.

Jak podsumuje wyceniane "w locie" komponenty + gwarancja i jako nowe, to nie czuje się oszukany.

Trzeba zauważyć że większość nowych "klocków" jest przepłacone, może mniej te bezpośrednio z dalekiego wschodu.

Przy okazji dodam że ostatnio uruchomiłem przesyłanie DLNA z serwera. U mnie to tak: iPad app AudioRemote, idzie 16-44, 16-48, mp3, inne nie idą lub nie sprawdzałem, czysto i dynamicznie.

pytanie do użytkowników tego dac Asus Xonar Essence One być może gdzieś tu było coś o nim ale nie doczytałem więc jakie on ma brzmienie, w necie opinie są różne, jedynie co je łączy to, że ma dość potężny bas a co różni to w jednym teście, że ostra góra a w drugim, że wycofana hmmm

pytanie do użytkowników tego dac Asus Xonar Essence One być może gdzieś tu było coś o nim ale nie doczytałem więc jakie on ma brzmienie, w necie opinie są różne, jedynie co je łączy to, że ma dość potężny bas a co różni to w jednym teście, że ostra góra a w drugim, że wycofana hmmm

Jesli w necie opinie sa rozne, to znaczy, ze musisz wypozyczyc i odsluchac samemu.

Bas to rzeczywiście jego zaleta, jak ktoś lubi mocne uderzenie. Jego "jasność" w odbiorze może się brać z jego rozdzielczość, która jest bardzo dobra. Przybywa więcej krawędzi dźwięku i można to początkowo odebrać to jako pójście w "góre". W moim ciemniejszym systemie się to sprawdziło. Chociaż z czasem na niektórych płytach góry mogłoby być jeszcze więcej. (także z dystansu ja nie nazwał bym go urządzeniem z przejaskrawioną góra)

Porównywałem go z dac z magic stream 6 (dac magic plus podobno jest w środku). i wysokich było dużo więcej i były ostrzejsze. Ogólnie rozdzielczość była też większa natomiast bas był krótki i płytki.

Odpowiadając na Twoje pytanie nie nazwał bym asusa jako urządzenie z ostrą górą.

Próbuję od kilku godzin i nie mogę dociec jak skłonić DAC Stealth DC-1 do wyświetlania właściwej częstotliwości próbkowania odtwarzanych plików za pomocą wejścia USB.

Wyświetla tylko częstotliwości wpisane jako "domyślne".

Zaznaczyłem najwyższą dostępną tj.192kHz/24bit i taką wyświetla odtwarzając np. 44kHz/16bit.

Windows nie udostępnia opcji 88,2 i 176,4kHz z 24bitową głębią, tylko 16bit.

Natomiast wszystkie pliki DAC odtwarza niezależnie od odczytywanych przez Foobar lub zaznaczonych w Windows częstotliwości i głebi bitowej.

Notebook Samsung NP510-SO2P

Windows 7 HE 64-bit

Driver ze strony Emotivy zainstalowany.

Pod Ubuntu 12.04 na PC jeszcze gorzej, narazie tylko 44kHz.

Proszę,poradźcie co robić.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie mam pojęcia jak gra. Ale jak wygląda!

Dużo droższe propozycje mogły by się od tej komputerowej firmy uczyć.

Słyszał go ktoś?

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/asus-xonar-essence-stu-dac-wzmacniacz-sluchawkowy-specyfikacja.html

czyli Asus to chyba dla mnie choć nie wiem czy zgra się z Yamahą AS 1000 i Missionami MX 6 za napęd dvd Pioneera:P

Jak masz taki napęd to różnice powinieneś usłyszeć nawet po coax/opt właśnie na basie. Rozdzielczość i dynamika też powinna się poprawić. Po usb powinno być jeszcze lepiej (u mnie było sensacyjnie).

Ta yamaha ma wejście na końcówkę, więc mógłbyś użyć asus jako źródło z regulowanym wyjściem, podobno też jest dobry efekt.

Chociaż jak nie wepniesz w swój tor to się nie dowiesz.

• 2 tygodnie później...

Panowie, właśnie testuję iDAC od iFi. To taka (dużo) tańsza marka AMR, coś jak Toyota dla Lexusa... ;)

Jutro puszczę reckę i fotki w dziale PC Audio.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

eh i nie zaprosiles :(

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ależ co Ty! W sobotę po prostu słuchałem, żeby przyzwyczaić ucho. Test porównawczy w niedzielę.

Oczywiście, że jesteś mile widziany!

Ty i Twój DAC! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czy ktoś miał może styczność z Naim DAC V1 i mógłby coś napisać na jego temat...od dłuższego czasu szukam DACa do Naim 5i-2 - w chwili obecnej mam na oku Hegel HD20 ale rozważam też coś Naima...

pozdrawiam

V1 nie słyszałem (na forum Naima pieją na jego temat), natomiast grałem Heglem HD11 i HD2 na XS i myślę że nie jest to najlepsze połączenie. O ile na lekko podkolorowanych kolumnach jakimi są RLS Callisto było jeszcze nieźle, to na neutralnych PMC już nieciekawie. Teraz gram na Musica Ibuki i to fajnie razem działa, dzwięk jest gęsty ,oleisty, analogowy. Warto chociaż posłuchać. Naim wybredna bestia, lubi własne towarzystwo, ale jak się poszuka to można coś znaleźć ,inszego'.

• 2 tygodnie później...

Nastepny dac do mojej koleckcji po DacMagicu, HD2, HD10, HD11 i HD20 Audioquest Dragonfly, gra to niezle z AktiMatami, jutro podlacze pod Wilson Audio gdzie zastapi Wadie 850, bedzie pewnie zabawnie;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Takie małe urządzenie - ciekawe jak zagra. Jaki model wilsonów?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Wilson Watt/Puppy 5.2

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To jest Twój zestaw? Już nie posiadasz SS? Daj znać czym to napędzasz i jaki dac najlepiej się wpasował

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

NIe, moj zestaw w Polsce, to zestaw kolegi, lae akurat mieszkamy razem:)

Wazke kupilem jedynie do AktiMateow, w Polsce mam HD20, ale i tak glownie gram na drapaku.

Juz po odsluchach Dragonfly z Wilsonami, nie bede podawal szczegolow bo to bez sensu i tak wiekszosc ludzi nie bedzie podlaczala AQ do takiego systemu:) W kompie byl ustawiony Fidelizer na extremists oraz jplay xtrem, throttle on i hibernate on. Powiem tak, po przelaczeniu z Wadii 850 nie bylo wykrzywienia twarzy, ze gra to bardzo nienaturalnie, do tego trzeba wziac pod uwage, ze Dragonfly byl podlaczony Qed performance czy jakos tak, najtanszym zdaje sie qedem:) a Wadia Mitem Magnum MA. Uwazam, ze jezeli system wysokich lotow nie wykazal jakis mocnych brakow Dragonfly to dobrze o nim swiadczy, bo czesto jest tak, ze slabe koponenty w dobrych systemach pokazuja swoje slabosci jak na dloni. Moim zdaniem ten AQ jest poprostu swietny jak na swoja cene:) W zasadzie nie mozna znalezdz jakichkolwiek brakow tego dacka, pozatym moze ktore QED wnosil, a mianowicie zmiekczenie basu i lekkie przytemperowanie gory. Zaskakujacy jest rozmiar sceny dzwiekowej tego dack wszerz jak i wzdluz...Poprostu rewelacja. Ja kupilem nowego za odpowiednik 800zl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.