Skocz do zawartości
IGNORED

Usher V-601 vs B&W 685 vs Epos M12i

Jogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę wszystkich o opinie, którzy mieli możliwość odsłuchu tych głośniczków

Usher V-601

B&W 685

Epos M12i

jestem na etapie wyboru podstawkowych głośników do pokoju 18m2, na już z kilku odsłuchanych głośników celuję w V-601,

wiem natomiast ze B&W i Eposy to godni rywale jednak mam kłopot z odsłuchem w jednym sklepie.

Jakie są Wasze opinie na temat tych trzech pozycji ??? A może jeszcze powinienem rozważyć jeszcze inne ???

Z góry dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/82058-usher-v-601-vs-bw-685-vs-epos-m12i/

witam. jesli ma to pomoc to mialem 685 i 12.i.

bowersy graja zdecydowanie agresywniej i skrajami pasma,bas mocny i zwarty,gora zaznaczona wyraznie chwilami meczaca.

eposy znow nie za mocne na dolnych pasmach,gora uporzadkowana ale raczej do spokojniejszych klimatow.

bowersy do muzyki z beatem,agresywniejszych brzmien i wszelkiej polepliny jak najbardziej, eposy bardziej kulturalne aczkolwiek wymagaja bardziej starannego doboru elektroniki.

oba zestawy graly u mnie z paroma nadami i audiolabem 8000a i w wszelkich przypadkach bylo za jasno, nie dalo sie sluchac glosno i na dluzsza mete.

moj metrarz to 12m2 i to bylo za malo do tych pudelek, obecnie zamienilem po raz drugi na m5i.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

bowersy graja zdecydowanie agresywniej i skrajami pasma,bas mocny i zwarty,gora zaznaczona wyraznie chwilami meczaca.

Pokrywa się to z pomiarami z magazynu Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

maxbw6851lab.jpg

... czyli kolega ma poprawnie wyrobiony słuch :P

Ukryta Zawartość

Usher V-601 na pewno wygrywa w kategorii jakość/cena - poza tym to są świetne głośniki. Na drugim miejscu postawiłbym Eposy, choć i one są rewelacyjne. B&W bym sobie odpuścił.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kazdy z tych glosniczkow jest dobry w swojej cenie, tylko trzeba je odpowiednioi zestawic z elektronika. Dobrac wmacniacz co gra gestym dzwiekiem i nie bedzie za jasno;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

OK. Ale P.T. założyciel wątku pyta się o wybór pomiędzy tytułowymi trzema głośnikami.

W kategorii "inne" u mnie zwyciężyły by np. polskie Harpia Acoustics Amstaff Pico:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ewentualnie używane Vienna Acoustics Haydn Grand.

Ukryta Zawartość

OK. Ale P.T. założyciel wątku pyta się o wybór pomiędzy tytułowymi trzema głośnikami.

W kategorii "inne" u mnie zwyciężyły by np. polskie Harpia Acoustics Amstaff Pico:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ewentualnie używane Vienna Acoustics Haydn Grand.

Akkus V2 to polski klon Ushera :) a z tych trzech par ja stawiam na V-601 oczywiscie autor pytal o podstawkowe czyli mozna wybrac Akkus V1 ja bym zdecydowanie bral V2.wiecej o V1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja również polecam Akkus V1. Są to kolumny na głośnikach Usher`a, jednakże grają zdecydowanie lepiej. Miałem okazje porównać kolumny Usher V-604 z kolumnami Akkus X4 i pomimo podobnych konstrukcji niestety nie można było porównać tych kolumn. Akkus przewyższał je co najmniej o 2 klasy pod każdym względem brzmieniowym. Myślę że warto wziąć je chociaż pod uwagę.

serdeczne dzięki wszystkim za odpowiedź :-)

W sumie to zaczynam przygodę ze stereo dlatego bardzo ważne są dla mnie Wasze wypowiedzi :-)

Po Waszych wypowiedziach jadę jeszcze raz na odsłuch V-601 aby utrwalić się w przekonaniu że "TO JEST TO" i pokombinujemy jeszcze z elektroniką.

Myślałem tak po cichu, że może ktoś zaproponuje Monitor Audio RX2 - a może dobrze że nikt tego nie zrobił ??

Odsłuchałem Eposy i muszę przyznać, że dźwięk był 'czarujący' i przestrzenny bogaty w detale, basik to taki niezbyt mocny ale precyzyjny i pojawiał się tak gdzie trzeba było ;-) moim zdaniem idealne do akustycznych utworów jednak gdzieś dalej przemawiają za mną V-601 tutaj to już gust ma znaczenie.

Proponowane przez Was Akkus'y to z pewnością godni rywale jednak już wcześniej odrzuciłem ze względu na cenę, ale może kiedyś ;-)

oczywiście nie podałem przedziału cenowego - sorki :-)

Chętnie posłuchałbym tez Harpia Amstaff Pico, tutaj może być problem z tylnym bass reflexem podobnie jak w MA RX2 - u mnie zachwytu po odbiciu dźwięku z kaloryfera , okna i szafy nie będzie ;-) nie jestem pewienien ze tak bedzie ale taka będzie przestrzeń za kolumna.

Pozdrowionka

witam. jesli ma to pomoc to mialem 685 i 12.i.

eposy znow nie za mocne na dolnych pasmach,gora uporzadkowana ale raczej do spokojniejszych klimatow.

bowersy do muzyki z beatem,agresywniejszych brzmien i wszelkiej polepliny jak najbardziej, eposy bardziej kulturalne aczkolwiek wymagaja bardziej starannego doboru elektroniki.

oba zestawy graly u mnie z paroma nadami i audiolabem 8000a i w wszelkich przypadkach bylo za jasno, nie dalo sie sluchac glosno i na dluzsza mete.

moj metrarz to 12m2 i to bylo za malo do tych pudelek, obecnie zamienilem po raz drugi na m5i.

pomogło i to bardzo :-), Eposy odsłuchane bardzo podobne zdanie mam na ich temat. V-601 są większe, mam nadzieje ze one nie bede za małe do 18m2

a ja jeszcze z innej bańki: posłuchaj Kody 5500T ale zapomnij o logo...

co do eposików, w swoich rozmiarach trudno im o konkurencję ponadto z odpowiednim wzmakiem zaskakują wielkością dźwięku a z pewnością biją pozostałe wymienione czytelnością i przestrzenią,

Po moich nieprawdopodobnych "przygodach" z Koda K-2000B jestem w stanie całkowicie uwierzyć w propozycję kolumn Koda 5500T. Kto nie słucha, ten błądzi :)

• 2 miesiące później...

Cześć Jogi!

Kolumny, o które pytasz są również w kręgu moich zainteresowań. Ciekaw jestem, czy już wszystkie odsłuchałeś. Jeżeli tak, to z niecierpliwością czekam na kilka zdań opisu w tym wątku.

• 4 miesiące później...

Witam ponownie, jak na 6 miesięcy słuchania Usher V-601 muszę powiedzieć, że jeszcze mnie nie znudziły, wręcz przeciwnie :-)

Świetnie wypadają przy słuchaniu np Pink Floyd, Metallica, U2, Bruce Springsteen, Katie Melua natomiast np. Madonna albo DM brakuje tego dolnego walnięcia ale wystarczy wyłączyć Pure Direct i zrobić bass na +1,5 i jest dobrze:-) Testowałem też głośniczki na muzyce poważnej i powiem szczerze, że szukałbym dalej głośników gdybym słuchał takiej muzyki.

Na chwilę obecną głośniki V-601 i kabelki Jantzen Solid Core 6N Bi-wire to najmocniejsza część mojego zestawu ale wiem ze to tylko około 70% możliwości. Teraz pracuję nad innym wzmacniaczem :-)na chwilę obecną jest to Yamaha rx-497 i CDX-580 oraz interkonekt sonus oliva.

Jeśli ktoś ma podobne opinie i uwagi dot. zmian bardzo proszę o wypowiedź.

Od paru miesięcy słucham USHER V 601 i też mam podobne opinie co kolega Jogi. Zresztą napisałem opinię o tych monitorach.

Zastanawiam się też nad wymianą wzmacniacza (wymiana dopiero lato przyszłego roku) do tych monitorów. Myślałem nad:

- YAQIN SM 20L

- NAD C 326 BEE

- Advance Acoustic MAP105

Czesc Mdavis.

Miałem okazję posłuchać Usherów z NAD'em C326 oraz C356 i wydaje mi się że NAD i Usher V-601 to dobrana para, fajna scena no i ten vocal :-)

Mam nadzieję, że poczytamy jak wypadły Yaqim i AA

pzd

Od paru miesięcy słucham USHER V 601 i też mam podobne opinie co kolega Jogi. Zresztą napisałem opinię o tych monitorach.

Zastanawiam się też nad wymianą wzmacniacza (wymiana dopiero lato przyszłego roku) do tych monitorów. Myślałem nad:

- YAQIN SM 20L

- NAD C 326 BEE

- Advance Acoustic MAP105

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.