Skocz do zawartości
IGNORED

Telefon z przyzwoitym dźwiekiem mp3

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Ale na pewno nie wezmę W995, za drogi, wolę tańszy telefon (nawet jakby miał gorzej grać)

To po co ten temat wogole? Kup byle co za 200zl i tyle. Bo za takie kwoty to nie kupisz nic co gra przyzwoicie jak to napisales.

?👈

Ja polecę nokie 5530xm, w połączeniu z sennheiser px100 II gra to naprawdę nieźle. Mam takie zestawienie od jakiegoś czasu i do okazyjnego słuchania mp3 jak znalazł. Poza tym telefon bardzo dobrze wykonany, ma jacka i czasem przydatne wifi :)

Witam wszystkich.

Chcę kupić szlifierkę kątową.

Chciałbym aby miała dość dużą moc, przy małych wymiarach. Jakiej firmy polecacie?

Szlifierka byłaby wykorzystywana w gospodarstwie domowym do idealnego wygładzania ścian w celu poprawy akustyki pomieszczenia odsłuchowego.

Cena maksymalna jaka mogę przeznaczyć to 300 zł.

Podawajcie konkretne linki do modeli.

Najlepiej jakbyście mieli doświadczenie z danym modelem.

Kupiłem już kilka niby o dużej mocy, dużych wymiarach które użytkowałem niecałe pół roku

Napisałem tutaj, bo brakuje na forum zakładki o szlifierkach kątowych. Proszę o wyrozumiałość i pomoc w wyborze

Mario chciało ci się pisać takie bzdury ;-) Temat jest we właściwym dziale i przypominam, że nie skupia dział stereo tylko ludzi z wypchanym portfelem znudzonych życiem co to nie wiedzą jaki sprzęt hi-end sobie kupić, aby poprawić nastrój.

Taak, chodzi właśnie o zasobność portfela. Ludzie zarabiający poniżej średniej krajowej nie powinni tu mieć prawa głosu. Ci trochę ponad średnią krajową?...no niech będzie...max 2 wpisy (do 10 znaków) na tydzień!

Co do telefonu, to ja mam HTC Desire i czyta pliki w formacie FLAC po wgraniu darmowego softu, nie porównywałem jeszcze bezpośrednio różnic między mp3 320 a FLAC, ale podaję do informacji dla ludzi, którzy mają Androida na telefonie, warto spróbować choćby z ciekawości.

Dzięki wszystkim za pomoc, na pewno skorzystam z waszych porad. Proponuję zamknąć temat/usunąć/przenieść na bocznicę, bo co niektórych niewiedzieć czemu drażni ;) Ewentualnie przenieć do wątku "brak humoru na forum" by się tam dalej wpisywali ku uciesze swojej i tym podobnej gawiedzi.

>Mario3456

Złe kryteria dla szlifierki podałeś, ludzie tu mogą Ci polecić taką z jak najlepszym basem lub o jak najbardziej agresywnym, świszczącym brzemieniu, o moc, wymiary, bezawaryjność pytaj na forum dot. elektronarzędzi.

I love the sound of crashing guitars

• 2 tygodnie później...

A więc kupiłem Nokie 5530XM, udało mi się ją dostać używaną w dobrym stanie za 193zł z przesyłką.

Jeśli chodzi o jakość dźwięku to tutaj znalazłem dość dokładne pomiary, może wkleję dla przykładu i dla porównania jakoby najlepiej grające foniki z tych o których myślałem. Gdyby ktoś miał kiedyś podobne problemy z wyborem takiego urządzenia to te linki powinny być pomocne:

Nokia 5230

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sony Ericsson W995

Ukryta Zawartość

Nokia 5530XM

Ukryta Zawartość

Nokia 5800XM

Ukryta Zawartość

Wynika z nich (z opini na forum mp3store również) że najlepiej grająca Nokia to ta "nawigacyjna" 5230 a nie muzyczne, no ale ona nie ma wifi którego ja potrzebowałem, za to ma nawigację której kompletnie nie potrzebuję, dlatego jednak wybrałem 5530XM. Starsza 5800XM z tego co czytałem ma gorszej jakości dotyk, a W995 jest ciągle jak dla mnie za drogi, na allegro średnio dwa razy droższy od takiej 5530 ! Prawdę powiedziwszy ja wolę te zaoszczędzone 200zł wydać na płyty z muzyką do słuchania na domowym stereo niż mieć troszkę lepiej grający telefon do mp3 ;)

Na tej sronce można sobie też znaleźć takie pomiary dla różnych innych foników (nie ma tylko starych Ericssonów tych do których są potrzebne przejściówki).

Ja z jakości 5530XM jestem zadowolony, gra zdecydowanie lepiej od starego SE W380i a o to mi głównie chodziło. Z SM PL11 na pewno nie jest dla mnie za ciemno, może też dlatego że ja lubię nasycony, basowy dźwięk. Z CAL! też gra ładnie, na pewno znacznie lepiej niż wcześniej z tym starym SE, na którym muliło zdecydowanie bardziej. Na Nokii słychać jakość mp3jek, jest o wiele bardziej szczegółowa, wcześniej na tym W380i wszystko grało podobnie. Ja na pewno nie uważam żeby z tymi słuchawkami było za ciemno a tego bałem się po opiniach w necie, nawet na korektorze podbiłem sobie lekko skraje pasma, ale przecież nie będę się bawił w słuchanie direct na takim nieaudiofilskim gadżeciku ;) Gra wystarczająco ładnie by umilić krótkie przejażdżki rowerkiem czy wypełnić czas podróży autobusem, pociągiem czy siedząc w poczekalni do lekarza ;P

Jeszcze raz dzieki wszystkim za porady i pomoc.

PS. Aha i jeszcze raz przepraszam wrażliwych audiofilów za ten obrazoburczy wątek, ale te o kablach już mi się znudziły ;P

->mateo6633

Można prosić o kontakt do Ciebie ? Bo coś forumowe priv chyba nie działa :] Jakby co to napisz do mnie: mickecobra"małpa"gmail.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Telefon ma być przede wszystkim do dzwonienia...

Utarty slogan. Dzisiaj już "telefon komórkowy" nie służy tylko do dzwonienia. Nierzadko zastępuje nawigację, komputer z dostępem do www, aparat (w Nokia N8 na poziomie pełnowymiarowego kompaktu), notatnik, konsolę do gier, przenośny odtwarzacz muzyczny, radio, przenośny odtwarzacz video ...

... po co nosić worek potrzebnych urządzeń, skoro wystarczy jedno? (mi np. nawigacja, aparat, dostęp do WWW się przydaje)

• 1 rok później...

Od ostatniej wypowiedzi minęły prawie dwa lata, więc podbijam:

Posiadam słuchawki Sony SONY MDR-ZX300B oraz telefon Nokia X-2, który zamierzam zmienić. No właśnie, na co?

Zależy mi na:

- jakości dźwięku MP3,

- bluetooth,

Dobrze żeby miał:

- najzwyklejszy aparat foto,

- możliwość połączenia z netem,

- klawiaturę (nie lubię dotykowych ekranów),

Czego nie lubię:

- smartfonów i innych gdżetów, które trzeba trzymać w pudełku, żeby się nie zniszczyły.

W skrócie telefon ma służyć do gadania i słuchania muzyki przez słuchawki. Cena jak mnie interesuje? Mam nadzieję, że tak do 1000 pln coś nowego się znajdzie?

PS. Najbardziej lubię Nokię.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Warunki te spełniają praktycznie wszystkie dostępne obecnie na rynku standardowe (ze standardową klawiaturą) telefony (aparat, bluetooth, odtwarzacz mp3, przeglądarka internetowa - "mobilna"), np. http://www.nokia.com/pl-pl/produkty/produkty/?action=catalogsearch&itkeyboard=on&featuresinternet_browser=on#nk-main_menu_component .

I tak na każdej stronie poświęconej telefonii komórkowej można użyć filtrów wyszukiwania :)

Obecnie najlepiej grające telefono-smartphone to,

Samsung Wave S8500, Samsung I9000, Nokia N8, Nokia E6.

Każdy z nich ma swoję wady i zalety, idealnego rozwiązania jednak obecnie nie ma.

Miałem Lumie 710 - nie bój się dotykowego wyświetlacza - grała całkiem fajnie jak na sprzęt tego typu. Do tego Windows Phone jest całkiem fajnym systemem - teraz miałbym Lumie 920 zamiast iPhone, gdyby nie duuuża ilość aplikacji dla iOS do obsługi urządzeń audio sieciowych. I wcale nie trzeba trzymać smartfona w pudełku, poza tanimi Samsungami smartfony są wytrzymałe - moja Lumia latała i była noszona czasem z kluczami w kieszeni i... wygląda jak nówka. Smartfony mają dwie wady - 1. kiepsko się pisze smsy w czasie jazdy samochodem, 2. trzeba mieć ładowarkę przy sobie...

Smartfony mają dwie wady - 2. trzeba mieć ładowarkę przy sobie...
Dwójeczka to poważna wada. Dodam jeszcze trójeczkę: nie wiem dlaczego, ale smartfonowe dotykowe wyświetlacze nie lubią moich paluchów i nie współpracują nawet po kalibracji (jak zwał - tak zwał) i obsługa dotykowego wyświetlacz mnie po prostu irytuje. Może opiszę ideał mojego telefonu:

Pomniejszona Nokia 5110 + gniazdo minijack + przyzwoita jakość dźwięku MP3. Tak naprawdę nic więcej nie potrzebuję.

Moja Nokia jakoś tam MP3 odtwarza, ale po podłączeniu tych samych słuchawek do Laptopa ze zwykła kartą muzyczną na płycie+foobar2000+asio4all różnicę by chyba nawet głuchy usłyszał.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pomniejszona Nokia 5110 + gniazdo minijack + przyzwoita jakość dźwięku MP3. Tak naprawdę nic więcej nie potrzebuję.

Takie rzeczy to tylko w Erze... ;)

To se ne wrati. Mam Nokię X2 i jest względnie wygodna, ma slot na karty microSD i przyzwoitą jakość dźwięku na gnieździe słuchawkowym.

Szymon, zwróć uwagę na HTC Desire Z. Ma fizyczną klawiaturę qwerty, do tego ma touchpada, więc nie musisz się bać o dotyk na ekranie. Do tego to Android więc wgrasz jakiś darmowy player (np. rockplayer) z korekcją dźwięku i można uzyskać fajne efekty, a sam telefon jest niezwykle elegancki i bardzo solidnie zbudowany. Aparat foto też nie odstaje od obecnych standardów plus filmiki HD (720p 30kl/s) też zadowolą nawet tych bardziej wybrednych. W mojej miejscowości w komisie sa po 500zł nówki z gwarancją producenta. Osobiście trochę żałuję że za swojego HTC Sensation XE dałem 1200zł, bo (poza jakością muzyki) w codziennym użytkowaniu niewiele przewyższa Desire Z.

Oczywiście XE pod względem dźwięku bije "Z" na głowę, a na tym właśnie najbardziej mi zależało, dlatego więc skusiłem się na Sensation XE.

Luxmany i winyle 

quiet69, kupowałem tel. głównie pod kątem dźwięku, porównywałem na trzech zworcowych plikach mp3 320kb: Samsunga Wave III, Galaxy S Plus, Advance, SGSII, Xperie P, Xperie S, HTC One V i HTC Sen.XE wypadł w mojej ocenie najlepiej. Dorównywał mu jedynie SE ARC S, ale plastikowa obudowa mnie mocno zniechęciła. Niewiele odstępowały Xperie P i S, ale tu znowu niewymienne baterie to dla mnie spory minus. Nie wiem jak wypadają inne modele, ale tylko takie brałem ew. pod uwagę i takie były dostępne w komisie. Być może Wave I lub II graja lepiej, ale nie brałem ich pod uwagę. Wave III z resztą też na poważnie nie brałem pod uwagę, bo bada.os mnie nie przekonuje. Oczywiście mówimy tu o niemodowanych softach i seryjnych, fabrycznych słuchawkach. Takie jest moje osobiste odczucie.

Luxmany i winyle 

mam od 2 lat Wave`a ale nigdy nie zapiołem mu do dziurki . Musz po południu sprawdzić.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

@Viniu

Testowałeś akurat wszystkie te które nie miały chipu Wolfsona. Żaden z powyższych przez ciebie nie dorównuje graniu Wave1 czy SGS(po wgraniu sound voodo). Wady każdy telefon ma i przy zakupie trzeba sobie wyznaczyć czego chcemy, Wave1 dobrze gra i aparat całkiem niezły, ale Bada i brak wsparcia prawie eliminuje ten wynalazek, SGS i jego plastikowość też nie zachęca, tutaj na ratunek idzie I897, wersja SGS na rynek amerykański. N8, E6, symbian..

@marek-1969

Polecam, jako fajne portable jest w sam raz.

quiet69, no więc własnie o tym m.in. wspominałem. Wave i jego bada os. nie zachęcały i jak się okazało kilka miesięcy później (kiedy Samsung oficjalnie się z bady wycofał) to był słuszny krok. Co do SGS'a, być może po modyfikacjach muzycznie jest więcej niż ok. ale jak wspomniałem, testy przeprowadzałem w komisie, na fabrycznych softach i słuchawkach.

Luxmany i winyle 

Ja się przyznam że moja Nokia 5530 padła już jakiś czas temu, niestety okazała się za delikatna przy intensywnym użytkowaniu.

Zdecydowałem pójść za radą udzieloną przez kolegów na początku. Telefon mam tylko do dzwonienia, dostałem za darmo jakąś starą, zdezelowaną ale sprawną Motorolę od kumpla, zaś do słuchania wyrwałem z allegro iPoda Nano 2G 4gb, do tego wgrałem Rockboxa. Ten iPod jest jasny, po za tym ma największa moc z wszystkich serii wiec idealnie zgrywa się z ciepłymi słuchawkami SoudMagic E10 i również CAL!e grają ładnie. Rockbox umożliwia ponadto słuchanie plików w bezstratnym FLACu, a i pojemność jest do tego dla mnie wystarczająca.

W doborze grajka i słuchawek sugerowałem się poradami na portalu MP3Store, polecam zajrzeć znacznie więcej informacji o mobilnym audio niż tu. Aha, cena iPoda 60zł z przesyłką ;)

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.