Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.10.2022 o 18:47, Pawellang napisał:

Prace w toku 🙂

Śliczności, palce lizać. 

Ps miałby pewne obłożenie na najbliższym AS.

Edytowane przez colcolcol
Dopisek.
10 minut temu, colcolcol napisał:

Śliczności, palce lizać. 

Ps miałby pewne obłożenie na najbliższym AS.

Niestety nie wyrobię się, choć był przez chwilę taki plan 🙂

• 2 tygodnie później...

Na wystawie nie było za wiele Scan Speaków. Były Wilsony, ESA, Sonus Faber i przepięknie grające Accordo Serblina. Kilka lat od premiery Elli już upłynęło a konstruktorzy traktują je po macoszemu 😕  Poprzednie serie (rew i ilu) były zdecydowanie szybciej wchłaniane przez rynek, mimo nierzadkich głosów krytyki. Czyżby ktoś w SS przesadził z wyceną?

w dobie kryzysu za markowe elli trza by bylo wylożyć z 10 baniek szejkowie arabscy robią na zamówienie polscy szejkowie również , rozmawiałem z firmą robiącą takie projekty na zamówienie

konstruktor powiedzial , że to zbyt duży koszt przygotowanie takiego układu na wystawę

Edytowane przez slawek.xm
58 minut temu, colcolcol napisał:

Na wystawie nie było za wiele Scan Speaków. Były Wilsony, ESA, Sonus Faber i przepięknie grające Accordo Serblina. Kilka lat od premiery Elli już upłynęło a konstruktorzy traktują je po macoszemu 😕  Poprzednie serie (rew i ilu) były zdecydowanie szybciej wchłaniane przez rynek, mimo nierzadkich głosów krytyki. Czyżby ktoś w SS przesadził z wyceną?

Ja naliczyłem 2 kpl driverów elipticora na wystawie 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

8 minut temu, slawek.xm napisał:

pokaż

Chcesz powiedzieć że nagrywałem przez 80% czasu pobytu i do tego jeszcze wyłapałem te piękne drivery a Ty nie :)?

obiektywnie o audio

Teraz, S0nic napisał:

Chcesz powiedzieć że nagrywałem przez 80% czasu pobytu i do tego jeszcze wyłapałem te piękne drivery a Ty nie :)?

byłem tylko w kilku pokojach tych które mnie interesowały

gdybyś zapodał gdzie grały komplety elli może bym dotarl ale byloby ciężko bo ledwie się do domu dowleklem

pewnie w Sobieskim gdzie bylem najkrócej

Teraz, slawek.xm napisał:

byłem tylko w kilku pokojach tych które mnie interesowały

gdybyś zapodał gdzie grały komplety elli może bym dotarl ale byloby ciężko bo ledwie się do domu dowleklem

Pozwól, że naciesze się tym momentem przez chwilę 😉

Pierwszy raz to ja uraczę Cię wiedzą a nie Ty mnie 🙂

przepraszam, że nie dałem znać, zabiegany byłem na maxa ale byłem wszędzie 🙂

obiektywnie o audio

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

raduj się , to Twoja chwila tylko niech Ci "sodówka" do glowy nie strzeli

Wiem, że na następny taki numer przyjdzie mi czekać długi czas 🙂

ok, więc była firma Elfton z 21cm midwooferem i ogłaszam uroczyście, że był to mój ulubiony pokój na całej wystawie - firma czeska 

druga firma to audio phonique, polska, tweeter elipticora reszta driverów supravox 

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

ok, więc była firma Elfton z 21cm midwooferem i ogłaszam uroczyście, że był to mój ulubiony pokój na całej wystawie - firma czeska 

druga firma to audio phonique, polska, tweeter elipticora reszta driverów supravox 

to co mi piszesz o kompletach , hę? 🙂 🙂  🙂

połączenie 21we z berylem w tubce to niski podzial i barwa bardziej berylu niż elli na wyższej średnicy i wysokich

w tych kolumnach tylko bas i niski środek brzmi podobnie do pełnego kompletu ellipticora

poza tym beryl blisma to zimne analityczne granie lepiej już dać beryl sb

w drugim projekcie to jeszcze większe wróżenie z fusów i nie ma co po takim układzie wyobrażać sobie dźwięku kompletu ellipticorów

jestem zawiedziony 🙂

10 minut temu, slawek.xm napisał:

to co mi piszesz o kompletach , hę? 🙂 🙂  🙂

połączenie 21we z berylem w tubce to niski podzial i barwa bardziej berylu niż elli na wyższej średnicy i wysokich

w tych kolumnach tylko bas i niski środek brzmi podobnie do pełnego kompletu ellipticora

poza tym beryl blisma to zimne analityczne granie lepiej już dać beryl sb

w drugim projekcie to jeszcze większe wróżenie z fusów i nie ma co po takim układzie wyobrażać sobie dźwięku kompletu ellipticorów

jestem zawiedziony 🙂

O nie 😞

ale edytowalne specjalnie na kpl, żeby nie było sztuk, bo były 4 sztuki... Kpl to kanał lewy i prawy, po jednym przetworniku

fajnie brzmiały rockowe kawałki i perkusja - takich kolumn szukałem na początku zabawy ze sprzętem, lekko ostre dosadne brzmienie 🙂

bardzo miło wspominam, kiedyś nie słuchałem takiego plumkania jak teraz że musi być jedwabny tweeter 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

lekko ostre dosadne brzmienie 🙂

21we z blismą tak mogło brzmieć , jeśli ktoś lubi to kolumny dla niego

ale elli to barwa muzykalność dociążone gęste granie rozdzielcze a jednak niemęczące z kilkoma planami świetną sceną i kosmiczną dynamiką bez hadesowego zejścia ... ale 38we nie słyszałem więc moja wiedza konczy się na 21we

Teraz, slawek.xm napisał:

21we z blismą tak mogło brzmieć , jeśli ktoś lubi to kolumny dla niego

ale elli to barwa muzykalność dociążone gęste granie rozdzielcze a jednak niemęczące z kilkoma planami świetną sceną i kosmiczną dynamiką bez hadesowego zejścia ... ale 38we nie słyszałem więc moja wiedza konczy się na 21we

Słuchałem o wiele za krótko wszędzie, najdłużej ATC dwa całe utwory moje 🙂

te czeskie kolumny słuchałem w locie dwa razy, drugi raz były ciary więc zaliczam 😉

idealne jako druga para do ciężkiej muzyki, do tego ładne zgrabne 

obiektywnie o audio

3 minuty temu, S0nic napisał:

Słuchałem o wiele za krótko wszędzie, najdłużej ATC dwa całe utwory moje 🙂

te czeskie kolumny słuchałem w locie dwa razy, drugi raz były ciary więc zaliczam 😉

idealne jako druga para do ciężkiej muzyki, do tego ładne zgrabne 

z wpisu bije entuzjazm radocha i przeżycia 

cóż jesteś poświęcony audio 🙂

straciłeś duszę zaprzedałeś się  nic już tego nie zmieni 🙂 🙂 🙂

8 minut temu, slawek.xm napisał:

z wpisu bije entuzjazm radocha i przeżycia 

cóż jesteś poświęcony audio 🙂

straciłeś duszę zaprzedałeś się  nic już tego nie zmieni 🙂 🙂 🙂

a marginesie,

ne kosztują katalogowo 8000 euro gdzie tweeter kosztuje 2000 zł a elipticor jeden 5000. Tak to powinno wyglądać 🙂 takie kolumny mnie interesują 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

3 minuty temu, S0nic napisał:

a marginesie,

ne kosztują katalogowo 8000 euro gdzie tweeter kosztuje 2000 zł a elipticor jeden 5000. Tak to powinno wyglądać 🙂 takie kolumny mnie interesują 🙂

to łykaj 🙂

4 minuty temu, S0nic napisał:

ne kosztują katalogowo 8000 euro

tu masz tańsze i na elli

https://akustyk.com.pl/p/40/263/akustyk-el12

image.thumb.png.c67d047ab91ebf8ae4b0a91c1f71a1aa.png

13 minut temu, slawek.xm napisał:

to łykaj 🙂

tu masz tańsze i na elli

https://akustyk.com.pl/p/40/263/akustyk-el12

image.thumb.png.c67d047ab91ebf8ae4b0a91c1f71a1aa.png

Nic nie łykam 🙂 wspominałem że dom rozbudowuje i chce osobny pokój do audio. Właśnie patrzę na projekt i wychodzi 20m2 gdzie mogę se robić co chce. Jak córka pojedzie na studia za 18 lat będę miał 32m2 

Wybieram 20m2 osoby pokój zamiast 24m2 + klatka schodowa niesymetrycznego pokoju, w każdej chwili

Dziś rozpakowałem kolejne 4 dyfuzor, już mam ładnie 8 sztuk na tył i przód do nowego pokoju.

🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

2 minuty temu, S0nic napisał:

Nic nie łykam 🙂 wspominałem że dom rozbudowuje i chce osobny pokój do audio. Właśnie patrzę na projekt i wychodzi 20m2 gdzie mogę se robić co chce. Jak córka pojedzie na studia za 18 lat będę miał 32m2  🙂

masz 30 lat nie czekaj dokryzysu wieku średniego , bo wtedy głupoty się robi i ferrari kupuje 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

masz 30 lat nie czekaj dokryzysu wieku średniego , bo wtedy głupoty się robi i ferrari kupuje 🙂

Na szczęście nie jaram się autami a motor sprzedałem więc widzę to w pięknie grających barwach 😉

obiektywnie o audio

23 godziny temu, S0nic napisał:

naliczyłem 2 kpl driverów elipticora na wystawie

Brawa za spostrzegawczość.

W tym roku zabawa w słuchanie dźwięków zepchnęła oznaczanie i katalogowanie marek na dalszy plan. Bodaj pierwszy raz wróciłem z wystawy w pełni usatysfakcjonowany ze świetnie spędzonych 10 godzin. Bez spiny, notatek, uprzedzeń i oczekiwań, wędrowanie po pokojach było czystą przyjemnością. 

W dniu 20.10.2022 o 10:53, Pawellang napisał:

nie wyrobię się

Jak daleko mieszkasz od Łodzi? 🙂 

31 minut temu, colcolcol napisał:

W tym roku zabawa w słuchanie dźwięków zepchnęła oznaczanie i katalogowanie marek na dalszy plan. Bodaj pierwszy raz wróciłem z wystawy w pełni usatysfakcjonowany ze świetnie spędzonych 10 godzin. Bez spiny, notatek, uprzedzeń i oczekiwań, wędrowanie po pokojach było czystą przyjemnością. 

31 minut temu, colcolcol napisał:

Blisko Warszawy.

Edytowane przez Pawellang
23 godziny temu, S0nic napisał:

Nic nie łykam 🙂 wspominałem że dom rozbudowuje i chce osobny pokój do audio. Właśnie patrzę na projekt i wychodzi 20m2 gdzie mogę se robić co chce. Jak córka pojedzie na studia za 18 lat będę miał 32m2 

Wybieram 20m2 osoby pokój zamiast 24m2 + klatka schodowa niesymetrycznego pokoju, w każdej chwili

Dziś rozpakowałem kolejne 4 dyfuzor, już mam ładnie 8 sztuk na tył i przód do nowego pokoju.

🙂

Strych jak masz stromy dach adaptuj, bardzo mile wspominam akustykę z swojego poprzedniego domu na poddaszu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 31.10.2022 o 19:59, S0nic napisał:

audio phonique, polska, tweeter elipticora reszta driverów supravox

image.thumb.png.3e8a9820e8c89481e96c90583ca4c93a.png

W dniu 31.10.2022 o 20:24, S0nic napisał:

Słuchałem o wiele za krótko wszędzie

jak pamiętasz co pisałem

to tu masz  z szymonfaber

"Lampizator + Sveda Audio. Zdecydowanie za głośno, bas większość czasu się gubił. Brakowało konturu i zwinności, mody pomieszczenia nie pomagały tym kolumnom. Bardzo słaba prezentacja wyższego basu, bez siły, zmulony jak zza koca. Miały problem z łatwym znikaniem w pomieszczeniu, scena bardzo słaba, zdecydowanie za płytka na takie warunki. Góra monotonna, bez wybrzmień i oddechu. Średnica pełna, nawet barwna"

image.thumb.png.123e203e390373e4ccf6b2926934f041.png

co do góry się nie zgadzam 🙂

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

image.thumb.png.3e8a9820e8c89481e96c90583ca4c93a.png

jak pamiętasz co pisałem

to tu masz  z szymonfaber

"Lampizator + Sveda Audio. Zdecydowanie za głośno, bas większość czasu się gubił. Brakowało konturu i zwinności, mody pomieszczenia nie pomagały tym kolumnom. Bardzo słaba prezentacja wyższego basu, bez siły, zmulony jak zza koca. Miały problem z łatwym znikaniem w pomieszczeniu, scena bardzo słaba, zdecydowanie za płytka na takie warunki. Góra monotonna, bez wybrzmień i oddechu. Średnica pełna, nawet barwna"

image.thumb.png.123e203e390373e4ccf6b2926934f041.png

co do góry się nie zgadzam 🙂

Pytanie po co mam czytać czy słuchać opinii innych osób jak sam słuchałem? Oczywiście mogę, żeby sobie porównać ale zdania swojego zmieniać nie mam zamiaru. W końcu "nikt nie będzie mówić mi jak słyszę" jak to powiedział jeden Pan na wykładzie 🙂

Jak nie słuchałem to mogę się kimś sugerować ale jak byłem na miejscu to nie mam takiej potrzeby 🙂

Wiem jak grało u Svedy, ale niech będzie 🙂

Czytając pierwsza fraze "było za głośno" już mam inne zdanie bo akurat jak ja byłem to grało trochę za cicho, a trza wiedzieć że bardzo głośno nie słucham i nie lubię.

Nie zgadzam się też ze znikaniem, siedziałem ładnie na przeciwko lampizatorow i scena była super, ładnie się dźwięk odklejał.

Góra pasma "podobna" do tego co mialem w domu z lampizatorem na 300B. Mi się podoba. Temat góry pasma jest zawsze problematyczny dla mnie żeby ocenić.

Bas był dziwny jakiś taki, nie kupuje go.

Średnica fajna, barwna.

Znam te głośniki bardzo dobrze, wiem jakie mają plusy i minusy 😉

W przeciwieństwie do was patrzę ile co kosztuje, jest to dla mnie też istotne przy ocenie, biorę to pod uwagę.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, S0nic napisał:

W przeciwieństwie do was patrzę ile co kosztuje, jest to dla mnie też istotne przy ocenie, biorę to pod uwagę.

to jest argument , nie zaprzeczam

tylko , że ja nastawiłem się na skalę bezwzględną czy cena 4 bańki czy 4 tysi 🙂

Godzinę temu, S0nic napisał:

co mam czytać czy słuchać opinii

w zaden sposób nie chciałem Cię urazić

tylko kiedy sam mam jakieś zdanie to fajnie jest znaleźć jeszcze inne podobne opinie tym bardziej osób ktore z systemami podobnego kalibru mialy styczność

a Szymon mimo , że sam ma Wilsony potrafił nawet dość obiektywnie ocenić ich prezentację na wystawie co było dla mnie zaskoczeniem pozytywnym

podobnie też jak ja słyszał Fokale i JBL

1 godzinę temu, S0nic napisał:

Czytając pierwsza fraze "było za głośno"

drugi kawałek podczas mojej wizyty byl poprzedzony komentarzem" teraz bedzie glosno"

i rzeczywiście dla mnie bylo na granicy a szyby w okach chodziły 🙂

Edytowane przez slawek.xm
16 minut temu, slawek.xm napisał:

w zaden sposób nie chciałem Cię urazić

Trochę niezgrabnie to napisałem, zbyt agresywnie jak na moją osobę.

Nie znam Szymona, nie słuchałem u niego ale byłem u Rafała i mi się bardzo podobało. Nie wiem czy to nie była najlepsza prezentacja jaką w życiu słyszałem. W skali bezwzględnej właśnie. Swoją drogą to pokazuje jak ważna jest adaptacja akustyczna z czym ja zgadzam się absolutnie i w 100%. Zakładam więc, ze Szymon się zna. Jego portal jest fajny pod względem pokazywania wartości włożonego materiału w kolumny czy inne sprzęty. Bardzo to lubię bo sam czasami nie jestem w stanie tego zweryfikować. Niestety nie zgadzam się z jego opinią, że jego portal to taki niezależny 🙂

To ja teraz też mam pytanie do Ciebie. Czy zestaw za 4mln zagrał lepiej czy gorzej od tego co masz w domu?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

31 minut temu, slawek.xm napisał:

a Szymon mimo , że sam ma Wilsony potrafił nawet dość obiektywnie ocenić ich prezentację na wystawie co było dla mnie zaskoczeniem pozytywnym

podobnie też jak ja słyszał Fokale i JBL

Dzięki za linka 👍

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.