Skocz do zawartości
IGNORED

klub zwolenników tradycyjnego golenia

spodaddy

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej są linki z testami tej maszynki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Wątek troszkę spadł na dół a uważam, że jest ciekawy dla mężczyzn więc warto go odświeżyć:-) Zacznę od tego, że mam staż około 25lat z roczną przerwą kiedy zapuszczałem zarost;) Moje początki to czasy Polsilver Junior, żyletki Iridium i krem Pollena Lider Classic, który do dziś mam na półce i polecam tym którzy nie chcą płacić 20 czy 70pln;) Co do samego golenia osobiście mam zarost gruby i gęsty oraz wiele doświadczeń z wieloma technikami golenia:) Wielu mężczyzn podchodzi do golenia jak do zła koniecznego, jak można stać 10min golić się itd. jednak to bardzo złe podejście jesteśmy Mężczyznami przez duże M i natura nas obdarzyła zarostem po to aby go hodować i dbać o niego lub golić. Golenie to u Nas mężczyzn naturalny peeling za który nasze panie muszą płacić u kosmetyczki całkiem nie małe sumy, a my mamy to za darmo codziennie przed lustrem goląc zarost wraz z minimalną ilością naskórka odświerzając i wygładzając skórę:) W moim przypadku żadna pianka nie zdała egzaminu, pianki mają taki munus iż są suche nie mają w sobie wody i czy goliłem się maszynką na żyletki czy nożykami Gillette zawsze byłem pochlastany (inaczej tego nie nazwę) oczywiście w przypadku żyletek bardziej;) Aby dobrze się ogolić skóra powinna być porządnie nawilżona a to daje tylko i wyłącznie pędzel oraz krem lub mydło do golenia, większość ma w składzie glicerynę. Co do golenia maszynką na żyletki, wieloostrzową Gillette czy brzytwą nie będę nikogo do niczego przekonywać powiem w skrócie żadna wieloostrzówka nie ogoli tak jak żyletka czy brzytwa, jednak są ich zalety można się nimi golić z zamkniętymi oczami:) minus to w moim przypadku ostrze starcza na 2-3 golenia. Maszynka tradycyjna na żyletki to każdy kto się golił lub goli wie, że dobra żyletka to koszt 1pln i starcza w moim przypadku do 10 goleń, brzytwa tak naprawdę jest wieczna początkowy koszt akcesorii jest dość wysoki jednak po czasie się wszystko zwraca:) Golenie się maszynką na żyletki i brzytwą jest podobne, osobie która regularnie goli się maszynką nie sprawi problemu przerzucenie się na brzytwę, myślę że około 5-10 goleń i już idzie gładko;) zacięcia są jak zawsze na początku jednak na tyle płytkie, że maszynką potrafiłem się zaciąć głębiej;) Jesli chodzi o akcesoria do golenia zacznę od pędzli są z naturalnej szczeciny lub włosia borsuka widziałem również z innych zwierząt lecz te 2 rodzaje są najbardziej popularne, różnice są takie iż szczecina jest grubsza i twardsza idealnie nadaje się do golenia wieloostrzówką również maszynką na żyletki pod warunkiem, że golimy się kremem a nie mydłem, pędzel z borsuka ma włosie cieńsze i gęstsze idealnie nadaje się do golenia mydłem gdyż robi gęstszą pianę polecany do maszynek na żyletki jak i brzytew, posiadam oba rodzaje pędzli. Krem czy Mydło jedno i drugie moim zdaniem jest dużo lepsze niż najdroższa pianka;) Osobiście używam mydła gdyż robi gęstrzą pianę i być może to autosugestia bardziej zmiękcza zarost (jest wiekszy wybór zapachów jak i składów) jednak nie mam problemów z goleniem kremem Lider;) Na koniec co do techniki golenia to golę się z włosem, pod kątem i na koniec pod włos efekt skóra gładka jak dupcia niemowlaka oczywiście brzytwą:) jak i maszynką na żyletki kiedy wyjeżdżam;)

Produkty jakie mogę polecić z doświadczenia to:

Wieloostrzówki na miejscu 1. Gillette uważam, że to numer 1 na świecie 2. Polsilver (jedyna jednorazówka jaka nie zacinała)

Maszynki na żyletki 1. Solingen Merkur Vision z regulacją 2. Solingen Merkur Futur z regulacją (wielkich różnic nie ma Vision jest jednoczęściowy Futur dwu) 3. Gillette z regulacją już praktycznie nie do zdobycia lub 4. każda w pelni metalowa maszynka nie za 20 czy 50pln

Regulacja służy do ustawienia kąta ostrza żyletki przy codziennym goleniu nie musimy nic regulować przy zaroście kilku dniowym przydaje się.

Żyletki 1.Feather Platinum i później cała reszta Bic, Derby....

Pędzle Omega, Muhle, Kent

Kremy i mydła 1. Truefitt&Hill (tego osobiście używam) 2. Muhle później Omega

Pozdrawiam i życzę miłego golenia:)

Ja ostatnio zastanawialem sie nad kupnem dobrej brzytwy , tylko ze nie sa one tanie :)

Znana fabryka nozy w Niemczech:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam prošbé o zamkniëcie wátku;)

Mialem kiedys brzytwe, franzuska z przecwojny, nowke nie smiganom ale nie odwazylem sie jej uzyc..do golenia.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ja ostatnio zastanawialem sie nad kupnem dobrej brzytwy , tylko ze nie sa one tanie :)

na Alle porządna stara ruska carska golicha stoi za 10-30zł

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Znana fabryka nozy w Niemczech:

Ukryta Zawartość

No tak są jeszcze Mamut;) ja golę się ta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy ktoś z Was regenerował (ostrzył) je w piramidce?

to jak z baterią do laptka w zamrażarce - wraca do świetności na 80 procent

Nie kupuje się używanych Brzytew

ale jak jest po ojcu to i wnuczkowi zostanie

(... czemu nie?)

Nie kupuje się używanych Brzytew jak i Chińskich oraz pochodnych:)

Ja jak jestem u fryzjera to nie zezwalam fryzjerowi na uzywanie brzytwy.

Fryzjer odrazu rzuca sie do golenia szyji, wyrywania wlosow z uszu :), obcinania brwi i co popadnie.

Uwazam ze takie przyrzady jak brzytwa to kazdy powinien miec osobiste.

Adam, tak! Tylko nie czyms tym, a trymerem!

Fox wybacz ale nie każdemu pasuje zarost, jak pisałem hodowałem rok ale nie pasował do mnie zupełnie zadowolony byłem jak podciąłem jak Lemmy z Motorhead ale kolor również mnie nie zadowalał, więc powróciłem do golenia;) Mój przyjaciel ma brodę do pasa oczywiście zadbana, zawsze wyczesana i przystrzyżona:)

ale jak jest po ojcu to i wnuczkowi zostanie

(... czemu nie?)

To co innego ja mam też po Ojcu i używam;) ale od obcego nieznajomego NEVER!

Teraz takie linki wyszperałem.

Japońska fabryka firmy FEATHER :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oferty różnych brzytew Japońskich i nie tylko :

Ukryta Zawartość

Ceny brzytew feather na ebay :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgłaszam akces do klubu - stary Solingen (jeszcze po Dziadku pamiątka) krem Wars (tak, tak wciąż w sprzedaży) a po goleniu krem FlosLek dla cery naczynkowej. Żeby było ciekawiej, to brzytwa była dla mnie pierwszym narzędziem do golenia jakiego nauczyłem się używać - jako dzieciak asystowałem zawsze Dziadkowi przy goleniu, a kiedy wiek odebrał mu pewność ręki nauczył mnie jak go golić - brzytwą właśnie. Kiedy sypnął mi się zarost dostałem w prezencie pierwszą brzytwę (zwykłą polską "fryzjerkę") potem kupiłem jakiegoś "niemca" którego marki już nie pomnę, wreszcie pierwszy Solingen. Od śmierci Dziadka używam pamiątkowej brzytwy która golił się chyba od lat 80tych, ma już ponad 30 lat, a wciąż w doskonałym stanie. Poza tym ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną. W sytuacjach awaryjnych, kiedy na golenia nie ma czasu używam jakiej dwuostrzówki Gillette i żelu do golenia, ale prawdziwe, staranne golenie to tylko brzytwą.

z kosmetykow polecam wam produkty St. James Of London:

Ukryta Zawartość

mozna dostac w zestawie przed goleniem, do golenia i po goleniu...doskonale zmiekcza, przy czym bardzo fajnie pachnie, zupelnie inaczej niz wiekszosc komercyjnych. Trzeba sciagac z Wysp ale itak warte ceny.

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Pojawiły się maszynki 7- ostrzowe firmy Dorco (w Polsce chyba ich jeszcze nie ma) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ta jest już u nas znana z Rossmanna jako Pace 6 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam zbadać jakość golenia jako zależność pomiędzy długością zarostu a ilością ostrzy.

Stefan z marketingu może i 16 ostrzy wymyśleć...

Polecam zbadać jakość golenia jako zależność pomiędzy długością zarostu a ilością ostrzy.

Stefan z marketingu może i 16 ostrzy wymyśleć...

Wpisz w wyszukiwarkę ''dorco vs gillette'' (są dobrze oceniane w niemieckich testach też) Dorco jest u nas bardziej znane z pod marki Isana. Ja jeszcze nie testowałem produktów tej Koreańskiej marki ale wydaje się dość innowacyjna.

Ja lecę tak,klasycznie wygodnie i tanio. Te wieloostrzowe całkowicie szczerze mi nie pasują.Sensor Excel była jeszcze fajna..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawaj, właź...

Szczerze, maszynkami wieloostrzowymi można golić zarost noworodka...

Niektórzy jednodniowy mają taki, że zwyczajnie zapycha się maszynka.

Nie próbowaliście?

@Simon: Jestem podobnego zdania.

Ja tam sie gole raz na tydzien, a szczecine mam jak na dziku. Kazda maszynka staje po dwóch ruchach :)

Ostatnio mecze te Quattro, Wilkinsona chyba? Z wibracjami. Jakos daje rade.

?👈

Ja tam sie gole raz na tydzien, a szczecine mam jak na dziku. Kazda maszynka staje po dwóch ruchach :)

Ostatnio mecze te Quattro, Wilkinsona chyba? Z wibracjami. Jakos daje rade.

Jak chcesz mieć minimalną brodę (a chyba chcesz skoro się golisz raz na tydzień), to lepiej kup jakiś trymer tam są regulacje do jakiej długości przystrzyc. Bo jak się golić to codziennie a do utrzymywania minimalnego (czy też większego) zarostu właśnie trymer.

Ja golę się od lat Wilkinsonami tego typu:

1414178822.JPG

Dla mnie to są znakomite ostrza. Wystarczają na bardzo długo, a mam zarost taki, że jak rano się ogolę, to pod wieczór już drapię. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.