Skocz do zawartości
IGNORED

klub zwolenników tradycyjnego golenia

spodaddy

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie założyć ten klub gdyż uważam iz temat golenia tradycyjnymi metodami może być ciekawy i warto go poruszyć,

wobec czego zapraszam do klubu traktującego o sztuce golenia.

Używałem roznych maszynek,od M3 Power do fusiona golenia było znośne ale musiałem wymieniac wklady po 4-5 użyciach gdyż efekt malał w miarę zużycia ostrzy. Jakis czas temu zaczalem golic sie przy uzyciu sprzetu i techniki jak w tym filmie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko co do tej pory stosowałem nie może równać sie z goleniem DE.

Żadna maszynka nie ogoli dobrze bez odpowiednio zmiękczonego zarostu i poślizgu,dlatego najważniejszym elementem golenia oprócz maszynki jest pędzel służący do wytwarzania piany. Żele i pianki w puszkach są suche, zapychają maszynki i nie przyspieszają procesu golenia.

polecam pędzle klasy SILVER TIP:

Ukryta Zawartość

co do maszynek DE w zależności od stopnia zaawansowania polecam firmy MERKUR oraz MUHLE. Biorąc pod uwagę cenę, żyletki kosztują najmniej w porownaniu z wkładami wieloostrzowymi

100g mydło wystarcza na rok użytkowania przy dziennym goleniu.

obecnie używam maszynki merkur futur ,mydla tabac oraz pedzla muhle silver tip.teraz podchodzę do golenia z czystą przyjemnością i traktuje to jako swoisty rytuał .polecam każdemu spróbowania powrotu to tradycyjnego golenia a na pewno sie ne zawiedzie.

ciekawe filmy.

Ukryta Zawartość

strony zagraniczne o tematyce golenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ciesz się tak bardzo, z czasem zarost Ci tak stwardnieje że i wrzątek lany pół godziny na gębę nie pomoże!

Goliłem się brzytwą i zwykłym mydłem do golenia to szło błyskawicznie przy młodym zaroście nie trzeba było skóry przed ostrzem napinać a później zarost stwardniał doszła ta "chemia" i temperatura ech!

Dziś 4 ostrza Wilkinsona, żel i też jest szybko a że zawsze coś tam przy skórze delikatnie zarost wystaje-cóż trudno-takie życie, ważne że kobieta później nie jest podrapana ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A to golenie to ma coś wspólnego z eliminacją fal stojących?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Eh tam , ja chodze tradycyjnie do fryzjera i on mnie goli :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

również lubię się golić tradycyjnie tzn pędzel, krem (ja używam najtańszych typu wars/traper), jednorazówki dwuostrzowe (niestety tradycyjną, skręcaną na żyletkę nie potrafię się ogolić) oraz po goleniu kamień ałunowy.

Co za paskudny wątek!

Pozdrawiam posiadaczy zacnego i pielęgnowanego zarostu!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

brzytwa ojca to było pierwsze narzędzie, że ja to przeżyłem ... ?

jednorazówki Wilkinsona są bardzo ok uważam

żelu nie cierpię, tylko piana ale mydełko z pędzla chyba jest lepsze - pachnie!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Straszne ceregiele na tym filmie - nie miałbym tyle cierpliwości.

Ja tylko obmywam się gorącą wodą, nakładam spieniony żel łapami, golę się z włosem i pod włos w jednym cyklu i efekt jest bardzo gładki.

Używam Mach 3 - ze wszystkich maszynek których używałem to najlepsze połączenie skuteczności i bezpieczeństwa. Tanie jednorazówki czasem niby tną lepiej, ale powodują u mnie efekt "zakrwawionej mordy" ;)

Po goleniu niczego nie stosuję - alkohol bardzo wysusza, a każdy balsam po jakimś czasie mnie uczulał.

Tak czy inaczej, dokładne golenie wymaga pewnej zręczności.

Dlatego nie należy oddawać sprzętu do naprawy komuś z niechlujnym zarostem ;)

Obecnie zarost mi tak stwardniał,że golenie jest dla mnie prawdziwa katorgą.Używałem już rożnych wynalazków.Było raz lepiej raz gorzej, ale najbardziej byłbym zadowolony gdybym w ogóle nie musiał się golić.Usunąć dziadostwo raz na zawsze!

ile razy da się skutecznie ogolić Mach'em 3?

Wiele razy, jednak po ok. 3 razach golenie pod włos nie jest już zbyt przyjemne.

To jeszcze zależy od zarostu. Jak ktoś ma grubą szczecinę, to stępi ostrza szybciej.

A ja tam lece na jednorazowkach. Mam twardy i gesty zarost jak cholera. Gillette Blue II chyba sa najlepsze. Ostre, nie zapychają sie itd. Przerobilem wszystkie i te sa najwygodniejsze.

?👈

Dla mnie najlepsze są maszynki dwuostrzowe. Są wbrew reklamom skuteczniejsze do rosnącego szybko zarostu. Trzyostrzowe i więcejostrzowe zatykają się za szybko.

Główka musi być cienka i bardzo podatna. Wówczas jest najmniej podrażnień.

Jednorazówka, dwa ostrza, żółtawy Polsilver (tak! tak!) i jest OK, inne machy itd leżą i czekają na lepsze czasy.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla mnie najlepsze i najostrzejsze okazały się Bic, żółte z jednym ostrzem. Lepsze jedno ostre ostrze niz 3 tępe. Gilette przegrały z BIC równiez pod wzgledem żywotności.

Popieram. Używam ich od kilku lat. Jedyna ich wada to ograniczona dostępność.

jakich zyletek uzywacie,co sadzicie o zyletkach derby

porównanie poszczególnych żyletek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko jednorazowe Gilette blue II i uwaga : Wiarus nowa formuła :-) + standardowy pędzel do golenia.Balsamuję niveą białą.

Kiedyś spróbowałem 4-ostrzowego - tragedia.Od czasu do czasu robię zarostowi "odpoczynek" - po tym zarost jest bardziej "przyjazny" goleniu :-)

Ciekawe czy mechaniczna maszynka dałaby radę mojemu twardemu i bardzo "żwawemu" w rośnięciu zarostowi - stosuje ktoś taką na gruby i twardy zarost?

Gilette blue II jest dla mnie za szeroka (właściwie głęboka). Właśnie skończyły mi się zupełnie podobne ale takie niewiele szersze od dwóch ostrzy. Znakomicie dociera do wszelkich zagłębień (przy nosie, itp).

A jak jesteśmy przy "żyletkach". Ciekawe czy ktoś z Was regenerował (ostrzył) je w piramidce?

Dodam jeszcze, że blue II są w dwóch wersjach - z kartonikiem fabrycznie zamknięte (oddzierane) oraz luzem, bez kartonika tylko z plastikową osłonką, czasem pakowane po 10 szt - te drugie są wyraźnie bardziej tępe.

Czyli te drugie to zwykłe, a te z kartonikiem to mk II ;-)))

Współczesne maszynki są nieco za lekkie. Te na żyletki mają porządną wagę- tak jakby ostrze się przez to pewniej prowadziło. Z żyletek łatwo dostępne wilkinsony i- lepsze- czerwone gilette.

Golenie sie zyletkami jest przereklamowane.

Tak sie goli prawdziwy mezczyzna:

Ja sam uzywam zyletek Iridium wyprodukowanych w ruskim Wizamecie. Podobno juz ich nie produkuja, a chcialem jeszcze dokupic na zapas.

Jakiś czas temu oglądałem na kanale discovery program o firmie Braun, pod koniec programu zrobili taki eksperyment że wybrali dwóch gości i poszli do fryzjera specjalizującego się w goleniu brzytwą. Jeden poddał się ręce fachowca a drugi stał obok i golił się najwyższym modelem Brauna. Jak można przewidzieć ten pierwszy pomimo wprawy fachowca od brzytwy ogolił się nieco szybciej, no ale nie to jest najważniejsze, bo na koniec dokładność ogolenia tych dwóch gości oceniała dziewczyna na dotyk dłoni. I stwierdziła ona że maszynka elektryczna ogoliła dokładniej. No ele według mnie raczej nie jest to obiektywny sposób oceny a goście mogli być celowo dobrani tak że jeden mógł mieć np wyraźnie twardszy zarost.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.