Skocz do zawartości
IGNORED

High-end w niskiej cenie

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda. Za około 20 000zł można także zbudować całkiem niezłej klasy system high-end ...słuchawkowy.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wojtak76 - mam parę uwag do Twojej wypowiedzi. Nie żebym był ślepo wpatrzony w Thetę, ale zarówno jak reszta świata tak i Theta w miejscu na stoji, poza tym pokaż mi taki przetwornik za 2 - 3 kzł który rozjechałby starą poczciwą Thetę 3 ?? Nie mówiąc o troszke młodszej Thecie V. W swojej nie mają konkurencji.

Technologia poszła do przodu i faktycznie same DACi są coraz dokładniejsze i tańsze, ale w hi-endzie chodzi o coświecej niż sama dokładność. Płaci sięza kulturę, za wypełnienie, za przestrzennosć dzwięku i jego kształtowanie, a nie tylko za ilość informacji.

Po pierwsze na co dzień w typowym M Kowalskiego nie potrzebujemy więcej jak 1,5 Wata mocy stałej.

Jak się ktoś upiera to powinno być 10 Wat w mocy szczytowej.

Niektórzy mówią jakich to niewielkich mocy potrzebuje "Kowalski" w swoim "M" ;) ... a czy ma ktoś jakiś film pokazujący w czasie rzeczywistym oddawaną moc, podczas grania przeciętną głośnością np. monitorów o przeciętnej efektywności? Niektóre wzmacniacze mają takie mierniki np. Monster Power Signature Series MPA 2250. Jestem ciekaw jak to jest na prawdę. Trochę to dziwne że kolega pisze jakoby "1,5W mocy stałej i 10W szczytowej wystarczało że hoho", a producenci robią wzmacniacze o ... cóż ... nieco większej mocy.

Zamieszczałem kiedyś oscylogramy ;)

Moc szczytowa dochodziła tam do 36W na kanał. Średnia RMS wynosiła chyba z 5W...

Mogę dowieść, że czasami jest u mnie 50W w szczycie.

rzeczywiście kilka W skutecznej wartości średniej to bardzo głośno w kubaturze 60m3. Powiedzmy, że mam troszkę mocniej wytłumiony pokój.

Sama moc to nie wszystko. Ze względu na charakter obciążenia biernymi (u mnie obecnie) zwrotnicami tzw. trudnych "kolumn", niezłe historie dzieją się z prądem, jakim wzmacniacz musi je zasilać.

Podobnie wygląda sprawa z wzmacniaczami wskazówkowymi. Miałem do czynienia z Techniks`ami 5 i 3 i Protonem.

Są takie laski,Grzegorz u których podczas szczytowania moc przekracza 200W na lewą część a drugie tyle na prawą.Co tam 50W...

Są takie laski,Grzegorz u których podczas szczytowania moc przekracza 200W na lewą część a drugie tyle na prawą.Co tam 50W...

Z wrażenia to chyba czkawka trzyma mnie do teraz.

Zamieszczałem kiedyś oscylogramy ;)

Moc szczytowa dochodziła tam do 36W na kanał. Średnia RMS wynosiła chyba z 5W...

Mogę dowieść, że czasami jest u mnie 50W w szczycie.

Czy to była taka głośność z tych "nie cichych", przy której czasem dłużej słuchasz? (w okolicach normalności, jednak w górnym zakresie?). Jakie masz kolumny i jak daleko są Twoje uszy od nich? Pomieszczenie piszesz że raczej z tych bardziej przytłumionych ... a jaka powierzchnia + wysokość (60m3 ?... jeśli tak to przy jakiej pow.)?

ps. nie bym jakiś wywiad robił ;)

20m2

Ponad 30W w szczycie daje dźwięki nadzwyczaj głośne, nie do wytrzymania.

Wspomniane kilka W to bardzo głośno.

Zespoły głośnikowe to: 88dB/1W/1m

Teraz słucham z mocą kilkudziesięciu mW i będę ściszał; jest po 22.

Modrzewiu już Ci przeszło?

mam taki komercyjny produkt - 100wat z poborem 800W (!) i drugi - lampkę 4W z poborem 50W

i jak myślicie, z czego jest muzyka?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Pewnie z niczego, jak nie podłączysz jakiegoś odtwarzacza (:

Ej znafco, nie stać Cię na więcej? - pobór 800W , powinieneś pokazać banana

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

właśnie :-)

nawet (chyba to on?) Mirek P wraca z ciemnej strony mocy

gotów jest na wielkie wyrzeczenia :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

...mierzi mnie luksus....zadna rzecz nie jest w stanie mnie zauroczyc..muzyka tak..

mnie tam luksus nie przeszkadzałby:) ale muzyka... dla niej można zrezygnować z luksusu posiadania sprzętu do odtwarzania ..wysokiej klasy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

High-end w niskiej cenie to nie High-end, High-end z założenia ma być drogi i luksusowy

Mam nadzieję, że założenie też jest takie żeby to sensownie grało, a nie tylko wyglądało.

Mam nadzieję, że założenie też jest takie żeby to sensownie grało, a nie tylko wyglądało.

no właśnie, ale odnoszę wrażenie (odwołuje się do wystaw, które słyszałem z hi-endem), że nie koniecznie, ale jak już, to trzeba by było o tym podyskutować w zakładce o definicji Hi-end, a tam różnie mówią, pozdrawiam

Nic nie mówiłem, że za darmo. Tak to jest jak brakuje argumentów.

Nie pochwaliłeś się wrażeniami z odsłuchu Audiomatusa. Czemu?

A propos za darmo. W wątkach Klub Sansui i Tuning Sansui AU-X911DG znajdziesz nijakiego Czubusi , który takowy dostał za darmo. Naprawił i zrobił modyfikację. Jakoś jestem spokojny, że Czubusi nie ma się czego wstydzić.

Dalej nic nie rozumiesz!Ciężko pojąć,że nie ma Hi-Endu w niskiej cenie?To tak jakbyś pytał czy można kupić Ferrari czy Aston Martina za małe pieniądze,no i załozyć jeszcze gaz.Luksus rządzi się swoimi prawami i jest dla pospulstwa nie osiągalny.Hi-End to właśnie luksus.Jest w tym również troche snobizmu w dobrym słowa tego znaczeniu.Mnie na Hi-End nie stać ale nie próbuje marginalizowć jego znaczenia tylko dlatego,że nie mogę czegoś miec.To by świadczyło o kompleksie,którego nie posiadam jak niektórzy.

Moje wypowiedzi wynikają z podejścia do muzyki i jej sposobu prezentacji. To jakim g... dźwiękiem potrafią się zachwycać audiofile nadal mnie zadziwia. Ale zgoda nie deprecjonuje tego, że coś droższego może dać dźwięk wysokiej klasy. Nie jest to jednak wyznacznikiem. Rozczarowanie jakie dały , niektóre drogie systemy, dają mi dużo do myślenia. Sprzęt niekoniecznie z najwyższej pułki potrafi niejednokrotnie zadziwić zwłaszcza gdy mu się pomoże, właściwie zestawi i ew. zmodyfikuje. Tylko tyle i aż tyle. Nie podniecają mnie takie określenia właściwości sonicznych jak czarujący, słodki czy nirvana jeżeli tego nie ma w naturze bo to jest wynaturzenie! Ale gust nie podlega dyskusji niech sobie ludzie za to płacą. Ja stąpam realnie po ziemi. Zabawa w absurd mnie nie interesuje.

Rozumiem, że jesteś po właściwych zakupach sprzętu! Skupiasz się już tylko na muzyce a gust masz nie wypaczony. Czy słyszałeś Roxy Music'Always Unknowing' Ja wiem, że nie i nigdy tego nie będziesz słyszał. Czy słyszałeś w oryginale 'Kind of Blue' Milesa Davisa? Taka jest różnica między nami.

Odnośnie czy kogoś na coś stać. Znam ludzi co mają całe kilku tyś. kolekcje CD 16bit i do nich zaczyna docierać co jest ona warta!!!!! Mądrość i jeszcze raz mądrość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.