Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Dual 1219 na dobry poczatek?

meloV8

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie z pytaniem do znawcow tematu czarnej plyty. Dlugo sobie powtarzalem, ze jak sie trafi okazja kupic cos ciekawego, to sprobuje gramofonu, az wpadl mi w rece Dual 1219. Powiedzmy, ze sprzet dostalem w prezencie i chcialbym zapytac Was czy ten sprzet jest wart glebszej uwagi? Chodzi mi o cos wiecej niz tylko zwykle przesluchanie plyt winylowych, czy mozna z niego osiagnac jakosc lepsza niz przecietna? A moze nie warto zawracac sobie nim glowy i kupic cos nowego w cenie okolo 1000-1200zl?

Z tego co wiem to gramofon jest w dobrej kondycji, niewiele uzywany, moge zrobic dokladne zdjecia jesli to bedzie konieczne dla oceny sprzetu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skany katalogu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/82464-gramofon-dual-1219-na-dobry-poczatek/

Wydaje mi sie że nie warto kupować gramofonu za 1000-1200 złotych skoro masz ten. Sprawdź czy równo trzyma obroty i jaką ma wkładke. Sluchałeś już tego gramofonu? Nie spotkałem się z tym modelem, ale na pewno warto bedzie wstawić tam najtańszego ortofona (omb 5 albo 10) lub AT (91/95). Możliwe że bedzie sie to też wiązało z wymianem headshella. Łaczny koszt (wkładka,HS) wyjdzie Ci 80-130 zł, myśle że warto zainwestować (jeżeli gramofon na pewno jest sprawny). Potem zobaczysz czy dźwięk Cie satysfakcjonuje, czy winyl to jest to czego szukasz.Jakość lepsza niż przeciętna?zależy co masz na myśli przeciętna - bedzie grał lepiej niż większość polskich gramofonów, wiele zależy od wkładki. Posłuchaj też jak pracuje silnik, a jeśli jesteś z krk to moge Ci pożyczyć starego ortofon omb5 na przesłuchanie.

To bardzo dobry gramofon moim zdaniem. Oczywiście jeśli jest w pełni sprawny. Sprawdź czy nie "lata" ramię i czy silnik chodzi bezgłośnie. Obroty na pewno będą stabilne. Mam kilka egzemplarzy i pod tym względem nie ma z nimi najmniejszych problemów. Wkładkę możesz wstawić spokojnie lepszą niż te o których pisał Tomasz_pianista.

Jeśli chcesz o nim poczytać to wejdź na forum Audiokarma, w Stanach te Duale cieszą się dużą popularnością.

Gramofon ma wkladke raczej ekonomiczna, Dual DMS 238. Silnik pracuje rowno, gramofon jest bardzo cichy, silnika praktycznie nie slychac. Probowalem odwarzac plyty ale ramie jest rozregulowane i trzeba nad tym popracowac. Zagladalem do srodka i wyglada to niezle, smar wyglada jak nowy, nie widac jakiegos niepokojacego zuzycia na elementach ruchomych. Niebardzo wiem jak dokladnie sprawdzic czy trzyma obroty, potrzebny jest chyba jakis stroboskop?

Dzieki za propozycje Ortofona ale jestem z dolnego slaska :)

Tutaj możesz wydrukować tarczę stroboskopu:

Ukryta Zawartość

Potem świecisz jarzeniówką i działa :-)

W jakim sensie jest rozregulowane ramię ?

Bardzo dobrze z tym Dualem gra Shure M91 - czasami można trafić tanio na allegro. Niezły jest też M75.

Ukryta Zawartość

Aaa czyli wystarczy tylko jarzeniowka :) Bo na talerzu mam te kreseczki do stoboskopu.

Co do ramienia, to mialem na mysli ustawienia docisku, tracking, anti-skating etc. poniewaz jak go dostalem to ciezarek na koncu ramienia byl calkiem odkrecony. Wkrecilem go i mniej wiecej ustawilem docisk, na tyle ze gramofon odtwarza dzwiek ale pewnie do idealu duzo brakuje. Poza tym gramofon ma jeszcze inne pokretla, ktore nie do konca sa dla mnie zrozumiale.

Do gramofonu ma oryginalna instrukcje wiec moze sprobuje cos tam rozczytac, jak wiadomo polskiego jezyka brak :) Jest moze jakis poradnik dla poczatkujacych jak te wszystkie ustawienia ogarnac?

Jeszcze pytanie na temat wkladki, byc moze zdecyduje sie na zakup nowej z igla tylko pytanie co kupic aby bylo adekwatne do jakosci sprzetu. Zeby nie wyszlo tak jak montowanie silnika V8 do poloneza ;)

Dzieki panowie za cenne rady.

Tutaj jest abecadło:

Ukryta Zawartość

W tym Dualu przeciwwagę ustawiasz najpierw śrubką, która ją dokręca do ramienia a następnie dokładnie kręcąc nią. Powinna mieć skokowe obroty.

Obok ramienia jest wajcha single - multi. Staraj się jej raczej nie ruszać. W mechanizmie, który ona uruchamia jest mały plastikowy dinks który lubi się ułamać, a wtedy dupa zbita i ramię nie działa.

Ukryta Zawartość

No i bajera, takiego tekstu o kalibracji szukalem.

Wajchy multi nie uzywam, to jest chyba do adaptera ( ktorego nie posiadam ) na kilka singli, gramofon sam zmienia plytki.

Poki co ogarne kalibracje i sprobuje poprawnie ustawic te wkladne, ktora jest. Trzeba bedzie jeszcze zmienic wtyki chinch na cos przyzwoitego. Zastanawiam sie czy skrocenie przewodu zasilajacego da poprawe jakosci? Jest dosc dlugi, ma ponad dwa metry.

Tutaj możesz wydrukować tarczę stroboskopu:

Ukryta Zawartość

Potem świecisz jarzeniówką i działa :-)

W jakim sensie jest rozregulowane ramię ?

Bardzo dobrze z tym Dualem gra Shure M91 - czasami można trafić tanio na allegro. Niezły jest też M75.

No, połączenie bardzo dobre. mam duala 1224, prawie chyba to samo co 1219, z wkładką shure m75. Gra wspaniale. Zapłaciłem 160 zł z wysyłka i teraz nie wiem czy bym dostał tak dobry gramofon w cenie do 300zł.

Co do samego winylu, zrozumiesz jak sam usłyszysz, więc jak najbardziej można się w to bawić.

Ukryta Zawartość

Najlepiej jak przewód ma od 80 -120 cm, przy dłuższych może byź lekka utrata jakości. Nie jestem specjalistą od kabli, ale takie są opinie...shure to dobra opcja jeśli chodzi o wkładke.Ogólnie wkładke za więcej niż 300 zł nie ma co pakować do duala, a do tej kwoty wybór jest duży.

W zasadzie to wychowalem sie na winylach, wieki temu mialem taka tania wierze z wbudowanym gramofonem i sterte plyt. Nie bylo dnia bez muzyki z gramofonu, z kaset prawie nic nie sluchalem ( chyba ze to co sam nagralem ), dlatego tak mnie naszlo na powrot do czarnej plyty. Jest jeszcze jeden powod kupna dobrego gramofonu - sampling i sklejanie kawalkow w muzyke.

Tak sie zapedzilem, ze napisalem o przewodzie sieciowym zamiast sygnalowym. W zasadzie to oba sa za dlugie, ale ponad 2 metry na sygnalowke szczegolnie przy gramofonie to chyba duzo za duzo.

Co do wkladki to wpadla mi w okolo SHURE M97XE, to max na ile moglbym sie zdecydowac. Czy ta wkladka bedzie bez problemu pasowac do mego Duala?

Dzieki za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam

Łukasz

Nie kupuj Shure'a M97. Ta wkładka ze starymi "szczurami" ma wspólną tylko nazwę, jest produkowana w Meksyku. I gra po prostu słabo. Chyba że lubisz mułowaty dźwięk :-)

Moim zdaniem lepiej kupić starocia i nową igłę do niego.

• 1 miesiąc później...

Podbije temat, zeby nie zakladac niepotrzebnie nowego. Mam myjke do plyt Lenco clean L i pytanie jaki plyn do tego lac poza oryginalnym? Jest jakis ogolnie dostepny specyfik, ktorym mozna smialo czyscic plytki? Tak wyglada myjka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posluchalem troche plyt z Duala i niestety jest maly problem. Na niektorych plytach z muzyka klasyczna czy operowa w bardzo glosnych fragmentach/momentach dzwiek jest znieksztalcony, bardzo trzeszczy. Jesli odwarzane sa zwykle partie to dzwiek jest ok. Regulowalem nacisk igly ale nic nie pomoglo choc oczywiscie dzwiek wyraznie sie zmienial. Zauwzylem rowniez, ze na niezuzytych plytach jeden kanal gra czysto ( chyba prawy ), a w drugim slychac wyraznie "chrupanie". Podejzewam, ze winowajca za to jest zuzyta igla. Poki zdecyduje sie na zakup finalnej wkladki, chcialbym uzyskac poprawne brzmienie, tak abym mogl spokojnie sluchac plyt. Chcialbym sie Was poradzic co w tej kwesti zrobic? Wkladka jak posiadam Dual DMS 238 oryginalnie wyposazona byla w igle sferyczna. Podejzewam, ze kupno oryginalnej graniczy z cudem ( w kraju ) ale widze, ze sa na znajomym portalu akucyjnym japonskie igly do mojej wkladki. Pytanie czy taka igla bedzie optymalna/odpowiednia? Zastanawiam sie rowniez czy kupno wersji eliptycznej byloby sensowne i czy daloby lepsza jakosc dzwieku niz igla sferyczna?

Ewentualnie moge poki co kupic jakas tania wkladke do stu paru zlotych. Np ortofon OM 10E czy OM 5E albo jakas audio technica?

Dziekuje z gory za wszelkie rady

[quote name='meloV8'

Możesz spokojnie kupic igłę zamiennik z alledrogo, eliptyczną również. Nacisk ustawisz zgodnie z zaleceniami w opisie igieł, antiskating na taką samą wartośc jak nacisk igły. Regulacje zacznij od wypoziomowania gramofonu, następnie wyważ ramię, ustaw nacisk i antiskating. Słuchajac odtwarzanej płyty, jesli zauważysz zniekształcenia w jednym z kanałów, delikatnie podreguluj antiskating na + lub - i słuchaj czy jest poprawa. Ważne w DUALach z firmowym koszyczkiem, sprawdź czy wkładka siedzi sztywno wpięta i nie ma luzów na boki. Sama wkładka w koszyczku który wpina się do ramienia. Jeśli są musisz je usunąc bo nie pozbędziesz się zniekształceń. Te japońskie zamienniki shura już po 10/15 godzinach grają bardzo przyjemnie i poprawnie. Za parę groszy i troszkę czasu z kalibracją zapewnisz sobie miłe chwile z nastrojem dawnych dni, a także z eliptyczną igłą nowsze tłoczenia mile cię zaskoczą.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Vlado, ale sprawdź również mocowanie samego "koszyczka". Zdarza się że któryś pin niedokładnie styka z blaszką i pojawiają się zniekształcenia, a czasami nawet zanika jeden kanał.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Vlado, ale sprawdź również mocowanie samego "koszyczka". Zdarza się że któryś pin niedokładnie styka z blaszką i pojawiają się zniekształcenia, a czasami nawet zanika jeden kanał.

To również, ale nie tylko. Miałem taki przypadek, że wkładka Shure z tych produkowanych pod DUALa majacych "zatrzask" na grzbiecie, po wpięciu w ten wymienny headshel miała duży luz w samym "zatrzasku" luźno kiwając się na boki. Jak sam wiesz, bez absolutnie sztywnego zamocowania wkładki do ramienia o prawidłowym odtwarzaniu można zapomnieć. Pamiętam, że w technice radiowej wkładki dokręcano i dodatkowo wklejano w headshel ramienia gramofonu. Ten wynalazek DUALa się nie przyjął. Był bardzo wygodny, bo gwarantował szybką wymianę kompletu wkładka/dedykowany jej "koszyczek" bez konieczności dodatkowej regulacji ramienia. Jednak ilość dodatkowych złączy i niepewność styków to duża wada tego rozwiązania.

Masz rację. Niemniej u mnie wkładki "na zatrzask" siedzą tak sztywno w kartridżu że ciężko je stamtąd wyciągnąć. A i tak, jak piszesz niektóre są jeszcze dodatkowo przykręcone śrubkami.

U mnie ten koszyk jest tak cholernie sztywny, ze ciezko go w ogole sciagnac. Nie ma mowy o zadnych luzach.

Rozpatruje jeszcze wkladke Ortofon 2M Red, cena jak dla mnie jeszcze przystepna, tylko nie wiem czy po zakupie nie bedzie jakis problemow natury technicznej w sensie prawidlowej wspolpracy z Dualem.

Rozpatruje jeszcze wkladke Ortofon 2M Red, cena jak dla mnie jeszcze przystepna, tylko nie wiem czy po zakupie nie bedzie jakis problemow natury technicznej w sensie prawidlowej wspolpracy z Dualem.

Na ramieniu Twojego Duala mozesz wieszać wkładki o wadze 4,5/10gram. Wkładka 2M powinna doskonale pasować, lecz czy brzmienie ci się spodoba to indywidualna sprawa. O tej wkładeczce było już sporo na forum np: Ortofon 2M red vs Shure M75MG Type II‎. Odszukaj i poczytaj. Zwracaj uwagę na wysokość wkładek by pasowały do VTA ramienia.

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Masz rację. Niemniej u mnie wkładki "na zatrzask" siedzą tak sztywno w kartridżu że ciężko je stamtąd wyciągnąć. A i tak, jak piszesz niektóre są jeszcze dodatkowo przykręcone śrubkami.

I ja swoje poprzykręcałem. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Panowie, smieszna sprawa. Tak jakos wyszlo, ze kupilem drugiego Duala 1219 z oryginalna wkladka Shure M 91 MG-D. Problem w tym, ze igla jest wygieta i trzeba ja wymienic na nowa. Czy mozna jeszcze kupic w kraju oryginalna igle do tej wkladki? Jesli nie, to jaki zamiennik polecacie? Symbol igly to zdaje sie DN 330.

Panowie, smieszna sprawa. Tak jakos wyszlo, ze kupilem drugiego Duala 1219 z oryginalna wkladka Shure M 91 MG-D. Problem w tym, ze igla jest wygieta i trzeba ja wymienic na nowa. Czy mozna jeszcze kupic w kraju oryginalna igle do tej wkladki? Jesli nie, to jaki zamiennik polecacie? Symbol igly to zdaje sie DN 330.

Tanie i całkiem dobre zamienniki "Japan Stylus" Sprzedawca WAMAT na Alledrogo. Gdyby nie było możesz napisac, coś poradzą.

• 3 tygodnie później...

W koncu udalo sie odpalic jednego z Duali. Kupilem dwie igly do wkladki Shure M91 MG-D, sferyczna oraz eliptyczna, oba zamienniki. Z ciekawosci nagralem dwa te same fragmenty z obu igiel na kompa, przez karte zintegrowana Realtek HD. Gramofon podlaczony do wzmacniacza Philips FA670 wykorzystujac wbudowany preamp gramofonowy. Jesli ktos ma ochote na odsluch to zapraszam do sciagniecia plikow flac. Slychac dosc wyraznie roznice miedzy iglami, szczegolnie w wysokich tonach. Plyta jest w dobrym stanie wiec trzaskow zbyt wiele nie ma. Muzyka klasyczna.

Zatem wrzucam linki do nagrania z obu igiel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slychac jeszcze male brumienie ale to dlatego, ze jeszcze nie zrobilem nowych wtykow IC. Trzeba jeszcze wszystko dopracowac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Witam

Dołączę się do starego wątku, może ktoś pomoże.

Czym się różnią Duale 1209 i 1219 ?

Który gramofon: Dual 1209, 1219 czy AkaI AP-100C - lepiej zagra, jest lepiej zrobiony, trwalszy ?

Który lepiej zagra z wkładką Shure M75 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.