Skocz do zawartości
IGNORED

Albedo Versus czy Nordost SPM Reference

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

mam mozliwość zakupu po dobrej cenie któregoś z tych dwóch przewodów głośnikowych... i pytam się Was który z nich będzie lepszy do systemu lampowego??? system lampowy to Manley Snapper :-)

W życiu piękne są tylko chwile...

• Redaktorzy

zakup bez odsłuchu we własnym systemie można porównać do rosyjskiej ruletki, Lepiej postaraj się wypożyczyć na testy oba druty

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jak kupujesz w sklepie to się lepiej pospiesz,bo słyszałem że Albedo mają zdrożeć.Byłem właśnie dzisiaj w sklepie pożyczyć Albedo Air i sprzedawca mówił,że mają zdrożeć,bo materiał poszedł w górę.Albedo Air I ma kosztować koło 2 koła.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Strzelajac troche w ciemno, mozna chyba zaryzykowac stwierdzenie, ze Nordost bedzie gral szybciej, dynamiczniej, z bardziej zaznaczona gora pasma; moze obnazac ostrosci systemu. Albedo pewnie rownie szczegolowy, ale przy tym spokojniejszy, delikatniejszy, bardziej "czarujacy" i nieostry. Dzwiek na Albedo raczej bedzie wolniejszy, ale bardziej "dystyngowany". To takie moje strzaly po obcowaniu z produktami tych marek, ale moge sie mylic. Najlepiej pozyczyc i sprawdzic samemu :-)

tadeo <- jesli jestes tego pewien, to nic, tylko brac pozycje "short" z duza dzwignia ;-) Mozna zrobic szybko majatek bez pracy :-)

Myśle,że ogólnie Morven to dobrze opisał,Nordost będzie grał szybciej i nieco jaśniej na średnicy Albedo bardziej wyrafinowany lecz to wyrafinowanie należy traktować z przymrużeniem oka.Generalnie jestem zwolennikiem miedzi i w związku z tym...kabli miedzianych.Jednak-ponieważ to rzecz gustu-decyzja należy to do autora ale najpierw bym wykonał odsłuch porównawczy w systemie w którym mają być podpięte bo może się okazać,że kable miedziane zagrają o klase lepiej od srebrnych.Wyjątkiem w tej kwestii są srebrne kable Kondo,które graja zupełnie inaczej od srebra innych firm.

modrzew47 <- a miales moze okazje porownywac Kondo do srebrnego Fadela Reference One? Ja ogolnie tez nie lubie srebra, a Fadel dobrze sprawdza sie w moim systemie. Ciekaw jestem porownania tych konstrukcji...

Bezpośrednio nie ale Fadel Reference One to jednak niższa liga...to moim zdaniem gorszy kabel.Co innego Coherence to już tak,można z nim porównywać,jednak nie miałem okazji.Kondo w stosunku do FRO jest bardziej muzykalnym,dźwięk jest spójniejszy i bardziej płynny,wypełniony

jak na srebro to chyba jedyny,który tak prezentuje muzyke.Mimo wszystko trzeba sprawdzać u siebie w systemie,jeden gra mocnym pogrubionym basem i potrzebuje okablowanie,które to zneutralizuje a inny system odwrotnie,tak że opinie wcale nie muszą być jednoznaczne.

modrzew47 <- dzieki za wpis. Jak rozumiem opisujesz ta wyzsza wersje Kondo KSL-LP? Czy ten tanszy KSL-Vz tez jest Twoim zdaniem lepszy od FRO? Szkoda, ze nie mialem okazji wypozyczyc i posluchac Kondo...

modrzew47 <- dzieki za wpis. Jak rozumiem opisujesz ta wyzsza wersje Kondo KSL-LP? Czy ten tanszy KSL-Vz tez jest Twoim zdaniem lepszy od FRO? Szkoda, ze nie mialem okazji wypozyczyc i posluchac Kondo...

Tego tańszego czyli Vz-eta nie słuchałem,miałem ok.roku najnowszy i najwyższy model Kondo KSL-LP-świetny kabel.

Kondo KSL-LP-świetny kabel - ale jak ktoś gra z 300B (dla takiej konfiguracji był "robiony"), w innych przypadkach w znacznej większości upraszczając wyciąga srednice-wysokie ale bas kuleje, podobnie jest z Argento - to są kable do małomocowych setów, które są bogate barwowo, trochę ciągną dzwięk w niskich rejestrach i potrzeba go okiełznać. Sprzedają sie jak ciepłe bułeczki w Azji :-))

ps

a i tak najlepszy jest wysoki, czyli gruby Siltech.

Robicie Żurkowi w głowie mętlik.

Żurek

Nie kupuj ani spm reference,ani albedo versus-a.

Kup z audiomarkt mit-a 770 z dedykacja do lampy-będziesz miał w kazdym aspekcie brzmienia lepiej-tzn.dzwiek

będzie zblizony do realizmu i naturalności.Cena porównywalna z w/w kablami-satysfakcja z odsłuchu-znacznie

i nieporównywalnie większa.Albedo bedzie na pewno wyostrzac,natomiast nordost spm-to kabel nie do lampy jest.

Chcesz szukac-TWOJA WOLA PANIE.Zrobisz jak uwazasz-ja tylko chciałem podpowiedzieć.

POZDR.

Żurek

Kup z audiomarkt mit-a 770 z dedykacja do lampy-będziesz miał w kazdym aspekcie brzmienia lepiej-tzn.dzwiek

będzie zblizony do realizmu i naturalności.Cena porównywalna z w/w kablami-satysfakcja z odsłuchu-znacznie

i nieporównywalnie większa.Albedo bedzie na pewno wyostrzac,natomiast nordost spm-to kabel nie do lampy jest.

Chcesz szukac-TWOJA WOLA PANIE.Zrobisz jak uwazasz-ja tylko chciałem podpowiedzieć.

POZDR.

Piotrze a co powiesz o takim przewodzie do lampy ????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub ten

Ukryta Zawartość

Tego tańszego czyli Vz-eta nie słuchałem,miałem ok.roku najnowszy i najwyższy model Kondo KSL-LP-świetny kabel.

ale z tego co wyczytałem ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to kable KSL-LP i KSL-Vz to są interkonekty, nie głośnikowe, a głośnikowy to maja tylko jeden ze srebra w swojej ofercie model KSL-SPz...??? chyba ze się mylę... :-)

Piotrze a co powiesz o takim przewodzie do lampy ????

Ukryta Zawartość

lub ten

Ukryta Zawartość

ale z tego co wyczytałem ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to kable KSL-LP i KSL-Vz to są interkonekty, nie głośnikowe, a głośnikowy to maja tylko jeden ze srebra w swojej ofercie model KSL-SPz...??? chyba ze się mylę... :-)

Piotrze a moze jeszcze ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie wprawdzie nie do mnie, ale miałem okazje testować ten kabel z lampą (300B) i była to tragedia (przynajmniej u mnie).

Ukryta Zawartość

Mozesz rowniez sprobowac Nordost Heimdall, ktorego akurat mam na sprzedaz w dobrej cenie;). Moim zdaniem jest lepszy od SPM. Ale odsluch to podstawa.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

transparent super-stara wersja cena optymalna-lecz tu brakuje do końca wybrzmień i ataku.

mit shotgun s3-kabel robiony w chinach-radzę zostaw

mit 750-niezły kabelek-lecz cena zawyżona w/g mnie.

Interesowały Cie kable troszkę z wyższej półki cenowej

-więc mit 770 kosztował kiedyś 16000-teraz go kupisz za 4000-był to kiedys po prostu szczyt do lampy.

więcej rekomendacji ten drut nie wymaga i jeszcze jedno-nie zawiedziesz się.

Pytanie wprawdzie nie do mnie, ale miałem okazje testować ten kabel z lampą (300B) i była to tragedia (przynajmniej u mnie).

Masz lampę 300B-lecz lampa lampie nie równa-tak jak np.szynka szynce-inaczej smakuje-bo inaczej kosztuje.

Tez posiadam 300B-u mnie trafa Lundhal-1623/A,Rezystory Rikena,kondki AN 3280X2 i 3290X2,gniazda głośnikowe i cinch AN,lampy tungsol VT-99,oraz

Sophia Electric princess Carbon-więc u Ciebie pewnie w Jolidzie tak nie jest.U mnie ten kabel po prostu byłby niezły i basta.

Nie wspomne o pozostałym torze-który też jest wazny.pozdr.

ok. dzięki Ci Piotrze :-)

Żurek

POZDR.

a w jakich latach był ten MIT 770 produkowany ???

Nordost Heimdall to zacny IC, ale pod warunkiem, ze system sam w sobie gra obszernym basem. Malo brakowalo, a kabelek zagoscilby u mnie na stale, ale ciezsza muzyka nie miala w ogole masy, ciezaru, odpowiedniego wypelnienia na basie.

Masz lampę 300B-lecz lampa lampie nie równa-tak jak np.szynka szynce-inaczej smakuje-bo inaczej kosztuje.

Tez posiadam 300B-u mnie trafa Lundhal-1623/A,Rezystory Rikena,kondki AN 3280X2 i 3290X2,gniazda głośnikowe i cinch AN,lampy tungsol VT-99,oraz

Sophia Electric princess Carbon-więc u Ciebie pewnie w Jolidzie tak nie jest.U mnie ten kabel po prostu byłby niezły i basta.

Nie wspomne o pozostałym torze-który też jest wazny.pozdr.

Czyżbyś próbował oceniać jaki mam dźwięk tylko po cenie wzmaka. Czytam dość często to forum i niestety arogancja większości "głównych" pisarzy jest powalająca.

Morven, no bo Nordosty sa poprosu neutralne, wiele kabli dodaje bas od siebie, nie zawsze jest to zle;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Te stare z pewnoscia. Ale nie te nowe. Zreszta trzeba by miec kabel ktory jest referencyjny i taki system zeby na 100 procent okreslic jaki kabel jest neutralny a jaki nie. Niemniej przez wiele lat za taka referencje neutralnosci byla uwazana Valhalla czy sie to komus podoba czy tez nie. Ale to temat rzeka.

Czyżbyś próbował oceniać jaki mam dźwięk tylko po cenie wzmaka. Czytam dość często to forum i niestety arogancja większości "głównych" pisarzy jest powalająca.

Żadna tam arogancja-tylko po prostu nie umiesz czytać,bo gdzie napisałem,że u Ciebie dżwięk jest ch*jowy-tylko oceniłem Twoje Jolide chińskie-kapujesz?

Napisz co masz w tej swojej lampie oprócz lamp-wtedy mozna rozmawiać,a tak to tylko drażnisz sie jak z psem!!

Przez takich ludków jak Ty niektórzy cierpią,bo nie wiesz to nie pisz,a Ty sie po prostu głupio wychylasz.

Żadna tam arogancja-tylko po prostu nie umiesz czytać,bo gdzie napisałem,że u Ciebie dżwięk jest ch*jowy-tylko oceniłem Twoje Jolide chińskie-kapujesz?

Napisz co masz w tej swojej lampie oprócz lamp-wtedy mozna rozmawiać,a tak to tylko drażnisz sie jak z psem!!

Przez takich ludków jak Ty niektórzy cierpią,bo nie wiesz to nie pisz,a Ty sie po prostu głupio wychylasz.

Tą wypowiedzią tylko potwierdzasz swoją arogancje i zadufanie w swoją jedynie słuszną opinie. Jedyną metodą na takich jak to piszesz ludków jest ignorowanie ich i tak też będę robił.

Witam,

Miałem u siebie na odsłuchu Albedo Versus, porównywałe go z moim Velum LS-VX. Są to w moim systemie podobnie grajace kable, Velum miał lepszą przestrzeń, może bas, ale nieznacznie. Wszystko zależy od ceny kabla, jeżeli jest zdecydowanie atrakcyjna to barałbym Versusa (Nordosta nie znam). Zawsze przed kupnem sprawdź jak gra to u Ciebie, bo może być różnie w różnych zestawieniach elektronika - kolumny. Jeżeli jest taka możliwość to za kaucją wypożycz do odsłuchu.

pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Tą wypowiedzią tylko potwierdzasz swoją arogancje i zadufanie w swoją jedynie słuszną opinie. Jedyną metodą na takich jak to piszesz ludków jest ignorowanie ich i tak też będę robił.

Kaganiec sobie kup-poza tym napisz coś na temat jesli potrafisz i masz jakąś wiedzę,bo na razie to tylko ......mnie oceniasz i w dodatku błędnie.

W pierwszej odpowiedzi do Ciebie na końcu mego postu widniało jedno z używanych magicznych słów,a Ty zachowałes sie jak ciul.

ŻUREK

Mit mh-770 był produkowany jakieś 14-15 lat temu-pewnie z 5 lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.