Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawostka... ważenie

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Temat już się przewijał, dopisuję jako ciekawostkę.

Ponieważ przez jakiś czas mam do dyspozycji wagę elektroniczną, postanowiłem sprawdzić czy nacisk igły ustawiony według przeciwwagi gramofonu, jest zgodny z rzeczywistością, a właściwie bardziej o ile od niej odbiega.

WYNIKI:

1. Gramofon Rotel RP-3000

Po wyważeniu ramienia i ustawieniu 1,4 g na skali - waga wskazała 1,26 g czyli w sumie to chyba nie najgorzej, ale mimo wszystko...

2. Kultowy gramofon G-1100fs Daniel, na skali ustawione 1,5 g, ramię oczywiście przedtem wyważone. Waga pokazała .... 0,8 g :/

Aby ustawić nacisk wg wagi 1,5g musiałem wg skali na przeciwwadze ustawić prawie 3 gramy (około 2,8, nie wiem dokładnie bo w danielu podziałka jest co 0,5g)

pozdrawiam

i użytkowników polskiego sprzętu gramofonowego zachęcam do ważenia :)

i utrzymywania poprawnego BMI też :)

nt

https://www.audiostereo.pl/topic/82901-ciekawostka-wa%C5%BCenie/

dlatego waga jest niezbędnym akcesorium

na 'pocieszenie' powiem ,że skala/podziałka w 1210 mk2 jest prawidłowa :]

Waluchu uspokoiłeś mnie, bo po dziś dzień nie dorobiłem się wagi ale jeśli nasz didżejski patefon dla tych słabszych dobrze ma nacięta skalę, to mogę sobie dalej wywalać siano na winyle. Tak poważnie, to wziąłem za pewnik, że skala na 1210 jest ok i jak potwierdzasz sienie myliłem (pewnie zależy od skalibrowania/lewitacji ramienia).

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Rydzu, no to niezłe masz oko.

A ja właśnie kilka dni temu postawiłem tego nieszczęsnego Daniela, ot tak na jakiś czas, żeby nacieszyć oczy świecącym sensorami urokiem PRLu no i pomimo ustawienia poziomu, nacisku, wkładki coś mi to nie brzmiało. No i teraz okazało się dlaczego :)

A najgorsze, dla mnie że pomimo wieku usłyszałem różnicę nacisku igły, jeszcze trochę i zacznę słyszeć druty ;)

pozdrawiam

nt

A tak patrząc z innej perspektywy - czy na ustawienie poprawnego docisku nie ma wpływu także waga wkładki z igłą? Nie wierzę w to, że wszystkie mają taką samą wagę. Skala na ramieniach mogły być dostosowane do wkładek dedykowanych.

Nie wiem jak w innych gramofonach, ale najpierw 'zeruje się' skale z wkładka, a potem ustala nacisk. Na pewno waga wkładki ma znaczenie, ale wątpie żeby róznice w nacisku miały być tak duże. Miał ktoś styczność z wagą ortofona?(tą dźwigniową)jest dokładna?Czy lepiej kupić wage jubilerską za 25 zl...

Witam, mam pytanie, na jakim poziomie (z matą, czy bez) ustawiacie wagę np taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zdradzisz , ile za nia dales ? :-)

Waga wraz z przesyłką 13,50 $

Ukryta Zawartość

Na PLN - wyniosło mnie 38 zł a jest taka sama jak ta za 150 zł :)

post-11945-0-73523500-1305629022_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, że wkładki różnią się swoją masą, ale to nie ma żadnego związku ze skalą na przeciwwadze.

I jasne, ze się spało na lekcji fizyki. Kolega sobie weźmie kawałeczek kartki, narysuje mniej więcej ramie , rozrysuje siły a później napisze, ze jednak waga wkładki ma związek ze skalą na przeciwwadze.

Na przeciwwadze pierścień ze skalą jest ruchomy ( obraca się ), jest on wyskalowany w pewien sposób, który nie ma związku z masą wkładki. Właśnie to miałem na myśli pisząc poprzedni post.

Owszem, dlatego pierścień się obraca aby można było dopasować wartość nacisku do masy wkładki.

Pisząc o problemie skali mieliśmy na myśli nie właściwe oznaczenia

audiokarma.org

Na przeciwwadze pierścień ze skalą jest ruchomy ( obraca się ), jest on wyskalowany w pewien sposób, który nie ma związku z masą wkładki. Właśnie to miałem na myśli pisząc poprzedni post.

Owszem, dlatego pierścień się obraca aby można było dopasować wartość nacisku do masy wkładki.

Pisząc o problemie skali mieliśmy na myśli nie właściwe oznaczenia

I własnie w tym problem że ma, jeżeli poza znacznikami pojawiają się liczby (tak jest w części gramofonów). Sprawa jest dość prosta. Ustawiamy ramię w równowadze, i ustawiamy ruchomym pierścieniem '0'. Następnie obracamy przeciwwagą np. 1.5 i nacisk będzie 1.5g jednak pod jednym warunkiem - że jest zamontowana fabryczna wkładka. W każdym innym przypadku nacisk jest nieznany. Jest to dość często powielany błąd przy ustawianiu nacisku.

Waga jest niestety niezastąpiona, nawet niezbyt wyrafinowana mechaniczna - nie elektroniczna.

...obracamy przeciwwagą np. 1.5 i nacisk będzie 1.5g jednak pod jednym warunkiem - że jest zamontowana fabryczna wkładka. W każdym innym przypadku nacisk jest nieznany. Jest to dość często powielany błąd przy ustawianiu nacisku.

Waga jest niestety niezastąpiona, nawet niezbyt wyrafinowana mechaniczna - nie elektroniczna.

HA!

Dokładnie. Zamontowałem oryginalną Mf-100 do Daniela i się zgadza :). 1,41 ale to już generalnie może być. No to się cieszę, że przy okazji odkryłem prawidłowość, o której w sumie nie spotkałem się wcześniej, a spore przełożenie na jakość odsłuchu ma.

pozdrawiam wszystkich

nt

• 1 miesiąc później...

Kupiłem sobie tą chińską wagę z dealextreme i w ogóle jej nie ogarniam. Nie wiem, czy dziadostwo jest zepsute, czy ja jej nie umiem obsługiwać. Nie dość, że szła pocztą ponad trzy tygodnie to... nie chce mierzyć. Najpierw po włączeniu wyskakiwał napis 'err1' a potem licznik biegał w każdą stronę pokazując jakieś abstrakcyjne cyfry. Teraz nadal szaleje, nie zatrzymuje się na 0 tylko nalicza cały czas wagę i np. po położeniu na igły nabija cały czas (w pewnym momencie doczekałem wskaznika 20 g.)... O co w tym chodzi?

Pie*ona chińszczyzna.. i weź to teraz wymień :(

U mnie po jakimś czasie zaczęła działać tak samo. Wsadziłem nowe baterie i jest OK.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

a jak jest z tymi wagami jubilerskimi?? Na allegro mona kupić taką od 6 zł :O

za 20zl są wagi z max zakresem ważenia do 200g :) z dokładnością 0,01g.

Ja mam taką z dokładnością 0,01. Moim zdaniem waży ok. sprawdzałem na 2g. obciążniku i pokazywała w błędem +-0,05 więc jak dla mnie ok. Minusem w stosunku do tych chińskich (hehe, moja też chińska) jest wielkość. Te z allegro są większe i czasami problem z ich usytuowaniem na gramofonie.

pozdrawiam

nt

Mam mechaniczną wagę Shure SFG-2

Ukryta Zawartość

i sprawuje się bardzo dobrze. Nie ma chińskich baterii i nie miga wyświetlaczem, jest super :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobnie dziwnie zachowują się mierniki elektroniczne ... po wymianie baterii na nową zaczynaja pracować poprawnie. Niezależnie od producenta.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

a wiecie że np w ramieniu Jelco, nacisk ustawiony na skali odbiera od rzeczywistego pomiaru o chyba ok. 0,01 gr (oczywiście jeśli ktoś wcześniej precyzyjnie z tej skali skorzystał, zgodnie z nauką). Poważnie.

P.S. ale wagę i tak warto mieć ;] polecam tą od Pro-Jecta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.