Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brak mi słów...

Ukryta Zawartość

kad2, 24 Lut 2008, 17:24

>

Ukryta Zawartość

>Czy te kolumny warte są tej ceny?

Moim zdaniem NIE. Czy kopułki średniotonowe nie wydają sie powgniatane?

Ukryta Zawartość

Ja bym tych głośników Yamahy nie kupował bez obejrzenia na żywo i przesłuchania.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>kad2

>

Ukryta Zawartość

>Czy te kolumny warte są tej ceny?

Czy przypadkiem zawieszenia w niskotonowcach to nie po regeneracji? (tzn założone nowe?). Ponoć po wymianie niekoniecznie musi to grać jak fabrycznie (tym bardziej, że skład gum może być inny, podobna jedynie średnica), a te gumy jakoś tak wyglądają niezwykle świeżo biorąc pod uwagę wiek kolumn.

Może są oryginalne, ale tak tylko piszę dla zachowania przez ciebie czujności, tym bardziej że to nie vintage za 100zł, tylko 10 krotnie więcej.

Ukryta Zawartość

te yamaszki miały oryginalnie zawieche z pianki, po tylu latach miała prawo sie wykruszyć. Co do dźwięku to na zagranicznych forach chwalą za neutralność i liniowość. A co do ceny to stanowczo za dużo. Zważywszy ze nie są juz w pełni oryginalne i stan jest powiedzmy dostateczny.

No ja bym tak nie przesadzał z tymi Yamaszkami, gdzie widzicie powgniatane kopółki? Ja jakoś nie widzę tego. Wymienione zawieszenie? Również nic dziwnego. Guma czy pianka - może zmieniły się niuanse, ale bez porównania bezpośredniego nie ma szans tego usłyszeć. Guma ma tą zaletę, że za następne kilka lat nie będzie jej prawdopodobnie trzeba wymieniać, tak jak pianki.

Zdzislav uważasz że cena za duża? Kolumny przecież nie są mniej "legendarne" od Twojego nowego nabytku!? :)

Ktoś na allegro wystawia Revoxy Studio IV mk2 bodajże za 999 zł i to jest dopiero polowanie na jeleni :)

Pozdrawiam,

>szwagiero

>Wymienione zawieszenie? Również nic dziwnego. Guma czy pianka - może zmieniły się niuanse, ale bez porównania >bezpośredniego nie ma szans tego usłyszeć. Guma ma tą zaletę, że za następne kilka lat nie będzie jej >prawdopodobnie trzeba wymieniać, tak jak pianki.

Tych "gum" to bym tak nie bagatelizował. Przecież mają one istotny wpływ na brzmienie głośnika. Piankowe zawieszenia są delikatniejsze i wydaje mi się, że membrana pod wpływem impulsów łatwiej się poddaje i zupełnie inaczej pracuje niż na gumowych. Nawet między zawieszeniami gumowymi są różnice - wszystko zależy od składu mieszanki. Bez jaj, ale one tak jak fabryczne to raczej nie grają.

clo2

Czy uważasz, że jeśli nawet zawieszenie jest minimalnie bardziej twarde to wpływa to aż tak znacząco na zmianę brzmienia? Panowie macie przed sobą kolumny które mają sporo lat, jak chcecie sprzęt w stanie "fabrycznym" to może zdarzają się takie klocki, tylko za jaką cenę?

Faktycznie gość pisze o wgnieceniu średniotonówki - mój błąd nie doczytałem. Jestem ciekaw jak to się stało, skoro średnie mają mocną siatkę zabezpieczającą - mam takie coś w Revoxach Forum B i w Plenum B które teraz mam w domu - to jest właśnie zabezpieczenie głośnika, więc nie wiem w jaki sposób trzeba "wgnieść" ten średniotonowy, żeby wgniotło samą kopółkę i to jest tutaj największe pytanie, bo kwestia zawieszenia to głupota.

>szwagiero

A propos zawieszeń, to należałoby popytać speców od kolumn, chociażby na tym forum i zebrać trochę różnych opinii. Ja akurat spotkałem się z takimi które stwierdzały, że głośnik z innego rodzaju zawieszeniem to już inny głośnik.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Po zmianie zawieszenia na inne niż wczesniej zmienia sie większość parametrów głosnika. A biorąc pod uwage ze w tych monitorach głośnik niskotonowy nie przetwarza tylko basu, ale pewnie znacznie wyżej( wtedy tak robili), to zmieniajać zawieche zmienia sie sporo w dzwięku, wiem o tym bo kilka zawieszeń już wymieniałem, i zawsze dzwięk po takiej zamianie jest inny. Nawet z pianki na pianke.

Musi być oryginał.

Zawieszenie w przypadku tych jamaszek to sprawa podstawowa. To jest bardzo dobry głośnik i mimo małej mocy wymagający nie za miękkiego zawieszenia, dobrze dobranego. Gdy wymieniałem w swoich dawnych ns-690, znajomy który to robił, sporo się naszukał odpowiedniego neoprenu.

Mozna zasilić kolumnę pojedyńczymi, czystymi tonami i sprawdzić jak się zachowuje. Miękka chińska guma za kilkanaście złotych może dać "furkotanie" membrany przy niskich częstotliwościach

dane troche zawyżone, bo tylko 91dB, 27kg szt, a pasmo do 20kHz. Ale kolumna znakomita. Pod warunkiem, że tanią naprawą nie zniszczono niskotonowego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak to wam sie podoba?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spytaj może na Analogowe Znaleziska w zakładce ANALOG.

Tam więcej ludzi dyskutuje o gramofonach.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

To jest dopiero kąsek....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

może dragona?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobrze że nie jest za gorący:-)))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako że znajduje się to w dziale "Sprzęt audio dla domu", pozwoliłem sobie zamieścić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzwoniłem zaintrygowany i ... dowiedziałem się, że to są kolumny na głośnikach alpharda samodzielnie przez sprzedającego złożone. W rozmowie telefonicznej rozpływał się w zachwytach, mówiąc o wspaniałym basie i takie tam.

Zapytałem, a jak te głośnikowe grają klasykę i jazz? ... było: "noo... muzyka z Gwiezdnych Wojen" też na nich świetnie brzmi więc pewnie się sprawdzą" ;)

Ukryta Zawartość

... a wogóle kolumny na aukcji do której link podałem wyżej to KLASA " S-HI END " (taka informacja figuruje na stronie z licytacją). Zapomniałem w trakcie rozmowy zapytać o szczegóły ;)

Luxman LV-104u

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz z wbudowanym magnetofonem (to jest odkrycie)

Okaz udało mi się wypatrzeć jednej taki okaz na stronie .... (a to wysublimowane zdanie)

Ukryta Zawartość

Może ktoś by życzył?

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

powinien być jeszcze dopisek "aukcja dla wytrwałych", bo kolesiom chyba w dupach już się poprzewracało i zapomnieli kto od czego i po co na allegro jest. Sprzedający dla kupującego czy na odwrót. Po tygodniu mi się znudziło czekanie na łaskawą odpowiedź "w sprawie" ale może komuś zbywa na czasie, to polecam... dobry trening na cierpliwość :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.