Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj jeszcze jedna i trochę taniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 18 Mar 2008, 16:36

>Sprzedający pisze o DAC-ach 16bitowych tymczasem jest tam zwykły bitstream TDA1305, napęd to

>prawdopodobnie sanyo z serii SF-P, jeśli tak to murowane problemy z większością CD-R.

>Design... FAJNY ale za 2kzł można oczekiwać czegoś więcej po bebechach...

Miałem kilka odtwarzaczy z laserem Sanyo SF-P , które nigdy nie miały problemu z żadnymi CD-R .

Widocznie to co trafiło w twoje ręce miało zamordowany czytnik.

Tak przy okazji TDA1305 to dość przyzwoity przetwornik przy dobrej aplikacji.

Bitstreamy to przeciętnie brzmiące dac-i, oczywiście b. wiele zależy od aplikacji nie ma się co czarować. A sanyo SF-P wymieniałem osobiście na nowe i tak jaja sobie robiły, czy to w nadach, harmnach czy C.E.C. Te lasery często można spotkać w boomboxach, wystarczy zerknąć w wątek o klonowaniu shigaraki :-) Mając 2kzł na uzywkę można trafić duużo lepiej.

pozdrawiam

opteron, 18 Mar 2008, 20:52

>Bitstreamy to przeciętnie brzmiące dac-i, oczywiście b. wiele zależy od aplikacji nie ma się co

>czarować. A sanyo SF-P wymieniałem osobiście na nowe i tak jaja sobie robiły, czy to w nadach,

>harmnach czy C.E.C. Te lasery często można spotkać w boomboxach, wystarczy zerknąć w wątek o

>klonowaniu shigaraki :-) Mając 2kzł na uzywkę można trafić duużo lepiej.

>pozdrawiam

Wydaje mi się , że miałeś do czynienia z podróbkami tych laserów.

Wymieniłeś dokładnie firmy , których odtwarzacze miałem, to jest Harman HD740 , NAD C540 oraz CEC model chyba TL51 oraz Shigaraki .

Każdy z nich czytał WSZYSTKIE i to czasami mocno porysowane CD-R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co to za cena :D Koleś chyba założył pare kont i cenę podbija :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tutaj nikt nie chciał za "grosze" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolmen, ja doskonale wiem z czym miałem do czynienia. Muszę Ci przyznać w jednym rację, czytały perfekcyjnie CD-R nagrane na nagrywarce TEAC (nie ważne jaka bo to nie była płyta) natomiast nagrane na liteon, LG i samsungu chodziły najlepiej niebieskie, żółte chodziły jak chciały, płyty nagrane na nagrywarkach stacjonarnych nie chodziły prawie w ogóle szczególnie na TDK for audio. Dla mnie napęd który wybiera co ma czytać a co nie, nie nadaje się w ogóle do użytkowania, a montowane w sprzęcie za kzł-tych uważam za kpiny z klienta.

Pozdrawiam

Zwróćcie uwagę na kategorię, w której umieszczono ogłoszenie!!!

Przeróbka legendarnego Music Angela musiała być naprawdę głęboka skoro stał się amplitunerem... ;-))

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy znajdzie sie naiwny na ten (satelitarny ?) tunerek ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może komuś potrzebny na pierwszy CD:

Ukryta Zawartość

Ten CD to nie jest jakiś szał, ale jest dość muzykalny, dobrze go wspominam. Co równie ważne to posiada tani, łatwo dostępny i łatwo wymienialny laser. Podobno niedrogim tuningiem można go co nieco polepszyć.

Ukryta Zawartość

ha, ja też od tej Yamaszki rozpoczynałem - coraz kosztowniejszą - przygodę z audio,

też wspominam ją bardzo miło, dość powiedzieć, że najmniejsza CA z serii Azur, mimo, że kilkukrotnie droższa nie miała do niej startu,

a cena bardzo przyzwoita...pamiętam, że swoją sprzedałem kilka lat temu za ponad trzysta...

Gość

(Konto usunięte)

Witam forum :)

Ten "zwykły" TDA1305 (z rozdzielczością 18 bit), był montowany w takich "kiepskich" cd jak Naim CD5 czy Roksan Caspian (i też tam jest laser Sanyo)...

A które wg ciebie są "niezwykłe" DACi ? Może w najnowszym Linn'ie za 8000 funtów ? Sercem jest najnowszy Wolfson, za... 5$ (pięć dolarów), czy on jest zwykły, czy niezwykły ?

Jakby tak policzyć co siedzi w Krellach za 30 tys. czy innych Linn'ach, to moja Audiomeca ma niesamowity stosunek materiałów do ceny ;)

Dodam tylko, że w tej Audiomece siedzą dwa spore transformatory. Częste w budżetowych CD ?

Pomijając już to, że i tak najważniejszy jest dźwięk...

pozdro

Paweł

Gość

(Konto usunięte)

To miała być odpowiedź na post opterona:

Sprzedający pisze o DAC-ach 16bitowych tymczasem jest tam zwykły bitstream TDA1305, napęd to prawdopodobnie sanyo z serii SF-P, jeśli tak to murowane problemy z większością CD-R.

Design... FAJNY ale za 2kzł można oczekiwać czegoś więcej po bebechach...

a co myślicie o tym? dobry na pierwszy cd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co myślicie o tym? dobry na pierwszy cd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 19 Mar 2008, 22:12

>Witam forum :)

>Ten "zwykły" TDA1305 (z rozdzielczością 18 bit), był montowany w takich "kiepskich" cd jak Naim CD5

>czy Roksan Caspian (i też tam jest laser Sanyo)...

>A które wg ciebie są "niezwykłe" DACi ? Może w najnowszym Linn'ie za 8000 funtów ? Sercem jest

>najnowszy Wolfson, za... 5$ (pięć dolarów), czy on jest zwykły, czy niezwykły ?

>Jakby tak policzyć co siedzi w Krellach za 30 tys. czy innych Linn'ach, to moja Audiomeca ma

>niesamowity stosunek materiałów do ceny ;)

>Dodam tylko, że w tej Audiomece siedzą dwa spore transformatory. Częste w budżetowych CD ?

>Pomijając już to, że i tak najważniejszy jest dźwięk...

>

>pozdro

>Paweł

Jak dla mnie, to TDA1305 jest jednym z najlepszych DACów Philipsa, a kto wie czy nie najlepszym...

Osobiście wyżej go cenię niż kultowego TDA1541A. Pewnie tym wpisem się narażam ortodoksom, ale co mi tam... dla mnie liczy się jak gra, a nie jaki label nosi.

Ja bym tego 1305 nie stawiał nawet w pobliżu 1541A ale to jest moje zdanie.

A sanyo podobnie jak inne firmy nie produkuje tylko jednej glowicy laserowej ale ma ich w ofercie sporo, chciałem nawet kiedyś uruchamiać na sterowniku p101 głowicę p91 bo najgorszym z jakim miałem do czynienia to właśnie ten pierwszy, jest dość popularny, droższy od większości podróbek laserów sony którym do pięt nie dorasta. Z braku czasu i danych odpuściłem temat i więcej nie brnę w ten śmietnik.

Roksan Caspian nie jest dla mnie żadnym wzorem, tak samo jak wszystkie Micromegi serii stage z dwoma tymi dacami gdzie każdy pracuje na jednym kanale w trybie differential.

>XYZPawel, 19 Mar 2008, 22:12

>Może w najnowszym Linn'ie za 8000 funtów ? Sercem jest najnowszy Wolfson, za... 5$

Poczytaj wątek o Goldmundzie, tam dopiero jest jazda :-) Naprzeciw temu ta Audiomeca faktycznie jest konkretnym wypasem ;-)

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

>opteron, 20 Mar 2008, 08:01

>Ja bym tego 1305 nie stawiał nawet w pobliżu 1541A ale to jest moje zdanie.

To ładnie, ale powiedziałeś wcześniaj to tak, jakby to była prawda objawiona

>A sanyo podobnie jak inne firmy nie produkuje tylko jednej glowicy laserowej ale ma ich w ofercie

>sporo, chciałem nawet kiedyś uruchamiać na sterowniku p101 głowicę p91 bo najgorszym z jakim miałem

>do czynienia to właśnie ten pierwszy, jest dość popularny, droższy od większości podróbek laserów

>sony którym do pięt nie dorasta. Z braku czasu i danych odpuściłem temat i więcej nie brnę w ten

>śmietnik.

Mam go kilka lat i nie sprawia żadnych problemów (a laser to SF-P1). Wcześniej miałem Sony CDP-XA3ES i po niecałych dwóch latach zaczął się sypać laser i serwis miał problem z naprawieniem...

>Roksan Caspian nie jest dla mnie żadnym wzorem, tak samo jak wszystkie Micromegi serii stage z dwoma

>tymi dacami gdzie każdy pracuje na jednym kanale w trybie differential.

To są Twoje opinie, warte tyle samo, co każdego co się wypowiada w tym wątku :) Dla mnie Obsession jest to bardzo dobrze brzmiacy CD (i dla wielu innych też). A tutaj link do recenzji Roksana (ten sam DAC i laser) (z najlepszego polskiego pisma, ostatnio odżywającego w sieci):

http://www.hifi.pl/recenzje/cd/roksancaspian.php

>Poczytaj wątek o Goldmundzie, tam dopiero jest jazda :-) Naprzeciw temu ta Audiomeca faktycznie jest

>konkretnym wypasem ;-)

Nie wiem dlaczego porównujesz Audiomecę do tego Goldmunda, chyba złośliwie ? Bo sensu w tym nie żadnego.

pozdro

paweł

adamex78, 20 Mar 2008, 00:23

>a co myślicie o tym? dobry na pierwszy cd?

>

Ukryta Zawartość

Ja bym nic od audio hi-fi nie kupował. Wątpliwa firma. Pozd.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

XYZPawel, 20 Mar 2008, 08:19

Nigdy nie sugeruje się recenzjami tylko własnymi uszami, jednak muszę się zgodzić z podsumowaniem:

>Zebrawszy razem wszystkie swoje spostrzeżenia, miałem pewien problem z ogólną oceną tego odtwarzacza,

>trudno go jednoznacznie sklasyfikować, polecić czy odradzić. (JD)

Takie pitupitu ni dynamitu ni finezji, jeśli ten roksan dla Ciebie jest wysoką półka brzmienia to... w sumie Ci zazdroszcze że tak niewiele potrzeba do szczęścia.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

>opteron, 20 Mar 2008, 08:42

>Takie pitupitu ni dynamitu ni finezji, jeśli ten roksan dla Ciebie jest wysoką półka brzmienia to...

>w sumie Ci zazdroszcze że tak niewiele potrzeba do szczęścia.

Nigdy go nie słuchałem.

Ale, druga opinia:

Odtwarzacz jest może nieco matowy (według Radka) czy sterylny (ja wolałbym to określenie), no i ma pewne ograniczenia budowaniu potęgi brzmienia, ale to właściwie wszystko co można mu zarzucić. Przy dłuższym słuchaniu wrażenia są bardzo pozytywne. Dźwięk zwarty, nie koloryzowany, radzi sobie dobrze z każdym rodzajem muzyki choć do rockowego grania konkurencyjny jest Helios. Roksan jest co prawda najdroższy, ale naszym zdaniem i najlepszy ze wszystkich czterech testowanych tu urządzeń. (GS)

>Koobal, 20 Mar 2008, 00:26

>sprawdź jaki model lasera to ma - co byś za pierwszym razem nie umoczył kasy. To jakiś

>przedpotopowy paść - mówię o jego stanie.

Na sieci znalazłem, że jest to KSS152A - więc chyba niedostępny...

A może taki Rotel na początek?

Ukryta Zawartość

Podobno extra stan, a i firma zacna...

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak gra ten Rotel ale ma na pokładzie CDM-4, więc w razie gdy laser padnie można łatwiej znaleźć potencjalnego dawcę...pzdr

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

tutaj macie "panel aerodynamiczny" :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.