Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

W pełni zgadzam się z moim poprzednikiem.

Wyjaśnianie wzajemnych animozji, żalów, fobii itp. proszę prowadzić na forum prywatnym.

Kłótnie nie wnoszą dla innych czytelników nic nowego.

Może trzebaby wprowadzić jakąś radę listy, która mogłaby powodować czasowe zawieszanie użytkownika.

Mogę zostać posądzony o chęć wprowadzenia cenzury - daleko mi do tego, ale nie podoba mi się, że najczęściej odświerzają się tematy, w których nowe wpisy są nie na temat, a treść to sam jad.

Do Audiofil

Widzę ze Panu nie tylko brakuje intelektu ale i i rzeczowych argumentów. Bo takie ataki skierowane na Altek są poniżej pasa i świadcza tylko o braku kultury osobistej. Chciałby Pan mieć ułamek wiedzy Altec i słyszeć 1/3 sprzętu którego on miła przyjemność słuchać.

Proponuje zmienić swój nick z Audiofil na inny ,ponieważ plami Pan honor wielu osób słuchających muzyki.

Proszę nie szukać poparcia na forum u osób kóre mają wiele mądrego do powiedzenia na wysokim poziomie w odróznieniu do Pana.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów bez wyjątków!!!!.

Czy warto zanwestowac w ten sub.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakaś gruba płyta aluminiowa na front, i jest miejsce na zapakowanie dwóch Gainclonów ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odwolał wszystkie oferty to powinno być zakazane

Ukryta Zawartość

Niezły system do wzięcia: ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko znów zstrzeżenie, że aukcja może zostać wycofana :-/

Ukryta Zawartość

Panowi nie dajmy się zwariować przecież nie można kogoś zmuszać aby sprzedawał coś, poniżej kwoty która go satysfakcjonuje. Między innymi po to jest możliwość zakończenia aukcji i wycifania ofert. (dodam tylko że sprzedaje na allegro sporadycznie a nawet bardzo rzadko.)

-> micmar

Ja się zgadzam z Tobą, ale od tego na Allegro jest instytucja "ceny minimalnej"; niestety jakis czas temu Allego podniosło opłaty za stosowanie ceny minimalnej i coraz częściej ludzie wystawiają przedmioty bez tego, oszczędzając pieniądze... A potem - tuż przed końcem aukcji - wycofują sprzęt, bo im się wylicytowana cena nie podoba... No i to już jest nieuczciwe...

micmar

nikt nie zmusza nikogo do korzystania z allegro.

mozna sprzedawac,lub zamieszczac ogloszenia taniej,a nawet bezplatnie,gdzie indziej.

ale zawsze nalezy przestrzegac obowiazujacych zasad.jak sie z tymi zasadami nie zgadzasz nie korzystaj,z tej formy sprzedazy.

No ale nie trzeba wprowadzac ceny minimalnej, mozna wprowadzic prog od ktorego sie licytuje i bedzie ok. Wydaje mi sie, ze sprzedajacy bardzo czesto wiedza ze nie osiagna ceny ktora ich satysfakcjonuje, ale wystawiaj sprzet na licytacje z czystej ciekawosci, zeby sie zorientowac jak daleko moga sie "posunac" :-) licytujacy.

Narzekacie, ale czy ktoś z oburzonych zgłosił do Allegro naruszenie zasad?

Kilka razy zwracałem Allegro uwagę, żeby przynajmniej ewindencjonowali przypadki odwoływania aukcji przed końcem, żeby było widać kto robi to często, i żeby licytujący mieli świadomość z na ile poważnym sprzedawca mają do czynienia. Niestety Allegro nic z tym nie robi w sensie kompleksowym, bo to nie jest w ich interesie (za wystawienie aukcji płaci się niezależnie od tego czy się ją odwoła czy nie).

Jednak po każdym zgłoszeniu takiego tematu informowano mnie, że "sprzedawca został pouczony", i obiecywano wyciąganie konsekwencji w przypadku nagminnego takiego zachowania.

Problem w tym, że z tych setek tysięcy aukcji oni nie są w stanie wyłapać takich przypadków, w związku z tym reagują tylko na te, które im ktoś zgłosi. Gdyby allegrowicze konsekwentnie zgłaszali takie przypadki - w końcu serwis musiałby coś z tym zrobić.

Na przykład dopóki nie wiedziałem, że forumowicz Mlody2 wystawia swoje Monitor Audio po raz drugi i trzeci, to tę jego aukcję śledziłem z zainteresowaniem. Kiedy jednak znalazłem wcześniejszą z odwołanymi ofertami z powodu "zbyt niskiej ceny" - to przestała mnie aukcja interesować. Szkoda, że serwis Allegro nie ewidencjonuje (na wzór systemu komentarzy) - ile razy dany sprzedawca odwołał aukcję z wycofaniem wszystkich ofert. Niezależnie od przyczyny, warto by było o tym wiedzieć, bo jeżeli komuś co drugi wystawiany przedmiot "psuje się" przed końcem aukcji, to dla mnie żaden towar takiego sprzedawcy nie byłby wiarygodny.

Ja jakis czas temu wystawilem swoja wieze z ustaleniem ceny, od ktorej sie licytuje. Zastrzeglem tez o mozliwosci wycofania aukcji, gdyz zamiescilem ogloszenie w prasie. Cene na allegro osiagnalem satysfakcjonujaca, jednak z ogloszenia trafila sie osoba, ktora zaproponowala mi wiecej pieniazkow. Wycofalem wtedy aukcje. I takie dzialanie uwazam za fair. Jednak to, ze ktos nagminnie odwoluje aukcje, by tylko umiescic ja od nowa, jest juz pewnego rodzaju nieuczciwoscia.

• Redaktorzy

micmar: jesteś w błędzie. Opcja zakończenia aukcji przed czasem zarezerwowana jest dla przypadków losowych. Do zapewnienia sobie minimalnego akceptowalnego zysku służy cena minimalna. Raz tylko skorzystałem (na ebay) z możliwości wycofania aukcji przed czasem, bowiem zdecydowałem się jednak nie sprzedawać danego urządzenia, gdyż okazało się że nowszy sprzęt kupiony jako lepszy okazał się gorszy. A i tak sporo się naprzepraszałem. Nawiasem mówiąc: czy allegro naprawdę kasuje również za aukcje, które nie zakończyły się sprzedażą??

Allegro pobiera opłat za wystawienie przedmiotu i sprzedaż. jeśli Odwoła się wszstkie oferty nie ma sprzedaży więc opłata jest tylko za wystawienie.

Cytat z pomocy allegro:

"Prowizja od sprzedaży naliczana jest automatycznie po zakończeniu aukcji z ważnymi ofertami równymi lub wyższymi od ceny wywoławczej, minimalnej lub Kup Teraz."

Po odwołaniu kasuje sie licznik ofert pokazuje zero wiec nie ma opłaty za sprzedaż.

Może moje podejście do licytacji na allegro jest zbyt liberalne ale wychodze z założenia że skoro sprzedający płaci za wystawienie aukcji (a do tego prowizje po sprzedaży) to powinien mieś wolną ręke. Natomiast licytowanie jest darmowe i cóż albo się uda kupić albo nie (w przypadku wycofania aukcji można zawsze zapytać sprzedającego za ile chciałby sprzedać dany przedmiot i jakoś się dogadać, o cene można też się zapytać w trakcie trwania aukcji). Należy też pamiętać o aukcjach zaczynających się od 1 zł, wiadomo przeciez że nikt nie sprzeda nic na allegro za 1 zł ( zwłaszcza że prowizja to coś około 2zł). Ja osobiście aukcje bez ceny minimalnej traktuje jako rodzaj działenia marketingowego ze strony sprzedawcy i nie biore tego aż tak poważnie.

micmar ma racje.

A teraz pytanie: ktoś coś może powiedzieć na ten temat?:

Ukryta Zawartość

Pytam bo potrzebuje drugi system, a mam juz jeden taki starenki klocek i jest ekstra.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jeśli mam zakładać, że każdy gość który nie dał c.m. wycofa mi się z aukcji gdy mu się uwidzi że nie dostanie tyle ile by chciał, to jak nie mam czesu na taki interes. Aukcja to nie reklama, i nie ma służyć do załatwiania biznesu poza portalem aukcyjnym. Zresztą, nieważne. W myśl regulaminu, oferta kupna jest ważną ofertą handlową. A czy oferta sprzedaży nie?

jozwa, chyba nie ma co walczyć z wiatrakami - przypominać regulamin allegro czy uzmysławiać konieczność brania odpowiedzialności za swoje słowo można do upadłego, a i tak zawsze znajdzie się jakaś palancina, która uzna, że "jak zastrzeże, to jej wolno wycofać", czy będzie wolała zeszmacić się odwołując ofertę sprzedaży, zamiast odzałować tych paru złotych na opcję "cena minimalna"... Żenujące postępowanie żałosnych handlarzyków.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ciekawe...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

LW

Facet z allegro strasznie namieszał:))

Końcówka dual mono - to tak jakby dwa wzm. mono zamknięte w jednej obudowie - czyli 2x40 wat ( po 40 wat na kanał), nie może być 4x40 wat - bo musiały by być 4 końcówki mocy , każda o mocy 40 wat- to tyle co do opisu sprzedającego , a poza tym ładny wzm.

Ukryta Zawartość

Ten człowiek chyba ma jakies wtyki w radmorze bo jego sprzęt osiąga zawsze zawrotne ceny

Ukryta Zawartość

jesli faktycznie sa nowe to ile mozna za nie dac ?? bo na roznych stronach (niepolskich) widze, ze one kosztuja nawet wiecej niz 2000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do obyczajow panujących na Allegro, to spójrzcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Aukcja została odwołana z powodu opisanego jako "zbyt niska cena". Ale z opcji ceny minimalnej sprzedający nie skorzystał, bo musiałby dopłacić złotówkę czy dwie. To o tyle wyjątkowy przypadek, że tu nic nawet nie kryto i wygrywający w tym momencie aukcję mógłby nawet dochodzić swych praw. A pikanterii dodaje tu też fakt, że w tytule aukcji pojawiło się określenioe: "prawdziwa okazja". Częściej odbywa się to jednak pod pretekstem uszkodzenia sprzętu i to już jest jakaś plaga. Psuje się i psuje tuż przed końcem aukcji :-( I jak tu mieć odwagą kupować taki złom? Najbardziej stratny jest tu o dziwo sam serwis, bo przecież mniej zarabia. Za opcję ceny minimalnej jest przecież dopłata, do tego tak naprawdę zarabia on nie na wystawianiu aukcji, a na transakcjach, które zostaną zrealizowane. Oni nie mają zysku - i kupujący się zrażają.

Ukryta Zawartość

-> G.Mark

Nie mam pojęcia dlaczego tę aukcję zdjęto... była zupełnie prawidłowa, zawierała system Electocompanieta, CD Sony i Harbethy oraz kable albedo... Może pracownik Allegro się połakomił na ten system ?? ;-D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.