Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze rozwalają mnie te teksty o porządnych firmach. Czyli specjalizujących się w wąskim kierunku produkcji. Tj Roksan, Baltlab czy inne. Tak jakby inne nie umiały wyprodukowac dobrego pieca, bo maja w swojej ofercie też sprzęt masowy typu ampli, odtwarzacz BD itd. To zwykle ignoranctwo i po prostu brak znajmości tematu więc nie ma co nawet zaczynać dyskusji.

Miałem u siebie kilka wzmacniaczy z lat 80-90 takich firm jak Denon, Pioneer czy Yamaha i wszystko to było raczej słabe granie, albo suchotniki bez wypełnienia, albo muły z bułą na basie...Niektóre przereklamowane wzmacniacze takie jak choćby Yamaha AX-900 wystawiane w nienormalnych cenach. Dorabianie legend, podniecanie się budową, bo musi dużo ważyć i mieć kondzioła wielkości szklanki i już mamy cenę 3krotnie większą.

Edytowane przez zeta-j

Miałem u siebie kilka wzmacniaczy z lat 80-90 takich firm jak Denon, Pioneer czy Yamaha i wszystko to było raczej słabe granie, albo suchotniki bez wypełnienia, albo muły z bułą na basie...Niektóre przereklamowane wzmacniacze takie jak choćby Yamaha AX-900 wystawiane w nienormalnych cenach. Dorabianie legend, podniecanie się budową, bo musi dużo ważyć i mieć kondzioła wielkości szklanki i już mamy cenę 3krotnie większą.

Niestety racja, ale wystarczy kupić coś z serii mniej popularnej :) A1020 spokojnie pokona AX-900 pod względem jakości dźwięku. Takie moje zdanie.

Oczywiście wszystko zależy od konfiguracji, ale dźwięk jest taki bardziej...pełen niuansów?

Poza tym, fakt faktem, że brzmienie danej marki trzeba po prostu lubić.

Edytowane przez maniek21

Bez dużych kondow nie ma pradu, i wcale nie chodzi tu o jego pojemnosc :-) w tych nalesnikach porzadnych firm sa kondensatorki wielkosci ludzika lego wiec skad tu ma byc prąd...bo chyba nie z tych malych transformatorkow od halogenow ktore w dodatku bucza.

Krell kav300i tez buczy i mozna o tym przeczytać w klubie krella...

Dlaczego sie wypowiadasz skoro zadnego esa nigdy nie slyszales? Ja nie slyszalem krella wiec nie wypowiadam sie o jego brzmieniu

Kolego tam się ponoć tworzy klub anty sony a nie anty sony es...

Pioneer A 400x zagrał dużo lepiej,wydajniej,swobodniej ,szczegółowiej,z pełną kontrolą nad głośnikami, niż duży ciężki sony ta fb930....po tym spektaklu postanowiłem dać sobie spokój z sony i iść krok do przodu..był harman HK680 (nie ma wstydu przed krellem kav300i) ale jest ze dwie klasy niżej. I nie wierzę że nagle w seri es nastąpiło natchnienie....co potwierdzają forumowi koledzy.

Krell kav300i tez buczy i mozna o tym przeczytać w klubie krella.

Mój nie buczy

PS.Nie słuchaj sprzętu w warsztacie ,tylko w domu po paru dniowym oswojeniu się z nowym sprzętem.Wtedy pisz.

Edytowane przez kickdown

Zwykle wzmacniacze sony to budzetowka, i z dzwiekiem dobrych esow niewieke ma wspolnego

Sam zaczynalem od zwyklego sony ta f 490, i zmiana na ta f 570es to byla przepaść

Pioneer a 400x to też budżetówka,hk680 tez.....Mało tego JVC a-40x ..kojarzy kolega ..stary rumpel z 80lat nauczył tego fb930 co to jest wzmacnicz.

Edytowane przez kickdown

Bez dużych kondow nie ma pradu, i wcale nie chodzi tu o jego pojemnosc :-) w tych nalesnikach porzadnych firm sa kondensatorki wielkosci ludzika lego wiec skad tu ma byc prąd...bo chyba nie z tych malych transformatorkow od halogenow ktore w dodatku bucza.

Krell kav300i tez buczy i mozna o tym przeczytać w klubie krella...

Te naleśniki są przeznaczone do kolumn ze sklepu o NORMALNYM obciążeniu, a nie jakieś sklecone nie wiadomo jak głośniki DIY przy których te wzmacniacze się gotują, nie dziw później że całe brzmienie siada, zwłaszcza kontrola basu, dynamika...

Dali 870, kappy, dynaudio to sklecone na kolanie kolumny bo maja niska impedancje mhm ok

Pioneer a 400x to też budżetówka,hk680 tez.....Mało tego JVC a-40x ..kojarzy kolega ..stary rumpel z 80lat nauczył tego fb930 co to jest wzmacnicz.

Ciezko u ciebie z mysleniem widze, wiec moze ci to na samochodach pokaze.

Jezdziles tylko fiatem 125p i mowisz ze juz nigdy zadnego fiata...ogarniasz analogię?

Te naleśniki są przeznaczone do kolumn ze sklepu o NORMALNYM obciążeniu, a nie jakieś sklecone nie wiadomo jak głośniki DIY przy których te wzmacniacze się gotują, nie dziw później że całe brzmienie siada, zwłaszcza kontrola basu, dynamika...

Mowiac krotko, to wzmacniacze dla niewymagajacych uzytkownikow, a skoro sony daje rade a one nie to co to oznacza?

W wysokiej klasy kolumnach projektanci nie dbaja o przebieg impedancji bo logicznym jest ze wypada je zestawic z równie wysokiej klasy elektronika, a ta elektronika bez problemu sobie z tym poradzi.

Czyli moc jest wyznacznikiem jakości? nie mam więcej pytań. Bez odbioru

Jak nie jak tak :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli moc jest wyznacznikiem jakości? nie mam więcej pytań. Bez odbioru

Wydajność to nie moc...ja do ciebie tez nie mam wiecej pytań skoro myslisz podstawowe pojęcia, moze przrzuc sie na szachy a nie audio.

Wydajność to nie moc...ja do ciebie tez nie mam wiecej pytań skoro myslisz podstawowe pojęcia, moze przrzuc sie na szachy a nie audio.

A Ty zapewniaj odpowiednie warunki tym biednym wzmacniaczom tak żeby mogły rozwinąć skrzydła i nie gotuj ich za bardzo tymi swoimi kolumnami, źródło też masz do wymiany ocenianie brzmienia na nim mija się z celem...

Tak wiem ze mam zrodlo do wymiany, jednak sony tez na nim poki co gra, kazdy wzmacniacz ma te same warunki. Mam tez monitory, fabryczne jednak one sa jeszcze bardziej wymagajace :-)

Liczba otwartych tagów .....co to jest...bo chciałem coś napisać,,,a widzę że tu jeszcze po-wskie zasady

zacznij słuchać

Czytam te Wasze przepychanki i widzę, że się koledzy zapędzają.

A400X był perełką w gazetach bo grać to on gra fatalnie.

Mój znajomy go używał i do dziś sobie pluje w brodę, że go wcześniej nie wymienił tylko mieszał kolumnami.

Serii ES nigdy nie słyszałem poza salonem ale porównywanie ich do A400X to jakiś absurd.

Bumpalump gdzie można znaleźć opisy z twoich testów?

Nie ma tego w jednym miejscu, musiałbyś po postach szukac

Sporo jest autentycznie takich nadmuchanych pseudolegend, wezmy takiego nada 3020, kazdy sie spuszcza ze legenda, a ja tam nic legendarnego nie widze, chyba ze wzmacniacz za 300 dolarow gra tak jak konkurencja za 600 chociaz to dalej przeciez krag budzetowy

A ty się podniecsz nazwą. Musi byc baltlab albo naim. Inne nie graja.

?👈

Ukryta Zawartość

Janusze biznesu . Za tyle pewnie można mieć nowy z salony bo odpowiednich negocjacjach :)

Ukryta Zawartość

A ty się podniecsz nazwą. Musi byc baltlab albo naim. Inne nie graja.

Obecnie gram na starym Accuphase E-206...wcześniej też były inne starocie klasyczne Luxmany, Marantz czy złote Fine-Artsy Grundiga... Problem w tym, że odsłuch współczesnego Caspiana M2 pokazał ile warte są te legendarne vintage (nie wszystkie oczywiście)i żeby nie było ja nawet lubię stare klocki, ale to co się obecnie dzieje z cenami to jakieś wariactwo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.