Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

przekonywanie kogoś kto ogląda w sklepie telewizory, że akurat ten który gorzej się prezentuje, jest w rzeczywistości lepszy od tego który ładniej odbiera jest bez sensu :)

ja teraz biorę pod uwagę zarówno plazmy jak i LCD ale tylko te z wyższej półki (szukam po okazjach) i tylko dlatego że oglądam praktycznie samo HD a z SD może tylko wiadomości, więc to mnie nie interesuje

do zastosowań uniwersalnych (SD i HD) tylko wysokiej klasy i zazwyczaj dużo droższy LCD może dorównać plazmom, a nie najtańsze LCD od LG ze słabiutkim kontrastem i czernią 10x jaśniejszą od Panasonica

Znasz mnie z PW więc Ci coś ostro napiszę publicznie.

1.cyt:"bardziej ostry" - no fakt jak się tą ostrość wykręci w LG to widać zwielokrotnione kontury tak samo jak w tej plazmie więc mijasz się znowu z prawdą, wystarczy że sygnał HD będzie gorszej jakości lub będzie skalowany z mniejszej rozdzielczości i wtedy ten LCD polegnie a panas NIE.

2.cyt:"lepiej nasycone kolory" - nie ma czegoś takiego w omawianych telewizorach, tonację w jednym jak i drugim przypadku można sobie ustawiać jak się chce, powiem więcej, LCD LG ma gorsze kolory i Ty tego widać nie widzisz, czemu tak się dzieje nie wiem, ale mniejsza o to.

3.cyt."mający głębię" - chyba żartujesz :D:D:D, Twoje postrzeganie głębi w LG bierze się stąd że ten LCD nie ma zróżnicowania w niskich stopniach szarości (cieniach), wszysyko jest czorne (pisownia zamierzona) i to Cię rajcuje ale nie ma nic wspólnego z głębią i naturalnością.

Cyt."Obraz bardziej plastyczny" - nie rozumie tego, co to znaczy, zdefiniuj proszę.

Myślę że w Tobie jest jakaś maniera, (niczym nie uzasadniona) żeby nie powiedzieć uzależnienie, które pcha Cię w technologię LCD, nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że jesteś nieobeznany z technologią PDP i podchodzisz do niej jak "pies do jeża" i nie chodzi tutaj o gust.

Gdybyś ten telewizor chciał kupić za pół roku myślę że po polemice ze mną i innymi w końcu wybrałbyć PDP. (polemika nadal trwa)

Jak to było? Widzisz źdźbło w oku bliźniego swego a nie widzisz belki w swoim. Mógłbym powiedzieć że fanów PDP też pcha maniera.

Nie miałem Panasonica z serii 30 w domu ale miałem z serii 20 i to kilka dni. Z serii 30 nie podobał mi się od razu w sklepie.

Ja powiem tak. Nie ma w tej chwili na rynku telewizora który byłby topowy. Każda technologia ma bardzo poważne wady.

Osobiście wybrałem LCD chociaż pewne aspekty obrazu podobały mi się bardziej w plazmie.

Co mi się w plazmie Panasonica nie podobało? Migała, ciemny obraz tak że w dzień nie dało się oglądać, biały wpadał w brązowy, strasznie pompowało kontrast gdy obraz stawał się jasny (Biały robił się szary a w zasadzie to żółty), obraz był w SD bardzo nieostry a jak się później okazało w porównaniu z Toshibą w HD też. Toshiba potrafi na dobrej jakości filmach wytworzyć jak ja to nazywam i spotkałem się z tym określeniem w internecie, "efekt szyby" pomiędzy oglądającym a obrazem. Obraz jest tak realistyczny i plastyczny że wydaje się że od świata w telewizorze dzieli mnie tylko szyba. Panasonic już z choćby z powodu tego że miga może sobie jedynie o tym pomarzyć.

Nie znaczy to że jestem z mojego telewizora w pełny zadowolony. Ale Panasonikiem byłem bardzo mocno rozczarowany.

3.cyt."mający głębię" - chyba żartujesz :D:D:D, Twoje postrzeganie głębi w LG bierze się stąd że ten LCD nie ma zróżnicowania w niskich stopniach szarości (cieniach), wszysyko jest czorne (pisownia zamierzona) i to Cię rajcuje ale nie ma nic wspólnego z głębią i naturalnością.

Cyt."Obraz bardziej plastyczny" - nie rozumie tego, co to znaczy, zdefiniuj proszę.

Popatrzałem na testy LG na AVF i wszystkie LG (3D) maja skalę szarości w grupie "Reference" czyli najwyższej nawet te co są gorzej oceniane za inne właściwości obrazu. Akurat skalowanie szarości jest b. mocną stroną IPS-a, kolory również. Tego TV co wybrał Bobcat nie ma w testach więc trudno powiedzieć czy skalowanie szarości jest w nim też na najwyższym poziomie. A tak na marginesie to trochę się dziwię, że Bobcat wybrał TV, którego nie ma w testach. Jest to zawsze trochę ryzykowne, chociaż o jakiejś totalnej wpadce oczywiście nie może być mowy. Myślałem, ze Bobcat chce wybrać najbardziej optymalny TV w założonej przez Siebie cenie, a podstawą takiego wyboru powinien być pozytywny test, przynajmniej ja tak sądzę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Uprasza się niniejszym o nie inicjowanie (który to już raz?) krucjaty o wyższości plazmy, ani też dyskusji co jest lepsze. Proszę o zrozumienie, że są różne gusta więc polemika czyje upodobania są właściwe i słuszne, a czyje dowodzą niedoświadczenia autora - jest bezproduktywna. Instumentarium argumentacyjne zwolenników PDP jest znane, jak również to, że nie przyjmują oni do wiadomości kontrargumentów. A jeden z nich, bardzo ważki, został napisany przez Lecha36: za 5 lat obraz na PDP to będzie kaszana i badziewie, a na LCD taki sam jak dziś.

Nie o tym jest ten wątek. Na plazmę (jak wspomniałem) zdecydowałbym się w ostateczności i przy braku wyboru. Na szczęście wybór mam. Więc plazmy nie kupię, gdyż jej nie lubię. Proszę nie żądać uzasadnienia dlaczego. Równie dobrze można mnie pytać dlaczego nie lubię baraniny (to fakt). Nie wiem. Nie potrafię odpowiedzieć. Nie lubię. Do tego stopnia, że może mnie skręcać z głodu, a baraniny do pyska nie wezmę. Odrzuca mnie na kilometr i powoduje natychmiastowy odruch wymiotny.

Polemizowałbym z tezą, że LG ma słabiutki kontrast i poziom czerni. Nie podzielam tej opinii. Akurat LG miałem okazję poznać dokładniej, nie ze sklepu (co mi zostało zarzucone), ale z dłuższej zabawy w mieszkaniu. Możliwe, że na przyrządach te parametry wypadają słabiej, ale w zwykłym oglądaniu są moim zdaniem są absolutnie OK i nie stwierdzam różnic w porównaniu z innymi modelami.

Wspominacie o Panasonicu VT30. To jest "raptem" 2000 zł więcej. Prawda: budżet mam na poziomie 5000 zł, ale (jak pisałem) czy MUSZĘ go wydać w całości? Jeżeli już mam na coś przeznaczyć większą kasę - to zastanawiam się jeszcze (intensywnie) czy aby nie dać się namówić na 47" zamiast pierwotnie planowanych 42", do czego jestem przekonywany przy użyciu bardzo rzeczowych oraz (nie powiem) ważkich argumentów merytorycznych.

Lechu36: na AVF raczej nie zaglądam. Jakie LG są tam w testach? Wiesz, że niektórzy na Forum prezentują programową niechęć do testów? Ja się do takowych nie zaliczam.

Wiem z koresondencji na PRIV, że w nowym Audio Video jest test "mojego" LG. Ten numer będę miał w poniedziałek.

Uprasza się niniejszym o nie inicjowanie (który to już raz?) krucjaty o wyższości plazmy, ani też dyskusji co jest lepsze. Proszę o zrozumienie, że są różne gusta więc polemika czyje upodobania są właściwe i słuszne, a czyje dowodzą niedoświadczenia autora - jest bezproduktywna. Instumentarium argumentacyjne zwolenników PDP jest znane, jak również to, że nie przyjmują oni do wiadomości kontrargumentów. A jeden z nich, bardzo ważki, został napisany przez Lecha36: za 5 lat obraz na PDP to będzie kaszana i badziewie, a na LCD taki sam jak dziś.

Nie o tym jest ten wątek. Na plazmę (jak wspomniałem) zdecydowałbym się w ostateczności i przy braku wyboru. Na szczęście wybór mam. Więc plazmy nie kupię, gdyż jej nie lubię. Proszę nie żądać uzasadnienia dlaczego. Równie dobrze można mnie pytać dlaczego nie lubię baraniny (to fakt). Nie wiem. Nie potrafię odpowiedzieć. Nie lubię. Do tego stopnia, że może mnie skręcać z głodu, a baraniny do pyska nie wezmę. Odrzuca mnie na kilometr i powoduje natychmiastowy odruch wymiotny.

Polemizowałbym z tezą, że LG ma słabiutki kontrast i poziom czerni. Nie podzielam tej opinii. Akurat LG miałem okazję poznać dokładniej, nie ze sklepu (co mi zostało zarzucone), ale z dłuższej zabawy w mieszkaniu. Możliwe, że na przyrządach te parametry wypadają słabiej, ale w zwykłym oglądaniu są moim zdaniem są absolutnie OK i nie stwierdzam różnic w porównaniu z innymi modelami.

Wspominacie o Panasonicu VT30. To jest "raptem" 2000 zł więcej. Prawda: budżet mam na poziomie 5000 zł, ale (jak pisałem) czy MUSZĘ go wydać w całości? Jeżeli już mam na coś przeznaczyć większą kasę - to zastanawiam się jeszcze (intensywnie) czy aby nie dać się namówić na 47" zamiast pierwotnie planowanych 42", do czego jestem przekonywany przy użyciu bardzo rzeczowych oraz (nie powiem) ważkich argumentów merytoryzcnych.

Wiem z koresondencji na PRIV, że w nowym Audio Video jest test "mojego" LG. Ten numer będe miał w poniedziałek.

Lechu: na AVF raczej nie zaglądam. Jakie LG są tam w testach?

Bobcat za 5 lat nie będzie "kaszany" na plażmie (takie stwierdzenie jest b. mocno przerysowane), ale o dobrej czerni (takiej jak na początku) i dobrej bieli można zapomnieć (znam z autopsji).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dziękuję.

Z "kaszaną" celowo przerysowałem.

Czekam do poniedziałku na nowe Audio Video. Podobno testy "mojego" są bardzo pozytywne.

No i wtedy (po teście) będziesz mógł wreszcie kupić ten TV nie ryzykując specjalnie i przez 5-7 lat poczekać na zapowiadane "ideały" (chodzi oczywiście o telewizory)

LW6500 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i wtedy (po teście) będziesz mógł wreszcie kupić ten TV nie ryzykując specjalnie i przez 5-7 lat poczekać na zapowiadane "ideały" (chodzi oczywiście o telewizory)

LW6500 -

Ukryta Zawartość

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na mały szczegół. Nie masz żadnej gwarancji że w testowanym telewizorze będzie siedziała ta sama matryca co w kupionym.

Ukryta Zawartość

LW to już jest 3D, a to mnie (jak wiesz) nie bawi. Dlatego pozostańmy przy LV5500. Jedyny dylemat, jaki pozostał (nie ukrywam, że wziąłem sobie do serca rady innych Forumowiczów) to czy 42" czy może jednak dać się namówić na 47".

Bobcat, ja z góry wiem co będzie za jakiś czas stało u Ciebie w domu, wiesz również co robię w soboty i dla kogo to robię, zatem zauważyłem że jednak to podświetlanie widzć przy normalnym oglądaniu, zależy to w dużym stopniu od konkretnego egzemplarza więc zwróć na to baczną uwagę.

Krzyśku myślisz że takie numery mają miejsce? Do testów co innego do sklepów co innego? Mimo, że teoretycznie ten sam model?

Witku a pozwolą mi sprawdzić ileś-tam sztuk (czytaj: otworzyć pudełka, chyba każdy klient chce fabrycznie zapakowany), aby stwierdzić który egzemplarz mi najbardziej pasuje?

Krzyśku myślisz że takie numery mają miejsce? Do testów co innego do sklepów co innego? Mimo, że teoretycznie ten sam model?

Witku a pozwolą mi sprawdzić ileś-tam sztuk (czytaj: otworzyć pudełka, chyba każdy klient chce fabrycznie zapakowany), aby stwierdzić który egzemplarz mi najbardziej pasuje?

Czytałem kiedyś na jakimś niemieckim forum na ten temat. Nawet wymieniali jakie matryce mogą siedzieć w danym modelu. Pisali że w jakimś kraju nawet próbują nawet tego prawnie zakazać. Spróbuję poszukać może znajdę tą stronę.

No oczywiście że nie pozwolą, ale jest na to rada, otóż otwierasz tyle pudełek w różnym czasie i w różnych sklepach aż........ :) (ja tak robiłem)

Cyt. "Krzyśku myślisz że takie numery mają miejsce? Do testów co innego do sklepów co innego? Mimo, że teoretycznie ten sam model?" - no pewnie że tak, dzieje się tak nie tylko w zakresie elektroniki użytkowej. [w plazmach tego procederu nie ma :)]

Czytałem kiedyś na jakimś niemieckim forum na ten temat. Nawet wymieniali jakie matryce mogą siedzieć w danym modelu. Pisali że w jakimś kraju nawet próbują nawet tego prawnie zakazać. Spróbuję poszukać może znajdę tą stronę.

Znalazłem.

Ukryta Zawartość

Niestety po niemiecku.

Ale można przetłumaczyć googlem.

Ukryta Zawartość

KrzysiekA, miarą jakości jakiegokolwiek telewizora nie jest moc świecenia panelu.

Ale jeżeli ta moc (pewnie chodzi ci o maksymalną luminancję) spada poniżej pewnej granicy to zaczyna to działać na nerwy. Nie chciał bym dyskutować na temat wyższości plazmy nad LCD bo autor tego wątku sobie tego nie życzy. Mam nadzieję jedynie że kiedyś OLED nas pogodzi.

nie wiem czy pogodzi ponieważ OLED wcale tak mocno nie świeci jak LCD, zresztą przekonamy się o tym i innych aspektach za rok.

Ale coś się tak przyczepił do tego świecenia. Poza tym świeceniem wymieniłem jeszcze kilka innych wad plazmy które są bardziej dotkliwe.

Mi w LCD i w plazmie przeszkadza najbardziej to że gdy je porównywałem do mojego starego telewizora to miałem wrażenie że znika ponad połowa odcieni kolorów jakie widziałem na kineskopie. Na kineskopie różne przedmioty miały n.p. kolor niebieski ale był to całkowicie różny niebieski o bardzo różnorodnych odcieniach. Na LCD i na Plazmie przy czym w większym stopniu na LCD każdy przedmiot niebieski był tego samego kolory i różnił się tylko ciemnością ewentualnie jasnością.

Oczywiście trochę to przerysowuję ale tak bym opisał różnicę między kineskopem a LCD i plazmą.

Widziałem wyświetlacze OLED w telefonach i aparacie fotograficznym samsunga i jest to po prostu całkowicie inna bajka jeżeli chodzi o kolor. Co do jasności świecenia to poczekajmy a później będziemy dyskutować. W tej chwili nikt naprawdę nie wie jak to będzie w rzeczywistości. Dlatego napisałem że mam nadzieję że OLED nas pogodzi a nie że na 100% nas pogodzi.

przyczepiłem się ponieważ czytam że plazma którą pierwotnie kupiłeś była ciemna dlatego kupiłeś LCD który świeci mocniej i dlatego jest lepszy.

Nie, ja napisałem że była nie tylko ciemna ale i migała, miała nieostry obraz w SD i o wiele mniej ostry obraz w HD od telewizora który teraz mam. Poza tym biały miał lekko beżowe podbarwienie, i pompowało kontrast przy jasnych scenach tak że współczynnik kontrastu przy jasnych scenach spadał grubo poniżej kontrastu najgorszej jakości LCD. To tego przy jasnych scenach biały robił się szary z lekko beżowym podbarwieniem.

Nie mam pojęcia dlaczego z tego wszystkiego wyfiltrowałeś tylko tą jasność.

Przyznam, że robienie Tour de Sklepy, aby w każdym kazać sobie rozpakować jeden - dwa telewizory, a następnie (jeśli będzie to uzasadnione) wyrazić swoją dezaprobatę poczym oddalić się z niesmakiem - jest mało pasjonujące. Naprawdę są AŻ TAKIE różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tego samego modelu?

bo z resztą się nie zgodzę, albo inaczej, nic mi nie miga, obrac ostry na SD, kontrast ustawiony na 30 i gdzie tam jeszcze do 100 (oczy chce wypalić), biały jest taki jak w naturze i dlatego nie rozumie jak ktoś może w ten sposób opisywać plazmę, swoją drogą biały na LCD jest przedobrzony tzn. nie ma takiego w naturze.

Bobcat, nie idź na łatwiznę.

Przyznam, że robienie Tour de Sklepy, aby w każdym kazać sobie rozpakować jeden - dwa telewizory, a następnie (jeśli będzie to uzasadnione) wyrazić swoją dezaprobatę poczym oddalić się z niesmakiem - jest mało pasjonujące. Naprawdę są AŻ TAKIE różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tego samego modelu?

Myślę że trzeba mieć naprawdę stalowe nerwy żeby coś takiego zrobić. Co drugi sprzedawca będzie chciał cię zabić wzrokiem. Jakąś tam metodą jest kupowanie w internecie i odsyłanie. Ja osobiście jeden telewizor odesłałem ale nie leży to naprawdę w mojej naturze.

bo z resztą się nie zgodzę, albo inaczej, nic mi nie miga, obrac ostry na SD, kontrast ustawiony na 30 i gdzie tam jeszcze do 100 (oczy chce wypalić), biały jest taki jak w naturze i dlatego nie rozumie jak ktoś może w ten sposób opisywać plazmę, swoją drogą biały na LCD jest przedobrzony tzn. nie ma takiego w naturze.

Bobcat, nie idź na łatwiznę.

Nie musisz się zgodzić. To ty mnie chcesz przekonać że plazma jest lepsza. Nie wiem tylko do czego ci to potrzebne.

Jeżeli jesteś szczęśliwy ze swoim telewizorem to ja nie mam zamiaru stawać wam na drodze do szczęścia.

Jednak ja osobiście preferuję jednak LCD i znaczy to tylko i jedynie to że zestaw wad i zalet telewizorów LCD bardziej mi odpowiada niż zestaw zalet(które plazma niewątpliwie posiada) i wad telewizorów plazmowych.

Jak to było? Widzisz źdźbło w oku bliźniego swego a nie widzisz belki w swoim. Mógłbym powiedzieć że fanów PDP też pcha maniera.

Nie miałem Panasonica z serii 30 w domu ale miałem z serii 20 i to kilka dni. Z serii 30 nie podobał mi się od razu w sklepie.

Ja powiem tak. Nie ma w tej chwili na rynku telewizora który byłby topowy. Każda technologia ma bardzo poważne wady.

Osobiście wybrałem LCD chociaż pewne aspekty obrazu podobały mi się bardziej w plazmie.

Co mi się w plazmie Panasonica nie podobało? Migała, ciemny obraz tak że w dzień nie dało się oglądać, biały wpadał w brązowy, strasznie pompowało kontrast gdy obraz stawał się jasny (Biały robił się szary a w zasadzie to żółty), obraz był w SD bardzo nieostry a jak się później okazało w porównaniu z Toshibą w HD też. Toshiba potrafi na dobrej jakości filmach wytworzyć jak ja to nazywam i spotkałem się z tym określeniem w internecie, "efekt szyby" pomiędzy oglądającym a obrazem. Obraz jest tak realistyczny i plastyczny że wydaje się że od świata w telewizorze dzieli mnie tylko szyba. Panasonic już z choćby z powodu tego że miga może sobie jedynie o tym pomarzyć.

Nie znaczy to że jestem z mojego telewizora w pełny zadowolony. Ale Panasonikiem byłem bardzo mocno rozczarowany.

Jeszcze wałkujecie temat widzę :D Z powyższych powodów odrzuciłem plazmy i cieszę się świetnym obrazem od roku na Szajsungu C8000 - nie interesuje mnie też to, co inni sądzą (choć wszyscy zachwycają się obrazem u mnie), a już najbardziej nie interesują mnie recenzje, liczy się własny gust i Bobcat ma wybrać to co jemu się podoba, a nie panu x czy y :-))

Tyle, powtarzam to już po raz n-ty :-)

Nie musisz się zgodzić. To ty mnie chcesz przekonać że plazma jest lepsza. Nie wiem tylko do czego ci to potrzebne.

Jeżeli jesteś szczęśliwy ze swoim telewizorem to ja nie mam zamiaru stawać wam na drodze do szczęścia.

Jednak ja osobiście preferuję jednak LCD i znaczy to tylko i jedynie to że zestaw wad i zalet telewizorów LCD bardziej mi odpowiada niż zestaw zalet(które plazma niewątpliwie posiada) i wad telewizorów plazmowych.

Przekonywanie na siłę jest charakterystyczne dla wyznawców jedynie słusznej prawdy - w wypadku plazmowców jest podbite do tego stopnia, że wręcz absurdalne, więc się nie dziw :))) Również się powtarzam :D Jeśli ja mam przedobrzoną biel, to plazma ma skaszanioną biel do granic możliwości - nie ma takiej kaszany w naturze - tego jeszcze nie pisałem :D

Naprawdę są AŻ TAKIE różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tego samego modelu?

Jak trafisz na wadliwy egzemplarz to będą...poza tym to kolejne wymysły.....

To ty mnie chcesz przekonać że plazma jest lepsza. Nie wiem tylko do czego ci to potrzebne.

Ależ skąd, mnie jest wszystko jedno co oglądasz, czym jeździsz i jakie Ci się kobiety podobają.

Jeśli komuś się podoba brzydka kobieta on nadal będzie przekonany że jest ładna.

Jeśli komuś się podoba brzydka kobieta on nadal będzie przekonany że jest ładna.

Typowa ironia fanatyka powtarzana n-ty raz :D

Do jasnej cholery - to nie jest wątek o rzekomej wyższości jednego nad drugim - czy w końcu dotrze to do co poniektórych ? !!!!

Jak trafisz na wadliwy egzemplarz to będą...poza tym to kolejne wymysły.....

Można dyskutować. Jeżeli jednak raz w tym samym telewizorze siedzi matryca PVA a raz MVA to jednak różnica może być znacząca. Ja osobiście mam w moim telewizorze tragiczne kąty. Oglądałem ten sam telewizor w sklepie i tak nie jest. Wniosek jest prosty. W środku siedzi inna matryca.

Jeśli ja mam przedobrzoną biel, to plazma ma skaszanioną biel do granic możliwości - nie ma takiej kaszany w naturze - tego jeszcze nie pisałem :D

jeśli nowa koszula, wanna i co tam jeszcze jest biała to na pewno masz przedobrzone bo światło od tych rzeczy się odbija a nie jak to jest w LCD świeci, plaźmie bliżej do naturalności nić LCD, gdyby było inaczej miałbym w domu LCD.

Ależ skąd, mnie jest wszystko jedno co oglądasz, czym jeździsz i jakie Ci się kobiety podobają.

Nie ma brzydkich kobiet tylko czasami wina brak.

Można dyskutować. Jeżeli jednak raz w tym samym telewizorze siedzi matryca PVA a raz MVA to jednak różnica może być znacząca. Ja osobiście mam w moim telewizorze tragiczne kąty. Oglądałem ten sam telewizor w sklepie i tak nie jest. Wniosek jest prosty. W środku siedzi inna matryca.

Może...choć jeśli tak jest to i tak tego nie sprawdzi...albo będzie miał szczęście, albo nie.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.