Skocz do zawartości
IGNORED

ANKIETA - kto słyszy KABLE a kto nie

Therion

ANKIETA - kto słyszy kable a kto nie  

1 047 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszę rożnicę po zmianie kabli na inne?

• tak
      662
    • nie
      384

Rekomendowane odpowiedzi

Ci od endu HiEndu twierdzą, że są tylko dwa modele CD które naprawdę dobrze grają. Nagra DCD 12tyś.€ i Audio Research CD7 11tyś.€. Nawet gdyby było ich więcej to ceny pokazują jak chory jest to format.

sam sobie przeczysz, widać nie format jest do du*y tylko CDki badziewne, a właściwie głównie część analogowa

tyle off.. można by przenieść

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Powiem wprost dla mnie jest to rzeźbienie w g... i tak to należy rozumieć. W przypadku gęstych startujemy z innego poziomu. Natomiast kable analogowe poza nielicznymi wyjątkami są nie do zastąpienia. W temacie kabli w/g mnie chodzi o oproporcje i skalę zjawiska.

>>bum

Oczywiście, tylko, że mi się nic nie wydaje :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

w takim razie najaktywniejszego anty proszę o zrobienie testu na słuch z linku z poprzedniej strony i umieszczenie wyniku,

może tu coś będzie widać dlaczego jest anty :)

W wolnej chwili chętnie się pobawię wspomnianym testem. Traktuję to jako zabawę.

Ale chyba nie trzeba specjalnych testów, aby wiedzieć, że np. z 10 piętra lepiej jest nie wychodzić przez okno. Pewne sprawy są jasne i oczywiste dla każdego.

Niech ktoś przedstawi naukowy dowód dlaczego to niby kable miałyby mieć wpłwy na dźwięk, a będę pierwszy który się na tym Forum przyzna że nie miał racji w tej sprawie.

A ktos z Was odroznia pepsi od coca-coli w tescie ABX ?:D

Oczywiście. A jaka to trudność? Spróbuj naprzemiennie raz Cocę raz Pepsi to się przekonasz.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ja podziwiam Kolegę miksona za entuzjazm z jakim podchodzi do spraw związanych w usłyszeniu różnic przy wymianie kabli i pewność siebie w tej kwestji, interesujące byłoby sprawdzenie tego, np zgoda Kolegi miksona na zawitanie u niego 2-3 Kolegów i sprawdzenie wspaniałego słuchu.

Teścik 10 na 10 trafi, 1000pln np dla niego ,nie trafi 1000 do podziału dla Kolegów których będzie gościł.

Może ktoś jeszcze chętny jest?

jak ma być zabawa niech będzie, x 10 wystarczy ale na moich warunkach, nauka musi kosztować

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja podziwiam Kolegę miksona za entuzjazm z jakim podchodzi do spraw związanych w usłyszeniu różnic przy wymianie kabli i pewność siebie w tej kwestji, interesujące byłoby sprawdzenie tego, np zgoda Kolegi miksona na zawitanie u niego 2-3 Kolegów i sprawdzenie wspaniałego słuchu.

Teścik 10 na 10 trafi, 1000pln np dla niego ,nie trafi 1000 do podziału dla Kolegów których będzie gościł.

Może ktoś jeszcze chętny jest?

może jeszcze 100 kabli naraz porównać i kilka wzmaków żeby zrobić totalny pieprznik w głowie oj to byś się cieszył jak bym nie trafił zapewne

wiesz to jest tak jak z wąchaniem perfum, 2-3 zapachy i to wszystko potem zaczyna zmysł już wariować, tak samo jest z kablami

nigdy nie porównuje kilku kabli , 2 maks 3 , nie masz pojęcia o pewnych rzeczach to nie powinieneś o nich pisać kolego

po drugie mam centralnie gdzieś co kto może sobie myśleć o różnicy w wymianie kabli , nie słyszysz i dobrze ciesz się bo więcej zaoszczędzisz i masz uproszczony wybór, taka jest prawda jak ktoś ma słaby słuch to powinien się do tego przyznać a nie szykanować kogoś z lepszym zmysłem słuchu, tak samo można powiedzieć że artyści plastyczni nie mają zmysłu artystycznego tylko wymyślają pierdoły i nazywają to sztuką,

Focal + Naim

Gość rydz

(Konto usunięte)

jak ma być zabawa niech będzie, x 10 wystarczy ale na moich warunkach, nauka musi kosztować

X10 powiadasz:), ja myślałem że to tak dla rozrywki, dlatego moja propozycja to 1000, a może i 500, by nadać troszku powagi przy odsłuchach:)

Wal z grubej rury cóż to za warunki stawiasz pomijajac finanse.

Są tacy, co wierzą w bezkrwawe operacje specjalistów z Filipin, dlaczego z kablami miałoby być inaczej. Powtórzę: placebo to potężna broń!

P.S. To a'propos słabszego słuchu tych, którzy nie słyszą różnic w dźwięku, jakie być może/rzekomo/podobno/z pewnością* wprowadzają kable...

*skreślić wg uznania

najpierw cwaniaku to przywal test i zobacz jaki masz słuch a potem porozmawiamy jak będziesz miał podobny wynik,

Są tacy, co wierzą w bezkrwawe operacje specjalistów z Filipin, dlaczego z kablami miałoby być inaczej. Powtórzę: placebo to potężna broń!

jak widać jesteś mniejszości i to głuchej ,, :)

Focal + Naim

Gość rydz

(Konto usunięte)

może jeszcze 100 kabli naraz porównać i kilka wzmaków żeby zrobić totalny pieprznik w głowie oj to byś się cieszył jak bym nie trafił zapewne

wiesz to jest tak jak z wąchaniem perfum, 2-3 zapachy i to wszystko potem zaczyna zmysł już wariować, tak samo jest z kablami

nigdy nie porównuje kilku kabli , 2 maks 3 , nie masz pojęcia o pewnych rzeczach to nie powinieneś o nich pisać kolego

po drugie mam centralnie gdzieś co kto może sobie myśleć o różnicy w wymianie kabli , nie słyszysz i dobrze ciesz się bo więcej zaoszczędzisz i masz uproszczony wybór, taka jest prawda jak ktoś ma słaby słuch to powinien się do tego przyznać a nie szykanować kogoś z lepszym zmysłem słuchu, tak samo można powiedzieć że artyści plastyczni nie mają zmysłu artystycznego tylko wymyślają pierdoły i nazywają to sztuką,

Ej mikson mikson ja z niczego bym sie nie cieszył, sam piszesz że mętlik w głowie jest, a chodzi o to że albo słyszysz albo nie.

O czym mam pojecie ja to wiem, być może przerobiłem tego wiecej od Ciebie, poza tym nie przypisuj mi że nie słyszę zmiany kabli bo nigdzie tego nie napisałem, ani tez nie głosowałem na tak czy nie, co do słuchu zapewniam Cię że jest bardzo, bardzo dobry, nikogo też nie szykanuje, absolutnie, szkoda ze samopoczucie słabe u Ciebie, nie warto się denerwować bez powodu.Pozdrawiam.

Nie Mikson, po prostu w mniejszości będącej o krok dalej niż Ty obecnie na ścieżce audio - czytaj: osłuchanej i uświadomionej.

Ale to oczywiście subiektywne spojrzenie, Ty możesz mnie nazwać głuchym, ja Ciebie bezradnym dzieckiem w rękach uzdolnionych speców od marketingu. Ważne, aby obydwu pasowało być tam, gdzie jest...

Proponuje Ci spojrzeć za parę lat wstecz, kiedy zmienisz kolejne naście- czy kilkadziesiąt kabli, jak to obecnie robisz i podsumowanie tego - wyjdzie być może, że po prostu kręcisz sie w kółko, że nie tędy droga... :)

zrób test i pokaż wynik,

masz dobry słuch udowodnij to wtedy porozmawiamy

ja zrobiłem wynik jest wcześniej

mnie nie interesuje kto ileś sprzętu przewalił

liczy się teraz jaki masz zmysł słuchu i jakiej dokładnej analizy możesz dokonać w różnicy kabli

nie mam zamiaru przepychać się ile to się lat czegoś a czegoś przerzuciło czy co się nie robiło etc

test i wynik wtedy pokażesz że jesteś wiarygodny lub nie w dyskusji!

Focal + Naim

No przepychać się ja również, po prostu uważam, że Twoje wypowiedzi na forum , w tym wątku były za bardzo uszczypliwe i z pogranicza obrażania innych, tylko tyle i aż tyle.

P.S. Nie wiem co za test, muszę doczytać, ale a'propos testu: kiedyś, ładne parę lat temu mój kolega zaprosił innego kolegę, zażartego audiofila, który słyszał między innymi zmianę wtyczki w kablu sieciowym z jakiejś-tam na furutecha, właśnie na badanie słuchu - wyszło, że audiofil jest na pograniczu głuchoty... Ale dalej słyszał zmiany.

Dlatego uważam, ze zaawansowane audiofilskie podejście to przede wszystkim stan umysłu, jak chcesz usłyszeć zmianę, to ją słyszysz, bez względu na faktyczny stan. Jak napisałem, moje subiektywne podejście, jak ktoś ma inne, to ok, byleby zachował kulturę wypowiedzi i nie obrażał tych, co mają odmienne zdanie.

pzdr

dobra historia ,

powracając do tematu nikogo nie obraziłem,

jeżeli tak uważasz to proszę podać konkrety

jak zrobisz test i go pokażesz to wtedy porozmawiamy dalej,

w tym temacie kończę bo nie mam o czym rozmawiać bez wyników

Focal + Naim

Niestety, nie znam języka angielskiego i pogubiłem się po tych przesłuchanych dźwiękach, więc nie wiem dokładnie co mi wyszło z testu. Gdzieś było bardzo dobrze, gdzieś normalnie, gdzieś low-normalnie, a więc gorzej niż średnia (chyba przy czymś ok. 16Hz), ale za diabła nie wiem: czy i dobrze przeprowadzałem ten test.

Gość

(Konto usunięte)

Pytanie retoryczne: czy Wy jeszcze w ogóle słuchacie muzyki?

Czy już tylko szumu "klocków", kabelków i robicie sobie testy słuchu, a w przypadku słabszego wyniku - hajda do laryngologa na płukanie i jazda od nowa: kanał lewy, kanał prawy, test mono, test stereo...

PS To dotyczy obu stron "barykady" ;)

ale tu nie jest wątek o muzyce ale o tym czy słyszysz różnice w kablach

Niestety, nie znam języka angielskiego i pogubiłem się po tych przesłuchanych dźwiękach, więc nie wiem dokładnie co mi wyszło z testu. Gdzieś było bardzo dobrze, gdzieś normalnie, gdzieś low-normalnie, a więc gorzej niż średnia (chyba przy czymś ok. 16Hz), ale za diabła nie wiem: czy i dobrze przeprowadzałem ten test.

przeprowadź jeszcze raz jest prosty, jak następny dźwięk jest wyższą częstotliwością klikasz strzałkę w górę jak niższą to odwrotnie

a potem na koniec continue i wychodzi wynik, mi wyszło na szybko jak robiłem czułość słuchu na granicy 1,5Hz nie wiem czy to dobrze ale lepiej niż średnia.

Focal + Naim

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pytanie retoryczne: czy Wy jeszcze w ogóle słuchacie muzyki?

Czy już tylko szumu "klocków", kabelków i robicie sobie testy słuchu, a w przypadku słabszego wyniku - hajda do laryngologa na płukanie i jazda od nowa: kanał lewy, kanał prawy, test mono, test stereo...

PS To dotyczy obu stron "barykady" ;)

Ememka a co ze mną? ja neutralny, pewnie będę najbardziej zlinczowany, ale mam cos na osłodę dla siebie, zachowuje zdrowy rozsądek:))

Gość

(Konto usunięte)

Ememka a co ze mną? ja neutralny, pewnie będę najbardziej zlinczowany, ale mam cos na osłodę dla siebie, zachowuje zdrowy rozsądek:))

Haha :)

Siedzisz okrakiem na barykadzie, słuchawki na uszach, słuchasz muzyki, a przez głowę przebiega myśl: Na zachodzie bez zmian...

;)

Gość

(Konto usunięte)

ale tu nie jest wątek o muzyce ale o tym czy słyszysz różnice w kablach

przeprowadź jeszcze raz jest prosty, jak następny dźwięk jest wyższą częstotliwością klikasz strzałkę w górę jak niższą to odwrotnie

a potem na koniec continue i wychodzi wynik, mi wyszło na szybko jak robiłem czułość słuchu na granicy 1,5Hz nie wiem czy to dobrze ale lepiej niż średnia.

Niestety, nie słyszę kabli, bo słucham muzyki - pewnie jest za głośno i dlatego... ;)

najpierw cwaniaku to przywal test i zobacz jaki masz słuch a potem porozmawiamy jak będziesz miał podobny wynik,

jak widać jesteś mniejszości i to głuchej ,, :)

Teraz trzeba się zastanowić, czy taki wynik (1,5Hz) jest na tyle dobry, że pozwoli na rozróżnienie kabli głośnikowych, czy tak dobry, że pozwoli usłyszeć zmianę interkonektów a może aż tak dobry że pozwoli na usłyszenie różnic przy zmianie blaszek przy zaciskach głośnikowych na odcinki kabli? :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.