Skocz do zawartości
IGNORED

Plytkie monitory - HELP

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

temat opisuje na prozbe przyjaciela

otoz obywatel zmienia mieszkanie i tymczasowy sprzecik nie bedzie mogl byc rozstawiony w nowej jamce. salon ma na tyle nietypowy rozklad ze mimo odpowiednich naciskow na lepsza polowe nie da rady sensownie ustawic kolumn.

a teraz do rzeczy...

tymczasowy sprzecik bedzie spieniezony - prawdopodobnie w calosci tak wiec nie nalezy sie sugerowac tym co obecnie u niego plumka. ale zaznaczyc nalezy w tym miejscy ze kolega lubi bas - miekki nisko schodzacy. taka przeprowadzka stwarza tez idealna mozliwosc do lekkiego upgreadu no i oczywiscie do dalszego gonienia kroliczka. w tym konkretnym przypadku bedzie zmiana ze standartowego stereo na system 2.1

reasumujac

- srzedawane beda standardowe kolumny wraz z napedem.

- muza - kazda dobra. z tego co pamietam to sporo filmowej. troche elektroniki ale z dobrym basem

- poszukiwane sa jak najplytsze monitory - im plytsze tym lepsze. pod pojeciem "plytki" mam na mysli wymiar "glebokosci". czyli innymi slowy chodzi o to zeby jak najmniej odstawaly od sciany. idealem byly by kolumienki ktore mozna dosunac do sciany. wysokosc i szerokosc w zasadzie nie odgrywa tu wiekszej roli (w granicach rozsadku oczywiscie)

- koncowka mocy lub ewentualnie jakis wzmacniacz bedzie dobierany do owych monitorow wiec pod tym wzgledem panuje spora dowolnosc ale sa spore szanse na lampe. najprawdopodobniej bedzie to jakis chinczyk ale nie wykluczony jest tez jakis inny potwor

- pomieszczenie jest stosunkowo male - nie ma 20m2 i jest czesciowo otwarte na aneks kuchenny. odleglosc do sluchacza - okolo 3m.

- poszukiwanie suba. lepsza polowa chce zeby mial szklana plyte na gorze. w innym wypadku trzeba bedzie taka plyte dorobic

- budzet na monitory to okolo 2 -3 tys pln ale wchodza w gre sprzety uzywane. sub i naped ma swoj budzet. jak na razie niekreslowny

bedziemy wdzieczni za jakiekowiek sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/84398-plytkie-monitory-help/

moja sugestia - wydać te pieniądze na dobrą terapię umysłową lub tez dokształcenie się z poprawnej polszczyzny, chyba że macie chłopy po 12 lat to ok. rozumię

hmm - z reguly nie odpowiadam na prymitywne docinki i zaczepki bo dyskusja z takimi ludzmi nie ma sensu - sprawadza do swojego poziomu a potem wykoncza doswiadczniem

lecz w tym przypadku dam ci rade ignacu drogi - nie mierz wszystkich swoja miara. bo to zalosne

to ze nie uzywam polsich znakow diakrytycznych nie wynika z braku znajomosci polskiego a braku takich czcionek na klawiaturze. prawde mowiac nigdy nie mialem polskiej klawiatury wiec nawet nie wiem gdzie takowe sie znajduja.

i jeszcze jedna prozba na koniec - jesli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to prosze ci o jedno - nie zasmiecaj watku a kompleksy lecz gdzie indziej

cyt.: "temat opisuje na prozbe przyjaciela" - tym wpisem mnie rozjebałeś

aha co to są standardowe kolumny z napędem ?

nie wiem skad sie obywatelu urwales ale dobrze trafiles

to forum to swoista kopalnia wiedzy - jesli poszperasz to sie dowiesz czym sie z reguly napedza kolumny

rozumienie czytanych tresci tez chyba nieco kuleje - moze powinienes sie bardziej skupic na tym co czytasz

acha - chyba nie masz przyjaciol skoro nie pojmujesz ze mozna cos dla kogos robic

najbardziej zalosne jest to ze nie dociera co ciebie prosta prozba zawarta w poscie wyzej - nie trolluj - zajmij sie prosze czym bardziej konstruktywnym i najlepiej gdzie indziej

Te są cienkie, można powiesić na ścianie :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz na allegro część poświęconą kolumnom do zabudowy, np. takim :

Ukryta Zawartość

Sporo firm produkuje też głośniki wyglądające jak obrazy do powieszenia na ścianie, np. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadnej elektrowni, 2x50W robi z nimi co chce.

Martin Logan miał specjalne elektrostaty, przystsowane do powieszenia na ścianie ale pamiętaj że co kilka trzeba zmieniać folie za grube $$$.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

temat opisuje na prozbe przyjaciela

otoz obywatel zmienia mieszkanie i tymczasowy sprzecik nie bedzie mogl byc rozstawiony w nowej jamce. salon ma na tyle nietypowy rozklad ze mimo odpowiednich naciskow na lepsza polowe nie da rady sensownie ustawic kolumn.

a teraz do rzeczy...

tymczasowy sprzecik bedzie spieniezony - prawdopodobnie w calosci tak wiec nie nalezy sie sugerowac tym co obecnie u niego plumka. ale zaznaczyc nalezy w tym miejscy ze kolega lubi bas - miekki nisko schodzacy. taka przeprowadzka stwarza tez idealna mozliwosc do lekkiego upgreadu no i oczywiscie do dalszego gonienia kroliczka. w tym konkretnym przypadku bedzie zmiana ze standartowego stereo na system 2.1

reasumujac

- srzedawane beda standardowe kolumny wraz z napedem.

- muza - kazda dobra. z tego co pamietam to sporo filmowej. troche elektroniki ale z dobrym basem

- poszukiwane sa jak najplytsze monitory - im plytsze tym lepsze. pod pojeciem "plytki" mam na mysli wymiar "glebokosci". czyli innymi slowy chodzi o to zeby jak najmniej odstawaly od sciany. idealem byly by kolumienki ktore mozna dosunac do sciany. wysokosc i szerokosc w zasadzie nie odgrywa tu wiekszej roli (w granicach rozsadku oczywiscie)

- koncowka mocy lub ewentualnie jakis wzmacniacz bedzie dobierany do owych monitorow wiec pod tym wzgledem panuje spora dowolnosc ale sa spore szanse na lampe. najprawdopodobniej bedzie to jakis chinczyk ale nie wykluczony jest tez jakis inny potwor

- pomieszczenie jest stosunkowo male - nie ma 20m2 i jest czesciowo otwarte na aneks kuchenny. odleglosc do sluchacza - okolo 3m.

- poszukiwanie suba. lepsza polowa chce zeby mial szklana plyte na gorze. w innym wypadku trzeba bedzie taka plyte dorobic

- budzet na monitory to okolo 2 -3 tys pln ale wchodza w gre sprzety uzywane. sub i naped ma swoj budzet. jak na razie niekreslowny

bedziemy wdzieczni za jakiekowiek sugestie

Brytyjska firma Sequence ma w ofercie kolumny zaprojektowane do powieszenia na ścianie.

Nowa seria T Kef'a zajrzyj na ich strone, jak bylem na jednym audio show gdzie sie nimi chwalono, to musze przyznac ze jak na rozmiary wypadly dosc przyzwoicie, Nie wiem jak ceny, poszukaj.

Dodam ze sa to glosniki raczej na sciane ich konstrukcja jak najbardziej na to pozwala, aczkolwiek Kef chyba produkuje do nich dedykowane standy.

Te od dawna się nie sprzedały, wiec pewnie da się potargować, tylko nie wiem, jak zgrają się z Twoimi klockami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>bemol

miales kontakt z tymi Sequence?

wygladaja cacy ale na necie znalesc mozna tylko zbyt pochlebne opinie a to zastanawia

>>>lux666

te zestawy z linka sa satelitami z pelnowymiarowyej serii aelite

Skoro budzet w granicach 3000 zł to może cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zukzukzuk miał swego czasu na sprzedaż monitory Infinity, 3-drożne dość wysokie i szerokie, ale za to wlaśnie płytkie. Ponoć jeśli chodzi o bas, to sub im nie jest potrzebny. Popytaj.

Luxmany i winyle 

Dedykowane Dali. Specjalne na ścianę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sequence grają typowo dla angielskich produkcji. Wymagają jednak dość dobrego wzmacniacza. Moim zdaniem są bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie, że można powiesić je na ścianie i cały czas grają co najmniej poprawnie. Na marginesie sam szukałem kolumn dla mojej kobiety i brałem je pod uwagę. Jednak wybór padł na DIY. Sequence w kolorze czerwonym są do wyjęcia w poznańskim salonie Hi & Corner za 800 - 900 zł ponieważ stoją tam już ze 3 lata. Proponuje zapytać.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Skoro budzet w granicach 3000 zł to może cos takiego:

Ukryta Zawartość

nie nadaja sie na sciane

Dedykowane Dali. Specjalne na ścianę

Ukryta Zawartość

to sa kolumny dedykowane do systemu 5.1 jako zestawy satelitek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem skad sie obywatelu urwales ale dobrze trafiles

to forum to swoista kopalnia wiedzy - jesli poszperasz to sie dowiesz czym sie z reguly napedza kolumny

rozumienie czytanych tresci tez chyba nieco kuleje - moze powinienes sie bardziej skupic na tym co czytasz

acha - chyba nie masz przyjaciol skoro nie pojmujesz ze mozna cos dla kogos robic

najbardziej zalosne jest to ze nie dociera co ciebie prosta prozba zawarta w poscie wyzej - nie trolluj - zajmij sie prosze czym bardziej konstruktywnym i najlepiej gdzie indziej

napęd do kolumn to masz na przód, na tył czy quattro ? :)

to sa kolumny dedykowane do systemu 5.1 jako zestawy satelitek

Nadają się jak najbardziej. Inny kształt obudowy nie wyklucza ciekawego brzmienia, tym bardziej że mają grać z subwooferem.

Większość monitorów tej klasy jest częścią zestawów tzw. kina domowego, najczęściej jako tyły. Jest to standard: dwie podłogówki, dwa monitory, centralny (i ew. subwoofer). Tylko kwestia ceny. Od kilku stów do kilkudziesięciu tysięcy za cały zestaw. Skoro para monitorów z takiego zestawu może kosztować nawet ok. 7 koła, to znaczy że mogą sobie same nieźle pograć :)

Nie ma to wielkiego znaczenia. Jak będzie okazja na pewno bym je przesłuchał. To nie są jakieś plastikowe pierdziawki.

wiem co masz na mysli bo wiem ze ludzie czasem maja na tylach B&W 805 na przyklad. kiedy dla innych bedzie to calkiem okazaly front.

poza tym czesto seria producenta ma i monitory i takie satelity tak jak sie ma sprawa w przypadku tych "dali". obawialbym sie czy takie satelitki uciagna poprawnie cale pasmo? sam nie wiem

badziej sensowne bylo by chyba znalezienie takich konstrukcji "on wall"

wiem co masz na mysli bo wiem ze ludzie czasem maja na tylach B&W 805 na przyklad. kiedy dla innych bedzie to calkiem okazaly front.

poza tym czesto seria producenta ma i monitory i takie satelity tak jak sie ma sprawa w przypadku tych "dali". obawialbym sie czy takie satelitki uciagna poprawnie cale pasmo? sam nie wiem

badziej sensowne bylo by chyba znalezienie takich konstrukcji "on wall"

a moze "on street" :) to już bedzie HIEND :) bez urazy

kombinujesz jak koń pod górę, zamiast kupić porządne podłogowce z bas refleksem z przodu, dać sobie nawet spokój z subem !

lampa do takich badziewiaków ściennych to katastrofa ! jak juz przystało na ostatnie wpisy na forum oczywiście nic sie nie pisze o źródle, przecierz nastała era komputerów !

najwazniejsze kolumny i naped :) VW miał takie fajne motto reklamowe: "twój samochód jest tak dobry jak jego najsłabsza część" :) podpisuje się rękami i nogami

dobra jaką grubość mają takie ścienne kolumny ? 15 cm ? a zgrabna podłogówka ? 25 cm ? to 10 cm robi różnicę przy pokoju 20m2 ?

a sub myslisz ze jest cienki ? NIE. zajmuje bardzo duzo miejsce bo przy scianie go nie postawisz. to masz 2 głosniki + sub.

poza tym ładna podłogówka też potrafi dodać uroku w mieszkaniu

dobra jaką grubość mają takie ścienne kolumny ? 15 cm ? a zgrabna podłogówka ? 25 cm ? to 10 cm robi różnicę przy pokoju 20m2 ?

a sub myslisz ze jest cienki ? NIE. zajmuje bardzo duzo miejsce bo przy scianie go nie postawisz. to masz 2 głosniki + sub.

poza tym ładna podłogówka też potrafi dodać uroku w mieszkaniu

po pierwsze - rzadko ktore kolumny mozesz bezkarnie postawic przy scianie nawet te z bassrefleksem z przodu dotyczy to tez kostrukcji zamknietych

po drugie subwoofer mozesz sobie postawic miej lub bardziej w dowolnym miejscu - niekoniecznie z przodu sluchacza

wszystko to bys wiedzial gdybys czytal ze zrozumieniem rozmaite posty a nie klikal bezmyslnie w klawiature dla samego klikania

Trochę niby racja. Zamiast bassrefleksu z przodu mogą być podłogówki w obudowie zamkniętej. Też mogą stać blisko ściany np. nowe KEF-y z serii T. q500 mają tylko 272 mm grubości, a Dali 'on wall' mają 14 cm. Dodając ok. 10 cm od ściany (+ ew. mata wytłumiająca). Różnica wynosi ok. 25 cm. Nie jest to wiele.

Ten pokój to musi być jakaś "kicha" (kształt oczywiście mam na myśli :) skoro taki jest to problem.

Podsumowując będziesz miał problem; bo na podłogówki nie masz miejsca, a 'on wall' mogą nie grać wg. Ciebie pełnią pasma. Wbudowane też nie pasują. Coraz mniej opcji. Dla mnie to te Dali to jest optymalny wybór. Kompromis w kwestii dźwięku i tak być musi w tym przypadku. Ale dla tej klasy kolumn może być naprawdę niewielki...

Trochę niby racja. Zamiast bassrefleksu z przodu mogą być podłogówki w obudowie zamkniętej. Też mogą stać blisko ściany np. nowe KEF-y z serii T. q500 mają tylko 272 mm grubości, a Dali 'on wall' mają 14 cm. Dodając ok. 10 cm od ściany (+ ew. mata wytłumiająca). Różnica wynosi ok. 25 cm. Nie jest to wiele.

Ten pokój to musi być jakaś "kicha" (kształt oczywiście mam na myśli :) skoro taki jest to problem.

Podsumowując będziesz miał problem; bo na podłogówki nie masz miejsca, a 'on wall' mogą nie grać wg. Ciebie pełnią pasma. Wbudowane też nie pasują. Coraz mniej opcji. Dla mnie to te Dali to jest optymalny wybór. Kompromis w kwestii dźwięku i tak być musi w tym przypadku. Ale dla tej klasy kolumn może być naprawdę niewielki...

no wiec własnie o to chodzi. tym bardziej gdzie postawić woofer ? przecierz takie pudło basowe tez nie jest małe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.