Skocz do zawartości
IGNORED

zapytanko o podłączenie

pikniktm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowym gościem strony audiostereo i chciałbym zapytać jakie jest najlepsze podłączenie TV-DVD-SATELITA. Posiadam TV (SAMSUNG LE40B530P7XXH); DVD (LG HT503TH) i analogowy dekoder POLSATu. W chwili obecnej mam podłączenie TV-DVD poprzez HDMI, audio 2x chinch, dekoder poprzez scart. mam jeszcze kabel optyczny i nie za bardzo wiem w jaki sposób go podłączyć (w każdym urządzeniu są miejsca na optical). Chodzi mi o jak najlepsze rozwiązanie. Bardzo proszę o rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/84570-zapytanko-o-pod%C5%82%C4%85czenie/
  • 2 lata później...

witam. nie chcę zakładać nowego tematu wiec sie podepne. kupiłem sobie właśnie soundbar samsunga i zabralem sie za podłączenie. ponieważ zestaw nie zawierał kabla optycznego zakupilem takowy na własną rękę, kupiłem firmy Belkin. kiedy podlaczylem soundbar do tv optycznym i wlaczylem zestaw zauważyłem że gra stosunkowo cicho a bass jest bardzo słaby. kiedy polaczylem z soundbarem smartfona przez bluetooth wszystko działa super, niestety przez kabel optyczny jest znacznie gorzej. nastepnie podlaczylem soundbar z tv kablem czint-3.5mm i tez dziala super. tak wiec wszystko działa ok tylko nie na optycznym. Czy moze miec znacznie fakt ze kabel optyczny jest zbyt długi (prawie 2m) i pozawijany? a moze to, że kiedy podlaczalem kabel optyczny tv i soundbar byly podłączone do prądu? (w instrukcji pisze zeby wcześniej odlaczyc)

sorry że tak się rozpisalem

Co to za soundbar , co to za tv , opisz dokładnie wejścia i wyjścia w soundbarze i w tv ,

tak wiec wszystko działa ok tylko nie na optycznym. Czy moze miec znacznie fakt ze kabel optyczny jest zbyt długi (prawie 2m) i pozawijany?

tzn z tego co napisałeś działa tylko nie tak jak po analogu tak , nie ma znaczenia długość kabla przynajmniej taka długość ,

i co z tego , że były włączone w czasie podłączania , gdyby coś było z nimi nie tak to nie działałyby i po analogu .

soundbar to samsung hw-f450, tv to tez samsung le37b530p7w.

Tak jak napisałem wcześniej połączenie czincz-3.5mm dziala dobrze, bluetooth dziala ok, ale kiedy podpinam kabel optyczny to soundbar gra cicho a bass jest slaby. Dodam, że podlaczalem kabel optyczny nie tylko do tv, ale również bezpośrednio do dekodera (turbo hd N) i efekt jest taki sam, czyli słabo.

a , chyba wiem !

Był jakiś podobny temat z kombajnem KD i tam jakieś " zasilanie " cyfrowe , lub analogowe ciszej grało , jest jakaś funkcja , która domyślnie wycisza jedno z nich , trzeba ją tylko wyłączyć , poczytaj instrukcję sounbaru . Może to jest to ?

Korzystanie z funkcji 3D SOUND PLUS

Korzystanie z funkcji SMART VOLUME

str.19 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/size][/font]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczekaj, poczekaj , do czego Ty chcesz ten soundbar podłączyć , do TV , do dekodera a dlaczego optykiem , przecież ma możliwość połączenia kablem hdmi , z dekodera do soundbara pod wejście a z soundbara wyjściem do TV i już , po co optyk , przecież i tak oglądasz na TV mając włączony dekoder więc dźwięk będzie szedł z dekodera na soundbara , dobrze myślę , po co Ci jeszcze łączyć TV optykiem z soundkiembarem.

na razie nie próbowałem hdmi, ale oczywiście moge spróbować. wciąż jednak pozostaje pytanie dlaczego na kablu optycznym jest tak slabo... moze wieczorem sie jeszcze tym povawie. na razie dzieki za pomoc i jakby ktoś z was miał jeszcze jakiś pomysł to proszę się udzielać...

dzięki

Witam ja również korzystając z okazji podpinam się do tematu o podłączenie . Mianowicie posiadam monitor samsunga z tunerem tv. i chce go podłączyć pod wzmacniacz marantz pm5004 żeyb można było jakiś film obejrzec z dzwiękiem z kolumn . Zakupiłem adapter scart z przełącznikiem na audio out i nic nie dziala. wszystkie wejscia w monitorze sa na in.

• 1 x D-Sub
  • 1 x HDMI
  • 1 wejście antenowe
  • 1 x USB
  • 1 wejście komponentowe (Y / Pb / Pr)
  • 1 wejście kompozytowe (AV) (w użyciu jako komponentowe Y)
  • 1 gniazdo CI
  • 1 wejście scart
  • 1 x wejście audio (minijack)

wię pytanie brzmi jak podłączyć monitor do wzmaka żeby dzwiek szedł na kolumny ?

Proszę o porade

tooma2 jaki to monitor . podaj model , na pewno wszystkie gniazda to wejścia , nie możliwe , żeby monitor wyposażony w tuner TV nie miał wyjść audio, ten minijack jest na pewno wejściem a nie wyjściem na np.słuchawki , jeśli tak jest można je wykorzystać właśnie do wyprowadzenia sygnału audio kablem mini jack-2x chinch do wzmaka , raczej chyba to gniazdo to wejście audio samsung tak ma , kolega ma tv samsunga i nawet on ma takie wejście , ciężko będzie , a ustawiłeś w monitorze wyjście audio (jeśli jest taka możliwość) na wyjście scart (eurozł), a jest w ogóle w menu możliwość ustawienia audio out , monitor ma głośniki? , niektóre mają wyjście cyfrowe optyczne ale skoro w Twoim są tylko wejścia to nie wiem czy się da przesłać sygnał na wzmaka, a jak do tej pory oglądałeś TV na nim .

adapter scart z przełącznikiem na audio out i nic nie dziala. wszystkie wejscia w monitorze sa na in.

, a skąd bierzesz sygnał do TV , antena , przewód antenowy od kablówki , tuner sat itd ?

Wyjście sygnału Audio na słuchawki jest często opisywane jako wejście słuchawkowe tzn. " w to dziurę wsadzić dżaka od słuchawek " .

Podaj model tego TV , tak jak to Adek powiedział .

model to monitor z tunerem tv samsung t22c300ew i na jednych zdjeciach pokazuja ze jest wejscie sluchawkowe a na innych pokazuja ze nie ma i na moim monitor. nie ma . wyczytalem zeby zakupi albo kabel euro z wtykami chinch albo przejsciowke z przelacznikiem in/out i tak to nic nie daje. Wszystkie wejscia sa in nie out w monitorze.

najśmieszniejsze to to , że w akcesoriach jest podane : kabel D-sub, kabel stereo, przewód zasilający w zestawie ,

do czego miałby być ten kabel stereo , może do tego :

Ukryta Zawartość

ale Ty masz właśnie taką przejściówkę euro o której wspominałeś tak ? Zapytam raz jeszcze , jest gdzieś tam w menu jakakolwiek możliwość ustawienia wyjścia audio bo jeśli nie ma wyjść dla dźwięku i nie ma takiego ustawienia to może nie można wypuszczać sygnału z takiego monitora na wzmaka , spróbuj podejść do sklepu komputerowego jeśli masz takowy w pobliżu może tam chłopaki podpowiedzą jak to i czy w ogóle można to rozwiązać w taki sposób jaki chcesz ,

bo rozumie , że do tej pory słuchałeś na głośnikach owego monitora tak ?

Ukryta Zawartość

witam ponownie. problem chyba się rozwiązał. wczoraj trochę sie tym bawilem, podlaczylem soundbar ponownie kablem optycznym i pobawilem sie ustwaieniami na pilocie i udalo sie. przyciskalem "smart volume" , "sound effect" i "3D sound plus". Sam nie wiem jak to zrobiłem I ktora z tych funcji odpowiadala za to wyciszenie (podejrzewam że smart volume).

Tak czy siak dzieki za pomoc koledzy ;)

Tomek to zrób po Sylwestrze dwa doświadczenia ( po Sylwestrze gdy wytrzeźwiejesz ) i napisz co było przyczyną . Najlepiej podłącz tak jak mówi prawiło tzn. Adek .

Witam. Wygląda na to iż w tym modelu jak i modelu wyższym t22c300ew / t24c300ew nie można puścić dźwięku z monitora na wzmacniacz, kino. Według zdjęć na stronie producenta jak i innych sklepów sprzedających jest możliwość przez wyjście na słuchawki w rzeczywistości owego wyjścia nie ma, jak i obiecanego cyfrowego. W menu tv/monitora są poblokowane funkcje audio więc nici. Jedyny sposób to oddanie monitora za dopłatą do 24 Lg, który już ma wyjście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.