Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DIY może być "ładne"

GNAKED

Czy DIY może być "ładne"?  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy DIY może być "ładne"?

• Tak, jest to realne
    • Nie da sie zrobić w domowych warunkach ładnych klocków
    • Potrzeba wielu prób i doświadczenia
    • Wystarczą mi płytki lużnorzucone na desce

Rekomendowane odpowiedzi

Może zakładam wątek bardziej skłaniający do pochwalenia się konstrukcjami, ale odnoszę wrażenie że mnóstwo konstrukcji nie widzimy w wielu publikacjach. Od czasu do czasu kilku odważnych diyowców z zapleczem od czasu do czasu pokazuje swoje konstrukcje. Może gdyby było galerii tworzących fajne klocki tworzyło galerie z procesu tworzenia, zachęciłoby inncy do tworzenia ciekawych obudów - co wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/84616-czy-diy-mo%C5%BCe-by%C4%87-%C5%82adne/

A mi się wydaje że w DIY nie do końca chodzi o estetykę wykonania a bardziej o jakość dźwięku i satysfakcję z wykonania projektu samodzielnie. Ale jak najbardziej może to ładnie wyglądać;]

To tylko kwestia kasy. Za 600-700PLN można zrobić wypasioną obudowę. Tzn zamówić gotową, z owierceniem i obróbką 3D wg dokumentacji. Wystarczy znać podstawy jakiegoś CAD'a i mieć pojęcie estetyki. Ew. zawsze można poprosić koleżankę lub kolegę po jakiejś architekturze lub sztukach pięknych.

System gra dobrze, albo nie....

Dołączam do kolegów wyżej.

Można ,a nawet trzeba. Jeżeli zrobi się już projekt zestawu od strony przetworników i elektroniki co w przypadku zestawów jest nie lada wyczynem i pracą czasochłonną,to aż niewyobrażalne jest brak zwieńczenia dzieła ładną konstrukcją.Jeżeli nie ma się smaku ,można posiłkować się w sposób opisany przez kolegów.Uważam również ,że powinno się zacząć od ładnego projektu zewnętrznego ,a następnie konsultować z panami od akustyki.Wówczas można tworzyć piękne zestawy.W końcu mają stać w naszych domach na honorowych miejscach. Nie przykrywamy ich obrusem. Na forum jest wielu wspaniałych konstruktorów,którzy poświęcają swoje wieloletnie doświadczenie i wiedzę na konstruowanie zestawów, które znacznie tracą na wartości przez nieumiejętne wyeksponowanie swojej pracy.Sądzę,że dla większości ma znaczenie wygląd zewnętrzny swoich wypocin.W marketach jest wiele konstrukcji ,które ani nie grają ,ani nie wyglądają. Dlatego większość forumowiczów pragnie stworzyć coś co pięknie gra i niech też pięknie wygląda.Wydaje mi się ,że odpowiedź w temacie jest oczywista i nie ma tu nad czym debatować.

Panowie konstruktorzy ! Konsultujcie się przed rozpoczęciem pracy nad zestawami i proście o projekty (propozycje)obudów.Kolega misiomor, kolega palton ,Cadam i inni,których nie wymieniłem - to apel między innymi do Was. Jak by nie patrzeć jesteście tu na forum ludźmi wysoce cennymi. Wszelaka Wiedza płynie właśnie od Was i chyba większość liczy właśnie na Was i pragnie tej wiedzy. Po to tu się zagląda i pragnie znaleźć coś dla siebie.Szkoda,że najczęściej są to małe i nie za ciekawe konstrukcje wizualnie. Może połączyć siły i popróbować stworzyć coś wspólnie.Zajęło by to mniej czasu ,gdyby pracę rozdzielić na zespół, a efekt mógłby być rewelacyjny. Każdy ma jakiś bagaż doświadczeń i możliwości. Oczywiście zrobić coś dla nas ,a nie dla producentów komercyjnych,którzy z tego żyją.To już inna para kaloszy.Ograniczmy się do naszego forum.

Jest to o tyle trudne, że z reguły w warunkach domowych nie dysponuje się sprzętem, który zapewni odpowiednio wysoki poziom wykonania. Pewne rzeczy można zrobić 'z ręki'.

Kolejna sprawa: ktoś wyżej wspomniał o 'wystarczy tylko'. W ten sposób to nie jest już stricte DIY, bo korzysta się z pomocy osób trzecich. I koszty rosną dość znacznie. Wiadomo też (dla DYIowców) że obudowa nie gra (wygląd) ;-). Czy zatem nie warto bardziej skupić się na jakości układów elektronicznych?

Obróbkę można zamówić w modushop - do swoich wyrobów dodają opcję custom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykład firmy z dużą ofertą obudów dla DIY, powtarzalnością i jakością wykonania.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli chodzi o kwestię czy da się wykonać ładnie samemu - jestem zdania że tak. Jeżeli ma się garaż, parę narzędzi i przede wszystkim pomysł jak ominąć główne trudności, to można zrobić naprawdę ładne rzeczy. Np komlumny - czy muszę być wymyślne, żeby kwalifikowały się jako ładne, estetyczne? Moim zdaniem nie. Można poprzestać na formie prostopadłościanu, okleić pięknym fornirem i będą ładniejsze niż ze sklepu z winylową okleiną. Fornirowanie nie jest łatwe ale dla wytrwałych na pewno do opanowania na poziomie, który wystarczy do opadnięcia szczęki u kolegów, którzy widywali przedtem tylko wyroby z MediaMarketu.

Inne klocki - oczywiście jest problem z odpowiednią jakością przy minimalizacji kosztów ale jak się kto zaprze i zbuduje kloca z solidnych polerowanych blach przyciętych gdzieś na zamówienie na wymiar a na front da masywny mosiądz umiejętnie polakierowany to może zakasować wiele fabrycznych produktów. Oczywiście przy założeniu że idziemy w prostotę, że konstruktor ma więcej smaku niż średnia krajowa. Nie kombinować na siłę tylko przyłożyć się do detali bo w tym tkwi problem -wszystkie śrubki, krawędzie, łączenia muszą być dopieszczone, przełączniki, pokrętła, lampki, diody, dobrze dobrane -i będzie pięknie.

Chce ktoś projekt obudowy wzmacniacza? proszę bardzo:

boczki drewniane z mahoniowych deseczek 40x15x2cm (przykładowa głębokość wzmacniacza 40cm)

góra i dół z prostokątów z blachy -jakiej??? nie wiem bo się nie znam, stalowa nierdzewka? aluminium? kolor naturalny, polerowane

front z solidnego mosiądzu :) nóżki w formie stożków wytoczone na zamówienie. Źle? Tanio nie będzie, ale jak się ktoś postara będzie ładnie.

Przepraszam za prymitywne poglądowe obrazki ale robiłem je w Wordzie. Mam słabość do starych klasycznych podświetlanych włączników ;) można dać oczywiście inny. Na obrazku drugim -idea konstrukcji boczków: do boczków przyklejone dwie listewki wzdłuż, do nich przykręcane blachy górna i dolna.

Ukryta Zawartość

post-1380-0-97560200-1309517994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi wystarczy żeby nie można było poznać że to DIY. Czy ładne czy nie to kwestia gustu.

A ja dam inny przykład, gdzie nie jest to DIY, kosztuje 12 kzł i wygląda jakby montował to pierwszoklasista na zajęciach praktycznych. Mowa to o filtrze AA first generator. Szczególnie "pięknie" wygląda "precyzyjny" montaż za pomocą glutaxu i glutów z cyny. Obudowa urządzenia elektrycznego wykonana z MDF-u to faktycznie dość egzotyczne podejście, zwłaszcza że MDF doskonale ekranuje przed zakłoceniami ;-).

Poprzepalane śrubki mocujące kable w gniazdach też wyglądają cudne...

Ukryta Zawartość

post-19301-0-71838900-1309519848_thumb.jpg

post-19301-0-42424600-1309520125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że może jednak jest to drogie. Z reguły "załatwianie" czegoś po znajomości u pana "Ryśka" kończy się tym, że element jest spaprany i trzeba go robić od nowa - wiem bo przerabiałem :)

A zlecenia z zakładzie z dokumentacją ect nie jest tanie. Super gdyby powstała jakaś baza fachowców godnych polecenia. stolarzy, lakierników, speców od CNC, tokarzy ect... wzorem forów samochodowych gdzie polecają sobie warsztaty.

A tymczasem zna moze ktoś dobry zakład galwanizacyjny - anodownie? :)

Pozdr

Nie wszystko high-end co się świeci......

Mysle że zrobienie dobrze grającego zestawu, to dopiero połowa drogi, ważne żeby jeszcze cieszył oko.

A niestety większośc znanych mi samoróbek to koszmarki, sam to rozumiem bo i dla mnie skonczenie pracy równa sie uruchomieniu sprzetu a potem nie ma czasu i chęci też nie.

poniżej gramofon na bazie garrarda, ramię diy Andrzeja Analogowego. Obudowa moja a raczej znajomego stolarza, podtawa pod ramię całkowicie mojej roboty.

Tyle że zmontowanie tego w cąłośc trwało jakies pół roku. Na początku zrobiłem prowizoryczna podstawę po ramię a jak już gramofon zaczął grać zabrakło zapału do dalszej pracy.

Ale w końcu jakoś to wyszło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że może jednak jest to drogie. Z reguły "załatwianie" czegoś po znajomości u pana "Ryśka" kończy się tym, że element jest spaprany i trzeba go robić od nowa - wiem bo przerabiałem :)

A zlecenia z zakładzie z dokumentacją ect nie jest tanie. Super gdyby powstała jakaś baza fachowców godnych polecenia. stolarzy, lakierników, speców od CNC, tokarzy ect... wzorem forów samochodowych gdzie polecają sobie warsztaty.

A tymczasem zna moze ktoś dobry zakład galwanizacyjny - anodownie? :)

Pozdr

Podpisuję się dwiema rękami pod stworzeniem bazy fachowców pomocnych w budowie skrzynek.

:)

Ukryta Zawartość

post-11554-0-52267700-1309543218_thumb.jpg

post-11554-0-95757500-1309543240_thumb.jpg

post-11554-0-97681500-1309543271_thumb.jpg

post-11554-0-43375200-1309543300_thumb.jpg

post-11554-0-57383800-1309543342_thumb.jpg

post-11554-0-47707900-1309543372_thumb.jpg

post-11554-0-68424900-1309543389_thumb.jpg

post-11554-0-15175500-1309543420_thumb.jpg

post-11554-0-44647200-1309543430_thumb.jpg

post-11554-0-53551800-1309543701_thumb.jpg

post-11554-0-79025100-1309543764_thumb.jpg

post-11554-0-15076500-1309543783_thumb.jpg

post-11554-0-07400500-1309543995_thumb.jpg

post-11554-0-67342400-1309544048_thumb.jpg

post-11554-0-59149900-1309544172_thumb.jpg

post-11554-0-04140900-1309544398_thumb.jpg

post-11554-0-97045800-1309544452_thumb.jpg

post-11554-0-11220700-1309544512_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Podpisuję się dwiema rękami pod stworzeniem bazy fachowców pomocnych w budowie skrzynek.

Problem był już dyskutowany kilka razy, niestety nigdy nie było na to społecznej zgody - nie ma co się dziwić.

Niestety większość takich osób co to robią z zamiłowania, robią to "hobbystyczni - oficjalnie non profit", więc tylko "poczta pantoflowa"

skarbówka i inne siły nie śpią ;-)

cd

.

Ukryta Zawartość

post-11554-0-11129800-1309545335_thumb.jpg

post-11554-0-06791400-1309545356_thumb.jpg

post-11554-0-14341100-1309545374_thumb.jpg

post-11554-0-94282600-1309545393_thumb.jpg

post-11554-0-68111200-1309545418_thumb.jpg

post-11554-0-76785100-1309545447_thumb.jpg

post-11554-0-77748900-1309545474_thumb.jpg

post-11554-0-04011900-1309545709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Dzięki za zdjęcia, myślę że nic nie motywuje jak zdjęcia z pracy która już w trakcie cieszy przewidywalnym wynikiem

Było sporo o kasie, jest to hobby i jak większość z nich pochłania pewną cześć naszych zarobków i nie ma się co dziwić. Im więcej potrafi ktoś zrobić samemu tym wychodzi taniej.

Oczywiście nikt nie musi się na wszystkim znać, ale mając bazę projektów na forum z różnych wykonanych projektów zawsze można coś podpatrzeć, zapytać czy poprosić o pomoc. W innym przypadku zahacza to o komercję i między innymi większość polskich forów podupadło, zamiast inspirować innych do własnej inwencji i pracy a nie tylko klonowania z gotowych kitów.

Zapomniałem dodać,że płyta czołowa jest tymczasowa i że brak siatek w otworach górnej płyty.

Generalnie "nie to ładne co ładne ale co się komu podoba" jeżeli komuś pasuje sprzęt zmontowany na deseczce to jest ok. Poza tym zamówienie np. obudowy, wycięcie otworów, szczotkowanie itp. w zakładzie, który się tym zajmuje a samemu włożenie elektroniki do środka to dla mnie trochę tak nie bardzo. Gdzie zabawa, gdzie DIY?

Zamawiasz poszczególne elementy obudowy i skręcasz do kupy sam:)Chyba nie chcesz anodować obudowy,frezować i wytrawiać pcb?Na pewno to nie na moje skromne siły.

Wiesz co by moja żona powiedziałaby jak te moje DIY wyglądałoby paskudnie (na deseczce,rzezane brzeszczotem,w pudełku po butach)?

Wyleciałbym z hukiem z domu a to moje DIY razem ze mną:)Wcale nie mam łatwo eh..

W DIY bez wątpienia można zrobić produkt o ładnym wyglądzie finalnym,a czy w rozsądnej kwocie? ,to wszystko zależy od wymagań.Ja na przykład cenię DIY za inne cechy,mianowicie możliwość zastosowania solidnych części,które można kupić okazyjnie,a których wielka fabryka nie włoży gdyż nie dostanie ich w ilościach produkcyjnych.Druga ważna rzecz to ta ,że można zrobić obudowę według swoich marzeń,jakiej nie dostaniemy w sklepie(np. uwidziało nam się by była w kolorze "gustownego fioletu")o dziwacznych kształtach,wystających radiatorach itp..Nie mówię oczywiście ,że jest to obudowa ,którą każdy zaakceptuje,ale będzie wymarzoną dla twórcy.Pomijam oczywiście DIY robione "na zarobek" bo tu również choć w mniejszym stopniu warunki dyktuje ekonomia.Można mieszać materiały w konstruowaniu obudowy według gustu,robić swoje opisy,wygrawerować swój wymyślony znak rozpoznawczy i wiele wiele innych "przyjemności".Argument typu "DIY jest trudno sprzedawalne" mnie nie interesuje bo z założenia DIY to produkt na własne potrzeby,a sprzedawany wtedy gdy goni się za następnym.Parę zdjęć moich konstrukcji ,które piłowałem i piłuję pilnikiem(nawet aluminiowe przyciski wytoczone w wiertarce) , papierem,frezarką itp.Oczywiście pewne elementy wykończenia musimy zlecić,trudno mieć park maszynowy do wszystkiego,ale projektowanie,montaż,i bezawaryjna praca daje potężną frajdę,którą zrozumie ten co coś zrobił od początku do końca.

Pozdrawiam dijowców

Ukryta Zawartość

post-25239-0-65279800-1309636816_thumb.jpg

post-25239-0-84572500-1309636874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjęciach przykład napisów na froncie wzmacniacza wykonanych laserem.Projekt i wykonanie to koszt 50zł.Napisy wypalone są w farbie proszkowej ,którą pokryty jest aluminiowy panel,podkład musi być z aluminium gdyż po wypaleniu farby zostaje "goły materiał" więc stal może pokryć się nalotem lub rdzą.Można też ustawiając moc lasera uzyskać kolor liter jaki ma podkład(np.biały) wypalając próbnie tak by moc lasera pozbyła się tylko wierzchniej czarnej powłoki.Ogólnie chyba najtańszy sposób na opisy,sitodruk to ok 200zł za taki panel.

Ograniczenia to wielkość panelu ,ale normalne rozmiary frontów np.45*20cm się mieszczą w laserze.

Ukryta Zawartość

post-25239-0-14614700-1309675916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@daru0105, @niutek: bombowe prace!

Przysięgam na moją lutownicę, że jak tylko będę miał gdzie, to zbuduję frezarkę CNC :)

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Mnie bardzo podoba się ten front

Ukryta Zawartość

Pewnie efekt taki można uzyskać szlifując aluminiowy front papierem np. 120 w jednym kierunku i lakierując bardzo cienką warstwą podkładu i czarnym matem. Nie musi to być zawsze anoda. Można na koniec prysnąć bezbarwnym matem/półmatem.

Co do napisów, najtrudniejszy w wykonaniu jest chyba wzornik. Można spróbować wytrawić napisy w cienkiej blasze miedzianej podobnie jak robi się PCB. Później aerograf i na dowolny kolor + bezbarwny jako zabezpieczenie.

Ukryta Zawartość

Kolumny wykonane pod klienta.

Ukryta Zawartość

Ładne? :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.