Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w erze kapitalizmu przecietny kowalski bedzie mial kiedykolwiek dobrze?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Filut: zgadza się. Nawet Kazik Staszewski o tym śpiewał w swoim kawałku. Tyle tylko, że z czego to wynika? Ano z tego jak już powiedziałem, że większość z naszych rządzących to prawicowcy i liberałowie tylko z nazwy. Mamy za duże podatki, za dużą budżetówkę? Ja się z tym wszystkim zgadzam, ale do cholery to nie są przecież założenia kapitalizmu!

Muzyka muzyka muzyka!

Właśnie sobie teraz przypomniałem że kiedyś gdzieś czytałem wyniki badań które miały określić do jakich narodów Polacy są najbardziej i najmniej mentalnie podobni. I z wyników tych badań wynikało że najbardziej mentalnie różnimy się właśnie od skandynawów, i to sobie włąśnie zapamiętałem (reszta sczegółów niestety wyeleciała mi z pamięci). Na ile to badanie było wiarygodne to ciężko powiedzieć, a tym bardziej że zapomniałem źródło tej publikacji, tak że raczej już się do oryginału tego badania tego nie dokopie.

A tak odnośnie Szwecji to ponoć nie ma tam w sprzedaży w marketach tego całego chińskiego szajsu tj tych podróbek ubrań, kilkudniowych śmierdzących gumą butów itp bo istnieje tam coś takiego jak ustalony pewien poziom jakości poniżej którego nie dostanie się zezwolenia na sprzedaż. To tak odnośnie tego że przy bardziej wyrównanym systemie musi występować powszechne dziadostwo.

Tylko jaki procent w Polsce stanowi wielki biznes, który jest w stanie zatrudnić, wyprodukować, być konkurencyjny i sprzedać tak aby Kowalski i wilk był syty i każdy na miarę swoich oczekiwań.

Kto tu mówi o wielkich biznesach i milionach PLNów? Bez przesady, w pytaniu było by Kowalskiemu żyło się w miarę dobrze. Jest masa małych jednoosobowych firm.

Może dopowiedz jeszcze, że w przypadku, gdyby niby Ci 'Lenie" jednak nie dali rady należałoby sie ich pozbyć by nie marudzili ale najpierw wykorzystując ich w odpowiednich placówkach wycienczajacych.

Wystarczy zlikwidować socjal. Jak nie będą mieli co do gara włożyć to albo sami padną, albo wezmą się do roboty. Obecnie uczciwe pracujący składają się na bandę bezrobotnych i innych pijawek. Oczywiście mocno uogólniam i przyznam Ci rację, że jest trochę osób, które chciałyby coś robić. Jednak chcieć to móc.

kolega testosteron uważa pewnie iż wszyscy, którzy z róznych przyczyn nie są i nie bedą homo biznes powinni spadać na drzewo lub do dołu z wapnem. Tylko zapomniał, że owi homo biznes są "biznes" tylko dlatego, że istnieją pozostali.

Tak więc szacunek i ostrożnie, bo nawet dentysta jak ludzkosć zęby straci ziostanie dziadem.

Spokojnie, ja akurat szacunek mam do każdej pracy. Tylko właśnie do pracy, a nie lewusostwa.

Tak czy siak, pewnych rzeczy nie da się zrównać. Sprzątaczką może być niemal każdy, ale już sprzątaczka (na pewno nie każda) nie będzie w stanie obsłużyć jakiejś skomplikowanej maszyny czy też dokonać operacji na otwartym sercu, albo pilotować samolot pasażerski. Wolny rynek reguluje takie rzeczy. Nie da się zrównać takich ludzi.

Muzyka muzyka muzyka!

Filut: zgadza się. Nawet Kazik Staszewski o tym śpiewał w swoim kawałku. Tyle tylko, że z czego to wynika? Ano z tego jak już powiedziałem, że większość z naszych rządzących to prawicowcy i liberałowie tylko z nazwy. Mamy za duże podatki, za dużą budżetówkę? Ja się z tym wszystkim zgadzam, ale do cholery to nie są przecież założenia kapitalizmu!

Toteż ja nie o założeniach a o praktyce :)

Żałożenia, idee, plany to jedno a rzeczywistość...

W komuniźmie też były założenia - każdemu po równo a wyszło każdemu g...wno.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Tak czy siak, pewnych rzeczy nie da się zrównać. Sprzątaczką może być niemal każdy, ale już sprzątaczka (na pewno nie każda) nie będzie w stanie obsłużyć jakiejś skomplikowanej maszyny czy też dokonać operacji na otwartym sercu, albo pilotować samolot pasażerski. Wolny rynek reguluje takie rzeczy. Nie da się zrównać takich ludzi."

...ale jeśli jak tu w UK ..sprzątaczka moze zarobić 10 000 zł to nawet nie pomyśli o maszynie ...chociaż czemu nie...będzie miała 20 000 ....;)

..i to jest przyczyna tej ..dyskusji..

Można też dla przykładu wkleić linka do Szweckiej galerii o tematyce hi fi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i co widzicie tam żeby ludzie tam mieszkali tak jak w jakichś komunistycznych krajach ? no bo ktoś wcześniej zarzucał mi propagowanie komuny. Ciekawe kiedy u nas będzie chociaż taka średnia w typowych mieszkaniach w Polsce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Toteż ja nie o założeniach a o praktyce :)

Żałożenia, idee, plany to jedno a rzeczywistość...

W komuniźmie też były założenia - każdemu po równo a wyszło każdemu g...wno.

Zgadza się, komunizm to utopia. Ja mówię o prawdziwym kapitalizmie. To, że większość rządzących to farbowani lewacy to inna bajka. Jak słyszę o kolejnych pomysłach na rozdawanie, na daniny, ulgi, na kolejny socjal to przepraszam bardzo, ale z kapitalizmem to nie ma wiele wspólnego. Ja mówię o prawdziwej prawicy, a nie takiej z nazwy.

Muzyka muzyka muzyka!

A słyszeliście o tym że w krajach kapitalistycznych zarobki zaczęły dopiero powoli wzrastać od momentu jak ich rządy i właścieciele firm przestraszyli się mocno że może u nich nastać komuna i zabrać wszystko ?. Ponoć jest to prawdą a wcześniej wyzysk był bezlitosny. To samo dotyczy zarobków w byłym RFN w opozycji do NRD. Dlatego też starano się w tamtych czasach pokazywać w niemieckich programach przez satelitę jak najwięcej programów pokazujących i promujących wysoki powszechny standard życia. I prawdopodobnie gdyby nie ten straszak komuny (dotyczy też USA)to do dzisiaj w większości kapitalistycznych krajów panował by niesamowity wyzysk.

testosteron -

"Wystarczy zlikwidować socjal. Jak nie będą mieli co do gara włożyć to albo sami padną, albo wezmą się do roboty.

Ja mówię o prawdziwym kapitalizmie."

to już masz idola na najbliższe wybory - JKM !

jak dotychczas "prawdziwy kapitalizm" pokazał, że jest w stanie generować periodycznie prawdziwe kryzysy

a moje pytanie - co ma wspólnego prawdziwa prawica z kapitalizmem?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Cadam

(Konto usunięte)

I zależy również od jakości "ludku przaśnego". Dla zdrowego i sprawnego Szweda być na socjalu to nie honor. Za to pewnie 75% Polaków by na takowy poszła jakby tylko miała możliwość - ci wszyscy lewi renciści czy 35-letni policyjni emeryci...

Ostatnio wielu rencistów ZUS uzdrowił.

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7632749,Mamy_najmniej_rencistow_od_20_lat__bo_ZUS_wysrubowal.html

Kto tu mówi o wielkich biznesach i milionach PLNów? Bez przesady, w pytaniu było by Kowalskiemu żyło się w miarę dobrze. Jest masa małych jednoosobowych firm.

Wystarczy zlikwidować socjal. Jak nie będą mieli co do gara włożyć to albo sami padną, albo wezmą się do roboty. Obecnie uczciwe pracujący składają się na bandę bezrobotnych i innych pijawek. Oczywiście mocno uogólniam i przyznam Ci rację, że jest trochę osób, które chciałyby coś robić. Jednak chcieć to móc.

Spokojnie, ja akurat szacunek mam do każdej pracy. Tylko właśnie do pracy, a nie lewusostwa.

na lenistwo komuna miala rozwiazania... kapitalizm ma odwrotne rowiazania - tworzenie lenistwa

a dl;azego:

1. sa ludzie ktorzy nie maja pracy a chca ja miec (znam taka osobe ktora wciaz szuka pracy ok jakiegos czasu - jest mloda zdrowa mieszka w duzym miescie i ma srednie wyksztalcenie, qrwa w kapitalizmie taka osoba nie nie moze znalezc pracy co to ma byc?

w sumie to wystarczy

a o takich leniach o jakich ty myslisz to powiem ci jedno, 90% leni jest z winy KAPITALIZMU

tylko 10% bo im sie nie chce...

wiec wyluzuj bo nie wiesz co piszesz

chwilowy brak działalności w audio.

czyli - jak już pisałem - kapitalizm nie jest od tego, żeby przeciętnemu Kowalskiemu było lepiej. To po co właściwie jest?

Po to , żeby nas, szaraków, wydoić do końca z kasy i uzależnić od siebie.Taka nowoczesna forma niewolnictwa.

Po to , żeby nas, szaraków, wydoić do końca z kasy i uzależnić od siebie.Taka nowoczesna forma niewolnictwa.

no niestety... i to jeszcze legalna... ludzie to sprytny gatunek najsprytniejszy z wszystkich gatunkow na ziemi, stworzyl cos co pozwala miec dostep do calosci zasobow niektorym i do tego bez zagrozenia ze zostana odebrane mimo ze ten dostep ma tylko mala garstka, toz to mistrzostwo swiata... zaden inny gatunek tak nie ma i nie bedzie mial nigdy... ale mimo to dziwne ze gatunek ludzki nie walczy o wiekszy dostep do zasobow 9mowiaz po kapitalistycznemu - o wieksza rownosc a wrecz przeciwnie widzi ze jest coraz wieksza nierownosc i nic nie robi)... to mnie zaczyna tez zastanawiac bo tego jeszcze nie ogarnalem co kapitalizm wymyslil ze na to tez poszedl gatunek ludzki i nie walczy o zmiany... eh kapitalizm to ciekawa sprawa tz to kwintesencja rozwoju naszego gatunku...

Wystarczy zlikwidować socjal. Jak nie będą mieli co do gara włożyć to albo sami padną, albo wezmą się do roboty. O

...albo za łby niekoniecznie swoje i w tym problem. Zabezpieczenie socjalne na poziomie pewnego minimum to gwarancja i oddalenie roszczeń za pomocą kija i koktajli Mołotowa...na początek.

Spróbowałby ktoś znieść całkowicie socjal we Francji lub w Niemczech.

W Polsce niestety politycy źle się bawią, biurokracja, papierowe udogodnienia, zakamuflowane obostrzenia jeśli chodzi o dotacje, preferencje. szumne jedno okienko - fasada granicząca z farsą. Perfidny system bankowy.

Ogólnie dość dupą do potencjalnego chętnego do samozatrudnienia. Nie chodzi li tylko o samozaparcie obywatela ambitnego lecz zatwardzenie systemu jaki panuje w Polsce stworzonego przez mało ambitnych polityków bez względu na opcję polityczną.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Są gatunki gdzie dostęp do haremu samic ma jeden dominujacy buhaj a cała reszta musi się obejść smakiem. Takie morsy przykładowo. Tak więc nie dramatyzowałbym nadmiernie kondycji homo sapiens.

Są gatunki gdzie dostęp do haremu samic ma jeden dominujacy buhaj a cała reszta musi się obejść smakiem. Takie morsy przykładowo. Tak więc nie dramatyzowałbym nadmiernie kondycji homo sapiens.

No tak.Tyle ,że mors nie płaci podatków i innych opłat:)

Naturalna selekcja.

Od kiedy w Europie nie ma cholery i innych Bałkanów naturalną selekcją są podatki i bieda strukturalna.

a propos Morsów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

w zadnym systemie PRZECIETNY kowalski nie miał dobrze.To raczej cwani adoratorzy kowalskiego probowali mu to wmawiac ze ma z czego powinien sie cieszyc.Co znaczy dobrze.Jednemu jedna sałata a drugiemu kilogram małzy na sniadanie?wystarczy.

Czyli co,żeby przeciętny Kowalski miał dobrze to musi źreć kilo małży?A jak nie lubi małży?

To ma sie zapchać sałatą po nos?

Tylko że w dzisiejszych czasach często jest tak że te rzeczywiste dominujace buhaje (wysoki wrodzony poziom agresji) albo siedzą w pace albo dominują w jakimś MMA ;)

...a tymczasem tzw wałachy (ale sprytne) (choć nie tylko wałachy ale często ;) ) siedzą w swoich willach za strzeżonymi zasiekami ;)

Tak że te porównania rodem z przyrody nie są raczej korzystne dla rozpieszczonych i coraz bardziej chorowitych bogaczy ;) .

A teraz jeszcze nieco dołożę do ognia i uchylę wam taką pewną dosyć niewygodną dla cywilizowanego społeczeństwa prawdę (?), otóż oglądałem kiedyś program o amerykańskich więzieniach gdzie siedzą najwięksi kryminaliści i zapytano tam jakiegoś szychę czy nie lepiej byłoby się ich jakoś wszystkich pozbyć zamiast ponościć tak wysokie nakłady na ich utrzymywanie. I teraz uwaga na to co powiedział ten gościu, otóż powiedział on że właśnie ci kryminaliści mogą być przydatni gdyby nadszedł dla ludzkości jakiś straszny czas w rodzaju jakiegoś ogromnego kataklizmu czy też wojny na światową skalę a poza tym powiedział że właśnie tacy ekstremalnie agresywni ludzie mają często mocniejsze geny i w razie ekstremalnych sytuacji to właśnie oni będą rezerwuarem genów na czarną godzinę, ponieważ w ekstremalnych warunkach potomstwa zyczajnych ludzi mają mniejszą szanse na przeżycie a tych najbardziej agresywnych przetrwa więcej i wtedy ludzkość ma szanse przetrwać. No ale z drugiej strony w ekstremalnych czasach bez pomysłowych inteligentów też byłoby raczej cienko. i co o tym myślicie ? .

Ten szycha ma sporo racji - jednorodne genetycznie gatunki są wrażliwe na wyspecjalizowane patogeny. Stąd moje przerażenie budzą wszelkie próby państwowej urawniłowki w wychowaniu czy edukacji.

Weźcie ludzie nie piszcie takich pierdół od czapy bo watek naprawdę ciekawy i nieźle się zapowiada. A tu małże, morsy i sałata. I buhaje na dokładkę.

A pytanie po co komu ten cały kapitalizm nadal aktualne. Na razie wychodzi na to, że to takie cwane robienie wody z mózgu większości żeby mniejszość mogła się nachapać bezkarnie i bez obawy o rewolucję. Czyli coś jakby feudalizm z ludzką twarzą :-).

Jestem Europejczykiem.

Byc moze za naszego zycia powstanie jakis nowy paradygmat... Coraz wiecej ludzi jest swiadomych, o co w tym wszystkim chodzi. W swiecie wolnej wymiany mysli (Internet) utrzymanie oligarchii moze byc niemozliwe. I dobrze. Ja osobicie patrze dosc optymistycznie w przyszlosc. Jednyne, czego sie naprawde obawiam, to proby cenzurowania Internetu na skale globalna.

a wracajac do małz to mam sasiadke ktora MIMO ze ma dwa razy tyle realnych pieniedzy co za komuny, wszystko by dała zeby tamto wróciło.A generalnie chodzi do koscioła.Znam mlodego człowieka ktory nie ma nawet jednej czwartej tego co ta pani i za cholere nie chce tamtego systemu.paniał??Globalizacja bedzia globalizowała pieniadze.jak zglobalizuje tak ze w rekach normalnych ludzi zostanie 10% to potoczy sie kamien jak w krajach arabskich a potem lawina.Globalna.Chiba ze wczesniej CÓŚ sie stanie.... innego.

Kapitalizm jest potrzebny kapitalistom, natomiasty Kowalski jest na tyle potrzebny na ile kapitalista go potrzebuje. Jak madrzy inzynierowie zbuduja kapitalsicie sprawne roboty to Kowalski wogole nie bedzie potrzebny. Ladnie i logicznie pisal o tym Veblen (amerykansko-norweski ekonomista) ponad sto lat temu. Pare lat temu pisali tez o tym czytelnicy the Economist w dyskusji do ksiazki o tym kto rzadzi swiatem. Czyli Kowalski powinien wziac przyklad z mamutow i przygotowac sie na wymarcie. Alternatywnie moze namowic inzynierow i razem moga zrobic rewolucje ale taka aby zwyciezyc.

Tak jak Krak chyba pisal gdzies powyzej poprawa sytuacji roboli w kapitalizmie nastapila dopiero w momencie gdy rewolucja grozila (np Szwecja), masowe strajki i rozwoj ruchu unijnego (USA, Europa) a szczegolnie po rewolucjach 1917-18 roku w Rosji i Niemczech i paru innych krajach. Jeszcze lepiej sie zrobilo po powstaniu i umocnieniu sie ZSRR i jego zwyciestwie nad Niemcami Hitlerowskimi gdy ZSRR stal sie faktyczna potega militarna.

Co do kryminalistow to ciekawy poglad. Przez sto tysiecy lat mysliwi zabijali wszelkich pop...dolencow i jakos przetrwali epoke lodowcowa. Nawet udalo im sie zbudowac kulture starozytna jak epoka lodowcowa sie skonczyla. Ciekawym czy te madrale z wiezien by przezyly gdyby ich na Antarktyde albo Grenlandie wyslac.

pozdrawiam,

PS poczytajcie Veblena. Warto. Znajdziecie czesciowa odpowiedz na pytanie tu postawione i wskazowke co zrobic.

Kapitalizm jest potrzebny kapitalistom, natomiasty Kowalski jest na tyle potrzebny na ile kapitalista go potrzebuje. Jak madrzy inzynierowie zbuduja kapitalsicie sprawne roboty to Kowalski wogole nie bedzie potrzebny. Ladnie i logicznie pisal o tym Veblen (amerykansko-norweski ekonomista) ponad sto lat temu. Pare lat temu pisali tez o tym czytelnicy the Economist w dyskusji do ksiazki o tym kto rzadzi swiatem. Czyli Kowalski powinien wziac przyklad z mamutow i przygotowac sie na wymarcie. Alternatywnie moze namowic inzynierow i razem moga zrobic rewolucje ale taka aby zwyciezyc.

Tak jak Krak chyba pisal gdzies powyzej poprawa sytuacji roboli w kapitalizmie nastapila dopiero w momencie gdy rewolucja grozila (np Szwecja), masowe strajki i rozwoj ruchu unijnego (USA, Europa) a szczegolnie po rewolucjach 1917-18 roku w Rosji i Niemczech i paru innych krajach. Jeszcze lepiej sie zrobilo po powstaniu i umocnieniu sie ZSRR i jego zwyciestwie nad Niemcami Hitlerowskimi gdy ZSRR stal sie faktyczna potega militarna.

Co do kryminalistow to ciekawy poglad. Przez sto tysiecy lat mysliwi zabijali wszelkich pop...dolencow i jakos przetrwali epoke lodowcowa. Nawet udalo im sie zbudowac kulture starozytna jak epoka lodowcowa sie skonczyla. Ciekawym czy te madrale z wiezien by przezyly gdyby ich na Antarktyde albo Grenlandie wyslac.

pozdrawiam,

PS poczytajcie Veblena. Warto. Znajdziecie czesciowa odpowiedz na pytanie tu postawione i wskazowke co zrobic.

no kolejne trafne uwagi, juz o tym gdzies pisalem, tak wlasnie wyglada kapitalizm... no wlasnie jak automatyka dojdzie do takiegho poziomu ze czlowiek przestanie byc potrzebny to system padnie... bo teoretycznie wg kapitalistow mozna by bylo wtedy zmaxymalizowac zysk i zminimalizowac wydatki... tylko ze kapitalisci zyja dzieki KOWALSKIEMU a wiec KOWALSKIEGO nie mozna wyeliminowac bo nie bedzie nabywal produktow produkowanych przez kapitalistow... i tutaj jest pewien problem... kapitalisci i sztab mozgw zaprzatnietych przez kapitalistow caly czas glowkuja co wtedy zrobic zeby kowalski dalej kupowal nawet jesli coraz mniej bedzie potrzebny a w przyszlosci moze wcale...

Tylko że w dzisiejszych czasach często jest tak że te rzeczywiste dominujace buhaje (wysoki wrodzony poziom agresji) albo siedzą w pace albo dominują w jakimś MMA ;)

...a tymczasem tzw wałachy (ale sprytne) (choć nie tylko wałachy ale często ;) ) siedzą w swoich willach za strzeżonymi zasiekami ;)

Tak że te porównania rodem z przyrody nie są raczej korzystne dla rozpieszczonych i coraz bardziej chorowitych bogaczy ;) .

A teraz jeszcze nieco dołożę do ognia i uchylę wam taką pewną dosyć niewygodną dla cywilizowanego społeczeństwa prawdę (?), otóż oglądałem kiedyś program o amerykańskich więzieniach gdzie siedzą najwięksi kryminaliści i zapytano tam jakiegoś szychę czy nie lepiej byłoby się ich jakoś wszystkich pozbyć zamiast ponościć tak wysokie nakłady na ich utrzymywanie. I teraz uwaga na to co powiedział ten gościu, otóż powiedział on że właśnie ci kryminaliści mogą być przydatni gdyby nadszedł dla ludzkości jakiś straszny czas w rodzaju jakiegoś ogromnego kataklizmu czy też wojny na światową skalę a poza tym powiedział że właśnie tacy ekstremalnie agresywni ludzie mają często mocniejsze geny i w razie ekstremalnych sytuacji to właśnie oni będą rezerwuarem genów na czarną godzinę, ponieważ w ekstremalnych warunkach potomstwa zyczajnych ludzi mają mniejszą szanse na przeżycie a tych najbardziej agresywnych przetrwa więcej i wtedy ludzkość ma szanse przetrwać. No ale z drugiej strony w ekstremalnych czasach bez pomysłowych inteligentów też byłoby raczej cienko. i co o tym myślicie ? .

tak od strony genetycznej najbardziej agresywne i dominujace osobniki sa najsilniejsze i powinny prowadzic... ale kapitalizm nadszedl i wszystko sie spiepszylo... takich osobnikow sie usuwa.. LEGALNIE... a pederastow w bialych kolnierzykach, ledwo trzymajacych sie na nogach ale majacych wojkow ciotki wplywowych wciaz przybywa i znieksztalcaja ludzkosc... ale te silne osobniki i tak przetrwaja bo najwiecej sie romnazaja mimo przeszkod jakie tworza kapitalisci

antymalkontent,

niezupelnie tak jest z tym zapotrzebowaniem na Kowalskiego. Dzis jest potrzaebny ale juz od dobrej dekady najwieksze burzuje obraduja jak zmniejszyc populacje ziemi czyli jak zredukowac ilosc kowalskich. Otoz na odpowiednio wysokim poziomie robotyzacji i sztucznej inteligencji kowalski przestaje byc potrzeny calkowicie. Nie potrzebny ani do produkcji ani do konsumpcji. Roboty go zastapia i zycie bedzie super duper dla kapitalistow. Mlode i ladne Kowalskie natomiast nadal beda przydatne. Na ten temat byla calkiem niezla dyskusja na forum the Economist. Veblen tez to zlapal sto lat temu, ze tak naprawde kapitalisci byliby najszczesliwsi gdyby moc pozbyc sie Kowalskiego i miec super bez niego.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.