Skocz do zawartości
IGNORED

4k czy jest nam potrzebne?

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Co do czerni to nie chce mi się dementować kolejnych kitów i wdawać w następną dyskusję. Spytam więc tylko jaki poziom czerni ma twoje LCD Sony skoro jest lepsze niż najlepsze plazmy?

No to wyłącz sobie telewizor w oświetlonym pomieszczeniu i zobacz jaki kolor ma twój ekran. Czy jest czarny czy szary. Mogę się założyć że czarny nie jest bo żadna plazma taka nie jest . Taka jest faktyczna czerń twojego telewizora w oświetlonym pomieszczeniu a nie ta pomierzona. Każdy dowolny LCD będzie czarniejszy od plazmy bo LCD ma o wiele wyższą maksymalną luminancję i można stosować o wiele ciemniejsze filtry przed wyświetlaczem.

Do tego dochodzi to że plazmy mają duże problemy z luminancją. Do tego dochodzi to że jeżeli jest jasno to włącza się ogranicznik luminancji.

Prawda jest taka że kontrast plazmy w oświetlonym pomieszczeniu jest kilkukrotnie niższy od LCD z tych dwóch powodów.

Po ciemku wygląda to trochę inaczej.

Tu masz twój telewizor. Widać wyraźnie że ekran jest jaśniejszy w stosunku do ramki. W moim jest na odwrót. To właśnie kolor tego ekranu limituje poziom czerni w oświetlonym pomieszczeniu a nie to czy telewizor potrafi całkowicie wyłączyć luminofor.

panatxp65vt60e,39281-1200px.jpg

Dla poprawnego wyświetlania x.v.yccc też mile widziany jest wyświetlacz z dopieszczonym trybem Rec 709, bo przecież ta rozszerzona paleta barw bazuje na wąskim gamucie, od którego odejmujemy wartości poszczególnych kanałów RGB. Tak telewizor wie ile jeszcze wyjść poza Rec 709 z danym kolorem. x.v.ycc nie polega na tym, że ładujemy film i ustawiamy gamut na maksymalny (triluminos na max). Jak tak zrobimy to znajdziemy się w lesie :)

A powiedzccie mi czy ten rozszerzony gamut przy materiale ktory to wspiera a wiec <1% powoduje ze obraz lcd traci ta sztucznosc? to wrazenie zubozenia barw czy wrecz sztucznego obrazu?

chwilowy brak działalności w audio.

Co znaczy zubożenie barw. Z tego co wiem to plazmy maja problemy z bandingiem a więc zubożeniem barw a nie LCD. Tu problemem jest to że ludzie ustawiają telewizor oczojebnie. Plazmy tak nie da się ustawić bo plazma po prostu takich ustawień nie wydoli.

Nie odpowiem ci jak to jest na plazmach ale na triluminosie mam raczej wrażenie o wiele większej palety barw i to z wyłączonym żywym kolorem. Może nie tylko z powodu poszerzonego gamuta ale też z powodu 14 bitowej obróbki obrazu i funkcji likwidacji bandingu w X-Reality pro.

Co do samego żywego koloru to generalnie w filmach z BR wyłączam albo nastawiam na minimum. Sztuczne podbijanie gamutu w filmach się po prostu nie sprawdza.

Co innego jest w programach ze studia, meczach, w reportażach tam gdzie kolor jest w miarę wiernie oddany a nie upiększany albo manipulowany jak to ma miejsce w filmach. Wtedy spokojnie można nastawić na maksimum. Rzadko zdarza się żeby coś z kolorem było nie tak.

Tu przewaga poszerzonego gamutu, nawet sztucznie podbitego, jest oczywista.

Wystarczy wyłączyć żeby się o tym przekonać. Do tego efekt jest zupełnie inny niż zwykłe zwiększenie nasycenia koloru.

Telewizory z poszeżonym gamutem mają jeszcze jedną zaletę. Nawet jak ustawiasz na normalny gamut to nie ma możliwości przestereowania któregoś z kolorów bo telewizor ma duży zapas nasycenia barwy. W niektórych telewizorach zdarza się że przy zbyt mocnym nasyceniu kolorowe plamy tracą szczegóły n.p. czerwona kurtka traci fakturę materiału.

zwiększona przestrzeń barw raczej rasuje kolorki, przejścia, cienie i takie tam. Ze sztucznością nie ma to nic wspólnego:)

Trzeba jeszcze rozróżnić poszerzony gamut od Deep Colour to znaczy że obraz w normalnym gamucie może mieć kolor kodowany większą ilością niż 8 bitów.

Czy mając pliki filmowe w formacie HD (720p) z przyzwoitym bitrate to w przyszłości na telewizorze 4K i więcej będą one wyświetlane poprawnie czy raczej można spodziewać się pikselozy, kostek itp? Pytam bo przygotowując sobie płyty z jakimiś swoim materiałem często plik końcowy to jest HD (720p). Nie robię Full HD, żeby na płycie zmieścić więcej materiału.

Czy mając pliki filmowe w formacie HD (720p) z przyzwoitym bitrate to w przyszłości na telewizorze 4K i więcej będą one wyświetlane poprawnie czy raczej można spodziewać się pikselozy, kostek itp? Pytam bo przygotowując sobie płyty z jakimiś swoim materiałem często plik końcowy to jest HD (720p). Nie robię Full HD, żeby na płycie zmieścić więcej materiału.

na przyszłym telewizorze będziesz mail youtube wiec wlaczysz na zywo a nie z plyt które już będą przestarzale jak 4k się przyjmie

na przyszłym telewizorze będziesz mail youtube wiec wlaczysz na zywo a nie z plyt które już będą przestarzale jak 4k się przyjmie

Do tego jeszcze potrzebne jest ultra szybkie łącze Internetowe. A z tym różnie bywa. Raczej gorzej niż lepiej.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To nie jest prawda.

Nie tylko to. Krzysiek ma po prostu swoją wizję rzeczywistości, ja pasuję skoro jemu z nią dobrze to w sumie co mi do tego?

Przecież nie będę za nim biegał i się kłócił :)

Wystarczającą :)

To może mały cytacik:

"Szczytowa wartość luminancji plazm przekracza 200 cd/m2, ale dotyczy to tylko sytuacji jasnego małego elementu na czarnym tle. Przy wyświetlaniu sceny w rodzaju „zima na północy” luminancja spada do 50-60 cd/m2. To bardzo mało. Elcedeki są w takim porównaniu o rząd wielkości lepsze (500-550 cd/m2). W praktyce, użytkownik w domu potrzebuje stałej jasności 120-150 cd/m2 niezależnie od sceny. Tego plazma nie potrafi dać. Na szczęście oko ma zdolność akomodacji i niska jasność „full frame” ekranów PDP tak bardzo nie rzuca się w oczy – ale tylko po ciemku. W jasnych salonach jest to spore ograniczenie."

A tutaj przykład słynnej czerni plazmy w jasnym pomieszczeniu. Zgadnij która to plazma. dsc1550.jpg

No to jaka luminancję potrafi pociągnąć plazma?

sprawdź sam LG 42PJ550.

tyle tylko że na trybie dynamicznym naprawdę wytrzymuje około 10-ciu minut.

czy wyznacznikiem jakości jest luminancja?

sprawdź sam LG 42PJ550.

tyle tylko że na trybie dynamicznym naprawdę wytrzymuje około 10-ciu minut.

czy wyznacznikiem jakości jest luminancja?

Jeżeli spada do 50-60 cd/m2 to jak najbardziej.

A co powiesz na czerń plazmy w jasnym pomieszczeniu? Wiem że ten telewizor na zdjęciu to staruszek ale najnowsze plazmy i tak mają w jasnym pomieszczeniu czarny dużo jaśniejszy niż telewizory LCD.

Podobno co najmniej 150 Mb/s.

Naprawdę aż tyle?

Tutaj ciekawa tabelka podająca optymalną odległość w zależności od rozdzielczości i wielkości telewizora. resolutions-worth-it-comparison.png

Naprawdę aż tyle?

Tak.

Tutaj ciekawa tabelka podająca optymalną odległość w zależności od rozdzielczości i wielkości telewizora.

Mało jest rzeczy bardziej śmiesznych, jak te wydumane przez jakichś jajogłowych tabelki odległości oglądania w funkcji wielkości ekranu i rozdzielczości. Każdy ogląda tak, jak chce. Mam ochotę - będę oglądał 32" z odległości 7 metrów. Mam ochotę - będę oglądał 65" z odległości 1 metra. Dlaczego? Bo taka jest moja wielkopańska fantazja.

150Mb ~= 18MB czyli 40GB film masz na HDD w jakieś 38 minut. Na 4k dajmy 80GB czyli 76 minut, biorąc pod uwagę że film trwa znacznie dłużej to żeś przestrzelił i to bardzo dużo.

30GB plik MKV średnio korzysta z ~15Mb/s ale zależnie od wyświetlanej treści peek do 35Mb/s (przewijanie do 400 ^^) Przy czym z racji braku buforowania test nie jest miarodajny. Warto też dodać że filmy online są po ogólniej kastracji i kompresji, przypominam też że HEVC pomniejszy je jeszcze bardziej.

150Mb ~= 18MB czyli 40GB film masz na HDD w jakieś 38 minut. Na 4k dajmy 80GB czyli 76 minut, biorąc pod uwagę że film trwa znacznie dłużej to żeś przestrzelił i to bardzo dużo.

30GB plik MKV średnio korzysta z ~15Mb/s ale zależnie od wyświetlanej treści peek do 35Mb/s (przewijanie do 400 ^^) Przy czym z racji braku buforowania test nie jest miarodajny. Warto też dodać że filmy online są po ogólniej kastracji i kompresji, przypominam też że HEVC pomniejszy je jeszcze bardziej.

No to u mnie by pociągnęło mam w porywach 50Mb/s

Ja tego nie wymyśliłem. Gdzieś czytałem.

W zasadzie to i tak nieistotne bo jak na razie żadnych filmów(fabularnych) w 4k w sieci nie ma i pewnie długo nie będzie a jak się pojawią to prędkość internetu będzie pewnie większa. Podejrzewam też że jak będzie płatna możliwość obejrzenia czegoś w 4K z sieci to z bitrate nie będą przesadzać żeby nie odstraszyć potencjalnych klientów bo jak komuś będzie film cięło to więcej nie zapłaci.

W zasadzie to i tak nieistotne bo jak na razie żadnych filmów(fabularnych) w 4k w sieci nie ma i pewnie długo nie będzie a jak się pojawią to prędkość internetu będzie pewnie większa. Podejrzewam też że jak będzie płatna możliwość obejrzenia czegoś w 4K z sieci to z bitrate nie będą przesadzać żeby nie odstraszyć potencjalnych klientów bo jak komuś będzie film cięło to więcej nie zapłaci.

Juz o tym pisałem ze to wszystko będzie komoresowane na maxa im wyzsza rozdzielczość tym bardziej dlatego ciezko widze to 4k 8k w najbliższych latach w czasach ilości nie jakości. Oczywiście gdyby tak dazylo sie do najwyższej jakości jak kiedyś to taki oled > 100 cali i 8k do tego programy tv b bezstratna kompresja 8k do tego slrzetowym zaawansowanym przetwarzaniem na 8k hd sd 4k jak nie ma 8k i tylko oglądać

Ale w tych czasach to nierealne. Rok 2014 oferuje wciaz większość programów w sd do tego w fatalnej jakości wiec na co liczycie?

Mało jest rzeczy bardziej śmiesznych, jak te wydumane przez jakichś jajogłowych tabelki odległości oglądania w funkcji wielkości ekranu i rozdzielczości. Każdy ogląda tak, jak chce. Mam ochotę - będę oglądał 32" z odległości 7 metrów. Mam ochotę - będę oglądał 65" z odległości 1 metra. Dlaczego? Bo taka jest moja wielkopańska fantazja.

Przecież ta tabelka nie pisze jak trzeba oglądać, tylko jaka rozdzielczość ma sens dla danego dystansu widza i przekątnej oglądania. Jeśli będziemy chcieli oglądać 32" z 7 metrów to nie ma szans odróżnić Ultra HD od FullHD, ani od HD Ready, ani nawet od SD. Zwyczajnie nie będzie zysku z większej rozdzielczości. Dlatego kupowanie wyświetlacza UHD 50" do oglądania z 3m nie ma żadnego sensu.

Jeśli będziemy chcieli oglądać 32" z 7 metrów to nie ma szans odróżnić Ultra HD od FullHD, ani od HD Ready, ani nawet od SD. Zwyczajnie nie będzie zysku z większej rozdzielczości.

Jest to tak zwana "teoria czysta". W praktyce, wchodząc do marketu gdzie na przeciwległym końcu jest ściana telewizorów - można z kilkunastu czy nawet ponad dwudziestu metrów rozpoznać bez pudła na którym leci obraz Full HD, a na którym SD.

Dlatego kupowanie wyświetlacza UHD 50" do oglądania z 3m nie ma żadnego sensu.

O tym czy ma sens czy nie decyduje ten, kto wykłada kasę na zakup.

Wątpię, czy płyty będą przestarzałe. I jaki sens ma wrzucanie swoich rodzinnych nagran z kamery na YT? Wolę je mieć na płycie, generalnie wszystko na czym mi zależy wolę mieć na plytach.

Odpowiadając na pytanie tytułowe: niepotrzebne. Mnie nawet niepotrzebne full hd. Mam plazmę 42 hd ready i oglądam głównie tv i divixy 720.

Tu przypomina się mi anegdota opisująca znajomego, który specjalnie pogarsza jakość obrazu, bo full hd jest za ostre i bolą go oczy od tej szczegółowości, hehe...

Odpowiadając na pytanie tytułowe: niepotrzebne. Mnie nawet niepotrzebne full hd. Mam plazmę 42 hd ready i oglądam głównie tv i divixy 720.

Tu przypomina się mi anegdota opisująca znajomego, który specjalnie pogarsza jakość obrazu, bo full hd jest za ostre i bolą go oczy od tej szczegółowości, hehe...

No ja tak samo.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.