Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana polaka na japońca

Mikerbest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam na dzień dzisiejszy Radmora 5102, który gra sobie z dużymi monitorami Tonsil Tango 150.

Jest to mój pierwszy zestaw stereo.

Jednak postanowiłem troszkę ulepszyć mój zestaw.

Postanowiłem że wymienię swego Radmora na Yamahę A-1060.

I ty pojawia się pytanie - czy warto? Nie chodzi o cenę ( może uda mi się wyrwać za jakieś 300-400PLN )a o jakość dźwięku.

Jeśli uważacie to za nietrafioną decyzję to proszę pomóżcie mi poradzić w co zainwestować aby dźwięk zyskał.

Słucham głównie rocka - pomieszczenie 15 m2.

Czekam na pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/84857-zamiana-polaka-na-japo%C5%84ca/

Polaka. Japońca.

Jakie jest /będzie/ źródło?

Z małej litery pisałem bo to o sprzęcie a nie o ludziach - choć również wtedy jest to poprawne ortograficznie. :)

Co do pytania :

Pierwszym źródłem jest muza z kompa.

Drugie to Gramofon GS 431 Bernard.

Jestem też w trakcie poszukiwania jakiejś okazji - odtwarzacza CD.

Myślę o CD YAMAHA CDX-450E.

Jak kupię CD, wtedy będzie to główne źródło.

Czy te Tonsil Tango 150 nie będą za słabe wtedy do tego zestawu?

Chciałbym taki układ złożyć by każdy element był mnie więcej w tej samej klasie dźwiękowej.

Poczytałem trochę o tych Tango 150. Same dobre opinie. Szczególnie chwalą dół pasma. Niektórzy twierdzili, że nie ma nic podobnego w cenie ok 2kzł. Może są lepsze, jak zawsze, ale na początek do rocka można im wymienić kabelki i zobaczyć, może to wystarczy, żeby było znacznie lepiej. Zawsze polecam wymianę na miedziany lub w ostateczności srebrzony solid core o średnicy do 0,5 mm. Do tego oczywiście sprawdzić, czy najważniejsze kądzioły w zwrotnicy są chociaż polipropylenowe. Poza dźwiękiem, co dla mnie jest oczywiste w przypadku typowych kabli wewnętrznych, jest to zabieg można rzec, bezinwestycyjny. Mam też nadzieję, że mają dobre usytuowanie zarówno co do wysokości na standach czy regale(kopułka na wys ucha), jak i kierunku osi promieniowania. Chyba z kompa to chociaż mp3 z bitrate 320, o flac czy wave nie wspomnę, inaczej to może źle brzmieć, zbyt agresywnie. Życzę sukcesów.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

W kwestii wzmacniacza wynika jasno, że Radmor pójdzie do siłowni w piwnicy :)

Oczywiście muzę z kompa puszczam w formacie FLAC.

Niestety widzę, że jest rozbieżność w opinii na temat Tango 150.

Czy mam darować sobie wymianę tych monitorów, czy może jednak poszukać czegoś co jak już wcześniej wspomniałem będzie dobrze współgrać z Yamahą?

Co byście wtedy proponowali?

I jeszcze jedna sprawa.

Wczoraj jeden z użytkowników tego forum napisał mi że chętnie odkupi ode mnie te kolumny.

Czy wiecie ile są one warte - nie muzycznie - ale w złotówkach? :)

Poczytałem trochę o tych Tango 150. Same dobre opinie. Szczególnie chwalą dół pasma. Niektórzy twierdzili, że nie ma nic podobnego w cenie ok 2kzł.

To jak zwykle w przypadku Tonsila. Nigdy nie ma dla nich konkurencji.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.