Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Kappa 8.2 - jaki wzmacniacz...

cyber-spider

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam od kilku dni kolumny Infinity Kappa 8.2. Grają tymczasowo z denonem pma-860 i już na nim widać duży ich potencjał. W muzyce elektronicznej i spokojnej gra to bardzo dobrze (bas, potęga i rozmach dźwięku niesamowity). Problem zaczyna się gdy odpalam ciężkie brzmienie (rock, metal) wtedy basu jest za mało, troszeczkę buczy, dźwięk robi się za ostry, chaotyczny. Nie ma potrzebnego mięcha. Pomieszczenie 22m2, akustyka raczej dobra. Wiem, że muszę wymienić wzmacniacz na mocniejszy i nie tak ostry, oraz zmienić źródło sygnału. Narazie skupiam się na tym pierwszym. Kwota do wydania to narazie ok. 1500zł max. Kolumny zostają - będę tylko zmieniał wzmacniacze na lepsze i kiedyś przyjdzie pora na np.: Parasound HCA-2200II, Sony TA-N80ES XLR, itp. ale narazie musi starczyć to co zakupię. I tak dla mnie to będzie niesamowity skok jakościowy. Co najlepiej zakupić do powyższej kwoty? Czekam na wasze propozycję. Narazie wpadły mi w oko następujące maszyny (allegro):

-DENON PMA-1560 - mocny, chwalony, ale czy to zagra po tym co pokazał PMA-860,

-YAMAHA AX-900 i mocniejsza AX-1050 - czy dadzą radę przy 3 omach do których schodzi impedancja,

-DENON POA-2200 - potężny, ale droższy, może warto dołożyć do kwoty 1700 zł. Problemem byłby brak przedzwzmacniacza :(

-KENWOOD DA-9010 - najwyższy model, 18kg wagi, sprzedający twierdzi, że napędzi kappy o wiele lepiej od yamahy AX-1050 i posiada bardzo dobry wewnętrzny DAC. Tylko kabel coaxialny i nie trzeba zmieniać narazie napędu. Link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tylko czy jego 125w da radę? Przyznam, że mi się bardzo spodobał i interesują mnie opinie jak to razem zagra. Jest niedrogi, warty zaryzykowania i jak mi nic nie doradzicie zakupię jego.

A może przekonacie mnie do wydania większej kwoty i osiągnięcia prawie ideału już teraz, np.: z Sony TA-N80ES XLR (2500 zł).

Bardzo dziękuję za wszystkie porady i proszę o wyrozumiałość. Każdy przecież kiedyś zaczynał.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84869-infinity-kappa-82-jaki-wzmacniacz/

w zakładce kluby masz klub Infinity. Albo pytaj na prw zukzukzuka .A tak ogólnie to pre+power , przy czym power to naprawdę power :). Chociaż jak miałem przez chwilę 8.2i to pod Marantzem PM7200 nie było aż tak źle .Fakt , kontroli basu to nie miało .

M

Kenwood 9010 to na 100 % bardzo dobry wzmacniacz. A do tych kolumn potrzebujesz naprawdę mocnego i wydajnego wzmacniacza.

Będą też pasować :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten ostatni może być trochę jasny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem o klubie infinity classics, ale celowo umieściłem w zakładce stereo bo podałem propozycje wzmacniaczy o których niektórzy doświadczeni forumowicze będą w stanie sporo mi powiedzieć i spróbują dobrać najbardziej odpowiedni w tej kwocie, czyli z jak największą wydajnością prądową, mocnym basem, nie ostrym brzmieniu i pracującym stabilnie przy zdażających się spadkach do 3 omów. Pzdr.

Ciekawa propozycja z ONKYO INTEGRA A-8870. Moc podobna do tego KENWOOD DA-9010, ale podoba mi się w nim bardzo ten wbudowany DAC. Daje to nowe możliwości. Yamahy chyba sobie odpuszczę. Dowiedziałem się, że nie radzą sobie z impedancją nawet 4ohm, nie mówiąc o spadkach do 3.

Proponuje upolować coś z Dual Mono:

1. Pioneer A-88x

2. Pioneer A-757mkII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zdarzaja sie tańsze, Lub lepiej A-858:-)

3. Harman Kardon Pm665

Ukryta Zawartość

To tylko tak na szybkiego.

Jesli szukasz jakiegoś denona to polecam model 900V! Czasami na allegro jest, poszukaj w zakończonych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe te Pioneer'y. O wzmacniaczach tej firmy nie myślałem. A-858 to kawał klocka (25 kg), pewnie dałby znakomicie radę i dzwięk spokojny z potężnym basem. Jeden minus - pobory prądu rzędu 1000W. Rachunki za prąd ostro w góre ;)

ja tam by nie ryzykowal niczego co nie wysiorbie mniej niz 150 ciaglej na kanal. mysle ze tak z 250 powinno juz dac rade wyciagnac z tych kolumn mieso. i trzeba znalesc jeszcze taki naped ktory nie boi sie zejsc do 1.5-2omow. a to jest spore wyzwanie. kappa 8,2 to moze jeszcze nie wstegi ale MUSZA miec dobry piec ale z dobrym piecem zagraja miodnie. nie patrz na integry - pre plus koncowka - lub dwie. dual mono najlepiej - podkrecic stereofonie mozna wyraznie

Być może sie myle ale raczej odpuść sobie Kenwood 9010. Miałem kiedys Ka 7010 w zasadzie bardzo podobna konstrukcja do KA9010 mój egzemplarz mial podwójne trafo powiedzmy że była to namiastka konstrukcji dualmono.Pomimo technicznych parametrów które sa powiedzmy dośc dobre to jednak dżwiekowo nie uwazam aby to byl wystarczajaco wyrafinowanu wzmak dla JBL 250.

Swój nabyłem za ok 400zl.A.. zdaje się że ka 9010 nie ma dwóch osobnych traf więc raczej jego cena wynika z dodatkowego przetwornika cyfrowego ktory moze być dodatkowym magnesem dla potencjalnego nabywcy.Ja bym nie ryzykowal.Pozdr.

Argumenty typu - odpuść sobie Volkswagena Phateona. Miałem kiedyś starego VW Golfa i strasznie sypała się w nim elektryka ...

Dobre monobloki w cenie do 1500 zł ... cóż, niech zwiększy budżet do 4500 zł to znajdziemy mu inny wzmacniacz ...

Nie przesadzajmy z tymi watami. Przecież wiadomo nie od dziś, że wat watowi nie równy. Obecnie używam Roksan Caspian M1 Series i on ma zaledwie 85 wacików na kanał a uwierzcie mi, że moje znaczniej bardziej wymagające kolumny niż Kappy 8.2 grają aż miło. Warto poszukać czegoś o dobrym brzmieniu. Pioneer 705R gra dobrym basem, oraz ostrą górą, ale brakuje mu średnicy. Yamaha AX 870 to mocny wzmacniacz, ale brakuje mu finezji i względem Pioneera ma suche wysokie tony. Miałem także Deonona POA2200 i jak każdy Denon który miałem w systemie grał bardzo słabo. Mocy mu nie brakowało, ale to strasznie nudny dźwięk (tak jak Yamaha AX-570). Poszukaj Nad'a C372. Bardzo mi się ten wzmacniacz podobał. Jeżeli nie masz noża na gardle to na spokojnie postaraj się odwiedzić klika komisów.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Wiem i rozumiem, że muszę mieć elektrownie do tych kolumn, ale narazie musi starczyć coś tańszego. Wyobraźcie sobie, że z tym denonem pma-860 już dla mnie gra to dobrze (teraz słucham Yanni i wszystko jest na swoim miejscu, nawet niskie tony dobrze wybrzmiewają). Jak kappy dostaną trochę więcej wykopu na basie w ciężkim rocku i zagrają mniej ostro to mi się będzie gęba cieszyć :) Z tego co wiem kappy 8.2 nie schodzą poniżej 3 omów, to nie ampkillery jak starsze 8. Jak się mylę to mnie poprawcie. Doradzacie pre+powert to może narazie końcówka ONKYO M-5550 DUAL MONO. Pre dokupię. Powienienem się w 1600zł zmieścić. A moc 175w przy 6 omach powinna narazie dać radę. Ktoś słuchał te ONKYO M-5550.... A może faktycznie dozbierać pieniądze i zapodać doć droższego..... Dziwna sytuacja Kolumny kosztowały mnie 2500zł, a poprawny napęd dla nich musi kosztować 4000zł (Parasound HCA-2200II - 2x250w przy 8 omach). Nie powinno być odwrotnie....

A co myślicie o SONY TA-F870 ES, Sony TA-F830 ES i Sony TA-N80ES XLR. Czytałem, że dają sobie radę nawet z starszymi Kappa 9. A ok. 2500zł może mógłbym jeszcze wyskrobać.

Widzę że wpadłeś w audiophilia nervosis. Każdy drobny wpis coś sugerujący lub coś odradzający od razu zaburza Ci obraz i wymusza zmianę nastawienia na cudze.

I ta wiara że jak wzmacniacz będzie mocniejszy to Ci lepiej wysteruje te kolumny. A nie sama moc jest ważna.

Albo że jak wydasz więcej pieniędzy to na pewno będzie lepiej ...

Albo kupuj to co jest - (a to dobre wzmacniacze) - albo odłóż sobie 3500 - 4500 zł i dopiero wtedy możesz wstrzelić się na wyższy poziom, w używanym sprzęcie nawet high - endowy.

przy infinity nawet nie tyle moc , co zdolność do pracy z niskimi impedancjami jest ważna . szukaj czegoś co ma podawaną katalogową moc przy 2 ohm , to już jest dobry znak . coś np w stylu nad 208 , do kupienia za około 1500, do tego pre . jak jesteś z krk albo okolic , to się odezwij, zobaczysz że z wydajnością nie ma problemów .

M

dane Sony TA-N80ES aż takie złe nie są

Continuous RMS power:

2x 270W (4Ohm, 20Hz...20kHz, THD 0,006%)

2x 230W (6Ohm, 20Hz...20kHz, THD 0,005%)

2x 200W (8Ohm, 20Hz...20kHz, THD 0,004%)

1x 610W (8Ohm, mono, 20Hz...20kHz, THD 0,004%)

1x 580W (8Ohm, mono, 20Hz...20kHz, THD 0,004%)

Dynamic power:

Power bandwidth:

Dynamic headroom:

660W (1Ohm)

800W (2Ohm)

520W (4Ohm)

370W (6Ohm)

300W (8Ohm)

Ja gram na nich pod Rotelem RB991 no ale trzeba jeszcze się o PRE zatroszczyć. Ale końcówka wg mnie robi robotę jak należy.

pzdr. Łukasz

No proszę!

Użytkowników klasycznych amerykańskich "trumien" jest więcej niż się wydaje:)

Tymczasem w klubie wieje NUDĄ!

Zapraszam do wpisów, wklejania zdjęć i wymiany uwag nt. gdzie, co i jak gra...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pojawiła się za małe pieniądze legendarna końcówka YAMAHA M-65 . Moc 2x185 w przy 8 omach, 1150w poboru - tak więc mocy i wydajności prądowej nie zabraknie. Pracuje w czystej klasie A do 20w/8 ohm. Pracuje stabilnie do 2 ohm. Podoba mi się nawet z wyglądu. Stan bdb. Na 99% będę ją jutro kupował. Teraz mam następny problem: jaki pre. Na allegro jest dedykowany do niej pre yamaha c-50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kosztuje dużo bo 600zł. Może ktoś będzie się orientował czy warto dać za niego takie spore pieniądze, czy lepiej coś tańszego zapodać.

Ukryta Zawartość

Wal z grubej rury, Yamaha B-2 i C2a pre :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No proszę!

Użytkowników klasycznych amerykańskich "trumien" jest więcej niż się wydaje:)

Tymczasem w klubie wieje NUDĄ!

Zapraszam do wpisów, wklejania zdjęć i wymiany uwag nt. gdzie, co i jak gra...

Pozdrawiam!

Hmmm co gdzie i jak :D

pzdr. Łukasz

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich. Postanowiłem napisać jak to u mnie wyglądała sprawa z budżetowym napędem do Infinity Kappa 8.2i. Może komuś początkującemu jak ja się kiedyś przyda. Kolumny są wspaniałe, ale i wymagające co to sprzętu towarzyszącego i pomieszczenia odsłuchowego. Każdy element toru musi być na wysokim poziomie. Np. przy gównianym wzmaku jakim okazał Denon PMA-860 nie zagrają, będzie tylko jazgot, hałas, słaby bas. Przy nieodpowiednim źródle (tak jak u mnie wcześniej) brak wysokich tonów, ogólne zamulenie dźwięku, itp. Kilka godzin zabawy i w końcu znalazłem idealne ustawienie. Teraz wystarczy kolumnę ruszyć w dowolną stronę o 1cm, lub zmienić o tyle samo kąt stania i już gra dla mnie źle. Musiałem zmienić wszystko za wyjątkiem kabli głośnikowych. Zdecydowałem się tak jak wszyscy podpowiadali na zestaw pre+power. Wziełem tą końcówkę Yamaha M-65 2x185w 8ohm, 1150w poboru, stabilna przy 2 oamch. Jak pre znalazłem okazyjnie C-60 także Yamaha. Łączny koszt to 930zł+270zł=1200zł. Jak widać się da niedrogo coś znaleść :). Bardzo dużą poprawę wniosło także zatkanie dużą gąbką glazurniczą wylotów bass refleks z tyłu. Znikło całkowicie buczenie w niektórych źle zrealizowanych płytach, bas dostał dodatkowej mocy - gra po prostu trochę głośniej, dynamiczniej i co dziwne zmieniło się ogólne brzmienie kolumn na lepsze - wrażenie lepszej różnowagi tonalnej. Jak to gra po wszystkich zmianach - dla mnie niesamowicie. Absolutna poprawa na wszystkim. Niesamowity bas, wysokie, cudowna średnica. Pojawiły się nawet elementy o których tylko wcześniej czytałem: znikanie kolumn, szeroka scena wgłąb i na boki, niesamowita różnowaga tonalna, mikrodetale wcześniej niesłyszalne taraz wybrzmiewają bez najmniejszych trudności, brzmienia bardzo naturalne - dosłownie jakby ktoś przed tobą stał z gitarą. Dosłowinie strach pomyśleć co by było przy jeszcze lepszej konfiguracji. Zachwyty nie wynikają z przeskoku z jakiś pierdziawek. Wcześniejszy mój konfig to Mission 704 i Quadral Phonologue Shogun (te z 25cm seasem, isophonem psm 120 na średnicy i wstęgą na górze). Źródłem u mnie jest, nie śmiejcie się, komputer z kartą Auzentech Prelude (warta 890zł - kupiona okazujnie za 280zł). Po wielu przetestowanych znalazłem idealnie grający opamp w mojej konfiguracji. Fabryczny LM4562 zmieniłem na OPA8066 (poprawa kolosalna na wszystkim - niektórzy będą wiedzieli o czym mówię). Końcówka ma wskaźniki wysterowania w watach i wyobraźcie sobie, że zazwyczaj słucham na 0,2-0,3w. I to jest moc wystarczająca do nagłośnienia pełnym dźwiękiem pokoju 22mk. Przy 3w oddawanej mocy jest po prostu głośno i przy dosadniejszych partiach basowych potrafią zatrzeszczeć przedmioty w pokoju, okna, drzwi. A gdzie jeszcze pozostałe 200w jakimi dysponuje końcówka przy 6 omach :) Napiszę jeszcze o fajnej funkcji jaką dysponują te preampu Yamahy (seria C). Pod pokrętłem wolume jest drugie większe pokrętło Loudless. Od razu mówię, że nie jestem zwolennikiem kręcenia, wszystko idzie na 0. Działa to inaczej niż wszystkie pokrętła lub przyciski loudless z jakimi się spotkałem. Ciężko opisać jak to działa, trzeba by było posłuchać - najprościej mówiąc uspokaja dźwięk powodująć ściszanie w ramach kręcenia partii średniotonowych. Pozostałe niskie i wysokie nie są ściszane, ale zmianiane troszkę. I tak bas się robi piekielnie niski, a wysokie delikatnie brzmiące. Niekiedy używam przy słabych nagraniach rockowych i metalowych. Naprawdę niesamowity patent Yamahy. Troszkę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że pomogę dla kogoś początkującego, w końcu sam taki 2 miesiące temu byłem. Przy okazji chciałbym podziękować dla naszego wielkiego guru od infinity zukzukzuk'owi za wszelką otrzymaną od niego pomoc. Niech moc dźwięku będzie z nami :)

Bym zapomniał. Zaczynam się pomału oglądać za jeszcze mocniejszą końcówką. Mam wybrane: Yamaha M-85, Yamaha MX-1000 (obie po 1700w poboru, moc powyżej 250w przy 8 omach) i zachwalany PARASOUND HCA-2200II. Wiem, że po zmnianie na mocniejszą końcówkę kolumny zagrają jeszcze lepiej. Otworzy się brzmienia i bass stanie się jeszcze potężniejszy -słucham rocka i metalu i lubię dużą ilość dobrej jakości niskich tonów. Pytanie czy naprawdę warto, czy faktycznie wszystko się poprawi tak jak napisałem. Czy lepiej zostać przy M-65. Prosiłbym o wypowiedzi osób które miały te końcówki najlepiej z tytyłowymi kappa'mi. Pozdrawiam.

Jeszcze dodam Yamaha MX-1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A budżet to do max. 2500zł. Liczę na pomoc i konstruktywne posty użytkowników tychże końcówek. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

No naka to budżet trochę zamały tak o conajmniej 2000 :)

Naka ma 2x225w przy 8R po 18 tranów na kanał, wazy 30kg uczy pokory przy samym przenoszeniu :)

skąd jestes ?? generlanie jak chcesz to możesz wpaść i posłuchać :).

Ukryta Zawartość

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Lukasz, powiedz mi jak duza roznica byla miedy rotelem a nakamichi ? Od 2 dni mam kappa 8.2 z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie zachwycily mnie. Teraz sa podlaczone pod Denona PMA-1560 i CD Sony X229ES albo pod laptopa Toschiby (karta jest calkiem znosna).

Ukryta Zawartość

Lukasz, powiedz mi jak duza roznica byla miedy rotelem a nakamichi ? Od 2 dni mam kappa 8.2 z i nie zachwycily mnie. Teraz sa podlaczone pod Denona PMA-1560 i CD Sony X229ES albo pod laptopa Toschiby (karta jest calkiem znosna).

Skąd jesteś kolego?

Jestem z Krakowa, mam Kappy 9.2 i klon accuphase p-7100, dac to audiolab m-dac z zasilaczem Tomanka, usłyszysz takie zestawienie wtedy będziesz wiedział więcej czy kolumny nie spełniają Twoich oczekiwań, czy może problem leży gdzie indziej :)

Pozdro

Nie wiem czy pomoge ale adcom gfa 555 II (2x200 -8ohm)jest koncowka ktory w moim przypadku jest rewelacyjna i rozłożyła rotela rb981 na łopatki. Nie mowa o mocy bo ten ma mniejszą ale jakość dźwięku adcom jest jak dla mnie rewelacyjna.nie wiem jak dzialal by z twoimi kolumnami ale jak się z nim spotkasz to sprawdź bo warto. ..

Nie wiem czy pomoge ale adcom gfa 555 II (2x200 -8ohm)jest koncowka ktory w moim przypadku jest rewelacyjna i rozłożyła rotela rb981 na łopatki. Nie mowa o mocy bo ten ma mniejszą ale jakość dźwięku adcom jest jak dla mnie rewelacyjna.nie wiem jak dzialal by z twoimi kolumnami ale jak się z nim spotkasz to sprawdź bo warto. ..

rotela rb981 czy 991 ? i jaki to budzet ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.