Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER a NOWE DEKODERY

MARIO052

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,proszę o porade fachowców.Posiadam ampituner Pioneer vsx 918s/k który dekoduje DD5.1 oraz DTS.Chcę kupic odtwarzacz multimedialny dekodujący DD5.1,DTS HD,DTS MA.Pioneer nie ma dekoderów DTS HD,DTS MA i nie wiem czy odtworzy takie pliki z odtwarzacza.Jak połączyc odtwarzacz z amplitunerem aby takie pliki odtwarzał i czy jest to możliwe.A przy okazji poradzcie jaki odtwarzacz kupic.Chciałbym aby sobie radził z mkv,m2ts,dts hd,dts ma,możliwośc słuchania radia internetowego,bittorent czyli ściągania muzyki.Myślałem o takich firmach jak:Emtec,Hunday,WD ,Dune,Popcorn do 1000zł.Co będzie najlepsze.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/84904-pioneer-a-nowe-dekodery/

Witam,proszę o porade fachowców.Posiadam ampituner Pioneer vsx 918s/k który dekoduje DD5.1 oraz DTS.Chcę kupic odtwarzacz multimedialny dekodujący DD5.1,DTS HD,DTS MA.Pioneer nie ma dekoderów DTS HD,DTS MA i nie wiem czy odtworzy takie pliki z odtwarzacza.Jak połączyc odtwarzacz z amplitunerem aby takie pliki odtwarzał i czy jest to możliwe.A przy okazji poradzcie jaki odtwarzacz kupic.Chciałbym aby sobie radził z mkv,m2ts,dts hd,dts ma,możliwośc słuchania radia internetowego,bittorent czyli ściągania muzyki.Myślałem o takich firmach jak:Emtec,Hunday,WD ,Dune,Popcorn do 1000zł.Co będzie najlepsze.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Czytaj dokładnie specyfikację . Ja bym stawiał na Dune .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Pioneer nie ma dekoderów DTS HD,DTS MA i nie wiem czy odtworzy takie pliki z odtwarzacza.Jak połączyc odtwarzacz z amplitunerem aby takie pliki odtwarzał i czy jest to możliwe...

Ścieżka DTS HD MA zawieraja core (rdzeń) w postaci zwykłego DTS, który zostanie zdekodowany przez amplituner bez dekoderów gęstych formatów. Połączenie może być zrealizowane zarówno poprzez HDMI jak i SPDIF (toslink lub koaksjal). Podobnie jest z DD Tr HD, z tym że tutaj zamiast rdzenia mamy wplecioną dodatkową ścieżkę zwykłego DD.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ścieżka DTS HD MA zawieraja core (rdzeń) w postaci zwykłego DTS, który zostanie zdekodowany przez amplituner bez dekoderów gęstych formatów. Połączenie może być zrealizowane zarówno poprzez HDMI jak i SPDIF (toslink lub koaksjal). Podobnie jest z DD Tr HD, z tym że tutaj zamiast rdzenia mamy wplecioną dodatkową ścieżkę zwykłego DD.

Oczywiście nowe formaty Audio HD są kompatybilne wstecznie ze starymi .

Pytający musi zrozumieć , że to jest jednak nie to samo , chodzi o jakość dźwięku np :

DTS Master Audio --- super jakość dźwięku .

DTS Master Audio wysłany poprzez SPDIF " core " do amplitunera i zdekodowany poprzez dekoder DTS amplitunera --- otrzymujesz zwykły DTS , trochę ulepszony ( zwiększone próbkowane , czy coś tam ? )

Nowe formaty Audio HD można realizować tylko poprzez HDMI i połączenie wielokanałowe analogowe

Można zrealizować, teoretycznie. Nie przypuszczam jednak, aby jakość dźwięku DTS HD MA z wyjść analogowych np. Dune była lepsza od DTS core (1,5 Mbps) zdekodowanego w ampli. Poza tym w Dune chyba nadal kuleje (czyli jest go brak) setup wyjść analogowych: poziomy, opóźnienia, zarządzanie basem?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nowe formaty Audio HD można realizować tylko poprzez HDMI i połączenie wielokanałowe analogowe

Jeżeli chcemy otrzymać przy połączeniu wielokanałowym analogiem porównywalną jakość dźwięku jak poprzez HDMI musi być dodatkowo spełniony warunek, że dekodery w odtwarzaczu są conajmniej tej samej jakości, jak te w amplitunerze. Jest to warunek rzadko spełniony.

Można zrealizować, teoretycznie. Nie przypuszczam jednak, aby jakość dźwięku DTS HD MA z wyjść analogowych np. Dune była lepsza od DTS core (1,5 Mbps) zdekodowanego w ampli. Poza tym w Dune chyba nadal kuleje (czyli jest go brak) setup wyjść analogowych: poziomy, opóźnienia, zarządzanie basem?

Zgadza się , mam taki sam problem . Posiadam amplituner Yamaha rxv 750 z wejściem wielokanałowym analogowym .

Podobno bardzo drogie odtwarzacze potrafią wysłać poprawny dobrej jakości sygnał zdekodowany na analogi .

W amplitunerze pytającego są wejścia HDMI , może przez nie realizować ?

Dlaczego stawiam znak zapytania , ano dlatego że czytałem instrukcją starszego Denona bez nowych dekoderów wyposażonego w wejście i wyjście HDMI , i multi chanel imput ( Denon z oznaczeniem bodajże 1065 ).

W tejże instrukcji podane jest na końcu w specyfikacji HDMI --- 1.3 , a w opisie działania tego gniazda jest pod spodem małymi literkami ---- przenosi tylko Video , audio proszę realizować poprzez połączenie analogowe i SPDIF .

Ale jaja to nie zgadza się z danymi podanymi przez producenta .

Niech pytający upewni się czy w jego przypadku nie jest tak samo , i czy odpowiednia jest specyfikacja tego gniazda ( chodzi czy przeniesie wielokanałowe LPCM , może ktoś podpowie znający się lepiej na HDMI ) , zerknie na instrukcję ( opis gniazda HDMI )

Dokładnie nie czytałem , ale HDMI w ampli pytającego jest OK .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się , mam taki sam problem . Posiadam amplituner Yamaha rxv 750 z wejściem wielokanałowym analogowym .

Podobno bardzo drogie odtwarzacze potrafią wysłać poprawny dobrej jakości sygnał zdekodowany na analogi .

W amplitunerze pytającego są wejścia HDMI , może przez nie realizować ?

Dlaczego stawiam znak zapytania , ano dlatego że czytałem instrukcją starszego Denona bez nowych dekoderów wyposażonego w wejście i wyjście HDMI , i multi chanel imput ( Denon z oznaczeniem bodajże 1065 ).

W tejże instrukcji podane jest na końcu w specyfikacji HDMI --- 1.3 , a w opisie działania tego gniazda jest pod spodem małymi literkami ---- przenosi tylko Video , audio proszę realizować poprzez połączenie analogowe i SPDIF .

Ale jaja to nie zgadza się z danymi podanymi przez producenta .

Niech pytający upewni się czy w jego przypadku nie jest tak samo , i czy odpowiednia jest specyfikacja tego gniazda ( chodzi czy przeniesie wielokanałowe LPCM , może ktoś podpowie znający się lepiej na HDMI ) , zerknie na instrukcję ( opis gniazda HDMI )

Dokładnie nie czytałem , ale HDMI w ampli pytającego jest OK .

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi.Z tego wynika że odtworzę Dts HD I MA na amplitunerze,ale idealnie byłoby miec amlituner z wbudowanymi dekoderami DTS HD i DTS MA.Na razie myślałem o kupnie dobrego odtwarzacza a nie zmianie amplitunera.Doczytałem się na forach że pioneer 918 ma hdmi 1.3 i przesyła ono również dżwiek.

Czy uważacie że warto wydac sporo kasy na odtwarzacz/1000zl./,czy wyższa cena to kwestia tzw.bajerów.

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi.Z tego wynika że odtworzę Dts HD I MA na amplitunerze,ale idealnie byłoby miec amlituner z wbudowanymi dekoderami DTS HD i DTS MA.Na razie myślałem o kupnie dobrego odtwarzacza a nie zmianie amplitunera.Doczytałem się na forach że pioneer 918 ma hdmi 1.3 i przesyła ono również dżwiek.

Czy uważacie że warto wydac sporo kasy na odtwarzacz/1000zl./,czy wyższa cena to kwestia tzw.bajerów.

Trudno powiedzieć , trzeba porównywać w dokładnych i obiektywnych testach ( tam gdzie otwierane są obudowy i opisywane z jakich elementów się składają ).

Nie natnij się na zjawisko OUTSOURCING .

Poczytaj sobie tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.