Skocz do zawartości
IGNORED

Który preamp wybrać?

Wierza34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów!

Od niedawna jestem w posiadaniu Lampowej końcówki mocy McIntosha Mc 2102, która gra z cd Cary 303/300,ale bez przedwzmacniacza.

Mam do wyboru preamp McIntosha C 2300 - bardzo funkcjonalny , albo CARY SLP 05 - mniej funkcji, ale "triodowy w klasie A "

Moja koncówka MC 2102 ma 20 KOhm na wejściu. preampy Maca mają 220 -250 Ohm na wyjściu.

Czy ja faktycznie skazany jestem tylko na firmowy preamp McIntosha?

Cary SLP 05 ma 400 Ohm na wyjściu - Czy ten preamp da radę wysterować moją końcówkę?

Który z tych dwóch modeli jest lepszy pod względem konstrukcji? -bardziej solidny

Dizięki wielkie za wszelie sugestie!

Pozdrawiam wszystkich!

L.G. life is BRUTAL...

https://www.audiostereo.pl/topic/85078-kt%C3%B3ry-preamp-wybra%C4%87/

Czy ja faktycznie skazany jestem tylko na firmowy preamp McIntosha?

Nie.

Cary SLP 05 ma 400 Ohm na wyjściu - Czy ten preamp da radę wysterować moją końcówkę?

Tak.

Który z tych dwóch modeli jest lepszy pod względem konstrukcji? -bardziej solidny

McIntosh wygląda na bardziej zwarty i przemyślany pod względem mechanicznym. Cary wygląda lepiej pod względem elektrycznym. Który z nich lepiej zintegruje się z Twoim systemem i z uchem, to już sam sobie musisz odpowiedzieć.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Witaj Stern!

To teraz dzięki tobie mam podwójny ból głowy. ;-)

Myślałem sobie, że Cary SLP 05 nie poradzi sobie z moją końcówką i problem bedę miał z głowy.

Ale jest inaczej, bo oba te preampy cholernie mi się podobają, ale tylko jeden bedę mógł zakupić.

Najlepiej jak bym miał SLP 05 połączone z możliwościami C 2300! :D

-a teraz muszę wybrać.

-albo rybki,albo akwarium.

I jeden i drugi sprzęt jest wypasiony, to fakt.

Bedę musiał teraz jakoś porównać oba klocki,wypożyczając za kaucją raz Maca, a raz Cary,

oraz zdecydować,czy chcę mieć super funkcjonalność kosztem dźwięku, czy super dźwięk kosztem funkcjonalności.

Pozdrawiam Cię!

Tomek.

L.G. life is BRUTAL...

Nigdzie nie napisałem że Cary zagra u Ciebie lepiej niż Mc, może się tak zdarzyć że Mc będzie grał lepiej i wówczas będziesz miał jedno i drugie:) Gdybyś mógł to wypożycz obydwa na raz. Test będzie wtedy bardziej wiarygodny. Pozdrawiam Sławek

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Tak,oczywiście tylko nie wydolę kasowo na kaucję za oba klocki. :-)))

Po za tym Maca i Cary mam w dwóch różnych sklepach.

Miałem okazję słuchać w Audiosystemie zestawu Cary cd 303T , pre Cary SLP 98P i mój Mc 2102, oraz duże Eposy Encore 50

- nie powiem, dźwięk tego zestawu bardzo mi się podobał, a ten SLP 05 podobno już jest znacznie lepszy.

L.G. life is BRUTAL...

W każdym razie ciekawy jeatem który bardziej Ci przypadnie do gustu.

Dla mnie wybór jest oczywisty-tylko Mak-lecz wymienić trza lampki np.ecc83 amperex bugle boy,lub pope.

Nie mam wiecej nic do powiedzenia-miałem u siebie 2300 dość długo-może być sensowną opcją do rozbudowy systemu.

Stary Audiofilu.

Pod względem możliwości i funkcjonalności C 2300 wymiata pod każdym względem.

Jeśli u Darka nie dostanę bardzo dobrej ceny na Cary SLP 05, to tylko pozostaje mi C 2300.

w końcu 22 kzł za Maka i 28 kzł za Cary to jest spora różnica.

P.S.

Ten Mak 2102 którego mi poleciłeś, to jest spełnienie moich marzeń.

Cieszę się cholernie,że mam właśnie ten wzmacniacz. :-)))))

Pozdrawiam.

L.G. life is BRUTAL...

Niestety, odkąd robię zakupy na Waliców, to powiem szczerze, że SLP-05 jeszcze nigdy tam nie widziałem, ale na zamówienie pewnie by mi sprowadzili.

Na sprzęt będę miał max 24 Kzł, ale muszę poczekać z tym jeszcze chociaż do maja przyszłego roku i wtedy mając kasę będę z Darkiem konkretnie rozmawiał.

Jeśli nie da rady puścić mi go taniej, to na Kopernika pieniadze zostawię.

Z CD Cary jestem baaardzo zadowolony. Ztąd właśnie ten pomysł,żeby jeszcze dokupić preamp Cary.

Gdzieś już widziałem jak preamp Cary SLP-98 sterował McIntoshem MC 275 jako monoblokami.

Właśnie u Darka kupowałem prawie cały sprzęt i preamp też chciałbym kupić u niego.

Wcale nie uważam, że Cary Audio jest gorsze od McIntosha.-Obie firmy mają super sprzęt, tak samo dobry i na lata.

Oba te preampy mi się podobają, ale bardziej mnie ciągnie w kierunku Cary. :-)

Pozdrawiam.

Tomek.

L.G. life is BRUTAL...

Cary ma wbudowany słuchawkowiec. Niższa integra tj. model 80-SLI ma świetne wyjście słuchawkowe, więc zakładając, że SLP jest modelem najwyższym może być tylko lepiej. Miałbyś zatem rozwiązaną sprawę napędzania słuchawek (jeśli je masz).

Jak kupisz Cary i za 2 lata będziesz chciał go zmienić na coś innego - napisz do mnie :)

McIntosh C-2300 też ma wzmacniacz słuchawkowy i wiele innych rzeczy,których nie ma SLP 05.

Slp 05, ma zewnętrzny zasilacz z lampą prostującą napięcie i regulowany prąd podkładu i wogóle jest triodowy i pracuje w klasie "A"

- tego C-2300 akurat nie ma.

Na razie nie wiem jeszcze co kupię.

Maca obejrzeć i posłuchać mogę w każdej chwili,a SLP 05 na Waliców niestety nie mają.-poza tym jest jeszcze kwestia za ile go będę mógł kupić.

L.G. life is BRUTAL...

• Użytkownicy+

Ja byłbym zgodny ze starym audiofilem - do Maca, pasuje Mac. Słyszałem to zestawienie i jeśli Ci pasuje dźwięk końcówki, to z pre będzie jeszcze lepiej.

Cary SLP 98P i 05 to dwa różniące się brzmieniowo preampy. SLP jest dużo cieplejszy i bardziej nasycony, natomiast 05 jest bardziej przejrzysty, choć w dalszym ciągu dość słodki (porównując chociażby do ARC). 05 brzmieniowo jest moim zdaniem zdecydowanie lepszą konstrukcja niż 2300, choć solidnościa budowy i wykonania nie umywa się do maka.

05 mieli kiedyś na Brodatego - zapytaj na Waliców czy jeszcze nie mają.

Palton - do Maca pasuje Mac, a do Cary - Cary. Zależy od której strony systemu spojrzeć :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co Do tej końcówki MC 2102 to jest spełnienie moich marzeń.

Na początku miał być Sli 80, potem Ayon Triton.

Myślałem też o Cary CAD-120s,ale ten nie napędzał aż tak dobrze dużych kolumn jak MC-2102

Akurat porównywałem obie końcówki na Waliców i padło na Maka.

Szczerze mówiąc w CAD-120s jakieś małe trafa siedzą.

W Maku to POTĘGA-praktycznie cała masa wzmaka to właściwie trafa są.

Wszyscy znajomi podpowiadają mi, żebym wziął sobie pre Maka, bo będzie się to zgadzało ze sobą pod względem parametrów

(impedancja wyjściowa i napięcie wyjściowe z pre).

Dowiedziałem się też że zdecydowanie lepszy będzie Mak, bo ma niższą impedancję wyjściową niż Cary i podobno łatwiej będzie wysterować nim moją końcówkę.

L.G. life is BRUTAL...

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co Do tej końcówki MC 2102 to jest spełnienie moich marzeń.

Na początku miał być Sli 80, potem Ayon Triton.

Myślałem też o Cary CAD-120s,ale ten nie napędzał aż tak dobrze dużych kolumn jak MC-2102

Akurat porównywałem obie końcówki na Waliców i padło na Maka.

Szczerze mówiąc w CAD-120s jakieś małe trafa siedzą.

W Maku to POTĘGA-praktycznie cała masa wzmaka to właściwie trafa są.

Wszyscy znajomi podpowiadają mi, żebym wziął sobie pre Maka, bo będzie się to zgadzało ze sobą pod względem parametrów

(impedancja wyjściowa i napięcie wyjściowe z pre).

Dowiedziałem się też że zdecydowanie lepszy będzie Mak, bo ma niższą impedancję wyjściową niż Cary i podobno łatwiej będzie wysterować nim moją końcówkę.

To chyba bedzie po mojemu-choć Elberoth tak bardzo chciał Ci pomóc.

Dodam jeszcze jedno,że niepotrzebnie uważa sie za guru tego forum tak samozwańczo zresztą...bo wychwala tak tego swojego DCS Puccini-tylko po co

to robi skoro ten cd-ek nawet nie posiada wyjścia na cyfrówkę xlr,oraz nie nadaje sie jako transport-bo po prostu jest słaby jako transport z

widocznych ograniczeń konstrukcyjnych.

Wierza-chcesz dobry pre do tego maka-prosze sie odezwij do mnie na pw.

Teraz jeszcze odnośnie Twojego cd-ka cary porozmawiaj na ten temat na Waliców z Darkiem.pozdr.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Cary 05 sluchalem wiele razy w kombinacjach z koncowkami Brystona i monoblokami Cary, a takze z cd Cary 303. Naprawde swietny przedwzmacniacz! A czy zagra z reszta? Sam wiesz co musisz zrobic. Odsluch:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Preamp Cary SLp 05 odpuściłem sobie z powodu jego ceny. (28 kzł.)

Wczoraj udało mi się kupić McIntosha C 2300 w idealnym stanie i niestarego za cenę nowego preampu Cary Slp 98.

Z nowych preampów mogłem kupić C 220, albo Slp 98, a tak za te same pieniądze mam C 2300.

-Na ten preamp MACA już od dawna chorowałem. :)

Naprawdę miałem problem z wyborem, bo tak samo Cary jak i McIntosh produkują naprawdę świetny sprzęt.

- Zresztą w Stanach to chyba te dwie firmy są najbardziej popularne.

L.G. life is BRUTAL...

Jako uzytkownik C2300 gratuluje zakupu!

To bardzo dobry preamp, po 2 latach uzywania moge go smialo polecac.

I na poczatek proponuje Ci wymienic lampy - do sekcji liniowej wystarcza tylko dwie,

wiec najlepiej na NOS-y. Ja mam w swoim Mac-u Amperexy - po ich zainstalowaniu nastapila

poprawa w ogolnej precyzji i wyrafinowaniu dzwieku, detale sa bardziej wyrazne a gora pasma

zyskala na dzwiecznosci i plynnosci, dzwiek zrobil sie bardziej trojwymiarowy i namacalny.

A jesli budzet nie pozwala, to przynajmniej warto wsadzic jakies porzadniejsze lampki z biezacej

produkcj. Probowalem TJ Full Music - dosc otwarte i dynamiczne brzmienie ze sprezystym basem,

niestety nie to co NOS, brak tej magii ;) ale zawsze graja lepiej od stockowych lamp ktore daje producent :)

Jeszcze raz gratuluje i udanych odsluchow! :)

pozdr

slvn\

Ukryta Zawartość

post-10274-0-90684000-1317460647_thumb.jpg

Preamp Cary SLp 05 odpuściłem sobie z powodu jego ceny. (28 kzł.)

Wczoraj udało mi się kupić McIntosha C 2300 w idealnym stanie i niestarego za cenę nowego preampu Cary Slp 98.

Z nowych preampów mogłem kupić C 220, albo Slp 98, a tak za te same pieniądze mam C 2300.

-Na ten preamp MACA już od dawna chorowałem. :)

Naprawdę miałem problem z wyborem, bo tak samo Cary jak i McIntosh produkują naprawdę świetny sprzęt.

- Zresztą w Stanach to chyba te dwie firmy są najbardziej popularne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slvn !

Dzięki za informacje odnośnie wymiany tych lampek w moim MAKU.

Zdecyduję się raczej na te Amperexy Bugle boy.

czy wszystkie 6 lamp muszę w nim wymienić?

- 4 lampy są od sekcji wejść gramofonowych, a tylko 2 od przedwzmacniacza.

Gramofonu to jeszcze bardzo długo miał nie będę,dlatego pytam czy jest sens wymieniać te 4 lampy?

L.G. life is BRUTAL...

Jesli nie uzywasz gramofonu i chcesz poprawic tylko sekcje liniowa - wystarczy wymienic tylko 2 lampki :)

Patrzac z przodu od gory - to te dwie lampy z prawej strony. Amperexy to dobry wybor, slyszalem tez duzo dobrego

o Telefunkenach (drogie) i Brimarach (kiedys forumowy kolega Stefek mial takie lampy w swoim C2300 i chwalil)

Pozostale 4 lampy sa od phono, 2 obsluguja phono MC pozostale 2 phono MM.

pozdr

slvn

=======================================================================

Slvn !

Dzięki za informacje odnośnie wymiany tych lampek w moim MAKU.

Zdecyduję się raczej na te Amperexy Bugle boy.

czy wszystkie 6 lamp muszę w nim wymienić?

- 4 lampy są od sekcji wejść gramofonowych, a tylko 2 od przedwzmacniacza.

Gramofonu to jeszcze bardzo długo miał nie będę,dlatego pytam czy jest sens wymieniać te 4 lampy?

Slvn.

No tak, racja. Tlko lampki z sekcji preampu do wymiany. :)

Dzięki wielkie, tak też myślałem , że to te dwie ostatnie, patrząc od lewej strony.

(na schemacie tak jest).

Ale ten preamp jest niesamowity! :0

Jeśli tak dobrze on gra na fabrycznych lampach, to co będzie jak mu te amperexy włożę?

L.G. life is BRUTAL...

Jeszcze raz gratuluje zakupu.

Nic tylko czekać jak podłączysz Dali Grand i zdasz relacje.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.