Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe zasilanie?..Shunyata? Gigawatt PC-4?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw czy ktoś już ma Gigawatta PC4 Evo?

To może być rewelacja ale równie dobrze może to być kolejny nic nie wnoszący zabezpieczacz przed przepieciami!

Tyle że za kosmiczną kasę!...jak na zabezpieczacz!

Nie ma żadnego rewelacyjnego uzdatniacza prądu, kabli itd....problem jest o wiele bardziej złożony, poczytajcie ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu leży pies pogrzebany - fenomen X rządzi, kto raz go doświadczy nie zazna spokoju i już wie, że kolejny uzdatniacz prądu, jeśli pomoże to na chwilę :-)

Kolega cles napisał na 11 stronie wątku:

"Fenomen X występuje TYLKO wtedy gdy uprzednio doszło do:

fizycznego rozłączenia elementów - interkonekty, kable głośnikowe

zabrakło prądu

sprzęt był odłączony od sieci

zmieniono sieciówkę

wpięto nowy element

Ale dodajmy występuje NIE ZAWSZE i niestety NIE CZĘSTO. Także nie ma metody - a, odepnę sobie dzisiaj IC, będzie grało dobrze. Niestety. Wystąpienie fenomenu X jest nieprzewidywalne, ale jeśli już do niego dochodzi to tylko po powyższych punktach "

Poczytajcie-jest tam wiele ciekawych postów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fenomen X, na moje szczęście, u mnie nie występuje. Rozpięcie systemu i ponowne pospinanie powoduje, że system potrzebuje sporo czasu, żeby wrócić do pełnej formy.

Z pogranicza voo doo zauważyłem zjawisko wpływu oplotu na ten sam kabel(różne oploty), co może potwierdzać tezę, że jednym z głównych problemów jest eliminacja mikro wibracji.

Witam wszystkich!

w nawiązaniu do tematu który został tutaj poruszony chcę dodać że od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Gigawatt - a PC 4 EVO. Przed zakupem zastanawiałem się nad Shunyata Hydra - 8 między innymi ze względu na ilośc gniazdek sieciowych ale to nie było aż takie istotne. O zakupie PC4 EVO zdeccydował fakt iż jest to kondycjoner zupełnie inny niż pozostałe (dostępne na rynku). Przede wszystkim budowa kondycjonera zapewnia wzajemną izolację od zakłuceń generowanych przez zasilane urządzenia. Wyposażenie kondycjonera w liczne zaawansowane układy zabezpieczające przed przepięciami też miało swój wpływ na zakup. A co z dzwiękiem po podłączeniu moich klocków do PC - 4 EVO ???? BAJKA !!! Przestrzeń stała się o niebo lepsza niż poprzednio (przedtem używałem Heliona 1700), ilość detali oraz muzykalność wzrosła w taki sposób jak gdybym wymienił jakiś element np. CD lub wzmacniacz na wda razy droższy. Jednym słowem w moim przypadku strzał w 10, a te opowiadania, że kondycjoner ogranicza możliwości sprzętu - można wsadzić między bajki. Polecam wszystkim.

Super ze tak jest. Co prawda porównanie z Helionem musiało wypaść pomyślnie ponieważ Helion strasznie mulił!

To oczywistym jest że PC4Evo wypadł dużo lepiej .

Pytanie jak wypada w porównaniu z Shunyatą V-Ray II a jeszcze lepiej byłoby porównywać z Shunyatą Triton, który właśnie wchodzi na rynek jako ich top model.

Z tego co słyszałem od osób które porównywały zwykłego PC-4 z V-Ray II to Shubyata wypadała zdecydowanie i wyraźnie lepiej brzmieniowo oczywiście.

Pozdrawiam

Sly30

A Pure Powera już słuchał ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Super ze tak jest. Co prawda porównanie z Helionem musiało wypaść pomyślnie ponieważ Helion strasznie mulił!

To oczywistym jest że PC4Evo wypadł dużo lepiej .

Pytanie jak wypada w porównaniu z Shunyatą V-Ray II a jeszcze lepiej byłoby porównywać z Shunyatą Triton, który właśnie wchodzi na rynek jako ich top model.

Z tego co słyszałem od osób które porównywały zwykłego PC-4 z V-Ray II to Shubyata wypadała zdecydowanie i wyraźnie lepiej brzmieniowo oczywiście.

Pozdrawiam

Sly30

heliona odmula kabel zasilający 10x droższy ;) wiem bo miałem i sprawdziłem z Enerr absolute white, wtedy zaczął grać ;) ale i tak PAL3.0 go kasuje z ich sieciówką zwykłą

U mnie rowniez podłaczenie kondycjonera zmieniło dzwięk na plus - przede wszystkim przestrzen, lokalizacja instrumentów i wyłonienie z tła nowych smaczków płyt. Wcześniej miałem listwę Monstera HTS 1000 DE i myślałem,że jest dobrze;). Do tej pory byłem dość sceptycznie nastawiony odnośnie wpływu na audio - kupiłem głównie jako zabezpieczenie sprzętu i z ciekawości, czy rzeczywiście działa na odbiór muzyki.

U mnie rowniez podłaczenie kondycjonera zmieniło dzwięk na plus - przede wszystkim przestrzen, lokalizacja instrumentów i wyłonienie z tła nowych smaczków płyt. Wcześniej miałem listwę Monstera HTS 1000 DE i myślałem,że jest dobrze;). Wcześniej byłem dość sceptycznie nastawiony jego wpływu na audio - kupiłem głównie jako zabezpieczenie sprzętu i z ciekawości, czy rzeczywiście działa na odbior muzyki.

O jakim kondycjonerze mówisz?

PC-4 evo mialo jakąs oficjalną premiere ?

w sieci nic nie ma

Oficjalna Polska premiera ma być dopiero za kilka miesięcy ale nie wiem dokładnie kiedy.

Sensownie byłoby na Audio Show jesienią albo w styczniu na...CES w Las Vegas...hehehe...dlaczego nie?

Jak to bez premiery i chcą sprzedawać?Do tego musi być jeszcze recenzja..dobra.Wtedy tak,bendzie sie sprzedawał ale czy dźwięk poprawi...wątpie bardzo.Zmieni natomiast na pewno,tylko nie na lepsze a na inne.

towar do USA to trzeba byc mocnym w niepotrzebnej kasie :)

modrzew były juz rozniaste generacje kondycjonerów i każda miała być tą lepszą- czy ktos tak naprawdę sie jeszcze zastanawia czy to krok do przodu jesli porównac z początkiem- nikt z recenzentów przezornie takich porównań chyba nie robi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

A Pure Powera już słuchał ?

Pewnie nie bo do niego trza mieć albo byka siłę,albo służącego do przenoszenia-co nie umniejsza naprawde wielkiej klasy tego urządzenia.

Natomiast rzeczony gigawatt ponoć ma kosztoać 19000-gratuluje samopoczucia i poczucia humoru zarazem.

Otóż za 4900 mamy nowego nordosta thora-który pasuje do napiecia 110 i 240 volt,jest odsprzedawalny i napisze tak-śmiało go porównam z produktem

gigawatta-jak myślicie jest co porównywac?........czy polskie to dobre???

No to jak tak słyszałeś to koniecznie kup sobie shunyatę. Ciekawe tylko jaką masz gwarancję ile z tych osób rzeczywiście w ogóle widziało na oczy PC-4 ;-). Jest kilku forumowiczów, którzy szybko wyleczyli się z wyrobów Shunyaty.

A w sumie to interesujące, że chcesz kupić hajendowy kondycjoner za 19kzł, i jeszcze go nie posłuchałeś u siebie, tylko pytasz na małowiarogodnym forum. Nie masz kasy na wypożyczenie, czy co? ;-)

No to jak tak słyszałeś to koniecznie kup sobie shunyatę. Ciekawe tylko jaką masz gwarancję ile z tych osób rzeczywiście w ogóle widziało na oczy PC-4 ;-). Jest kilku forumowiczów, którzy szybko wyleczyli się z wyrobów Shunyaty.

A w sumie to interesujące, że chcesz kupić hajendowy kondycjoner za 19kzł, i jeszcze go nie posłuchałeś u siebie, tylko pytasz na małowiarogodnym forum. Nie masz kasy na wypożyczenie, czy co? ;-)

Nie w tym rzecz. Wpierw pytam żeby uniknąć tych nie przyjemnych operacji w postaci przesyłek, rozpakowywania, pakowania, podłączania itd.

Mam dość rozbudowany system, dużo klocków, kabli itd i jakbym miał za każdym razem coś testować, rozłączać wszystko,przełączać itd to dostałbym na łeb!!!

Dlatego wstępnie pytam co ludzie myślą o danym sprzęcie i jak już testować to powiedzmy 2 najlepsze opcje a nie 6 !!!

Jak to bez premiery i chcą sprzedawać?Do tego musi być jeszcze recenzja..dobra.Wtedy tak,bendzie sie sprzedawał ale czy dźwięk poprawi...wątpie bardzo.Zmieni natomiast na pewno,tylko nie na lepsze a na inne.

Nic dodać nic ująć....dla niektórych to "inne" będzie nirvaną...na miesiąc....a potem wyląduje klamot w ogłoszeniach po wcześniejszych mlaskach sprzedawcy lub i bez, za to z orężem recenzyji Pacuł-Miszcza :D :D :D

Sly

daj spokój z pytaniami

lepiej opisz swoje dotychczasowe wrażenia

to jakoś utrzesz zdziwione przekąsy otoczenia i wybijesz oręż niespełnieńcom

:-)

poza tym - tu pisze z 15 osób, które miało/ma dłuższe doświadczenie z czymś lepszym.

w takiej populacji chcesz wyciągać wniski na temat, który cię interesuje?

to nawet nie jest błąd statystyczny :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nic dodać nic ująć....dla niektórych to "inne" będzie nirvaną...na miesiąc....a potem wyląduje klamot w ogłoszeniach po wcześniejszych mlaskach sprzedawcy lub i bez, za to z orężem recenzyji Pacuł-Miszcza :D :D :D

Z tego co wiem w Polsce sprzedawany jest tylko ułamek ich produkcji, także Zyziu nie martw się o to ;-)

Sly

daj spokój z pytaniami

lepiej opisz swoje dotychczasowe wrażenia

to jakoś utrzesz zdziwione przekąsy otoczenia i wybijesz oręż niespełnieńcom

poza tym - tu pisze z 15 osób, które miało/ma dłuższe doświadczenie z czymś lepszym.

w takiej populacji chcesz wyciągać wniski na temat, który cię interesuje?

to nawet nie jest błąd statystyczny :-)

Wygląda na to że masz rację! Więcej tu złośliwości i osobistych wycieczek niż sensownej wymiany opinii, przemyśleń itd...czy nawet marzeń.

A z High Endem chyba faktycznie aż tak wiele osób nie miało tu do czynienia.

Ale i tak czegoś się jednak dowiedziałem. Jest kilka poważnych osób które nie kierują się frustracjami, polską zawiścią i czasem ukryta wrogością.

Dzięki temu forum zwróciłem uwagę na firmę Cardas, o której oczywiście słyszałem ale nie znałem jej produktów. Teraz postaram się o Cardas Clear na testy u siebie.

Dziś kupiłem Audio i jest zachęcający opis. To tylko opis ale warto u siebie posłuchać.

A inny kolega z forum polecił mi nowy preamp lampowy VTL TL 5.5mk2 i okazuje się że już są w Polsce i do końca tygodnia mam mieć na 4 dni na testy.

Ponoć bardzo dobrze współpracuje z Krellami. Jestem ciekaw.

Pozdrawiam

Sly30

Wygląda na to że masz rację! Więcej tu złośliwości i osobistych wycieczek niż sensownej wymiany opinii, przemyśleń itd...czy nawet marzeń.

A z High Endem chyba faktycznie aż tak wiele osób nie miało tu do czynienia.

Ale i tak czegoś się jednak dowiedziałem. Jest kilka poważnych osób które nie kierują się frustracjami, polską zawiścią i czasem ukryta wrogością.

Wiesz za ile mam zasilanie jakby dokładnie policzyć katalogowo za nówki ? Pewnie za jakieś 30 albo i 40 kzł :D M.in. dwie Shunyaty Pythony Helix Alpha i VX i dwie Gargantuy Acoustic Zen, Furutecha Power Reference III, listwę Furutecha TP 609 - to tylko część, a wiadomo ile sobie życzą za te klamoty w salonach....

Już pisałem setki razy na forum, że wolę filtrację pasywną z listwy + Acoustic Revive RGC-24 jako uziom wirtualny od stert kondycjonerów razem wziętych....a czy warto wydawać krocie na prąd ? Teoretycznie warto, bo słyszę poprawę, ale golenie producentów tych ustrojstw jest posunięte do granic absurdu i będę to również powtarzał do znudzenia na przekór co poniektórym, którzy twierdzą że to wydatki uzasadnione....owszem - uzasadnione ku radości producentów żerujących na hobby audiofilskim i tyle :-) To tyle sensownej opinii - przemyciłem też w tym wątku inną sprawę - wszystkie to nasze kabelki i inne nowości w systemie wystarczają na jakiś czas...., a potem i tak się wydaje że możnaby jeszcze lepiej....a pewnie.... tylko czy lepiej czy raczej inaczej ? ano właśnie...inaczej....

A w kwestii rzekomej wrogości czy zawiści to ja się po prostu uśmiecham jak słyszę o jakimś następnym cudownym uzdrawiaczu prądu...bo wiem, że o ile da się go wylansować, to i tak moda na niego przeminie jak na wszystko :-) i pojawi się kolejny niby-Grall, ku radości jakiegoś producenta, żerującego na łatwości łapania audiofilków na "niezbędne" dla systemu nowości :-)

Napiszę coś jeszcze, co pewnie wnerwi producentów kondycjonerów za xx kzł :D

Taniego jakby nie było Heliona 1750XP miałem 7 lat - podłączony do gniazdka dobrą sieciówką w momencie gdy nie podłączamy do niego wzmaka (którego wpinamy wprost do ściany), a jedynie CD, pre i co tam jeszcze mamy, żadnej krzywdy dźwiękowi nie robimy, a wręcz przeciwnie, uzyskujemy efekt porównywalny do znacznie droższych kondków czy listw wylansowanych przez zaciemniaczy forumowych czy też gazetkowych :-)

Wiesz za ile mam zasilanie jakby dokładnie policzyć katalogowo za nówki ? Pewnie za jakieś 30 albo i 40 kzł :D M.in.

Kogo to obchodzi co ty masz i za ile. Do tego wszystkiego załóż sobie jeszcze neony pod samochód i jedź do Juraty się lansować ;-)

Kogo to obchodzi co ty masz i za ile. Do tego wszystkiego załóż sobie jeszcze neony pod samochód i jedź do Juraty się lansować ;-)

Ja się nie lansuję, od tego są inne osoby na tym forum :-) dowodzę jeno, że zawiść mi obca, bo miałem do czynienia z tym i owym, co by mnie do niespełnieńców nie zaliczano :D, bo sam w końcu jestem paskudnym krezusem :-),a więc odnoszę się stricte do cytowanego w moim poście powyżej wpisu i nic poza tym :-) Lans ? a fuj ! Nie w tym kontekście jak to zwykła mawiać moderacja :-)

Ja się nie lansuję, od tego są inne osoby na tym forum :-) dowodzę jeno, że zawiść mi obca, bo miałem do czynienia z tym i owym, co by mnie do niespełnieńców nie zaliczano :D, bo sam w końcu jestem paskudnym krezusem :-),a więc odnoszę się stricte do cytowanego w moim poście powyżej wpisu i nic poza tym :-) Lans ? a fuj ! Nie w tym kontekście jak to zwykła mawiać moderacja :-)

tak to jest na tym forum

napisz cokolwiek - a na pewno cię źle zrozumieją

;-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 4 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie w tym wątku.

Założyłem go bo potrzebowałem drugi kondycjoner. Od stycznia używam Shunyate V-Ray II + kabel Anaconda i zestaw ten bardzo dobrze się sprawuje.

Ale jak to w życiu bywa system się rozbudował, doszły kable z aktywnym ekranowaniem, Linn DS z dodatkowymi dyskami Storage, potem preamp VTL i 8 gniazdek V-Raya okazało się za mało.

Pojawiła się więc potrzeba dokupienia drugiego tym bardziej że mam drugą linię prądową więc akurat pasuje 2 kondycjonery po jednym na każdą linię.

V-Ray II był już nie do kupienia ponieważ Shunyata wprowadziła następcę zwanego Triton ale po kilku miesiącach od premiery na CES w Las Vegas nadal nie było tego na rynku EU.

Jakieś problemy z certyfikacją itd i w sumie do dziś Tritona nie ma na rynku ani w Polsce ani na zachodzie. Niby ma być ale nie wiadomo kiedy.

Zacząłem się więc interesować jakąś alternatywą ale bałem się żeby nie było słynnego już w różnych kondycjonerach mulenia.

Stąd moje pytania tu na forum. Shunyata nie muli na pewno bo filtruje pasywnie. Zainteresował mnie wielki Gigawatt PC-4, który ma dobrą opinię ale nie ma pasywnej filtracji więc pytałem nadal.

Między czasie, trochę przez przypadek dowiedziałem się, że niebawem ma się pojawić Gigawatt PC-4 Evo ale już z pasywną filtracją i mimo, że równie wielki to już nie ważący 50kg a "jedyne" 19kg!! Jego premiera na polskim rynku jest przewidziana na 2012r choć dokładnie kiedy to sam nie wiem.

Zacząłem więc drążyć temat żeby móc porównać go bezpośrednio z Shunyatą bo PC-4 Evo miał wnieść zupełnie nową jakość a jednocześnie zerowe szanse nawet na lekkie mulenie.

Coś dla mnie....i od ponad tygodnia wygrzewa się u mnie zestaw Gigawatt PC-4 Evo z topowym kablem Gigawatta LS-1.

Jestem po pierwszych porównaniach z V-Rayem II. Takie przełączanie kabli jest męczące i upierdliwe ale trzeba to było zrobić żeby spojrzeć prawdzie w oczy...a raczej uszy...hehehe.

Generalnie uważałem że z poprawności audiofilskiej jak i dla bezpieczeństwa sprzętu jakiś system kondycjonera z dobrymi kablami zasilania powinien być ale też nie pokładałem w nim dużych nadziei co do wpływu

na brzmienie całego systemu. Zresztą widzę tu na forum, że wiele osób wątpi we wpływ zasilania lub uważa, że jest on marginalny a taki kondycjoner nie wiele wnosi a czasem wręcz muli wzmacniacze.

Sprzęt chodzi ok 170h i nie wiem na ile jest już wygrzany. Wiele firm świata audio uważa że na wygrzanie sprzęty i jego pełne otwarcie się potrzeba min 200h ale są firmy uważające, że to min 300h a nawet 500h.

Spotkałem się też z czasem aż 800h !!

Tak więc czy te 170h to już max wygrzania czy dopiero połowa to tego jeszcze nie wiem.

Do testów wybrałem specjalnie dość stary utwór Pink Floyd-"Us and Them", znany, wpierw spokojny a potem rozkręcający się, gdzie są głosy efektowe w tle, fajne blachy, wokal itd ale też jakość samego nagrania dość średnia. Wiadomo, to już tyle lat od 73r.

To niby płyta remasterowana ale mimo wszystko jakość audiofilska to nie jest. Może powinienem wybrać jakieś lepsze jakościowo nagranie ale uznałem, że lepiej to porównać właśnie na czymś przeciętnym jakościowo.

To jak wypadło to porównanie opiszę wieczorem. To oczywiście moje odczucia, być może nie mam takiego ucha jak Pan Wojtek Pacuła ale ku mojemu zaskoczeniu coś jednak było słychać i system w obu tych wariantach podłączeń raz do Gigawatta PC-4 Evo a raz do Shunyaty V-Ray II brzmiał inaczej a jak inaczej to....wieczorem.

Pozdrawiam

sly30

nie no wieczorem to on znajdzie czas napisać

słuchał już skoro pisze, że jest inaczej :-)

co poradzisz.... :-)

zawsze jest inaczej

A tak na poważnie :).

Jest to pewien problem,jak ktoś ma kilka urządzeń wysokiej klasy,i chce to gdzieś wpiąć :).

Coś trzeba z tym zrobić,w ścianie dwa,czasem cztery gniazdka,ale to w dalszym ciągu mało.

Ostatnio przy porównywaniu Pure Powera do mojego Burmestra,wpiąłem końcówkę do ściany (dawno już tak nie robiłem) i zagrało inaczej,czy lepiej?Tego jeszcze nie wiem,będę się wsłuchiwał :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.