Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

No ale placic za transport, clo a w przypadku zwrotu znowu transport - 15 procent restocking. Strace ze 20-30 procent wartosci i nadal nie bede mial kabli.

Podobno tak duzo nie biora. Ale jakby nie patrzec to sa to 2 koncowki lampowe.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie jest ważna grubość całego kabla a jakość i ilość drutów w środku. Większość grubych kabli ma w środku wiele cieniutkich drucików.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

1. Nie wiem co tej Brahmie tak naprawdę dolega, ale mnie nie przekonała, mam podobne do Twojego wrażenie że tańszy Vishnu jest rozsądniejszą cenowo alternatywą.

2. Faktycznie wszyscy posiadacze EG twierdzą, że Ultra Khan Mk I jest lepszy niż wersja "R" Statement. Prawdopodobnie z racji przekroju, więcej prądu płynie przez Mk I.

3. Lesslossów niestety nie znam, więc się nie wypowiem. Chciałem przetestować, ale nie wpadły mi dotychczas w dłonie.

Nie jest ważna grubość całego kabla a jakość i ilość drutów w środku. Większość grubych kabli ma w środku wiele cieniutkich drucików.

Może tak być, wiele węży jest sztucznie napompowanych, żeby wyglądały poważnie, np Virtual Dynamics:-) Ale jeśli w środku jest gruby, lity drut, to faktycznie ma to przełożenie na brzmienie. Miałem Genghis Khana z uszkodzoną izolacją, więc było widać co jest w środku; dwa potężne, grube na około 5mm i na 10mm szerokie dyty. Dźwięk adekwatny do wyglądu, potężny, gruby, wręcz tubalny bas i bardzo duże ocieplenie, coś w stylu MIT Oracle ZIII tylko jeszcze mocniej i cieplej:-)

Edytowane przez tomkly

Moim zdaniem brahma jest duzo lepsza od vishnu, muzykalniejsza, szybsza, wieksza przestrzen i przy tym lokalizacja.l, definicja basu, tylko to jedno niedomaganie na basie...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dźwięk adekwatny do wyglądu, potężny, gruby, wręcz tubalny bas i bardzo duże ocieplenie, coś w stylu MIT Oracle ZIII tylko jeszcze mocniej i cieplej:-)

czyli i jeden i drugi do niczego....

:)

a ludzie płacą....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

MIT Oracle ZIII z topowymi wtykami Furutecha gra rozdzielczym dźwiękiem ale muzykalnym i oczywiście trochę po ciepłej stronie.Nie ma jednak żadnego tubalnego basu.

Wiadomo, ze wszystko musi sie ze soba zgrac. Nie ma uniwersalnych kabli.

Moze poza tymi z media expert;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MIT Oracle ZIII z topowymi wtykami Furutecha gra rozdzielczym dźwiękiem ale muzykalnym i oczywiście trochę po ciepłej stronie.Nie ma jednak żadnego tubalnego basu.

Ma go w rzeczy samej mniej niż Genghis Khan, ale dalej sporo. Wydaje mi się, że MIT najlepiej zagra z puszkami Oyaide i to rodowanymi, które go trochę przyspieszą.

czyli i jeden i drugi do niczego....

:)

a ludzie płacą....

Zależy czego potrzeba w systemie, do lekko brzmiących będą obie jak znalazł. To nie są złe sieciówki, rzekłbym nawet całkiem dobre:-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To ja takich niestety nie miałem do odsłuchu. Rod jest mu potrzebny jak krew do życia. U mnie był na Oyaide, bodajże 079, ale pewności nie mam. Na pewno nie chciałbym go w wersji ze zwykłymi Furutechami, bo one ocieplają dźwięk.

Swoją drogą niesamowite, że rodzaj przewodnika na takim małym odcinku jakim jest puszka w takim stopniu potrafi zmienić całościowy dźwięk kabla.

Edytowane przez tomkly

Oyaide ma jeszcze jakies wtyki berylowo/platynowo cos tam cos. Te 2 najwyzsze serie. Ciekawe jak maja sie do topowych furutechow, cena na zblizonym poziomie.

Sluchale najwyzszego furutecha ze szpuli z wtykami rodowanym 32 w numerze zdaje sie. Straszny chaos ten kabel wprowadza i dziwna ostrosc na gorze i wyzszej srednicy. Ostrzejszy od brahmy ale po brahmie czy shunyacie nie dalo sie go sluchac, totalny chaos w dzwieku. Testowalismy pod listwa i koncowka. Ktos jeszcze ma podobne doswiadczenia z tym kablem? Bo niby ten sam przewodnik co w topowym furtechu ktory slyszalem, ze jest dobry

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pewnie będą podobnej klasy, raczej z zachowaniem różnic pomiędzy stylami obydwu firm. Furutech bardziej subtelny, przestrzenny, nasycony, Oyaide bardziej dynamiczne, drapieżne.

Aczkolwiek miałem u siebie Electraglide Epiphany X.3 na wtykach Oyaide P-004e/C-004 (drugi od góry model) i ta sieciówka grała na nich w mojej ocenie gorzej niż na niższym modelu P-079e/C-079. Było zbyt szczupło i zbyt ostro. Niekoniecznie więc najwyższy model zagra najlepiej.

Furutech i Oyaide robią świetne wtyczki, natomiast przewody już niekoniecznie.

Podejrzewam, że bazują na know-how zacnej japońskiej Furukawy. Do pewnych pułapów cenowych te kable się bronią, powyżej już nie.

Nota bene miałem też sieciówkę zrobioną z litego, grubego dyta Furukawy i wbrew moim oczekiwaniom zagrała słabo. Płasko, sucho, generalnie mało wciągająco. Czyli nie ma prostych recept na dobre brzmienie.

Edytowane przez tomkly

W zasilaniu rzeczywiście ciekawe zjawiska zachodzą.

W transparentnym systemie można te wszystkie niuanse usłyszeć - kabel, przewodnik, styki, materiał, kierunek, nawet siła skręcenia przewodu w zaciskach może ułożyć wybrzmienia i czystość!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dokładnie. Podobnie jak słychać kolejność podłączania urządzeń do listwy. U mnie najlepiej gra końcówka na pierwszym, CD na drugim a pre na trzecim gniazdku.

Dokładnie. Podobnie jak słychać kolejność podłączania urządzeń do listwy. U mnie najlepiej gra końcówka na pierwszym, CD na drugim a pre na trzecim gniazdku.

Czy nie znacznie lepiej każde urządzenie na innej fazie?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy nie znacznie lepiej każde urządzenie na innej fazie?

Oj nie wiem, nie próbowałem. Zastrzeliłeś mnie tym, musiałbym spróbować. Przy czym wtedy odpada listwa a to będzie miało duży wpływ na dźwięk. W takiej sytuacji musiałbym mieć 3 dobrej jakości gniazdka sieciowe?

To i tak taniej niz listwa i kabel zasilajacy do niej. Jezeli jest taka mozliwosc to ja bym sie nie wahal tego zrobic;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

U mnie był problem z jakością prądu. Udało się wyizolować jedną fazę, która miała najczystszy prąd i najmniejsze spadki napięcia. A i to po kilkuletnim sporze sądowym z Beskidzką Energetyką.

Dales czadu:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałem potworne spadki napięcia a oprócz tego takie oscylacje, po dwa, może trzy razy na sekundę, w granicach 2-3V. Jakby w pobliżu pracowały jakieś wtryskarki albo inne maszyny. W efekcie na żadnej z faz nie było 230V, maks. 218-219, a pojawiały się spadki do 197-198V i poprzedni preamp ARC LS 22 tego nie wytrzymywał. Ref. 3 jest mniej czuły, ale i on raz czy dwa się wyłączył sygnalizując low-line. Jedna z faz była w miarę lepsza, więc przepiąłem całość sprzętu do niej, a koszty prac elektrycznych pokryła energetyka, w ramach ugody. No i mają 5-letni czas na zrobienie całego nowego przyłącza oraz linii zasilającej w ulicy, co pozwoli na dopasowanie napięcia do norm. Takie są warunki sądowej ugody.

Edytowane przez tomkly

Proponuję do tych monobloków GM70 spróbować Harmonixa Mastera.

Kabel wyraźnie lepszy od EG i Brahmy, chociaż to kwestia dopasowania !

Ceny ok 3k. z drugiej ręki.

Mysle, ze na poczatek sprobuje valhalli bo jak sie nie spasuja to nie bedzie problemu z odsprzedaza. Tam gdzie mieszkam to chodliwe kable. Niemniej bede mial na uwadze na przyszlosc.

>Wojtek76

z moich doświadczeń proponował bym Oracle3 do końcówek + niebieski Furutech do żródła, do pre najlepszy Acrolink na jaki Ciebie stać i jaki się wpasuje w twój system.

Nordost i Siltech są dobre, w niektórych aspektach najlepsze ale mi wyszło że wolę jednak umiarkowany hiend ;-)

Co wy macie na bani to ja nie mam pytan.

W transparentnym systemie można te wszystkie niuanse usłyszeć - kabel, przewodnik, styki, materiał, kierunek, nawet siła skręcenia przewodu w zaciskach może ułożyć wybrzmienia i czystość!

1. Ultra Khan jest zdecydowanie najobszerniejszy na basie, to zwraca uwagę przy pierwszym kontakcie. W porównaniu z nim oba Nordosty grają szczupło, wręcz chudo. Przy czym o ile Valhalla gra tylko szczupło, ale chyba przenosi całe pasmo do samego dołu, to Brahma sprawia wrażenie nie tylko suchej, ale wręcz odfiltrowanej z najniższego wolumenu basu.

2. Szybkością Valhalla bije wszystko co znam, Brahma gra podobnie, ale jednak ciut wolniej, Ultra Khan mimo że nie jest kablem ospałym, w tym porównaniu zajmuje ostatnie miejsce.

3. Ultra Khan sprawia wrażenie kabla grającego znacznie głośniej i to nie tylko w porównaniu z Nordostami, a generalnie. Może to jest wynik olbrzymiej sceny dźwiękowej, którą tworzy, to znaczy w jego przypadku czuć że dźwięk wypełnia całą scenę i dochodzi praktycznie z każdego miejsca.

Moim zdaniem brahma jest duzo lepsza od vishnu, muzykalniejsza, szybsza, wieksza przestrzen i przy tym lokalizacja.l, definicja basu, tylko to jedno niedomaganie na basie...

takie zmiany to przy zmianie głośników z klasy niskiej na średnią, a wy to niby slyszycie po zmianie kabla zasilajacego.

kabel zasilajacy zmienia chudy bas w obszerny...wychodzi an to ze z dobrym kablem 7'' zagra na basie jak 12'' na slabymn kablu, przeciez to farmazony jakich jeszcze nigdy tutaj nie czytalem no moze poza nagle odrywajacym sie dzwiekiem od kolumn po wymianie bezpiecznika.

rzeczywiście chyba nie dorastasz.

może urlop?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Bumpalump....jeśli temat ciebie nie interesuje to nie pisz w nim wiecej. Nie chcę ciebie banować ale zaśmiecasz wątek a na to nie mogę pozwalać. Wyraziłeś swoje wątpliwości i ok. Wystarczy już.

Edytowane przez sly30

proponuje ostudzić zapal we wzajemnym obrażaniu, watek i tak zamienia sie w reklame trudno sprzedawalnych kabli zasilajacych /allegro , giłeda hifi itp/jak zwykle przypadkiem wiszą tam juz jakis czas

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

watek i tak zamienia sie w reklame trudno sprzedawalnych kabli zasilajacych

Well, ja niczego nie sprzedaję, więc nie rozumiem tej uwagi. Raczej doradzam koledze Wojtkowi co z tego co jest dostępne wybrać. Nie sądzę, żeby marki o których rozmawiamy były trudno sprzedawalne:-)

proponuje ostudzić zapal we wzajemnym obrażaniu

Co do tego pełna zgoda.

Szanowny kolego,

Rozmowa z Tobą , to jak ze ślepym o kolorach !!!

Na swoich " pierdziawkach" nie masz szans usłyszeć, więc się nie wypowiadaj, bo właśnie- jak wyżej.

Gdybyś był mądrzejszy, to byś nie potępiał w czambuł wszystkiego, a posłuchał dobrych rad forumowych kolegów.

Wypowiadasz się w stylu, że samolot nie może latać, bo przecież jest za ciężki!!!

Zaufaj, posłuchaj na dobrym sprzęcie i " ujrzysz kolory" !!!

Pozdrawiam Cię pokojowo

• Pokaż nowe odpowiedzi