Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem co się tutaj wydarzyło - natomiast smutny jest koniec tej dyskusji, naprawdę to co się dzieje u nas na forach napawa wielkim smutkiem - jak pamiętam kiedyś była pasja, na pewno dochodziła chęć rywalizacji, ale nawet codzienne potyczki z medium typu atopos ;-) czy śp Seniczem były przyjemnością... - teraz jest jak widać gnój. :-((

Wszyscy jakoś nie pamiętają czasów kiedy kolega Scenicz wychodził napięciem 70Volt z RCA i chciał napełniać kolumny słomą.

Bedę kontrowersyjny ten pomysł w przeciwieństwie do pierwszego dalej mi się podoba tylko obecnie pewnie trzeba wsadzić do kolumny kevlar ze strukturą plastra miodu i audiofile będą kupować taki pomysł jak ciepłe kluseczki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sprzęt podany na takie zmiany nie jest sprzętem dobrym

I tyle z punktu widzenia elektronicznego, chociaz kiedys na tym forum przeczytałem ze fizyka nie obowiązuje w dziedzinie audio...

Edytowane przez Bumpalump

Bumpalump dam ci rade, nie zawracaj sobie głowy kablami zasilającymi, na tym sprzęcie który masz w tej chwili i tak żadnych różnic nie usłyszysz ale jak kiedyś będziesz w posiadaniu sprzętu z trochę wyższej pułki to wypożycz jakiś porządny kabel zasilający i sam się przekonasz, jak bardzo się myliłeś do tej pory

Edytowane przez falek77

jak kabel zasilajacy moze wplynac na ilośc basu, wiesz czym jest energia elektryczna? z jakich zmiennych sie sklada?

napiecie ma byc stabilne, dobrze odfiltrowane, transformator ekranowany, z prawidlowo prowadzonymi masami itp itp

miedz jest wystarczająco dobrym przewodnikiem, zadne domieszki zlota, rody czy kij wie czego niczego nie zmienia.

I najwazniejsze, bylbym o wiele bardziej sklonny uwierzyc na wplyw tego kabla gdybyscie mieli taki kabel prowadzonuy z trafostacji do budynku i mieszkania, a macie energie dostarczana zasniedzialnymi miedzianymi przewodami badz nawet jeszcze aluminiowymi

i tak pewnie mnie ktos zbanuje bo jestem niewygodny i zle wplywam na koniukture

Jaka koniunktore? Takich nawracaczy jak Ty byly tutaj setki. Dlaczego uwazasz, ze jestes wyjatkowy i akurat Ty mialbys Nas przekonac?

My poprostu mamy dosyc gosci ktorzy mowia Nam co jest dla Nas zle a co dobre. Skoro jestes taki bystrzacha juz dawno powinienes to pojac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja też nie wiem jak to działa ale np na Argento FMR basu jest więcej ale jest dobrej klasy, pulsujący, punktowy. Największy szok miałem jak wpiąłem słynne Gargantuy II.

Bas walił jak z subwoofera!! Było go tak dużo, że nawet dla mnie.,.fana mocnego basu było tego za dużo. Do tego była klucha i w ogóle kiepski przekaz całości...akurat u mnie bo kabl może być niezły w innych systemach. A jak to działa i dlaczego tak się dzieje?...nie wiem, też tego nie rozumiem ale słychać to.

Nie uwazam, ale wiem jak dziala to forum, kazdy ktos jest niewygodny jest eliminowany.

Jakby nie patrzec, nie offtopuje, przeciez rozmawiamy na temat, wyrazam swoje zdanie z kultura, nie obrazam nikogo.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

miedz jest wystarczająco dobrym przewodnikiem, zadne domieszki zlota, rody czy kij wie czego niczego nie zmienia.

Nie wiem skąd się człowieku urwałeś z twoimi twierdzeniami i gdzie takie rewelacje "zasłyszałeś" ?

Już koledzy tobie w prosty sposób wytłumaczyli ,że na twoim Sony pewnie kabli nie słychać a dlaczego to sobie dośpiewaj.

Jak wlejesz paliwo używane do napędzania samochodów sportowych do Fiata Pandy to pewnie też nie pojedzie szybciej.

Skoro uważasz ,że kable to zbyteczny wydatek to powinieneś się tylko cieszyć z tego powodu.

Pozostaje sporo kasy i na "sześciopak" wystarczy ;)

jak kabel zasilajacy moze wplynac na ilośc basu, wiesz czym jest energia elektryczna? z jakich zmiennych się składa?

jak to działa nie wiem ale zmiany jakie wnoszą kable zasilające słyszę na własne uszy i to się liczy

Nie uwazam, ale wiem jak dziala to forum, kazdy ktos jest niewygodny jest eliminowany.

Jakby nie patrzec, nie offtopuje, przeciez rozmawiamy na temat, wyrazam swoje zdanie z kultura, nie obrazam nikogo.

Jak na razie nie zostałeś zbanowany mimo, że zaśmiecasz wątek!! Poza tym wątek jest o topowych kablach zasilających o których ty nie wiesz NIC!!

To nie jest wątek o tym czy na danym sprzęcie słychać wpływ takich kabli czy nie. To jest wątek dla tych u których taki wpływ słychać i każdy może się podzielić wrażeniami. Miło, że nikogo nie obrażasz ale wybacz...to nie jest wątek dla ciebie ale tylko dlatego, że nie masz w nim nic do powiedzenia. Nie masz doświadczeń w tym temacie. A to co tobie się wydaje, co być może, a co nie może to nie tu.

Edytowane przez sly30

Jarek no ciesze sie bo bym chyba musial w totka wygrac zeby do kazdego urzadzenia kable kupic a troche ich w domu mam.

Potrafisz profesjonalnie wytlumaczyc dlaczego na moim nie slychac a na Twoim tak? bazujesz tylko i wylacznie na cenie?

Problem w tym, ze my juz to slyszelismy tysiace razy, zaraz zjawi sie tutaj jeszcze kilku Twoich kolego i zacznie sie wojenka. Pozniej jak ktos bedzie chcial sie czegos dowiedziec to bedzie musial sie przedzierac przez dziesiatki stron z czego polowa to beda spory. Zaufaj mi tutaj nie trafiaja przypadkowi ludzie. My juz wiemy jaki wplyw maja kable bo to slyszelismy a skoro Ty nie wiesz to wpros sie do kogos z dobrym systemem na odsluch.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wytłumaczycie mi tylko dlaczego na dobrym systemie slychac a na slabszym nie.

Wy słyszycie, ja nie, i luz, ale skoro piszecie tak odwazne stwierdzenia ze na moim napewno nawet wy byscie nie uslyszeli to chyba wiecie dlaczego tak sie dzieje. Dziękuję za wziecie udziału w dyskusji, nie bede juz zasmiecal wątku ale mam nadzieje ze ktoś mi odpowie na powyższe.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek no ciesze sie bo bym chyba musial w totka wygrac zeby do kazdego urzadzenia kable kupic a troche ich w domu mam.

Potrafisz profesjonalnie wytlumaczyc dlaczego na moim nie slychac a na Twoim tak? bazujesz tylko i wylacznie na cenie?

Nie , nie bazuję tylko na cenie.

Nie masz co się gniewać ,że na Sony wpływu kabli nie słychać a na innym już zdecydowanie tak.

Po prostu widocznie "budżetowe" konstrukcje nie są aż tak podatne na wpływ kabli (różnych kabli).

Chociaż myślę ,że gdybyś wpiął do swojego wzmacniacza srebrny kabel zasilający i potem miedziany powinieneś również i ty usłyszeć różnice w dżwięku.

Wiemy ponieważ mieliśmy sprzęty, które ty posiadasz lub podobnej klasy i pamiętamy, że były nieczułe na zmiany kabli AC. Czy to wystarczy?

Wy słyszycie, ja nie, i luz, ale skoro piszecie tak odwazne stwierdzenia ze na moim napewno nawet wy byscie nie uslyszeli to chyba wiecie dlaczego tak sie dzieje. Dziękuję za wziecie udziału w dyskusji, nie bede juz zasmiecal wątku ale mam nadzieje ze ktoś mi odpowie na powyższe.

Odpowiedz mi czy wiesz w jaki sposob dziala kazda rzecz w Twoim zyciu? Kazde zjawisko? Wiesz dokladnie jak dziala grawitacja? Wiesz dlaczego zyjesz? Wiesz jak dziala Twoje cialo? Czemu chorujesz? Czemu zdrowiejesz? Wiesz jak dzialaja leki ktore zazywasz? Moge tak wymieniac pol wieczoru. No wiec wlasnie...Korzystasz tylko z tych rozwiazan ktore w pelni rozumiesz czy rowniez z tych ktore poprostu wiesz, ze dzialaja?

Nie , nie bazuję tylko na cenie.

Nie masz co się gniewać ,że na Sony wpływu kabli nie słychać a na innym już zdecydowanie tak.

Po prostu widocznie "budżetowe" konstrukcje nie są aż tak podatne na wpływ kabli (różnych kabli).

Chociaż myślę ,że gdybyś wpiął do swojego wzmacniacza srebrny kabel zasilający i potem miedziany powinieneś również i ty usłyszeć różnice w dżwięku.

na budżetówce może być nawet znaczne pogorszenie po zastosowaniu dobrych sieciówek. Zwykłe zasilające przenoszą prąd i nic poza tym z informacji jakościowej (inaczej - przenoszą, ale nie ujawniają :) ), na dobrych - usłyszy się wszystkie negatywy systemu. Często jest to TRAGEDIA - co wypływa z systemu wówczas. Kabel bywa szalenie ograniczany przez marny sprzęt. To tak, jakby oglądać wodę z kranu w szklance i stwierdzić - że czysta i nic tam nie ma, a potem zobaczyć ją pod mikroskopem (dobry kabel) - pełną życia i różności :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Odwiedź kolegę co ma sprzęt i twierdzi, że słychać na nim zmiany.

Doswiadczaj i odwiedzaj ludzi z systemami ,,droższym,, jak TY masz. Nabierzesz więcej dystansu do sprawy. Rozmowa z Tobą tu nic nie da.

Jak mam ci wytłumaczyc smak czegos, czego nigdy w ustach nie miałeś? Kumasz ?

Nie obraź się, lecz nie w tym okienku piszesz.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolega pyta więc odpowiadam:

Na dobrym systemie generalnie więcej słychać, jest bardziej rozdzielczy, różnicuje barwę, ustawienie instrumentów, muzyków, itp. Sekcja zasilania jest też lepsza, dokładniejsza, przystosowana do większego prądu, więc pojawia się większe zróżnicowanie dynamiki, nie ma uśredniania transjentów, itp. Słabszy system daje ogólny zarys dźwięku, ale już nie przekazuje takich niuansów o których piszę. Podobnie jest z interkonektami czy głośnikowcami, założenie np MIT Oracle 1.1 lub Kimbera KS 3038 nie wpłynie istotnie na poprawę dźwięku budżetówki np Sherwooda:-)

Edytowane przez tomkly

Kiedys podlaczylem nordosta red dawn do pioneera a6, 2k w detalu i roznica byla wyrazna. Wiec albo kolega nie probowal albo z jakiejs przyczyny nie slyszy.

pytanie Bumpalup jest raczej dlaczego na dobrym systemie rózne kable roznie grają, poniewaz nikt tego nie potrafi racjonalnie wytłumaczyć jest okazja aby trollowac w watku i podobnych tematach kablowych

sam sie dziwię dlaczego nie ma jeszcze 747 :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

pytanie Bumpalup jest raczej dlaczego na dobrym systemie rózne kable roznie grają

Z tych samych powodów, dla których Sony gra inaczej niż NAD, a ten zaś inaczej niż np Cambridge Audio. Kable to taki sam element toru jak pozostałe. Czemu ludzie mają problemy ze zrozumieniem (zaakceptowaniem?) tej oczywistości.

Pytanie bylo dlaczego graja na drogim a na tanim nie?

Czy MIT ZIII jest istotnie lepszy od Harmonixa SM350 na wattgateach. Harmonixem zastąpiłem Ps audio ac-12 do wzmaka, który podobnie jak gargantua ma mocny bas ale tnie górę i przestrzeń. W sm 350 brakuje mi mocy i potęgi dźwięku, ale podoba mi się scena i góra?

Czy warto wymienić go na ziii?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy MIT ZIII jest istotnie lepszy od Harmonixa SM350 na wattgateach. Harmonixem zastąpiłem Ps audio ac-12 do wzmaka, który podobnie jak gargantua ma mocny bas ale tnie górę i przestrzeń. W sm 350 brakuje mi mocy i potęgi dźwięku, ale podoba mi się scena i góra?

Czy warto wymienić go na ziii?

Moim zdaniem zdecydowanie nie i to z dwóch powodów:

1. W moim systemie MIT zagrał lepiej z CD niż z końcówką i tu bym go widział. Do końcówki jest rzekłbym zbyt okrągły i nienajlepszy w zakresie mikrodynamiki.

2. Harmonix ma odwrotną specyfikę, podobnie zresztą jak AZ Gargantua, o której piszesz, a mianowicie bardzo dobrze gra z końcówkami mocy, gorzej z pre, a najsłabiej z CD.

Całościowo jak porównywałem MITa i Harmonixa to jak dla mnie trochę lepszy jest Harmonix. Ja bym to ocenił tak:

- na końcówce mocy 100:75 dla Harmonixa

- na CD: 100:85 dla MITa ZIII.

Oczywiście weź pod uwagę, że oceniałem na lampowym ARC Ref. 150, więc to też może mieć znaczenie, bo Ty masz końcówkę tranzystorową.

Edytowane przez tomkly

No wlasnie charakter samego wzmacniacza ma duzo do powiedzenia. U mnie jak do tej pory nasycone kabla zasilajace pasowaly do chudziej brzmiacych komponentow a te chudsze kable do tych nasyconych komponentow. W zasadzie nie moge przywolac sytuacji z pamieci gdy bylo inaczej. W phono gdzie mam telefunkeny 83 nie pasowaly nordosty, to samo do dacka, ale shunyaty juz tak. Znowu do pre czy koncowek ktore byly nasycone shunyaty nigdy nie pasowaly ale nordosty juz tak.

Chyba na zasadzie wzajemnego uzupelniania sie. A ostry komponent z ostrym kablem jedynie jeszcze bardziej eksponowal te cechy ktore byly juz dokuczliwe. Tak samo cieple komponenty z nasyconymi kablami robily sie bulowate.

• Pokaż nowe odpowiedzi