Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Temat SET42 i zeszłorocznego odsłuchu proponuje zostawić. Duzo zostało juz napisane, chyba nawet za duzo a temat został finalnie wyjaśniony. Ja uwazam, ze to fenomenalny wzmacniacz i w wiele systemów wpisuje sie wyśmienicie.

Jak ktorys z kolegów z Krakowa i okolic chce sobie jeszcze osobiście porozmawiać z kolegami z Warszawy to ja jutro jadę do Stolicy i miejsce w aucie jest wiec na wspólny obiad można sie umówić.

Paplanina na forum powoli zaczyna mnie nudzić.

----------------------------------------------------

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Panowie,

Temat SET42 i zeszłorocznego odsłuchu proponuje zostawić. Duzo zostało juz napisane, chyba nawet za duzo a temat został finalnie wyjaśniony. Ja uwazam, ze to fenomenalny wzmacniacz i w wiele systemów wpisuje sie wyśmienicie.

Jak ktorys z kolegów z Krakowa i okolic chce sobie jeszcze osobiście porozmawiać z kolegami z Warszawy to ja jutro jadę do Stolicy i miejsce w aucie jest wiec na wspólny obiad można sie umówić.

Paplanina na forum powoli zaczyna mnie nudzić.

Nudzić ...a ja staram się jak mogę ...:(((

Loża szyderców to Pański wymysł...........jak te pisanie na poziomie piaskownicy.

Właż Pan do beczki ale przedtem poczytaj swoje wczorajsze chaotyczne wpisy.

Musiałeś Pan być bardzo zmęczony

Czytałeś Pan już reportaż z fabryki transparenta-przypominam audio video z września 2006-dużo wiadomości tam jest-

-na tyle duzo,że nie potrzeba potem rozbierać i niszczyć kabli transparenta ze złości bądż ciekawości.

Jakie masz Pan kable zasilające u siebie-pytam zgodnie z tematem wątku?

Jak różne i różniste to musi być spora mozliwość robienia różnego brzmienia,ale czy gra dobrze to mnie ciekawi.

U mnie np.10 sztuk transparenta -zgodnie z opisem o mnie............i jestem z nich zadowolony,bo

nie ma coś takiego jak lewy kabel czy prawy jak opisuje Pan Jafi-takie są Sułki.

Zaznaczam,ze mając kondycjonery z gniazdami schuko jest co całkowicie obojętne

W zasilaniu nie ma czegoś takiego jak garmażerka hajendowa.

Ale co tam każdy niech ma tam tego swojego hajenda.

Oglaszam przerwę w pisaniu z powodu sezonu polowania na czarownice.)

Acoustic Zen Absolute do wzmaka i Electraglide x3 do CD ...

Reszta sam MIT ...

Jakiś komentarz?

Polowanie na czarownice weź gdzie ...tak jest ?

Znów dajesz się podkręcać ...;))

Oj Piotr ....stosuję dokładnie taką samą technikę socjotechniki jak Ty i ....ten drugi;)))

Poczułeś się dotknięty przepraszam .

Teraz pomyśl jak czują się często osoby z cieńszą skórą ...upss beczką jak ja...atakowane w taki sam sposób jak Ty to często robisz ...

Sam często mówisz , że masz bekę ...ja mam tylko beczkę ...;)

Teraz rozumiesz nick?

Taka ciekawostka ..wiecie dlaczego cybant popełnił tutaj Sepuku ?

Jak dostał na priva prywatne zdjęcia pokoju cenionego audiofila bez jego zgody wyszperane przez kogoś na gratka.pl to mu się wylało...:((

Dobra zgodnie z radą włażę do beczki i się dekluję ;)))

Wszystkich urażonych przepraszam, w końcu jestem tylko psem ...i mogę ugryźć czasami...;)

Ponawiam pytanie. Slaj, wyszło też na to, że "my" mieliśmy trochę zmodowane te monobloki niż te, które są u Ciebie- mowa o Amlifonie. Ciekawe, jaka jest różnica, prócz dodatkowego terminala na 8ohm?

Nie wiem co było u was. Moje mają kilka innych drobiazgów, inne terminale głośnikowe, RCA, inne gniazdo zasilania,bezpieczniki, inny kabel sygnałowy wew.wzmacniaczy, na lampach dampery Herbie's Labs, inne stopki antywibracyjne. Gra bardzo dobrze, świetny bas jakiego jeszcze nigdy z żadnej lampy nie było. Ale chętnie poczekam na jeszcze lepsze trafa. Jeśli są możliwości wykonania czegoś jeszcze lepszego to why not?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie wiem co było u was. Moje mają kilka innych drobiazgów, inne terminale głośnikowe, RCA, inne gniazdo zasilania,bezpieczniki, inny kabel sygnałowy wew.wzmacniaczy, na lampach dampery Herbie's Labs, inne stopki antywibracyjne. Gra bardzo dobrze, świetny bas jakiego jeszcze nigdy z żadnej lampy nie było. Ale chętnie poczekam na jeszcze lepsze trafa. Jeśli są możliwości wykonania czegoś jeszcze lepszego to why not?

Wg. mojej wiedzy problemem było dodanie w transformatorach dodatkowej sekcji dla 2 Ohm ...

Wersje na 4 i 8 Ohm nie mają tych problemów.

Zdradzę parę informacji. Niebawem będą najnowsze trafa. W wersji demo były trafa mk1(moje oznaczenia), później u Starego mk2. Opracowano teraz znacznie lepsze mk3, ale okazało się, że można zrobić jeszcze lepsze, z wykorzystaniem paru nowinek i najlepszych materiałów. Będzie wersja mk4. I cała moc tego najnowszego trafa pójdzie w jedne zaciski głośnikowe 4ohm. To będzie potężna dawka energii. Większość kolumn high end i tak jest 4 ohm, a niektóre oznaczane jako 8ohm, mają często spadki na basie do 3-4ohm co w finale daje średnią impedancję 5-6ohm. Nawet jeśli ktoś będzie miał kolumny typowo 8ohm to i tak będzie mógł podłączyć pod ten zacisk. Jestem bardzo ciekaw jak to wtedy zagra.

Edytowane przez sly30

Mam takie pytanie odnośnie przewodów zasilających ,

czy warto podpiąć do wzmacniacza Chord Electronics CPM 2600 Przewód Harmonix 350 ST , listwa Oyaide a do listwy jest też Harmonix 350 ST.

Czekam na info

Prawda jest taka, że jego elektrostaty mają tak wielkie spadki do ok 1 ohm jeśli nie niżej, że większość wzmacniaczy tego nie uciągnie.

Mam takie pytanie odnośnie przewodów zasilających ,

czy warto podpiąć do wzmacniacza Chord Electronics CPM 2600 Przewód Harmonix 350 ST , listwa Oyaide a do listwy jest też Harmonix 350 ST.

Czekam na info

Warto,

sprawdzić ;)

Bez odsłuchu się nie obejdzie,niestety chcielibyśmy,by dobra sieciówka do listwy,zwalniała nas z dobrej sieciówki w urządzeniu,ale to tak nie działa :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Prawda jest taka, że jego elektrostaty mają tak wielkie spadki do ok 1 ohm jeśli nie niżej, że większość wzmacniaczy tego nie uciągnie.

Dlatego Andrzej kombinował z trafami i przekombinował ....niestety ...

Ja czasami też mam takie różne babole z różnych firm i jak coś nie chce grać to oddaję grzecznie z informacją , źe u mnie to się nie sprawdziło.

Koledzy mieli okazję podpinać Shunyatę Anacondę CX ( jak się mylę to mnie poprawcie ) u mnie w systemie i też się nie sprawdziła ...ani na wzmaku ani na źródle .

Miałem różne Acrolinki , Mity i wiele innych zasilających ...polskich również.

Niestety Siltech i topowe Acrolinki są dla mnie pozabudżetowe .

To moje oznaczenia samych traf. Szacunek dla Pana Andrzeja, że potrafił przyznać, iż zrobił błąd próbując dopasować trafa pod elektrostaty Martina Logana, a to karkołomne zadanie. Te panele dobrze ciągną 300W Amplifony w Push Pulu i tak jest dla nich najlepiej. Teraz temat jest wyjaśniony i nowe trafa nie będą na siłę dopasowywane pod elektrostaty.

Edytowane przez sly30

Warto,

sprawdzić ;)

Bez odsłuchu się nie obejdzie,niestety chcielibyśmy,by dobra sieciówka do listwy,zwalniała nas z dobrej sieciówki w urządzeniu,ale to tak nie działa :)

U mnie konfiguracja Harmonix->Harmonix się nie sprawdziła , szeregowe połączenie grało zbyt ciepło, wolno, ciemnawo i mało szczegółowo. Musiałem zrezygnować, mimo że jestem fanem tych kabelków. Aktualnie używam ich tylko do elektroniki, a do listwy szukam.

Tak jak napisał Stefek : listwa i elektronika muszą mieć dobre sieciówki, natomiast moim zdaniem w przypadku posiadania już dobrych kabli listwa-elektronika, to najbardziej krytyczna jest jakość samych połączeń ( czyli jakość wszystkich wtyczek i gniazd po drodze), oraz odseparowanie ich i okablowania od wibracji. Rodzaj kabla i wtyczek na wejściu zasilania mocno narzuca IMO swój charakter dla całości systemu.

Edytowane przez pit66
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak różne i różniste to musi być spora mozliwość robienia różnego brzmienia,ale czy gra dobrze to mnie ciekawi.

U mnie np.10 sztuk transparenta -zgodnie z opisem o mnie............i jestem z nich zadowolony,bo

nie ma coś takiego jak lewy kabel czy prawy jak opisuje Pan Jafi-takie są Sułki.

Piotrek:

1. Teza o tym, że należy stosować jednolite sieciówki w całym systemie owszem ma sporo zwolenników i da się ją nawet próbować teoretycznie uzasadniać... Ale wystarczy że sieciówka nie jest idealnie neutralna i powoduje jakieś tam wypchnięcie któregoś zakresu. W efekcie masz ten zakres 10-krotnie podbijany przez wszystkie kable.

2. Zjawisko zauważone przez p. Sułka istnieje, co potwierdzam doświadczeniami na własnych kablach. To, że literatura o czymś takim nie pisze, to nie znaczy że nie istnieje. Opisałem powyżej obserwacje na kablach XLR KS 1130, więc nie będę się powtarzać. Też nie rozumiem genezy tego zjawiska, oba kable mają heliksy poskręcane w tę samą stronę, przynajmniej na moje oko. A jednak słychać wyraźnie że w nieodpowiednim ułożeniu dźwięk jest gorszy.

Czyli dostaliśmy 833 zrobione pod elektrostaty? Ale kolumny, które są u Piotrka to chyba nie są elektrostaty? Hmm... No to tym bardziej powinno dać czaduuu :) Jak podałem wcześniej, czekam na CZAD od Piwowarczyka - mam nadzieje, że się zaskoczę pozytywnie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To, że literatura o czymś takim nie pisze, to nie znaczy że nie istnieje. Opisałem powyżej obserwacje na kablach XLR KS 1130

Na XRL-ach to nagminne bo nie ma ujednolicenia standardu z podpięciami pinów. Także po prostu kabel wpiety do urzadzenia z odwrotnie niż w urzadzeniu wysyłajacym musi !inaczej zagrać; przeważnie gorzej ale nie koniecznie.

Przy Sieciówkach niby jest jakaś lepsza systematyka ale neonówką ZAWSZE ! warto sprawdzić czy faza na sieciówce jest z tej strony co powinna.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Skonstruowanie kolumn o takich spadkach impedancji jest kpiną producenta z nabywców... Wytwórca powinien sprzedawać od razu swoje wzmacniacze, żeby to cudo własnej produkcji napędzić.

Też tego nie rozumiem, bo problem jest znany od lat co najmniej kilkunastu jeśli nie dłużej. I Martin Logan powinien ten problem rozwiązać. W końcu mamy postęp technologiczny i nawet jeśli 20 lat temu temat był zbyt trudny do rozwiązania, to dziś nie powinno to stanowić problemu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na XRL-ach to nagminne bo nie ma ujednolicenia standardu z podpięciami pinów.

Ale to by znaczyło, że w obu żyłach piny nie są tak samo podpięte... Jak będę w Krakowie to Wam zademonstruję o co chodzi, możemy nawet tego KSa rozebrać.

Też tego nie rozumiem, bo problem jest znany od lat co najmniej kilkunastu jeśli nie dłużej. I Martin Logan powinien ten problem rozwiązać. W końcu mamy postęp technologiczny i nawet jeśli 20 lat temu temat był zbyt trudny do rozwiązania, to dziś nie powinno to stanowić problemu.

Linearyzacja impedancji jest opisana w dowolnym podręczniku do elektroniki. Faktem jest, że przeważnie niesie za sobą negatywne konsekwencje dla dźwięku. Ale w tym przypadku to chyba byłby wybór mniejszego zła, skoro kolumna z niczym normalnym grać nie chce. Ja miałem u siebie dwa takie przypadki, obydwa firmy HGP. Przy czym mniejszy model Fuga był jeszcze gorszy niż największa Lyra. Bez 2x1kW na kanał nie podchodź;-)

Czyli dostaliśmy 833 zrobione pod elektrostaty? Ale kolumny, które są u Piotrka to chyba nie są elektrostaty? Hmm... No to tym bardziej powinno dać czaduuu :) Jak podałem wcześniej, czekam na CZAD od Piwowarczyka - mam nadzieje, że się zaskoczę pozytywnie!

Dało by czadu jak by było 8Ohm w kolumnach, w sumie nie precyzyjnie określiłeś co to jest TEN czad.

Koledzy już wcześniej pisali że urządzenie dotarło uszkodzone i trzeba było po prostu tylko od razu zadzwonić do pana Piwowarczyka a nie zapraszać innych i pokazywać o uszkodzone. Jak dla mnie działanie totalnie bez sensu na poziomie inteligencji kury.

To że robią elektrostaty dobre nie znaczy że o elektronice tak wymagającej mają pojęcie i dla tego dalej jest tak a nie inaczej.

Może niech każdy robi swoje, jeden kolumny a inny np gramofony :)

Koledzy już wcześniej pisali że urządzenie dotarło uszkodzone i trzeba było po prostu tylko od razu zadzwonić do pana Piwowarczyka a nie zapraszać innych i pokazywać o uszkodzone. Jak dla mnie działanie totalnie bez sensu na poziomie inteligencji kury.

Byłeś na odsłuchu? TO CO SIĘ WYPOWIADASZ????!!!! Nikt nie pisał., że jest uszkodzone, bo nie wiedzieliśmy, że w ogóle może to być wina jakiegokolwiek uszkodzenia/modu etc.! Każdy nam tylko z WAS fachowców gadał, że preampu nie mamy odpowiedniego! A co się okazało? Poza tym, jak się bierze coś na odsłuch, to nie można po jednej godzinie powiedzieć, że coś jest do dupy, bo jest to nie profesjonalne. Dlatego borykaliśmy się z nim parę tygodni - a nóż to wina faktycznie konfiguracji, kabla, źródła itd...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A to wszystko przez Szymona , bo se wymyślił wersję na 2 Ohm...:)))

Po to zeby napędzić popierdółki Martina Logana których spadek zalicza 2 ohmy albo i niżej. ML to nie Apogee z lat 90

które na tamte czasy i do dzisiaj również demonstrują najlepszy dźwięk z elektrostatu. Namawiałem już dawno na zmianę

ML na MG 20.7 które cenowo i brzmieniowo są nie do pobicia.

Ale to by znaczyło, że w obu żyłach piny nie są tak samo podpięte... Jak będę w Krakowie to Wam zademonstruję o co chodzi, możemy nawet tego KSa rozebrać.

Nie w żyłach jest ok tylko w gniazdach pinologia jest pomieszana np. Accuphase ma do tego celu w pre przełącznik pinów gdyż sam robi odmienna konfigurację od europejskiej. Wtedy wystarczy przełączyć przekaźnikiem i jest OK.

Byłeś na odsłuchu?

No własnie po co było to zapraszanie na odsłuch jak po dotarciu sprzęt nie grał?

koniec OT

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie w żyłach jest ok tylko w gniazdach pinologia jest pomieszana

Rafaell, jeśli gra inaczej to zgodnie z Twoim wytłumaczeniem mam inaczej piny w lewym a inaczej w prawym kanale. Eksperyment polega na tym, że podłączam wyjście z CD raz kablem oznaczonym jako L a raz jako R (następnie kompensuję na odwrót pomiędzy pre a końcówką). A jeśli piny są tak samo, to różnica w dźwięku musi wynikać z czegoś innego...

Rafaell, jeśli gra inaczej to zgodnie z Twoim wytłumaczeniem mam inaczej piny w lewym a inaczej w prawym kanale. Eksperyment polega na tym, że podłączam wyjście z CD raz kablem oznaczonym jako L a raz jako R (następnie kompensuję na odwrót pomiędzy pre a końcówką). A jeśli piny są tak samo, to różnica w dźwięku musi wynikać z czegoś innego...

Piny w lewym i prawym kanale powinny być zgodnie ze sztuka tak samo zrobione! Ewidentnie w którymś urządzeniu musisz mieć zamienione bieguny.

Zamienione symetrycznie !

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Namawiałem już dawno na zmianę

ML na MG 20.7 które cenowo i brzmieniowo są nie do pobicia.

A jak wygląda kwestia reprodukcji basu w MG 20.7? Mnie zastanawia jedna rzecz, większość znanych mi konstrukcji czy to magneto czy elektrostatycznych ma bardzo poważne problemy z przenoszeniem najniższego basu. Można wręcz rzec, że go nie ma, a efektywne pasmo przenoszenia kończy się w okolicach 50Hz. Czyli powinny to być relatywnie łatwe w wysterowaniu kolumny, tym bardziej jak się popatrzy na ideę poruszania tymi małymi i cienkimi listkami folii. Skąd się biorą więc te nieprawdopodobne spadki impedancji? Jak dla mnie to tkwi w tym jakiś istotny błąd w przyjętych założeniach. No ale ja się nie znam na audio, co już nieraz na tym forum udowodniono...

Edytowane przez tomkly
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nudzić ...a ja staram się jak mogę ...:(((

Acoustic Zen Absolute do wzmaka i Electraglide x3 do CD ...

Reszta sam MIT ...

Jakiś komentarz?

Polowanie na czarownice weź gdzie ...tak jest ?

Znów dajesz się podkręcać ...;))

Oj Piotr ....stosuję dokładnie taką samą technikę socjotechniki jak Ty i ....ten drugi;)))

Poczułeś się dotknięty przepraszam .

Teraz pomyśl jak czują się często osoby z cieńszą skórą ...upss beczką jak ja...atakowane w taki sam sposób jak Ty to często robisz ...

Sam często mówisz , że masz bekę ...ja mam tylko beczkę ...;)

Teraz rozumiesz nick?

Taka ciekawostka ..wiecie dlaczego cybant popełnił tutaj Sepuku ?

Jak dostał na priva prywatne zdjęcia pokoju cenionego audiofila bez jego zgody wyszperane przez kogoś na gratka.pl to mu się wylało...:((

Dobra zgodnie z radą włażę do beczki i się dekluję ;)))

Wszystkich urażonych przepraszam, w końcu jestem tylko psem ...i mogę ugryźć czasami...;)

Technika socjotechniki ...co głupek to pisał ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak tak chłopczyku, wszystko co do tej pory było na testach/odsłuchach u Starego było zepsute - mogliśmy się tego spodziewać. Pomyśl trochę chłopie, bo wiek nie stanowi o inteligencji... - nie idź w zaparte, bo nie wiesz jak było, a się wpierdalasz!

Możesz byś się postarał zachować choć minimum kultury we wpisach....... Ja wiem że to jest trudne, ale nie przeginaj pały. Ten język to nawet na Szmulowiźnie ani na Targówku nie przystoi...

Tak tak chłopczyku, wszystko co do tej pory było na testach/odsłuchach u Starego było zepsute - mogliśmy się tego spodziewać. Pomyśl trochę chłopie, bo wiek nie stanowi o inteligencji... - nie idź w zaparte, bo nie wiesz jak było, a się wpierdalasz!

Wybaczcie, ale kto tu kogo próbuje zrobić w kulki... - widzę, że to chyba rodzinne... Nie mamy jednak szczęścia do literki "K"...

Lepiej być oszołomem, jak większość na forum - oszołomy się rozumieją bez słów...

Idż słuchać tego swojego vintage Sony w swojej drewnianej chacie i się nie irytuj tak bo wrzodów dostaniesz.

Możesz byś się postarał zachować choć minimum kultury we wpisach....... Ja wiem że to jest trudne, ale nie przeginaj pały. Ten język to nawet na Szmulowiźnie ani na Targówku nie przystoi...

Tomek, mnie ciężko zirytować, lubię dyskusję na rzeczowe argumenty a na głupotę to właśnie takie odpowiedzi mam j.w.

• Pokaż nowe odpowiedzi