Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To jest prawda ale sytuacja jest bardziej złożona.

Wystarczy popatrzeć co się obecnie dzieje z masową emigracją do Europy z krajów Afryki.

Debile i cwaniaki z EU skutecznie wykończyli rolnictwo w Afryce dotacjami do naszych nierentownych produktów rolnych i mamy biedę w Afryce i obecną sytuację z emigracją.

Do tego zafundowano kilku krajom w Afryce "demokrację" i mamy piękny pasztet.

Ale to dopiero początek problemów.

O.K. wystarczy polityki , muzyka łagodzi obyczaje ;)

Częściowo masz rację , ale tam jest zupełny inny problem....

Tam są ludzie , ale nie ma pieniędzy ...ropy mało ...wungiel to nawet u nas się nie opłaca ...

Diamenty już dawno przejęły misiaki ( De Beer)

Taki off top ...ale proponuję oglądnąć Dystrykt 9. .

Wrzuć wyszukiwarkę to znajdziesz nie tylko niebiski ale niebiański znaczek, wysil się trochę :)

Kobiety twierdzą że kolor tego avatara jest granatowy ale niech ci będzie niebiski :)

Błąd poprawiłem ale jak widzę Branża czuwa :)

Śmieszą mnie jeszcze wypowiedzi w temacie sieciówek, że jakaś top-X jest znakomitym zakupem, ale należy do systemu dołączyć też innego producenta, bo kilka tych X, to by było za dużo dobrego.

Kto tak kiedykolwiek napisał będzie pamiętał. A pozostaje pytanie, co taki kabel jest wart, skoro potrzebuje antidotum?

NIe, kupil uzywane,przesiadaja sie na triple,wiecej o triplach nie bede juz pisal bo dystrybutora bedzie glowa bolala,jakby sie dowiedzial ile kasy mu przejdzie obok nosa:))

Mi akurat wcale nie jest żal tego dystrybutora.

Jak to mawiają :

"Jak Kuba Bogu tak Bóg Fidelowi Castro " ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mi akurat wcale nie jest żal tego dystrybutora.

Jak to mawiają :

"Jak Kuba Bogu tak Bóg Fidelowi Castro " ;)

Taki słaby ..a jaki złośliwy ;))

Znaczy się idzie ku dobremu :))

A co ? Kuku zrobił ?

Skutecznie zniechęcił ... dłuuuga historia ;)

Taki słaby ..a jaki złośliwy ;))

Znaczy się idzie ku dobremu :))

Idzie , idzie ... ale ruchy ma jak stonka po opryskach ;)

Edytowane przez Axolotl
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Śmieszą mnie jeszcze wypowiedzi w temacie sieciówek, że jakaś top-X jest znakomitym zakupem, ale należy do systemu dołączyć też innego producenta, bo kilka tych X, to by było za dużo dobrego.

Niekoniecznie innego producenta, można okablować cały tor np Shunyatą, Electraglide, Elrodem bądź innymi markami, przy czym te które znają się na kablach sieciowych, (a nie traktują je jako zapychacz oferty) mają w swojej ofercie modele do różnych typów urządzeń. Np VX Shunyaty jest dedykowane do urządzeń niskoprądowych, zwłaszcza cyfrowych. A prywatnie to mnie osobiście śmieszą właśnie takie wypowiedzi jak ta, na którą odpisuję;-) No comments...

To żebyś się pośmiał jeszcze, to też rozbawia mnie oferta sieciówek do różnych urządzeń. Strategia rozszczepiania produktów jest dobra w sokach owocowych lub smakach lodów (sprawdż, a więc kup wszystkie), ale nie w kablach sieciowych, które poza jakimiś militarnymi wynalazkami mieszczą się w szerokich granicach zwykłego poboru prądu. Tym sposobem przewód sieciowy jest albo dobrze wykonany albo jest jakościowo ograniczony. Chyba, że mi wytłumaczysz na czym ta specjalizacja techniczna polega. W końcu i mnie trochę humoru się należy...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Można oczywiście przyjąć apriori tezę, że wszystko to marketingowa ściema, ale wtedy zaczynamy niebezpiecznie ewoluować w kierunku poglądów głoszonych choćby przez kolegę Bum1234, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam;-) A tak na serio, to w sieciówkach służących do urządzeń typu końcówki mocy w pierwszej kolejności liczy się przekrój przewodnika, lepiej sprawdzają się tu multi-strandy bądź lite dyty o dużym przekroju. Natomiast w przypadku urządzeń niskoprądowych kluczowe znaczenie ma czystość przewodnika (o wiele większą niż w kablach do power amp), najczęściej stosuje się kable solid core, w których nie występują problemy interakcji poszczególnych żył, itp... W każdym razie istnieją bardzo poważne podstawy teoretyczne dla których te kable powinny się różnić. Poniżej wykaz modeli nieistniejącej firmy Electraglide z dedykacją producenta:

Reference Glide - bazowy, najtańszy kabel do budżetowych CD

Mini Khan - wzmacniacze zintegrowane niskiego budżetu

Ultra Khan - lampowe końcówki mocy

Genghis Khan - tranzystorowe końcówki mocy

Epiphany X, X.2 - źródła oraz preampy

Epiphany X.3, Synapses - źródła

Podobne rekomendacje stosują inni uznani amerykańscy producenci (m.in. Elrod, NBS, Stealth Audio).

U Stealtha są nawet różne wersje w obrębie tego samego modelu:

Edytowane przez tomkly

To, że jakis producent znalazł sposób na powiększenie sprzedaży i reszta poszła w jego ślady, to teza nie wymagająca dowodu. Z innej nieco mańki...

Specyfika cenowa akcesoriów pozwala posiadać własciwie najlepsze (najdroższe) sieciówki. Ale jeśli przyjmiemy (chociażby na bazie powyższej oferty kablowej), że najdroższe kable zasilające powinny łączyć najlepsze na tej planecie urządzenia, to mamy przerost formy nad treścią. Gdyż do urządzeń ze środka cennika nie podpinamy odpowiednio pozycjonowanych sieciówek. Mało kto bawiący się w najlepsze przewody ma urządzenia ze szczytu cennika najlepszych firm. Potencjał najlepszych sieciówek jest więc nadal nie odkryty :-) Jeszcze łatwiej wkręcić najlepsze na świecie kolce do kolumn jakiegoś średnio-budżetowego producenta. Ale to jest mezalians. A w przypadku sieciówek tego mezaliansu się nie dostrzega.

W kablach głośnikowych jest o wiele większa zmienność prądu, niż w kablach sieciowych. Jeśli w głośnikowcach różne konstrukcje mają rację bytu (solid core, multi skrętki, itp.), to tym bardziej w kabli od prądu z gniazdka. A jeśli już iść na maksa, to powinna być ciężka, lita szyna, jak to się praktykuje w listwach sieciowych. Wprawdzie zgiąć się nie da, ale chociaż ostatni odcinek powinien być solidną sztabką metalu. Tak więc przed marketingowcami jest jeszcze wiele pól do odkrycia.

Edytowane przez Wuelem

no cóz tak maja niektore firmy,dlatego niema co sie rzucac na poczatku,rynek zweryfikuje cene,

a co do kabla to A,Rachwald przetestuje

A ma na czym testować?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Specyfika cenowa akcesoriów pozwala posiadać własciwie najlepsze (najdroższe) sieciówki

Najdroższy wcale nie oznacza najlepszy... Należy posiadać NAJLEPIEJ DOBRANE do całości systemu i poszczególnych urządzeń sieciówki. Ja gram u siebie na relatywnie tanich sieciówkach (to oczywiście pojęcie względne), powiedzmy że za komplet czterech sieciówek (second hand) nie zapłaciłem więcej jak 10 tys. zł... Mówię oczywiście o tych, które obecnie grają w systemie a nie zalegają na strychu;-)

Edytowane przez tomkly

Po wakacjach mam zamiar zrobić test grupowy polskich sieciówek. Postaram się pożyczyć w tym samym czasie Sulka, QSW, Verictum oraz najnowszego srebrnego Pure Fidelity. Mam nadzieję, że mnie do tego czasu nie zaszczują różni krzykacze;-)

Czy można się zaprosić na testy?

Na takie miano to trzeba sobie zapracować długimi latami a nie za wystrugany kawał drutu (nawet najlepiej grającego) w piwnicy w 3 godziny walić cene kilku/nastu tysięcy z czapy :)

Nikt przy zdrowych zmysłach nic takiego nie kupi bez gwarancji zwrotu min 50% przy odsprzedaży.

A ile można dostać za taki kabel jak nam się już znudzi a zapłaciliśmy za niego np 5-6 tysięcy? 100, 200 czy jak się pofarci 300 zł?

Tego oczywiście nasi geniusze przemysłu kablowego pod swoją uwagę nie biorą... Powodzenia życzę z całego serca :D

Brawo,brawo,brawo

Najdroższy wcale nie oznacza najlepszy... Należy posiadać NAJLEPIEJ DOBRANE do całości systemu i poszczególnych urządzeń sieciówki.

Podaj przepis jak to robić, to podejmiemy temat. Pan Harpia wspomniał o korektorze, jeśli zamierzamy uprzyjemnić sobie odsłuch i także według mnie jest to rozsądniejsze rozwiązanie. Bo jeszcze nie pojawiły się na rynku sieciówki firmy Diora :)

Można, ale co chcesz na Harpiach testować? Przecież podobno to dla słuchu szkodliwe?

Mogę wziąć kolumny ze sobą jak nie dasz Harpii posłuchać)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podaj przepis jak to robić

Przesłuchać wszystko co wpadnie w ręce, pożyczać od znajomych, nie kierować się uprzedzeniami tylko słuchać;-)

Mogę wziąć kolumny ze sobą jak nie dasz Harpii posłuchać)

Dam posłuchać, tylko napisałem to w trosce o Ciebie. W końcu jesteś STARYM Audiofilem;-)

Chińczycy już mają :D

Nie jestem chińczyk a u siebie już go słuchałem..........ładnie zrobiony jest)

NIe, kupil uzywane,przesiadaja sie na triple,wiecej o triplach nie bede juz pisal bo dystrybutora bedzie glowa bolala,jakby sie dowiedzial ile kasy mu przejdzie obok nosa:))

Jakie kable masz czy miałeś w dystrybucji?..............możesz nam przypomnieć?

Zgoda, przy czym to powoduje potem zjawisko mnożenia ceny x 4 w stosunku do tego co wychodzi z fabryki... Ja nie mam przekonania co jest na rynku wtórnym łatwiej odsprzedać, czy przykładowo kabel Acrolinka za 20 tys. zł czy kabel p. Sułka za 5 tys. zł detal. No i pytanie oczywiście za ile...

A widziałeś już Sułki z drugiej ręki?

Acrolinki to przeważnie tylko polacy kupują,bo się znają na dżwięku jak nikt))

Najdroższy wcale nie oznacza najlepszy... Należy posiadać NAJLEPIEJ DOBRANE do całości systemu i poszczególnych urządzeń sieciówki. Ja gram u siebie na relatywnie tanich sieciówkach (to oczywiście pojęcie względne), powiedzmy że za komplet czterech sieciówek (second hand) nie zapłaciłem więcej jak 10 tys. zł... Mówię oczywiście o tych, które obecnie grają w systemie a nie zalegają na strychu;-)

To na strychu też masz system?

Przerzucanie się sieciówkami jest jak bez końca dopasowywanie lamp. Pewnie niektórzy wolą tranzystory, bo tam nie ma tego dyskomfortu. Obejście tematu sieciówek jest trudniejsze.

W systemie aktywnym potrzeba jakieś 6-7 kabli zasilających. Czy ktoś sprzedaje kable 6-metrowe, żeby sobie przeciąć, bo słyszałem, że niektórzy 2-metrowy tną na połowę? Sprytna promocja.

Przerzucanie się sieciówkami jest jak bez końca dopasowywanie lamp. Pewnie niektórzy wolą tranzystory, bo tam nie ma tego dyskomfortu. Obejście tematu sieciówek jest trudniejsze.

W systemie aktywnym potrzeba jakieś 6-7 kabli zasilających. Czy ktoś sprzedaje kable 6-metrowe, żeby sobie przeciąć, bo słyszałem, że niektórzy 2-metrowy tną na połowę? Sprytna promocja.

Mylisz się i to bardzo. Sygnaturę dźwięku oraz barwę masz podaną z kazdą lampą i to czego potrzebujesz kupujesz i masz w systemie. Sieciówki natomiast grają różnie więc należy robić tak jak napisał Tomasz, testować, testować i jeszcze raz testować. I co ciekawe to w każdym systemie te same sieciówki potrafią i n a c z e j zabrzmieć.Więc nie zgodzę się ze SA że sieciówki Transparenta są najlepsze. Najlepsze to Transparent robił !!! kable głośnikowe a w dalszej kolejności interkonekty.

Edytowane przez Magnepan

Jakie kable masz czy miałeś w dystrybucji?..............możesz nam przypomnieć?

Jaka dystrybucja?chyba masz jakies zwidy,jeszcze nigdy nie sprzedalem ani jednego kabla na jakims portalu,co najwyzej wsrod znajomych.

Zreszta rzadko mieszam kablami,wole zmienic jakis klocek,to chyba bardziej na zdrowie wychodzi:_)))

Czy ktoś sprzedaje kable 6-metrowe, żeby sobie przeciąć, bo słyszałem, że niektórzy 2-metrowy tną na połowę?

Nie rozgłaszaj tu szkodliwych informacji!

Sieciówka za krótka nie gra dobrze, warto by było nawet wprowadzić lepszy standard 3 metry, no ale ludzi wkurzają takie poniewierające się kable trudne do ukrycia za sprzętem i kupują te najkrótsze 1,5 metra co odbija się na jakości dźwięku.

Żeby nie było taką dłuższą sieciówkę znacznie trudniej się robi ale warto dla uzyskanego efektu (nie piszę o cięciu drutu z metra).

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mylisz się i to bardzo.

Sieciówki natomiast grają różnie

Sieciówki zawsze grają tak samo, tylko po różnych stronach mają różne elementy do współpracy, wnikliwy obserwator jest w stania bardzo precyzyjnie rozpoznać możliwości kabla, włączając go w kilka znanych referencji, jednak dziś o znawcę tematu kabli bardzo trudno, z kolei użytkownicy tzw szarzy, w większości nie słyszeli swoich kabli, gdyż włączali je w fatalne warunki pracy dla nich uniemożliwiając prawdziwe wykazanie się czasami unikalnymi właściwościami.

Kabel zasilający w pierwszym rzędzie wykaże się typem metalurgi, który będzie odpowiedzialny za wewnętrzną strukturę/barwę dźwięku, jeśli ona nie zgra się z właściwościami urządzeń, szczególnie z rodzajami decydujących kondensatorów w wzmacniaczu, czy innym urządzeniu, to nie pomoże żadna inna jego cecha, przemyślana geometria czy autorskie wyszukane rozwiązania techniczne producenta, izolacja natomiast będzie tylko psuć, mniej lub więcej, najczęściej jednak sporo, gdyż konstruktorzy pozwalają sobie często na przypisywanie izolatorom jakiś oryginalnych funkcji innych niż podstawowa, - izolacyjno-ochronna.

Oczywiście tzw zgranie się kabla z urządzeniem wymaga zgodności z przewodnikami użytymi w transformatorach, ale to tak oczywiste, że w tym gronie można potraktować jak banał, zły transformator, unieważni właściwości nawet najlepszego kabla, to elementarz nie wart wzmianki w dziale hi end.

Sieciówka za krótka nie gra dobrze, warto by było nawet wprowadzić lepszy standard 3 metry

Czyli topowe sieciówki powinny się różnić przede wszystkim długością. Zaraz zacznie się wyścig, kto wyprodukuje najdłuższą.

W dużych salonach, gdzie jest sporo miejsca na sprzęt 3 metry nie powinny stanowić żadnego problemu. W takim razie DIY-end ma łatwą drogę do przegonienia uznanych producentów.

Sieciówki zawsze grają tak samo, tylko po różnych stronach mają różne elementy do współpracy, wnikliwy obserwator jest w stania bardzo precyzyjnie rozpoznać możliwości kabla, włączając go w kilka znanych referencji, jednak dziś o znawcę tematu kabli bardzo trudno, z kolei użytkownicy tzw szarzy, w większości nie słyszeli swoich kabli, gdyż włączali je w fatalne warunki pracy dla nich uniemożliwiając prawdziwe wykazanie się czasami unikalnymi właściwościami.

Kabel zasilający w pierwszym rzędzie wykaże się typem metalurgi, który będzie odpowiedzialny za wewnętrzną strukturę/barwę dźwięku, jeśli ona nie zgra się z właściwościami urządzeń, szczególnie z rodzajami decydujących kondensatorów w wzmacniaczu, czy innym urządzeniu, to nie pomoże żadna inna jego cecha, przemyślana geometria czy autorskie wyszukane rozwiązania techniczne producenta, izolacja natomiast będzie tylko psuć, mniej lub więcej, najczęściej jednak sporo, gdyż konstruktorzy pozwalają sobie często na przypisywanie izolatorom jakiś oryginalnych funkcji innych niż podstawowa, - izolacyjno-ochronna.

Oczywiście tzw zgranie się kabla z urządzeniem wymaga zgodności z przewodnikami użytymi w transformatorach, ale to tak oczywiste, że w tym gronie można potraktować jak banał, zły transformator, unieważni właściwości nawet najlepszego kabla, to elementarz nie wart wzmianki w dziale hi end.

747, Twoja wiedza na temat brzmienia sieciówek jest oparta ściśle na zasadach teorii........więc zachęcam do prób

i testów a do tego potrzebne są money i chęci. Chęci to może i są lub byłyby gdyby nie fakt że trzeba za wypożyczenie kabli do testów również zapłacić. Generalnie piszesz ogólnikowo jak większość i o rzeczach które są znane prawie

wszystkim użytkownikom audio.

Czyli topowe sieciówki powinny się różnić przede wszystkim długością. Zaraz zacznie się wyścig, kto wyprodukuje najdłuższą.

W dużych salonach, gdzie jest sporo miejsca na sprzęt 3 metry nie powinny stanowić żadnego problemu. W takim razie DIY-end ma łatwą drogę do przegonienia uznanych producentów.

I tutaj Rafael ma rację - minimalna długość kabla sieciowego powinna wynosić 1,5 m - 1,8 m a wiesz dlaczego ?

"Czyli topowe sieciówki powinny się różnić przede wszystkim długością. Zaraz zacznie się wyścig, kto wyprodukuje najdłuższą." - i o to chodzi.

Fajne pole dla działów 'badawczych' firm kablarskich, by dobrać teorię tłumaczącą kolejny wzrost cen ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Żeby nie było taką dłuższą sieciówkę znacznie trudniej się robi ale warto dla uzyskanego efektu (nie piszę o cięciu drutu z metra).

Rafael, napisz dlaczego sieciówka powinna mieć minimum 1,5 m długości - chcę aby info pochodziło od fachowca.

Prawa fizyki mówią że ..........

• Pokaż nowe odpowiedzi