Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Wczoraj moje sieciówki MIT AC1 dotarły do nowego właściciela i pomimo tego ,że są praktycznie nowe właścicielowi przypadły do gustu i jest zadowolony.

Dzisiaj dotarły do mnie (od polskiego dystrybutora !) ostatnie 2 sieciówki Siltech Ruby Mountain II w wersji z wtykami Furutecha (carbon).

Efekt zastąpienia MIT-ów u mnie w systemie jest oczywiście na korzyść SIltecha.

Pięknie wygładzona góra , szeroka scena i niski ciepły, sprężysty bas.

Takie granie to tylko z Siltechem ;)

Na tym raczej zakończyłem poszukiwania kabli AC ;)

Dostałem też na testy sieciówkę Synergistic Research w topowej wersji z takimi śmiesznymi aktywnymi filtrami.

Jutro wepnę w system w miejsce Siltecha na PRE i zobaczymy.

Mam nadzieję ,że będzie lepiej niż z Shunyatą Dżdżownicą ;)

W przyszłym tygodniu będę miał również kabel głośnikowy Siltecha, który zastąpi na test MIT-a MA-X.

Jestem ciekaw bezpośredniego porównania.

pozdrawiam

Ten głośnikowy Siltech jest świetny.Warto spróbować.

Co do Synergisitca pamiętaj żeby dobrze wpiąć zasilacz do prądu.

Musi być zgodność fazy.Pewnie jakiś mały miernik masz?

I on się ładuje, więc do posłuchania na następny dzień po wpięciu.

Anaconda być może nie wpasowała się w twój system.

U mnie na tranzystorach rewelacja.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak wiem o tym dostałem z kablem instrukcję wpięcia zasilacza.

Ja też mam poniekąd tranzystory na wyjściu ale Shunyata jest po prostu nie w moim guście.

Tylko ,że ja wpiętą ją miałem do Pre a nie do końcówek.

Tak czy inaczej nie ma żadnego porównania do Siltecha .

Szczególnie jeśli chodzi reprodukcję basu i wysokich tonów.

Tutaj te dwa kable dzieli przepaść dżwiękowa.

Bardzo dobry kierunek Jarek, cały set Siltecha pokaże na co stać niby tak błahą sprawę jak kable. Chociaż ja zamiast wybrałbym teraz kable IC, a dopiero później głośnikowe.

Jak z rabatami w Eterze?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Bardzo dobry kierunek Jarek, cały set Siltecha pokaże na co stać niby tak błahą sprawę jak kable. Chociaż ja zamiast wybrałbym teraz kable IC, a dopiero później głośnikowe.

Jak z rabatami w Eterze?

Chłopaki spisali się . Inaczej kupiłbym w...... ;)

Popierniczyli pudełka, gwarancje i numery seryjne ale wszystko mają wyprostować.

Też tak myślałem żeby wywalić IC MIT-a i wstawić Siltecha ale głośnikowy będę miał po prostu szybciej dostępny.

Obecnie cały set (5 x Siltech RMII + listwa Octopus) się wygrzewa (kolumny z resztą też) ale już gra to wspaniale.

Dzisiaj dostałem kilka nowych CD ( w tym Jean Michel Jarre ostatnie wydanie z różnymi znanymi i mniej znanymi utworami) i była uczta dżwiękowa.

Kolumny chyba powoli już osiągają jakiś tam średni pułap swoich możliwości ale i tak grało to świetnie ;)

Edytowane przez jarek&ania

Ja też się bardzo cieszę, bo przecież ten model kolumn to była moja pierwsza propozycja dla Jarka od razu na początku jak pojawił się na forum.

Wtedy moja opcja nie zdobyła jego serca ale w finale....wyszło na moje i bardzo się cieszę,

Po kolejnym miesiącu grania będzie grało jeszcze lepiej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja też się bardzo cieszę, bo przecież ten model kolumn to była moja pierwsza propozycja dla Jarka od razu na początku jak pojawił się na forum.

No i miałeś rację ;)

Jestem zadowolony - zobaczymy ile u mnie postoją.

Niestety moje zadowolenie jest odwrotnie proporcjonalne do zadowolenia mojej narzeczonej ;)

To ze względu na ich wielkość ;)

NS1000 ale one nie są takie małe :)

Zdecydowanie mniejsze od tych dużych ,no i ten dżwięk nie audiofilski tylko studyjny i nie zawsze może się podobać.

Zdecydowanie mniejsze od tych dużych ,no i ten dżwięk nie audiofilski tylko studyjny i nie zawsze może się podobać.

Tu też można się zdziwić bo i może być jak "na zyletkach" jak i gładko, płynnie i klarownie. kwestia aplikacji :)

taka okazja własnie przeszła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Fakt, te Yamahy 1000 są w pięknym stanie a cena za którą KTOŚ kupił wprost kosmiczna 7.100 $ !!!!! Jestem zaskoczony że

vintage zaczyna osiągać pułap niespotykanych dotąd cen.

Moje monitory są podobnej wielkości ale głębokie aż na 60 cm i ważą 40 kg bez standów.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie , są wyjątki że małe kolumny grają równie dobrze co duże albo lepiej.

Czyli w/g ciebie , mój sympatyczny kolego bass z monitorów jest lepszy niż z dużych podłogówek o średnicy membrany np. fi 320 mm ?

To samo dotyczy dynamiki ?

Monitory są w/g ciebie bardziej dynamiczne?

Daj mi w takim razie kontakt na twojego dealera.

Te zioła muszą być po prostu zajebiste skoro takie doznania dżwiękowe z monitorów na nich można uzyskać ;)

Jak wiesz Jarek nie jestem fanem małych kolumn, wszelkiej maści podstawkowców czy monitorów.

Uważam podobnie jak ty ale...ostatnio musiałem nieco zrewidować swój pogląd.

Miałem przez dłuższy czas możliwość zapoznania się z kolumnami TAD Compact Reference 1.

To niby monitory ale trójdrożne, mają tą samą sekcję średnio-wysokotonową co duże TAD-y, opartą

o współosiowy przetwornik berylowy i do tego bas 8 cali czyli 20cm.

Kolumienki jak na monitory są potężne, każda ma głębokość prawie 50cm i waży pod 50kg!!!

Pominę już cenę...200 tys za parę...i tu bez komentarza bo co tu powiedzieć.

Ale jak to gra!!! Szok. Gra to lepiej niż niejedna podłogówka a bas w 60m2 był taki że nie mogłem uwierzyć!!

Rewelacja. Oczywiście za tą cenę jest spory wybór dobrych podłogówek ale widać w tych TAD-ach kilka dekad

doświadczeń ludzi z TAD/Pionneer i czuć technologię. Super kolumny.

Duże TAD mają 130cm wysokości, 70cm głębokości i 150kg wagi. Na basie mają 2x 25cm.

Nie dziwię się, że są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.

Tak że nadal wolę duże kolumny ale już nie położę głowy pod topór za tezę że mała nie ma szans dobrze zagrać.

No cóż, człowiek się całe życie uczy....a i tak umiera jako głupiec.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To niby monitory ale trójdrożne, mają tą samą sekcję średnio-wysokotonową co duże TAD-y, opartą

Sylwek , jak te TAD-y to są monitory to ja jestem chiński cesarz.

To,że stoją na podstawkach nie oznacza ,że to właśnie monitor.

Idąc dalej twoim tokiem rozumowania .... to po co kupowałeś swoje Utopie ?

Trzeba było kupić te "monitory" i a resztę kasy podarować na schronisko dla zwierząt.

Ja nie pisałem ,że monitory żle grają bo tak nie jest.

Po prostu fizyki nie przeskoczysz i z małej membrany dobrego basu nie uzyskasz.

Ty to wiesz, ja to wiem i inni też to wiedzą.

Więc po co dyskutować o sprawach oczywistych?

Jak by było inaczej to można by oczekiwać dobrego basu od Logitecha i jego głośników komputerowych.

A ile by można było kasy zaoszczędzić?!

Myślę że upraszczasz sprawę.

Oczywiście że te małe TADy nie mogą równać się z Utopiami.

Ale nie jest tak że nie mają dobrego basu!!

Też mnie to zaskoczyło że przetwornik 20cm może produkować tak dobry bas.

Jak wiesz w basie ważna jest też objętość i budowa skrzynki, te różne tunele w środku itd.

Pewnie to ma tu zasadnicze znaczenie i nie można tego zrobić w takich komputerowych

Logitechach.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I o to właśnie chodzi.

Jak nie ma odpowiedniej skrzyni to nie ma dobrego basu.

W monitorach tej skrzyni jest brak.

Nie ma "płuc" to nie ma dynamiki i basu.

Tak już jest.

Tad-y to żadne monitory. Kto takie bzdury opowiada?

Wiele podłogowych kolumn ma mniejsze membrany i wagę niż te "monitory" TAD-a i do monitorów nikt ich przecież nie zalicza ?

Podałeś raczej "kiepski" przykład monitora ;)

Mercedes Actros to też Mercedes ale nie jest zaliczany do osobowej klasy compact jak A-klasa:)

Fakt, tym TAD, om trudno coś zarzucić.Dynamika, barwa, kontrola i kreowanie pozornych, to b.wysoki poziom!Byłem zauroczony ich brzmieniem.

W monitorach tej skrzyni jest brak

Wszystko zależy o których monitorach rozmawiamy.

Co ty na monitor o wymiarach: szer.27 cm x wys.47 cm x głebokość 60 cm i wadze 40 kg - niezły misiaczek co ?

Płucka też ma i serducho potężne no i skubaniec muzykalny jak skrzypce Stradivariego......he,he,he.Wiesz jak się wabi ?

Azor? ;)

Prawie dobrze - Aza .

A twój już wydaje jakieś przyzwoite dżwięki oprócz skutków trawienia[wygrzewania] ?

Edytowane przez Magnepan

To fakt, że sieciówki Siltech'a są świetne ale ja sam osobiście zamieniłem Siltech'a Ruby Double Crown na MIT'a AC2 , który barwowo daje więcej poczucia analogowości.

Można oczywiście dyskutować ale to co zawsze podkreślam, że konfiguracja systemu jest najważniejsza.

Podobne przykłady zastosowanie Shynyaty można znaleźć, miejsca gdzie pasuje idealnie.

Pozostaje również kwestia na jakim materiale były robione próby, czasami nie jest to jednoznaczne.

Jak wiesz Jarek nie jestem fanem małych kolumn, wszelkiej maści podstawkowców czy monitorów.

Uważam podobnie jak ty ale...ostatnio musiałem nieco zrewidować swój pogląd.

Miałem przez dłuższy czas możliwość zapoznania się z kolumnami TAD Compact Reference 1.

Kolumienki jak na monitory są potężne, każda ma głębokość prawie 50cm i waży pod 50kg!!!

Pominę już cenę...200 tys za parę...i tu bez komentarza bo co tu powiedzieć.

Ale jak to gra!!! Szok. Gra to lepiej niż niejedna podłogówka a bas w 60m2 był taki że nie mogłem uwierzyć!!

Rewelacja. Oczywiście za tą cenę jest spory wybór dobrych podłogówek ale widać w tych TAD-ach kilka dekad

doświadczeń ludzi z TAD/Pionneer i czuć technologię. Super kolumny.

Duże TAD mają 130cm wysokości, 70cm głębokości i 150kg wagi. Na basie mają 2x 25cm.

Nie dziwię się, że są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.

Tak że nadal wolę duże kolumny ale już nie położę głowy pod topór za tezę że mała nie ma szans dobrze zagrać.

No cóż, człowiek się całe życie uczy....a i tak umiera jako głupiec.

Nie rozumiem sytuacji nadzwyczajnego zachwytu, mającego swe źródło w miarę poprawnym wykonaniu kolumny głośnikowej, przez doświadczonego konstruktora, mającego do dyspozycji potrzebne ku temu środki.

Doprawdy.

Co on miał skonstruować, jak nie to co uczynił?

Yamahy NS1000?

Przecież już są.

Kefy "..." concentric?

Również.

Połączył więc Kef dual concentric z basem jak w Yamaha NS 500 i zażądał zapłaty.

Wielka technologia, rzeczywiście, tylko nie na pewno.

Wielką technologię, prawdziwy przełom wręcz, dostrzegam za to w nazewnictwie wszelkiego typu systemów, opisujących różnego typu procesy technologiczne, z uwielbianym bijącym wszelkie rekordy popularności słowem HARMONIA.

Ciekawe, kto poza pomysłodawcami tych systemów, weryfikuje jej prawdziwość i uprawnienie.

Pewnie nikt, ponieważ aby wykazać niepełną konsekwencję stosowania tej narracji, potrzebny byłby produkt, który by to obnażył, a o taki produkt trudno, bo niby kto miałby go skonstruować?

Towarzystwo wzajemnej adoracji?

Ci panowie mają za sobą 30-40 letnie doświadczenie, więc czują się dość pewnie, pozwalają sobie wiec już na dowolną ekstrawagancję w poczynaniach.

Każdy kto zna podstawowe właściwości natury ludzkiej, wie, że w takiej sytuacji niczego odkrywczego nikt już nie dokona, nie ten zapał, nie te okoliczności i potrzeby.

Zachowawczość w audio hi end, jest faktem, zarówno w kablach jak i innych dziedzinach, jedynymi którzy nie stoją w miejscu są o dziwo nie twórcy realnego hi end, tylko informatycy, działający na rzecz nowych źródeł.

Kolumny głośnikowe stopniem zaawansowania nie zachwycają, ale prawdziwy dramat jest w przewodzeniu, w kablach.

Skoro firma siltech chwali się nimi tak jak to robi, skoro kosztują tyle ile kosztują, skoro tak grają w stosunku do konkurencji jak grają, to oznacza, że jeszcze długa droga przed konstruktorami, jakieś 30 lat zapóźnień, w stosunku do zespołów głośnikowych czy wzmacniaczy.

Że też nikt się nie zastanawia, ile musi kosztować kawałek drutu, aby połączyć wzmacniacz, z stojącą metr czy dwa dalej kolumną głośnikową?

30 - 60 tys $, tyle trzeba zapłacić, aby jakoś to grało.

Co za pech.

• Pokaż nowe odpowiedzi