Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co za pech.

747 raczej pech w tym że na ten temat wypowiadasz się w nieodpowiedni czyt.pozbawiony praktyki żródłowej - słuchania systemów

audio i odsłuchach sprzętów.To co piszesz to akademicka teoria pozbawiona większego sensu.Praktyka czyni mistrzem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Skoro firma siltech chwali się nimi tak jak to robi, skoro kosztują tyle ile kosztują, skoro tak grają w stosunku do konkurencji jak grają, to oznacza, że jeszcze długa droga przed konstruktorami, jakieś 30 lat zapóźnień, w stosunku do zespołów głośnikowych czy wzmacniaczy.

Jakie kabe , jakich firm i w jakich systemach porównywałeś?

Że też nikt się nie zastanawia, ile musi kosztować kawałek drutu,

Tyle ile ktoś za niego zapłaci.

tyle trzeba zapłacić, aby jakoś to grało.

Jakoś, to gra kapela w remizie.

Co za pech.

Co za fantazja ;)

Edytowane przez jarek&ania

Proszę w spokoju przeczytać moje słowa, postarać się zrozumieć treść domyślna ukrytą miedzy wierszami w duchu tego wpisu, następnie postarać się zrozumieć powody takiego mojego odniesienia się do cytowanej treści wpisu sly, następnie dopiero uznać stosowność własnej artykulacji, zastanawiając się przez chwilę, na jakim uczynić to poziomie.

Pozdrawiam.

Proszę w spokoju przeczytać moje słowa, postarać się zrozumieć treść domyślna ukrytą miedzy wierszami w duchu tego wpisu, następnie postarać się zrozumieć powody takiego mojego odniesienia się do cytowanej treści wpisu sly, następnie dopiero uznać stosowność własnej artykulacji, zastanawiając się przez chwilę, na jakim uczynić to poziomie.

Pozdrawiam.

napisz co tam w życiu popełniłeś w technice przesyłu sygnału kablami - czym się chwalisz w o mnie. Ja się nie chwalę choć parę rzeczy zrobiłem :) . Wiem doskonale, że najważniejsze w audio są właśnie WŁAŚCIWIE zaaplikowane WŁAŚCIWE kable. Wiem, że ta technologia po prostu musi kosztować, może niekoniecznie dziesiątki tysięcy dolarów. Ale musi. Poczytajcie najnowszy art. Pacuły o secie Siltecha. Poczytajcie - jak pisze o doświadczeniu / przeżyciu z tymi kablami. To jest inna półka określeń, wtedy nie używamy oklepanych słów o scenie, barwie, szybkości, wypełnieniu i innych pierdołach ze świata hifi i mid hi-end. Ekstremalne kable (o ile sprzęt pozwala) - kreują nowe światy doznań, do których nie pasuje ten język. Wtedy nie sposób scharakteryzować systemu, wymyka się klasyfikacjom, jest niepowtarzalnie indywidualistyczny, zmienny, kameleonowy. Tak powinien brzmieć hi-end - nie pozwalać odejść od systemu... :) zaskakiwać każdego dnia, każdego dnia trochę inaczej... wywoływać niepowtarzalne emocje. Twoje kable tak potrafią? bo moje nie...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Właśnie najnowszy artykuł Pacuły, stał się kroplą.

Oczywiście rozumiem jego uwarunkowania.

oczekujesz żeby ktoś cię rozumiał

a sam jesteś świadomie niekomunikatywny

tu nie widzisz sprzeczności?

każdy ma jakieś uwarunkowania - to oczywiste

przedstawisz swoje?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No to w duchu tej konwersacji dodam, że właśnie popełniłem kolejną głupotę i wypożyczyłem kabel AC Synergistic Research ...... coś tam,coś tam z tymi śmiesznymi filtrami w kształcie tulejek.

Wpiąłem do pre w miejsce Siltecha i.......tu zaskoczenie.

Kabel pozytywnie mnie "rozczarował".

W przeciwieństwie do Shunyaty Dżdżownicy Z -Tron wniósł wiele pozytywnych aspektów w reprodukcji dżwięku a konkretnie dociążył i nasycił całe pasmo a także wyrażnie ocieplił dżwięk.

Nie jest to sztucznie podbity dżwięk jak w Shunyacie . Nie ma krzyczących wysokich tonów i łomotu na basie.

Myślę,że jest to na prawdę dobry kabel AC.

Niestety " nie ma róży bez kolców" powyższe jest kosztem sceny i przejrzystości dżwięku.W tym Siltecha nic nie pobije.

Ale w sumie na razie pozostawię go w systemie na klika dni i zobaczymy.

Może zostanie już na stałe ;)

P.S.

Te filterki o dziwo działają i wnoszą różnorodność w dżwięku. A myślałem,że to tylko ściema marketingowa ;)

To bardzo dobry kabel. Topowa wersja nazywa się Element C.T.S. I jest w wersji Analog i Digital.

No i ciekawe za 1 Siltecha masz 3 takie Synergistic-i.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To bardzo dobry kabel. Topowa wersja nazywa się Element C.T.S. I jest w wersji Analog i Digital.

No i ciekawe za 1 Siltecha masz 3 takie Synergistic-i.

Nie wiem jaki to jest ...... nie zdążyłem przeczytać na wiązce.

Ale to chyba ten , o którym piszesz.

Jest przyzwoity ;)

audiograde

Niczego nie oczekuje, rzucam tylko na różnego typu zagadnienia innego koloru światło, niż dopuszcza to stereotyp.

To ma pełnić funkcję pomocniczą i wyjaśniającą, dla tych, którzy nie są na pierwszym etapie poznawczym zagadnień audio.

Co do siltecha

To zupełnie oczywiste, że producent sięgając po srebro, chce zdystansować konkurencję pracującą na przewodnikach z miedzi, jeszcze bardziej oczywiste jest, że opracowując własny proces metalurgiczny z użyciem złota i zaawansowanych innych metod, dąży do pokonania wszelkiej konkurencji, dzięki tak wypracowanej przewadze.

Porównywanie więc siltecha z tymi, którzy z tych faktów nie wyciągnęli wniosków i nie stworzyli własnej jeszcze bardziej rozwiniętej technologii jest pouczające, lecz nie może przynieść innego rezultatu od rozczarowania.

Oczywiście zawsze otwarta pozostanie kwestia, czy zaaplikowana technologia jest mniej lub bardziej trafna, to może być przedmiotem sporu, choć istnieją tu elementy nie dające się kwestionować, mające ugruntowanie naukowe.

Wydaje się oczywiste, że gdyby najlepsze materiały przewodzące dla audio hi end, były powszechnie dostępne, nawet będąc dość drogie, to walka konkurencyjna mogłaby przynieść wynik, daleko bardziej nie dający się przewidzieć, niż sądzą to osoby szczycące się otwartymi umysłami i szerokim horyzontem myśli.

Dobrze to wiedzą wytwórcy tacy jak siltech, czy paru innych, dlatego opracowują własne materiały, które posiadają unikalne właściwości, do tego firmy są na tyle inteligentne, że dobierając preferencje, raczej nie kolidują ze sobą, wręcz się uzupełniają, powodując możliwość zaspokojenia najprzeróżniejszych potrzeb i wymagań.

Posiadając doskonały przewodnik można jednak wpaść w samozachwyt, który nie jest korzystny dla dalszego rozwoju.

Dlatego znajdują się inni, którzy starają wydobyć z fizyki nowe możliwości i sposoby, za pomocą innych metod, jak na przykład MIT ze swoimi systemami.

To walka konkurencyjna, jest możliwe rozpoznanie jej elementów i wyciągnięcie wniosków.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To walka konkurencyjna, jest możliwe rozpoznanie jej elementów i wyciągnięcie wniosków.

To co napisałeś ma sens i przyznaję tobie rację.

Siltech to jeden z najlepszych producentów kabli na świecie.

MIT natomiast ma również jakąś tam swoją "technologię" i kable lepsze i gorsze.

Akurat wątek jest o topowych kablach AC a ja osobiście nie zaliczam MIT-a do tej kategorii.

Inne kable (głośnikowe) jak najbardziej.

Wracając do tego co napisałeś , to co innego własna opatentowana technologia (Siltech) a co innego po prostu marketing i połączona z nim sprzedaż kawałka obciętego drutu w ładnym opakowaniu za kosmiczne pieniądze.

Ale i na takie produkty znajdują się nabywcy - inaczej takie firmy by nie istniały.

Zawsze się zgadzamy, ponieważ jesteśmy inteligentni.

To jest akurat bzdura!!

Czyli inteligentni ludzie powinni być jednomyślni?... :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To zależy od tego do jakiej opcji politycznej przynależysz ;)

A tak w temacie, w przyszłym tygodniu spróbuję z ciekawości kabel AC Argento FMR.

Wezmę ze dwa i podłączę najpierw do pre a potem do końcówek.

Jestem ciekaw efektów końcowych;)

To jest akurat bzdura!!

Mysle , ze 747 moze chodzic o inteligencje emcjonalna. Dla porozumienia w grupie skuteczniejsze jest znalezc te elementy wpowiedzi partnera, ktore jestesmy gotowi zaakceptowac , zamiast ostro uwypuklac roznice, grozace konfliktami. Inteligencja emocjonalna kaze byc wrazliwa na reakcje kolegi bardziej , niz na racje czysto merytoryczne. Kontynuujac dyskurs w kulturalnej formie i tak zdolamy omowic rozne aspekty , w tym dzielace nas roznice. A z pewnoscia bedzie duzo przyjemniej:)

No chyba , ze wypowiedz 747 byla ironiczna, ale nie widzac go trudno to zgadnac...

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Mysle , ze 747 moze chodzic o inteligencje emcjonalna. Dla porozumienia w grupie skuteczniejsze jest znalezc te elementy wpowiedzi partnera, ktore jestesmy gotowi zaakceptowac , zamiast ostro uwypuklac roznice, grozace konfliktami. Inteligencja emocjonalna kaze byc wrazliwa na reakcje kolegi bardziej , niz na racje czysto merytoryczne. Kontynuujac dyskurs w kulturalnej formie i tak zdolamy omowic rozne aspekty , w tym dzielace nas roznice. A z pewnoscia bedzie duzo przyjemniej:)

No chyba , ze wypowiedz 747 byla ironiczna, ale nie widzac go trudno to zgadnac...

To zależy od tego do jakiej opcji politycznej przynależysz ;)

A tak w temacie, w przyszłym tygodniu spróbuję z ciekawości kabel AC Argento FMR.

Wezmę ze dwa i podłączę najpierw do pre a potem do końcówek.

Jestem ciekaw efektów końcowych;)

ARGENTO FMR jest świetny ale mi jednak bardziej podoba się COHERENCE III

ARGENTO FMR jest świetny ale mi jednak bardziej podoba się COHERENCE III

W jakim zestwie probowales tego Coherence ? Troche o nim zapomnialem , a chcialbym posluchac.

Konto w trakcie usuwania

W jakim zestwie probowales tego Coherence ? Troche o nim zapomnialem , a chcialbym posluchac.

W zasadzie w dwóch: Burmester 061/032 i Accu DP600/ C2810/P7100. Cudownie spisywał sie ze wzmacniaczami i listwami ( w obu przypadkach Hydra V-Ray ) - zresztą z tego co wiem to producent go rekomenduje do urządzeń o duzym poborze mocy.

zamiast pisać konkretnie o kablach, zajmujemy się interpretacją tego, co między wierszami udaje że przemyca 747

przecież to absurd

niezależnie od inteligencji, emocji i wiedzy

ja też mogę pisać tak, jakbym wszystkie analizy wykonał

ale - po co????

Edytowane przez audiograde

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Więc wracając do kabli AC ten SR to przyzwoity kabel .

Ładne wypełnienie i w miarę dobra szczegółowość.

ALe niestety jak z większością kabli problem jest z wyostrzeniem góry.

I niczym tego nie można poprawić.

Jedyna nadzieja w Argento FMR ;)

Może on zagra górą porównywalną jak u SIltecha z jednoczesnym wypełnieniem .

Więc wracając do kabli AC ten SR to przyzwoity kabel .

Ładne wypełnienie i w miarę dobra szczegółowość.

ALe niestety jak z większością kabli problem jest z wyostrzeniem góry.

I niczym tego nie można poprawić.

Jedyna nadzieja w Argento FMR ;)

Może on zagra górą porównywalną jak u SIltecha z jednoczesnym wypełnieniem .

wyostrzenie góry - jeśli masz dobre kable - to na ogół problem sprzętu pozostałego a nie topowych kabli

zanim zaczniesz kategorycznie odrzucać albo krytycznie podchodzić do konkretnych kabli sprawdź jeszcze kwestie DOBRYCH podstaw antywibracyjnych

na pewnym poziomie nie jest to fanaberia a rzeczywista PODSTAWA osiągnięcia dobrego dźwięku

jeśli nie masz Symposium rollerblock G3 to postaraj się mieć.... :)

twoje wahania nad kablami zyskają rzeczywisty a nie przeczuwalny sens

a decyzje zakupowe - będą miały rzeczywistą podstawę

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jeśli nie masz Symposium rollerblock G3 to postaraj się mieć.... :)

Mam dyski Franz Audio.

Co do wyostrzenia góry to w Siltechach jej nie ma.

MIT-y też sobie z nią radziły ale niestety kosztem degradacji dżwięku w całym paśmie.

Wezmę tak z ciekawości te Argento FMR. Z tego co o nich słyszałem mają łagodną górę.

Ale zobaczymy jak zagrają u mnie w całym zestawie.

Mam dyski Franz Audio.

Co do wyostrzenia góry to w Siltechach jej nie ma.

MIT-y też sobie z nią radziły ale niestety kosztem degradacji dżwięku w całym paśmie.

Wezmę tak z ciekawości te Argento FMR. Z tego co o nich słyszałem mają łagodną górę.

Ale zobaczymy jak zagrają u mnie w całym zestawie.

rozumiem

standardzik audiofilski, przerzucimy tony sprzętu w dowolnych konfiguracjach

dwa kroki w przód, trzy do tyłu

:)

Franz - daje ci spokój sumienia

Siltech - gasi dźwięk

MIT muli

i dalej będziesz sprawdzał - tym razem Argento

nie wydaje ci się - że nie tędy droga?

że gdzieś jest błąd w rozumowaniu?

G3

i nie traktuj tego jako narzucanie wydumań

tylko doświadczenie, poszukaj w sieci opinii

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

rozumiem

standardzik audiofilski, przerzucimy tony sprzętu w dowolnych konfiguracjach

dwa kroki w przód, trzy do tyłu

:)

Franz - daje ci spokój sumienia

Siltech - gasi dźwięk

MIT muli

i dalej będziesz sprawdzał - tym razem Argento

nie wydaje ci się - że nie tędy droga?

że gdzieś jest błąd w rozumowaniu?

G3

i nie traktuj tego jako narzucanie wydumań

tylko doświadczenie, poszukaj w sieci opinii

Zapodaj takie opinie ;)

Zapodaj takie opinie ;)

znajdź, podaj, kredyt też polecić? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I niestety jest to droga zabawa tym bardziej, że pełna wersja, najlepiej działająca to jeszcze musi być do tego

nakładka na górę taka sama jak jest na dole czyli układ składa się z 3 części a kulka najlepsza chyba Grade 3.

Można zamówić wersję podpierającą klocek audio w 3 miejscach lub w 4 miejscach.

Niestety czas oczekiwania w USA nawet pół roku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

znajdź, podaj, kredyt też polecić? :)

Nie trzeba , zgłoszę się do Providenta ;)

Dzięki za linki.

Widzę ,że ma te cuda Audiofast, od których mam wypożyczone kable ;)

Ma i możesz na testy coś tam wypożyczyć. Nie mają tych z najlepszymi kulkami ale coś tam mają

i jak weźmiesz 2 komplety to na próbę ułożysz tak jak to powinno być czyli podkładka+kulka+podkładka położona

odwrotnie na kulkę.

To się trochę ryla przy układania więc pomoc np żony wskazana.Jak już stoi to jest stabilne choć nieco elastycznie.

Nie tak jak zupełnie na sztywno przy Franc Audio.

Jarek, a ten kabel AC Synergistic Research Element jeśli masz tego C.T.S. jest u ciebie trochę za ostry na górze

to SR ma też wersję bez srebra i nazywa się Element C.T. czyli miedź/wolfram i on jest spokojniejszy, gładszy,moim

zdaniem bardzo dobry i...połowę tańszy niż C.T.S.

Tylko w zasilających zrobili taką czwartą wersję bez srebra.

W głośnikowych i IC jest tylko miedź, albo tylko wolfram albo wszystkie 3 razem ze srebrem.

Audio Fast ma jedną sztukę tego AC Element Miedź/Wolfram. Warto spróbować.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ma i możesz na testy coś tam wypożyczyć. Nie mają tych z najlepszymi kulkami ale coś tam mają

i jak weźmiesz 2 komplety to na próbę ułożysz tak jak to powinno być czyli podkładka+kulka+podkładka położona

odwrotnie na kulkę.

To się trochę ryla przy układania więc pomoc np żony wskazana.Jak już stoi to jest stabilne choć nieco elastycznie.

Nie tak jak zupełnie na sztywno przy Franc Audio.

Jarek, a ten kabel AC Synergistic Research Element jeśli masz tego C.T.S. jest u ciebie trochę za ostry na górze

to SR ma też wersję bez srebra i nazywa się Element C.T. czyli miedź/wolfram i on jest spokojniejszy, gładszy,moim

zdaniem bardzo dobry i...połowę tańszy niż C.T.S.

Tylko w zasilających zrobili taką czwartą wersję bez srebra.

W głośnikowych i IC jest tylko miedź, albo tylko wolfram albo wszystkie 3 razem ze srebrem.

Audio Fast ma jedną sztukę tego AC Element Miedź/Wolfram. Warto spróbować.

Ok. dzięki za podpowiedż.

Pogadam z Audiofastem w poniedziałek i może wezmę inny kabel na próbę.

Sytuacja z SR jest "na górze" podobna z Shunyatą.

Tyle,że SR jest lepszy w pozostałych aspektach dżwiękowych.

Kusi mnie ten Argento (bo jest z miedzi) i już gadałem z RCM i wezmę w przyszłym tygodniu na próbę ;)

Dziwne ,że choć Siltech to też srebro to gra zupełnie inaczej.

Edytowane przez jarek&ania
  • Pokaż nowe odpowiedzi