Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Valhalla 2 gra pelniejszym dzwiekiem od zwyklej. Ciekawe jak z szybkoscia. Na yt jest filmik i wyrazie slychac jak po wymianie zasilajacego v1 na v2 dzwiek robi sie pelniejszy, jednak to tyle co mozna ocenic po jakosci tego filmiku.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja mam właśnie te kable i to co napisałeś o nich zgadza się w 100 % z tym wyjątkiem ,że u mnie pasują ;)

To nic tylko pogratulować i pozazdrościć, oczywiście bez zawiści:-) Ja testowałem cały set tych kabli od sieciówki po głośnikowe i powiem tak, że jest między nimi synergia. Natomiast gdybym miał wskazać najlepszy z nich to wybieram faktycznie sieciówkę. To rozjaśnienie i pewne przepłukanie barwy najbardziej wnosił XLR, tak wyszło z pojedynczych odsłuchów.

Zgadza sie, bo to nowosc. Jak na swoja reputacje najsynniejszego kabla zasilajacego w histori hiend audio to nie taki znowu kosmos:) Dla mnie to i tak zdecydowanie za duzo, ale kto wie jakby zagrala w stosunku do podobnych cenowo acro i siltechow? Ciekawe czy ktos w Polsce juz sluchal..

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie ma co daltoniscie zazdroscic, ze slabo widzi kolory;)

Do moderacji:To nie atak personalny a jedynie przenosnia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciekawe czy ktos w Polsce juz sluchal..

Nie sądzę, może Sylwek?

Dystrybutorem Nordosta jest Audio Klan, ale na ich stronie nie ma go jeszcze w ofercie.

A jakbym był osobiście postawiony przed dylematem typu Siltech czy Nordost, abstrahując od ceny, to jak dla mnie jednak Valhalla.

Edytowane przez tomkly

Zawsze tak było, że produkty US w Europie były znacznie droższe niż na krajowym rynku amerykańskim... zasada ta działa też w drugą stronę. Założenia bardzo dobre, bo podnieśli się o dwa tysiące, a Valhalla ma już i tak wyrobioną popularność, więc teraz tylko wypada wprowadzić mądrą politykę upgrade'u, jak to robi Transparent, i gra gitara. Chociaż wątpię w taką politykę Nordosta, bo przecież ich wyroby nie posiadają networków, więc jakikolwiek 'upgrade system' mógłby okazać się finansową stratą... czy jakkolwiek to nazwiemy. Zobaczymy jak się będą sprzedawać nowe wynalazki...

Parker's Mood

Byłem wczoraj i mojej babci.Ma już 90 lat ale trzyma się nieźle tyle, że gorzej słyszy. W kuchni brzęczy świetlówka tak, że na łeb można dostać, a ona zadowolona bo w ogóle nie słyszy tego brzęczenia. Tłumaczę jej, że coś słyszę, że wściekle i głośno brzęczy a ona zdziwiona o co mi chodzi?

Po kilku próbach doszedłem, że to świetlówka czy jakiś starter w oprawie tej świetlówki ale ona cały czas patrzyła na mnie jak na idiotę… :-)

Zawsze tak było, że produkty US w Europie były znacznie droższe niż na krajowym rynku amerykańskim... zasada ta działa też w drugą stronę. Założenia bardzo dobre, bo podnieśli się o dwa tysiące, a Valhalla ma już i tak wyrobioną popularność, więc teraz tylko wypada wprowadzić mądrą politykę upgrade'u, jak to robi Transparent, i gra gitara. Chociaż wątpię w taką politykę Nordosta, bo przecież ich wyroby nie posiadają networków, więc jakikolwiek 'upgrade system' mógłby okazać się finansową stratą... czy jakkolwiek to nazwiemy. Zobaczymy jak się będą sprzedawać nowe wynalazki...

Mark ale cena taka wychodzi bo jak do 6000$ dodasz koszt transportu, potem cło i od całości VAT to będzie dokładnie 25 000zł.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To Ty prawie tak stary jak ja jesteś:-)

Kolegi B....lumpa nie przekonamy, w każdym razie szczęśliwy jest jeśli nie musi mieć takich problemów jak my.

Ja mu nawet szczerze zazdroszczę tego że nie słyszy i nawet nie wierzy że może usłyszeć różnicę:-)

Hehehe.... "stary człowiek i może " , przynajmniej jak na razie ;)

Co do kabli i ich cen to nie jeden popuka się w czoło widząc ( słysząc) ile może kosztować "zwykły" kawałek drutu.

Ale co zrobić drogie hobby ... ;)

Edytowane przez jarek&ania

Musisz Sly zasilić babci świetlówkę Valhallą, wtedy na bank wszelkie brumienia będą odfiltrowane, a i elektrony będą miały szybszą jazdę, co w efekcie znacznie poprawi nasycenie światła, kontrast i jak najbardziej barwę.

Parker's Mood

No wlasnie z nordostem bedzie swiecila jeszcze jasniej:)

> Sly

W komplecie z sieciówką, Valhalla II zaproponuje też wypasione okulary, więc problemu nie będzie. Jestem przekonany, że gdyby byli chętni na zakup hi-endowych okularów Valhalla Vision Reference II, to by coś takiego zaproponowali w komplecie... a tak na poważnie, to sieciówki Valhalli mam wpięte do CDeka i preampu, ale tylko jako dodatek snobistyczny, bo w moim systemie sieciówek nie słychać, zresztą interkonektów też; jedyne zmiany wprowadzają kable głośnikowe i wydaje mi się, że zbalansowane IC Transparenta w dwóch subach, ale być może jest to audio sugestia.

Parker's Mood

To wypnij sieciowki i konekty a w ich miejsce wepnij najtasze z walmartu.

A za sprzedana kase z reszty kabli kup zonie naszyjnik z perel;)

Edytowane przez Wojtek76

Takie rozumowanie to podstawowy błąd w założeniu ,że każdy stop lub rodzaj przewodnika przesyła prąd tak samo.

Z tego co pamiętam ze szkoły to różne metale różnie przewodzą prąd.

Ale ja chodziłem do OHP więc u nas na edukacje nie wywierano aż takiego nacisku jak w gimnazjum ;)

Podam tobie może inny przykład ze świata fotografii.

Jestem "fotografem amatorem" i posiadam od kilku lat dobrą lustrzankę z dobrym (średnim) obiektywem. Robiłem na niej masę zdjęć i uważałem ,że są po prostu wybitne (jak na moje możliwości).

Żyłem w takiej świadomości przez kilka lat.

Od Mikołaja dostałem w prezencie nową lustrzankę (profi) plus obiektyw (profi) i jaki przeżyłem szok w jakości zdjęć.

Między aparatami jest przepaść jakościowa.

Ale pomimo ,że wiedziałem o istnieniu lepszych aparatów uważałem , że szkoda wywalać tyle kasy na jakąś "przereklamowaną" nową lustrzankę

Tak też jest i branży audio.

Dopóki nie posłuchasz sprzętów , kabli z wysokiej półki nie zrozumiesz różnic (czasami przepaści dżwiękowej) jaka jest pomiędzy urządzeniami.

I tak jest praktycznie w każdej branży.

pozdrawiam

Wybitnie nie trafiłeś z porównaniem foto.

Ale jak już wszedłeś na ring i brniesz w tą stronę tak odnośnie tego wątku:

to zamiast oryginalnej baterii kup zamiennik, albo dokup gripa i włóż tam super duracelle a jako kartę pamięci wybierz jakiegoś wypasionego SanDiska 60mb/s 64GB za 490PLN i wtedy powiedz ze zrobiłeś lepsze zdjęcie.

A i jeszcze przy zgrywaniu nie używaj kabla USB i bezpośrednio z body, ale użyj zewnętrzny czytnik najlepiej USB 3.0 i do tego kabel Hi-Tec medium one za 1200PLN bo tylko on zapewni odpowiednie wyostrzenie juz na etapie przesyłu.

Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka

Dokształć się.. w Wallmart nie mają zbalansowanych klimatów.

Zalatwilem specjalnie dla Ciebie;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziekuje za dobre slowo:)

Próbowałem wszystkich sieciówek w swoim wzmacniaczu jakie posiadam i żadna z nich, nawet w znikomy sposób, nie wpłynęła na brzmienie. Na wyposażeniu mam zwykły oryginalny kabel sieciowy Madrigala, Shunyatę Python Helix, Nordosta Valhallę, Transparent Reference, PS Audio Statement i PS Audio Lab Cable (jeden z pierwszych kabli tej firmy, niebieski i bardzo gruby). W kwestii zbalansowanych IC zamieniałem tylko Valhalle z Transparent Reference i też nie zauważyłem różnic. Dla świętego spokoju zostawiłem w systemie Valhalle. Duże różnice zaobserwowałem natomiast przy zmianie kabli głośnikowych i tu do dyspozycji mam Transparent Reference, Nordost Valhalla, Nordost SPM. Kiedyś jeszcze był MIT MH-750 Shotgun BiWire, Transparent Reference BiCable oraz Transparent Reference XL ss... Największe wymierne efekty w kontekście zasilania i pracy wzmacniacza dało poprowadzenie niezależnych linii elektrycznych w conduit ze skrzynki bezpiecznikowej w basemencie do mojego pokoju na drugim piętrze domu....

Parker's Mood

U mnie slychac wszystko a juz pomiedzy mitem, transparentem i nordostem sa bardzo duze zmiany w IC.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wybitnie nie trafiłeś z porównaniem foto.

Ale jak już wszedłeś na ring i brniesz w tą stronę tak odnośnie tego wątku:

to zamiast oryginalnej baterii kup zamiennik, albo dokup gripa i włóż tam super duracelle a jako kartę pamięci wybierz jakiegoś wypasionego SanDiska 60mb/s 64GB za 490PLN i wtedy powiedz ze zrobiłeś lepsze zdjęcie.

A i jeszcze przy zgrywaniu nie używaj kabla USB i bezpośrednio z body, ale użyj zewnętrzny czytnik najlepiej USB 3.0 i do tego kabel Hi-Tec medium one za 1200PLN bo tylko on zapewni odpowiednie wyostrzenie juz na etapie przesyłu.

Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka

Duracele to raczej pasują do zajączka albo wibratora ;)

Tego typu aparaty foto mają dedykowane akumulatory.

Poza tym nie za bardzo zrozumiałem co chcesz wyrazić w swojej wypowiedzi?

Uważasz, że jakość obiektywu i matrycy nie ma wpływu na jakość zdjęć?

Prosze trochę jaśniej (jak już wszedłeś na ring) ;)

Dzisiaj jestem troszkę niedysponowany (zwolniona percepcja rozumowania ze względu na ilość whisky w krwi albo krwi w whisky ) ;)

Ale jutro to tobie odpowiem ,że hej ....

kasjad c ;;lfsfpsgp 'pss.[vv;;;svipanpvm.......

Edytowane przez jarek&ania

Tylko nie potknij sie o Siltecha. Szkoda by bylo;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mam pytanie, czy ktoś z szanownych kolegów miał okazję słuchać u siebie sieciówki NBS Black Label?

I czy bylibyście w stanie porównać ją z NBS Monitor 0?

• 2 tygodnie później...

Panowie, mam pytanie (tylko się nie śmiać ;-) ) - czy w przypadku sieciówek Harmonixa ma znaczenie ich długość? Tzn. czy np. 2m będzie lepiej grało niż 1 czy 1,5m?

>enzo

chcesz kupować metrowe sieciówki? - wybacz :-)))

Kabel sieciowy najlepiej jak ma 1,8m i więcej - zresztą tak samo jak interkonekt czy głośnikowy - ic minimum 1m rca, 1,5m xlr, głośnikowy 3m, oczywiście imho.

ja jestem teraz fanem niebieskiego Furutecha, trzeba tylko dobrać wtyki - np.Oyaide 037 żródła i dac, 046 pre i końcówki - masz zero marketingowej ściemy i gra.

Edytowane przez ABs

Panowie, mam pytanie (tylko się nie śmiać ;-) ) - czy w przypadku sieciówek Harmonixa ma znaczenie ich długość? Tzn. czy np. 2m będzie lepiej grało niż 1 czy 1,5m?

zalecane jest aby sieciówki miały 2m....ale...jak usłyszysz różnicę między kablem 1.5 a 2m stawiam drinka:)

Edytowane przez Miroslav1

czy ktoś z posiadaczy MITa Oracle3 z wymienionymi końcówkami mógłby pokazać zdjęcie swoich kabli? - sly30, johny ?? - ja się przymierzyłem do zmiany konfekcji...

Edytowane przez ABs

>>ABs

1m oczywiście nie ;-), chociaż i takie są oferowane, ale np. 1,5m spokojne mi wystarcza.

Tylko z czego to ma wynikać (poza teorią Pana Redaktora Pacuły oczywiście ;-) ). A mieszać długości wolno (np. 1,5 i 2m) czy też lepiej nie? :-)

zalecane jest aby sieciówki miały 2m....ale...jak usłyszysz różnicę między kablem 1.5 a 2m stawiam drinka:)

Tylko drinka? :)

Postawię skrzynkę dobrego trunku,temu kto usłyszy różnicę w długości nie tylko sieciówek,ale także interkonektów czy głośnikowych ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi