Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze..., ale jesli tu wpisal sie wit-told z taka propozycja, to wypadalo abym odpisal i chyba takie teksty nie powinny byc powodem ich usuwania, bo jednak dotyczyly odsluchu kabli sieciowych.

Jakos po godz. 22:00 wpisal sie wit-told mniej wiecej z takim tekstem, ze jesli chce uslyszec wplyw kabli sieciowych na brzmienie systemu, to zaprasza mnie do siebie. Ja natomiast odpisalem, ze wydaje mi sie, ze mieszka w okolicach, gdzie swoja siedzibe ma Robert, a ten moglby mnie dopasc :-)

Prosze moderacje o wyjasnienie, gdzie sie podzialy te wpisy i jaki jest powod ich znikniecia ?

oprócz tego w kolejnym wpisie sugerowałes jeszcze chorobe psychiczną u slyszacych kable

chcesz pisac swoje antykablowe przemyslenia założ watek i dzialaj

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość vasa

(Konto usunięte)

tu jest odwrotna sytuacja. Pomiary niczego nie wykazują a ucho słyszy.

Ja to interpretuję inaczej; wiara w to że nasze zmysły są lepsze/precyzyjniejsze niż aparatura pomiarowa prowadzi na manowce.

To w czym się chyba najswobodniej czuję w audio to technika analogowa. Doświadczenie plus specjalistyczna wiedza pozwalają mi jako tako zrozumieć jak to działa. Wielokrotnie się przekonałem że poleganie na słuchu jest niezwykle ułomne, znacznie lepsze rezultaty dają pomiary a przy tym wyniki są powtarzalne.

Audio to taka dziedzina techniki która aspiruje do królestwa sztuki. W sztuce rzeczywiście trudno o obiektywne kryteria i jej ocena jest sumą odczuć indywidualnych ale audio to jednak technika; ścisła, policzalna technika.

kolejne wpisy znanych juz ogólnie misjonarzy antykablowych będą skutkowaly banami w wątku

Cir, Twój wpis zakrawa na kuriozum, szczególnie w kontekście tego co napisał wcześniej Palton.

Jeżeli kulturalne i merytoryczne wpisy będą kasowane a forumowicze mający inne zdanie niż moderacja będą banowani to to się nadaje na wykop a spora część użytkowników tego forum będzie to radośnie podbijać.

oprócz tego w kolejnym wpisie sugerowałes jeszcze chorobe psychiczną u slyszacych kable

chcesz pisac swoje antykablowe przemyslenia założ watek i dzialaj

Prosze o zacytowanie mojego wpisu, w ktory sugerowalem chorobe psychiczna u slyszacych kable. Cir..., nie kombinuj teraz . I co to ma wspolnego z usunieciem mojej odpowiedzi udzielonej wit-toldowi na jego zaproszenie w sprawie posluchania zmian jakie kable wprowadza.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja to interpretuję inaczej; wiara w to że nasze zmysły są lepsze/precyzyjniejsze niż aparatura pomiarowa prowadzi na manowce.

To w czym się chyba najswobodniej czuję w audio to technika analogowa. Doświadczenie plus specjalistyczna wiedza pozwalają mi jako tako zrozumieć jak to działa. Wielokrotnie się przekonałem że poleganie na słuchu jest niezwykle ułomne, znacznie lepsze rezultaty dają pomiary a przy tym wyniki są powtarzalne.

Ja rozumiem Twoje podejście i jak najbardziej szanuję, aczkolwiek nie podzielam poglądów;-)

To słuchaj mierników. My wolimy słuchać muzykę na naszych systemach i olewamy mierniki. Mamy prawo? Mamy, więc zapraszam kolegę do innego wątku o kablach AC. Ten jest dla wierzących... :-)

Miro, ale żeś nakombinował:-)

może nakombinowałem:).... robiłem to aby gościa przekonać że jest w błędzie.....a przy okazji wygrałem butelkę dobrego trunku

faktycznie Synapse nie nadaję się do listwy....ten kabel chyba pusty jest w środku, tak lekki

Edytowane przez Miroslav1
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ten kabel chyba pusty jest w środku, tak lekki

Tak, to jest typowy solid-core, w środku jedna żyła. Nadaje się wyłącznie do urządzeń niskoprądowych, typu CD, DAC, w ostateczności pre. Do końcówek a zwłaszcza listew, tam gdzie idzie duży amperaż potrzebny jest duży przekrój czyli rura typu Genghis Khan, Anaconda i im podobne;)

Prosze o zacytowanie mojego wpisu, w ktory sugerowalem chorobe psychiczna u slyszacych kable. Cir..., nie kombinuj teraz . I co to ma wspolnego z usunieciem mojej odpowiedzi udzielonej wit-toldowi na jego zaproszenie w sprawie posluchania zmian jakie kable wprowadza.

jesli nie rozumiesz słów które piszesz to nie oznacza że możesz to robić na forum publicznym

stosowne zdanie ktore raczyłes umiescic wysyłam na pamiątke

szkoda ze szybko zapominasz co napisałeś

EOT

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To słuchaj mierników. My wolimy słuchać muzykę na naszych systemach i olewamy mierniki. Mamy prawo? Mamy, więc zapraszam kolegę do innego wątku o kablach AC. Ten jest dla wierzących... :-)

Sylwek, może dałoby się na bardzo czułej aparaturze wyznaczyć pewne zależności pomiędzy np większą pojemnością, efektem naskórkowym, itp a dźwiękiem. Ale ja nie znalazłem w literaturze stosownych badań. Wniosek, albo nie były prowadzone, albo tak naprawdę nie wiadomo co i jak należy mierzyć.

Być może tylko po co? Raz, że to może być kosztowne, a dwa, że w jakim celu? Żeby ktoś na forum przyznał rację? Żeby Vasę przekonać, czy Lutka? Ale po co ich przekonywać? Ty wiesz swoje, ja też, albo dany kabel tobie odpowiada albo nie. A co ciebie obchodzi opinia i uznanie któregoś z misjonarzy?

Gość vasa

(Konto usunięte)

To słuchaj mierników.

Zwróć uwagę na istotną różnicę w sposobie prowadzenia dyskusji między Tobą a np kolegą Tomkly.

Niezależnie od różnic merytorycznych istnieje jeszcze różnica kulturowa. Istotna różnica.

I znajdź definicję słowa misjonarz.

EOT

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Myślę, że w każdym z nas co jakiś czas odzywa się misyjne powołanie:-) Ja to widzę nieraz po sobie, na szczęście głównie w kwestiach zawodowych. Ale i w audio, choćby w kwestii zachowania i odnowy dziedzictwa kulturowego w postaci formatu CD;-)

Edytowane przez tomkly
  • Użytkownicy+

Potwierdzam, widzę usunięte wpisy i Twój ma właśnie taki wydźwięk, jak opisał to cir.

Całość dyskusji od czasu mojego wpisu dotyczącego zmiany wtyczek sieciowych, uważam za wredny i uporczywy trolling. Mam nadzieję, że po raz ostatni na tym forum, użeram się z piszącymi kompletnie nie na temat fanatykami.

Zwróć uwagę na istotną różnicę w sposobie prowadzenia dyskusji między Tobą a np kolegą Tomkly.

Niezależnie od różnic merytorycznych istnieje jeszcze różnica kulturowa. Istotna różnica.

I znajdź definicję słowa misjonarz.

EOT

Można pozwalać sobie na kulturę 10x, 20x, ale jeśli ktoś nie wykazuje odrobiny zrozumienia dla tytułu i tematu wątku i po raz setny na siłę próbuje zmuszać innych do swoich poglądów to jest to właśnie brak kultury i trudno by takowy brak kultury mógł oczekiwać dużej kultury z drugiej strony!! Nie chce mi się już po raz setny tłumaczyć co jest tematem tego wątku. Ale dla kolegi zrobię wyjątek i po raz chyba 30-ty w tym wątku przypominam, że nie jest on dla osób kwestionujących wpływ kabli AC na sprzęty audio. Od tego jest inny wątek i proszę tam prowadzić swoje krucjaty oraz przekonywać do swoich tez. Gdy przychodzi się w gości do domu miłośnika win, na spotkanie, taki meeting fanów np francuskich win to niekulturalnie jest wmawiać im, że są idiotami, że te wina to sikacze walące siarą i że taniej można kupić wino marki Wino, a najlepiej to...piwo!! Kulturalny gospodarz może zwrócić uwagę kilka, kilkanaście razy, że jest to spotkanie miłośników win francuskich, a nie piwa i że tu ludzi ten temat interesuje, a jeśli ciebie kolego nie interesuje to po co tu przyszedłeś? Każdy przeciętnie inteligentny klient szybko pojmie nietakt swoich wypowiedzi i zamilknie lub opuści spotkanie. Bo kultura to jedno ale duźo ważniejsza jest inteligencja np społeczna czy emocjonalna. Czy teraz kolego vasa jest to wystarczająco jasne? Czy może wyimaginowany brak kultury u innych przysłanie tobie rozumienie prostych kwestii?

I jeszcze jedno....czy moja osoba lub inna z tego wątku kiedykolwiek namawiała ciebie na kupno jakichkolwiek kabli? Czy poczułeś się przez to oszukany lub rozczarowany?...myślę, że nie! To o co tobie chodzi? Ale już nie odpowiadaj. Liczę, że twoja ogromna kultura nie zdusiła resztek inteligencji... :-)

Edytowane przez sly30
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A odnośnie kabli i wtyczek to mam pytanie, czy ktoś z kolegów miał okazję dokonywać porównań złotych Wattgate'ów np z Furutechami czy Oyaide? I prosiłbym o informacje, które modele sieciówek mają seryjnie montowane Wattgate'y.

• Użytkownicy+

sly, można mieć tylko nadzieję, że po raz ostatni wątek o kablach w zakładce Hi-End został strollowany. Tak jak napisałem wcześniej, zgłosiłem temat i mam nadzieję wkrótce na wprowadzenie istotnych zmian. Jeszcze chwilę musimy się przemęczyć, mam nadzieję, że to już ostatnie godziny...

sly, można mieć tylko nadzieję, że po raz ostatni wątek o kablach w zakładce Hi-End został strollowany. Tak jak napisałem wcześniej, zgłosiłem temat i mam nadzieję wkrótce na wprowadzenie istotnych zmian. Jeszcze chwilę musimy się przemęczyć, mam nadzieję, że to już ostatnie godziny...

Naprawdę dziwię się niektórym osobom. Po cholerę takie wpisy? Tym bardziej w tym wątku gdzie juź na starcie wiadomo o co chodzi. Niech wejdzie jeden z drugim na forum miłośników VW czy Opla i przekonuje ich po 50x, że ich samochody to szajs i dopiero Lexus to jest to! A gdy go objadą to jeszcze się oburza....co za chamy, brakuje im kultury.... :-) gdyby taki pacjent wszedł na zamkniętą imprezę na złocie Harleya i zaczął krzewić swoje teorie, że Harley jest zły, za drogi i kupują je tylko bogate snoby albo penery, a Suzuki to jest super, a najlepiej to mieć Audi RS....to nawet nie byłoby okazji odczuć braku kultury w wypowiedziach adwersarzy....dostałby po ryju, kopa w D...i wyleciałby z imprezy na zbity pysk. I co by opowiadał później, gdy zeszłaby mu już opuchlizna z twarzy?...że ci harleyowcy nie mają kultury?.... :-))

Edytowane przez sly30
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kable są; jak zauważyłem; tematem który wywołuje najwięcej emocji. A już szczególnie zasilające. Ciekawe czym to jest spowodowane? Przecież to taki sam element toru jak inny. A nie słyszałem, żeby ktoś kwestionował wpływ rezystorów, kondensatorów czy cewek na brzmienie.

Edytowane przez tomkly
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Widzę że palton już zaprowadził porządek na wzór ruskiego pokoju,wpisy w tym moje nie będące trollingiem usunął co niestety nadal nie zmienia faktu,że słoma spod czerwonego dresu wystaje.

Kable są; jak zauważyłem; tematem który wywołuje najwięcej emocji. A już szczególnie zasilające. Ciekawe czym to jest spowodowane?

...bo z kabli, sieciówki mają największy wpływ na dzwięk.....

Jakos po godz. 22:00 wpisal sie wit-told mniej wiecej z takim tekstem, ze jesli chce uslyszec wplyw kabli sieciowych na brzmienie systemu, to zaprasza mnie do siebie. Ja natomiast odpisalem, ze wydaje mi sie, ze mieszka w okolicach, gdzie swoja siedzibe ma Robert, a ten moglby mnie dopasc :-)

Prosze moderacje o wyjasnienie, gdzie sie podzialy te wpisy i jaki jest powod ich znikniecia ?

Rozumiem usuwanie wpisów nie na temat, ale co złego było w zaproszeniu kol. Lutka na odsłuch sieciówek???????

A mam kilka, i wydaje mi się, że niemożliwe jest nieusłyszenie zmian, jakie wprowadzają - co słuchający u mnie mogą potwierdzić!!

Więc kogo zabolało???

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)
...bo z kabli, sieciówki mają największy wpływ na dzwięk.....

Też mi się tak wydaje. Ale ten pogląd burzy zakorzenione stereotypy, wg których najważniejsze są kable głośnikowe, a w drugiej kolejności interkonekty. A sieciówki? No właśnie;-)

• Użytkownicy+

Nie ja usuwałem trollerskie wpisy. Nie zmienia to faktu, że śmieszy mnie płacz nad jakimś wpisem, podczas, gdy napisało się wiele innych będących jawnym trollingiem.

Proszę o zaprzestanie tej procedury. Cały offtop zostanie zapewne usunięty, w tym i moje wpisy. Nie będę po tym płakał, bo rozumiem, że są to odpowiedzi na zaczepki drugiej strony. Tak naprawdę nie można. Jest na tym forum dość miejsca, dla każdego o dowolnych poglądach. Nikt nie jest tępiony za poglądy, a za brak przestrzegania zasad.

Proszę o wpisy na temat wątku.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja polecam wszystkim sceptykom pożyczenie i przesłuchanie kabla sieciowego Acrolinka 7N-PC9500. Nie z powodu kryptoreklamy ani uwielbienia marki, tylko dlatego, że po jego podłączeniu najłatwiej usłyszeć co dobra sieciówka wprowadza w brzmienie systemu. Po prostu NIE DA się nie zauważyć co się zmieniło czy pojawiło nowego w zakresie basu. Nawet budżetowy odtwarzacz DVD (markę pominę) schodził na tym kablu subiektywnie dwie oktawy niżej niż na seryjnym. Pomijam oczywiście kwestią absurdalności takiego zestawienia, chodzi o sam opis zjawiska. Nie wiem czy koledzy sceptycy naprawdę nie robili takich odsłuchów? Wnioski po dosłownie 15 sekundach od włączenia muzyki narzucają się same.

Edytowane przez tomkly
Gość passer

(Konto usunięte)

dla mnie kolejność jest następująca

1.sieciówki

2.IC

3.głosnikowe

Jest to raczej związane z różnicą pomiędzy wymienianymi kablami (stary/nowy). Kolejność może być inna.

Edytowane przez passer
  • Pokaż nowe odpowiedzi