Skocz do zawartości
IGNORED

Odbiór naziemnej telewizji cyfrowej

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, otoz mam nastepujacy problem. Telewizor Panasonic 37x10 lokalizacja Kraków. Odbierałem przez jakiś czas prawdopodobnie testowe sygnaly DVB-T teraz keidy powinno być to na stale sygnalu nie ma. Uslyszalem ze problem lezy po stronie wyboru kraju, nie nalezy dawać polski tylk ocos innego. To nie pomaga. Caly czas nie wyszukuje mi kanalow cyfrowych. O co chodzi?

A nie jest to przypadkiem spowodowane faktem, że Twój telewizor "łyka" tylko MPEG-2? Dużo u nas sprzedano odbiorników, które pracują tylko w tym systemie. W ten sposób upłynniono zapasy zalegające w innych krajach Europy, które gdyby nie to musiałyby być wyrzucone na śmietnik za darmo. Potem o sprawie zrobiło się głośno, że jest to robienie klientów w bambuko i dopiero wtedy nasze sieci sprzedaży raczyły wprowadzić telewizory z obowiązującym u nas od docelowo MPEG-4. W Krakowie z tego co wiem pierwsze transmisje testowe były w MPEG-2. Może to by tłumaczyło dlaczego wtedy odbierałeś. Potem w całym kraju włączono MPEG-4 i na tym odbiorniku straciłeś możliwość.

Swoją drogą jak tam u Was z odbiorem DVB-T? Ja z nadajnika "Katowice/kosztowy" odbieram 13 programów polskich (przy czym na TV Puls 2 jest sygnał testowy). Dodatkowo jest ~drugie tyle programów czeskich. Niestety wszystko w SD.

Swoją drogą jak tam u Was z odbiorem DVB-T? Ja z nadajnika "Katowice/kosztowy" odbieram 13 programów polskich (przy czym na TV Puls 2 jest sygnał testowy). Dodatkowo jest ~drugie tyle programów czeskich. Niestety wszystko w SD.

Mam tak samo :-) Na razie to wszystko + radia czeskie :D

W Gdańsku mam 14 kanałów z czego Puls2 nic nie nadaje, kanały są tylko polskie SD. Kiedyś Polsat puścił mecz ligi mistrzów w HD i na tym się skończyło niestety. Żadnych zagranicznych nie mamy...

@bobcat zastanowil mnie Twoj problem ale telewizor ma MPEG4. Zaczyna mnie to troche denerwowac

To nie jest mój problem. Tylko chciałem się zastanowić co może być przyczyną. Telewizor HD dopiero sobie wybieram i na dniach będę miał. Vide mój wątek "Jaki LCD 40" - 42" w Kino Domowe. Napewno będzie miał MPEG-4 jak wszystkie obecnie na rynku.

Początkowo miałem problem - straszna pixeloza, zniekształcenia do 100%.

Mieszkam w zagłebieniu terenu, analogowe programy były w jakości nie do oglądania.

Instalacja antenowa 20 lat stara, nie zmieniana.

Okazało sie że wystarczyło wywalić wzmacniacz antenowy i jest super, jakość jak z Cyfry Plus, poziom sygnału 85% zniekształcenia o%.

Czekam na nastepne pakiety i Dab

Czekam na nastepne pakiety i Dab

Następny MUX jest kwestią czasu. Ja zamiast większej ilości programów, bardziej wolałbym by zaczęli przechodzić na HD (oczywiście jeśli pogodzą jedno z drugim to nie mam nic przeciwko).

Natomiast DAB chyba stoi w martwym punkcie ... ?

Na HD tak szybko nie przejdą raczej, na razie skupią się pewnie na poszerzeniu liczby kanałów - w końcu jedynki i dwójki na razie nima. U mnie obraz jest bardzo ok jak na SD, porównywalny z tym z dekodera sat.

Natomiast DAB chyba stoi w martwym punkcie ... ?

Są transmisje testowe DAB+ z Pałacu Kultury, odbierane w promieniu ok. 50 km na dobrej antenie. Nic nowego nie nadają, to jest kilka stacji i tak słyszanych na FM, tyle że w innym systemie emisji.

na razie skupią się pewnie na poszerzeniu liczby kanałów - w końcu jedynki i dwójki na razie nima.

TVP1, TVP2, regionalny jest już nadawany cyfrowo (od dosyć dawna) (Katowice i okolice).

U mnie obraz jest bardzo ok jak na SD, porównywalny z tym z dekodera sat.

Obraz jakościowo to z grubsza to samo co przy SAT SD ... czyli ... jak to SD :)

TVP1, TVP2, regionalny jest już nadawany cyfrowo (od dosyć dawna) (Katowice i okolice).

To muszę poszukać, bo na automacie go nie łapią 2 moje telewizory :-) Być może też, że antenę trochę przestawić trzeba :-)

To muszę poszukać, bo na automacie go nie łapią 2 moje telewizory :-) Być może też, że antenę trochę przestawić trzeba :-)

Mój na automacie i szybkim wyszukiwaniu znajduje (jak łapie ci TVP kultura i TVP historia to musisz mieć te 3 pozostałe bo są w jednej paczce). Ew. włącz pełne wyszukiwanie (nie regionalne). Jest wolniejsze, ale przeskanuje Ci wszystko.

Mój na automacie i szybkim wyszukiwaniu znajduje (jak łapie ci TVP kultura i TVP historia to musisz mieć te 3 pozostałe bo są w jednej paczce). Ew. włącz pełne wyszukiwanie (nie regionalne). Jest wolniejsze, ale przeskanuje Ci wszystko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skąd Ty je masz ? jaki to kanał ?, na mux2 tego nie ma i ja tego nie mam :(

"Przecież mux 2 nie ma programu TVP1, TVP2 I TVP INFO.

Powinnes odbierac Polsat, TVN, TVN 7, TV 4, TV Puls, Polsat Sport News, TV 6, TV Puls 2".

Powyższe mam + od groma czeskich :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to kanał 62, częstotliwość 801.973 Mhz , moc sygnału u mnie 54 na tym kanale i jakość 100% . W tej paczce jest TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia i jest on nadawany od dosyć dawna. Nową paczkę z TVN, TVN7, Polsat, Polsat SPORT NEWS, TV4, TV6, PULS, PULS 2 mam dopiero od 14 lipca. No i te czeskie też odbieram o których wspominasz, ale 10 z nich ma dobry sygnał, a pozostałe już nie. W sumie samych programów telewizyjnych, bez radiowych złapał niby 28 (razem z tymi czechami jak prima love których często nie da się oglądać).

... wygląda na to że TVP łapię z MUX3 z Wisły/Skrzyczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... wygląda na to że TVP łapię z MUX3 z Wisły/Skrzyczne

Ukryta Zawartość

No właśnie...za cholerkę tam nie sięgam, bo nie ma sygnału.

No i te czeskie też odbieram o których wspominasz, ale 10 z nich ma dobry sygnał, a pozostałe już nie. W sumie samych programów telewizyjnych, bez radiowych złapał niby 28 (razem z tymi czechami jak prima love których często nie da się oglądać).

Tak, to dokładnie tak jak u mnie z Czechami...nie mam jedynie TVP, z tych co Tobie udało się złapać :)

Ukryta Zawartość

Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi w tej reklamie o darmowej naziemnej telewizji cyfrowej?

W jakim sensie darmowej? Nie muszę posiadac zadnej Cyfry, Polsatu, N-ki itd?

Czyli jak? Zwykłą antena, np. siatkowa i odbieram? Czy jak?

Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi w tej reklamie o darmowej naziemnej telewizji cyfrowej?

W jakim sensie darmowej? Nie muszę posiadac zadnej Cyfry, Polsatu, N-ki itd?

Czyli jak? Zwykłą antena, np. siatkowa i odbieram? Czy jak?

Nie musisz posiadać Cyfry/Polsatu/N-ki.

Tak, zwykła antena np. siatkowa ... ale najlepiej taka o wysokim uzysku bez wzmacniacza .

• Moderatorzy

mnie mux3 odbiera na pokojowej, ale wtedy nie mam zwykłych, Pani z Dipola powiedziałą że z dachowych nie zobaczę cyfrówki bo wycina sygnał zwrotnica, a na dziś ZADNA zwrotnica nie przepuszcza cyfrówki, i ze jak mogę to żebym pojechał na wakacje i poczekał na nowe zwrotnice, a najlepiej do istopada bo wtedy napewno już będą ostateczne częstotliwości i odpowiedni sprzęt.

więc albo sie wstrzymać albo dodać antenę pokojową i zwykły sumator

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Reaper, siatkowa antena to najgorsze dziadostwo.

Sądzę że siatkowa nie jest najlepszym wyborem ... ale czy znowu takie takie dziadostwo? Są lepsze i gorsze. Sam obecnie mam siatkową, ale gdybym dziś kupował to kupiłbym porządną kierunkową bez wzmacniacza.

mnie mux3 odbiera na pokojowej, ale wtedy nie mam zwykłych, Pani z Dipola powiedziałą że z dachowych nie zobaczę cyfrówki bo wycina sygnał zwrotnica, a na dziś ZADNA zwrotnica nie przepuszcza cyfrówki, i ze jak mogę to żebym pojechał na wakacje i poczekał na nowe zwrotnice, a najlepiej do istopada bo wtedy napewno już będą ostateczne częstotliwości i odpowiedni sprzęt.

... jaka zwrotnica?

• Moderatorzy

Kyle, jeśli masz na dachu kilka anten kieunkowych i ukf to ich przewody wchodzą do puszki (zwrotnicy) z której sygnał leci jednym kablem do tv lub wzmacniacza

zwrotnice filtrują i niestety wycinają różne sygnały

na dziś żadna zwrotnica nie przepuści sygnały tv cyfrowej naziemnej, trzeba chwilę poczekać na nowe modele

A gdybyś zrezygnował z kilku anten i założył jedną? ;) Może byś złapał wszystkie "mux'y" przy odpowiednim kierunku. Może trzeba by ew. zastosować siatkową by nie była tak wąskokierunkowa (w pewnych sytuacjach siatkowa może okazać się lepsza).

• Moderatorzy

u mnie jest mux3 więc i mało kanałów, z tego co wiem najniki mogą się jeszcze pozmieniać więc na pół roku zostawiam jak jest,szkoda mi kasy na tymczasowe rozwiązania

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kyle, jeśli masz na dachu kilka anten kieunkowych i ukf to ich przewody wchodzą do puszki (zwrotnicy) z której sygnał leci jednym kablem do tv lub wzmacniacza

zwrotnice filtrują i niestety wycinają różne sygnały

na dziś żadna zwrotnica nie przepuści sygnały tv cyfrowej naziemnej, trzeba chwilę poczekać na nowe modele

Czy możesz wyjaśnić dlaczego? Moja zwrotnica ma pasmo UHF 486-860 MHz, czyli mieszczą się w nim częstotliwości nadawania wszystkich MUX-ów w Polsce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.