Skocz do zawartości
IGNORED

SNEAKY MUSIC DS albo ARCAM DAC

filozofROCKa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miło,

mam dylemat, czy zakupić LINN SNEAKY MUSIC DS, do tego dokupić wzmacniacz słuchawkoy + słuchawki, czy jednak zakupić Arcam rDac (podłączyć laptopa i cieszyć się muzyką z plików flac) + wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki ??? Chciałem zapytać, czy Arcam rDac będzie lepszym rozwiązaniem jakościowo??? Czy jednak LINN Sneaky DS przebija ten DAC o niebo... ??? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/85489-sneaky-music-ds-albo-arcam-dac/

Sluchalem krotko Linna, ale z wyzszej serii. Przepasci nie bylo, wiec wybralbym raczej rDac'a i towarzystwo, o ktorym wspominasz.

Głuchy ??? pomiedzy którym Linnem a rDaciem nie było takiej przepaści ?? napisz jeszcze jaka była reszta systemu

there are no answers, only choices ....

Czyli Linn to taka słabizna?

Linn to nie słabizna , mogą sie nie podobać dzwiękowo wzmacniacze , mi np: nie podchodzą głosniki Linna, ale Linn zawsze słynął z świetnych odtwarzaczy . Z obecnej oferty strumieniowców słyszałem wszystkie oprócz Klimaxa w wersji 2 i są świetne , Sneaky to fajne źrodło i do tego świetnie brzmiące w swojej klasie cenowej , chociaż rozsądniejszym wyborem byłby Sekrit ze względu na większą moc wzmacniacza .

Każdy z nas muzykę odbiera inaczej, więc nie ma rady trzeba posłuchać porównać choćby do rDaca. Ja osbiście wolałbym Sneay lub Sekrit.

there are no answers, only choices ....

Cena niestety nie zawsze odzwierciedla jakość, choć akurat Linn to nie są hucpiarze tylko firma z tradycjami i z osiągnięciami. Jako pierwsi z Wielkich zrezygnowali z CD więc musi tu być coś na rzeczy.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jeśli dobrze zrozumiałem, autor wątku chce słuchać muzyki na słuchawkach, więc - w mojej opinii - kupowanie kombajnu za 5-6 kzł mija się z celem. Jeśli już to może lepiej pomyśleć o DACu zintegrowanym z wzmacniaczem słuchawkowym - np. Nu Force?

Sluchalem bodaj Majika DS, zaraz potem rDAC'a (na dolaczanym do kpl zasilaczu). Nie, nie jestem gluchy - wrecz przeciwnie, gralem na skrzypcach w szkole muzycznej, to tak dla rozladowania ciekawosci i napiecia forumowicza McGege.

Odsluch byl raczej luzny, aczkolwiek w dobrze zaaranzowanym akustycznie pokoju odsluchowym. Sprzet towarzyszacy to Creek 4330mk2 oraz Dynaudio Excite i Chario Delphinus. Tak, jak powiedzialem wczesniej, nie bylo az takiej roznicy klasy, ktora sugeruje porownanie cen obu urzadzen, aczkolwiek oczywistym jest, ze Linn wydobedzie ze strumienia wiecej szczegolow, jest dokladniejszy, z lepsza scena. Muzyka byla z gatunku "plumkania", wiec o walorach Linna w kwestii basu oraz dynamiki i timingu nie chce sie wypowiadac.

To na pewno jest bardzo dobre zrodlo, nie neguje faktu. Nie sadze jednak, abym skusil sie wydawac tak duze pieniadze, pomimo wszystko - przynajmniej jezeli chodzi o szeroko pojmowane brzmienie. Wydaje mi sie, ze rDAC zasilany PSU Teddy'ego to dobra baza w budzecie do 3 tysiecy PLN, reszte chyba jednak lepiej przeznaczyc na klasowy wzmacniacz oraz sluchawki.

Sluchalem bodaj Majika DS, zaraz potem rDAC'a (na dolaczanym do kpl zasilaczu). Nie, nie jestem gluchy - wrecz przeciwnie, gralem na skrzypcach w szkole muzycznej, to tak dla rozladowania ciekawosci i napiecia forumowicza McGege.

Odsluch byl raczej luzny, aczkolwiek w dobrze zaaranzowanym akustycznie pokoju odsluchowym. Sprzet towarzyszacy to Creek 4330mk2 oraz Dynaudio Excite i Chario Delphinus. Tak, jak powiedzialem wczesniej, nie bylo az takiej roznicy klasy, ktora sugeruje porownanie cen obu urzadzen, aczkolwiek oczywistym jest, ze Linn wydobedzie ze strumienia wiecej szczegolow, jest dokladniejszy, z lepsza scena. Muzyka byla z gatunku "plumkania", wiec o walorach Linna w kwestii basu oraz dynamiki i timingu nie chce sie wypowiadac.

To na pewno jest bardzo dobre zrodlo, nie neguje faktu. Nie sadze jednak, abym skusil sie wydawac tak duze pieniadze, pomimo wszystko - przynajmniej jezeli chodzi o szeroko pojmowane brzmienie. Wydaje mi sie, ze rDAC zasilany PSU Teddy'ego to dobra baza w budzecie do 3 tysiecy PLN, reszte chyba jednak lepiej przeznaczyc na klasowy wzmacniacz oraz sluchawki.

Ale co ty właściwie "luźno" testowałeś? Odtwarzacz sieciowy za 10 kafli czy raczej ograniczenia reszty toru, która - jeśli się nie mylę - nie kosztuje nawet połowy ceny Majika?

Luzno testowalem rDACA i Linna, ograniczenia podanego toru sa w jednym i drugim przypadku. Niemniej jednak odtwarzacz strumieniowy LM to zrodlo z wyzszej polki i potrafil to wydobyc. Kwestia nadrzedna dla mnie bylo, czy roznica ceny w stosunku do potencjalu byla subiektywnie uzasadniona dla mnie i stwierdzilem, ze chyba jednak nie.

Chwile takze mialem okazje posluchac Majika w konfiguracji z duzym lampowcem firmy Avance i nowa seria glosnikow tej samej firmy.

Nie porownywalem naturalnie bezposrednio zestawienia Linna w konfiguracji za 30 kafli oraz rDACA za 6-7k. Nikt nie kupi jednego z nich, dobierajac klocki z przeciwnego bieguna budzetowego, chociaz nie raz bylem juz zaskoczony synergia urzadzen z roznych polek cenowych i takie "hybrydy" takze trafiaja pod strzechy.

Luzno testowalem rDACA i Linna, ograniczenia podanego toru sa w jednym i drugim przypadku. Niemniej jednak odtwarzacz strumieniowy LM to zrodlo z wyzszej polki i potrafil to wydobyc. Kwestia nadrzedna dla mnie bylo, czy roznica ceny w stosunku do potencjalu byla subiektywnie uzasadniona dla mnie i stwierdzilem, ze chyba jednak nie.

Chwile takze mialem okazje posluchac Majika w konfiguracji z duzym lampowcem firmy Avance i nowa seria glosnikow tej samej firmy.

Nie porownywalem naturalnie bezposrednio zestawienia Linna w konfiguracji za 30 kafli oraz rDACA za 6-7k. Nikt nie kupi jednego z nich, dobierajac klocki z przeciwnego bieguna budzetowego, chociaz nie raz bylem juz zaskoczony synergia urzadzen z roznych polek cenowych i takie "hybrydy" takze trafiaja pod strzechy.

Gdyby r-DAC wypadał na podobnym poziomie co Majik w zestawie za 20-30 tys. wtedy Twoja teza miała by mocniejsze podstawy. Równie dobrze mógłbyś napisać, że kolumny X za 10 tys. zł nie są warte zakupu bo zagrały słabo z Creekiem 4330. Fakt, że łatwiej wpasować drogie źródło w tani system, niż drogie kolumny.

Po pierwsze: nie musisz cytowac bezposredniego postu przed Twoim. To jest regula na forach dyskusyjnych. Okay, teraz juz na temat.

Przetwornik rDAC, ani zaden inny w zblizonej klasie nigdy nie wypadnie podobnie jak Majik w zadnym systemie. Nie to jest przekazem i wnioskiem w moich wypowiedziach. Nie neguje bynajmniej klasy Linna. Chodzilo mi o to, ze roznica w jakosci brzmienia (abstrahujac od funkcjonalnosci) nie przekonalaby mnie raczej do zainwestowania 5 razy wiekszej kwoty bez zmiany toru, ale to zaimplikowaloby kolejny wydatek rzedu 20k PLN. Przy sprzecie wartym sumy maksymalnie 10k inwestowanie w zrodlo, jakim jest Majik tym bardziej nie ma sensu, gdyz nie poprawi brzmienia proporcjonalnie do ceny, ktorej sam stanowilby polowe.

Jezeli kogos stac, lub ma taka a nie inna wizje rozbudowy reszty toru, inwestycja w Linna, nawet pod sluchawki moze miec sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.