Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja laptopa do odtwarzania FLAC, etc. po USB do DACs

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas nie interesowałem się plikami z kompa i nie miałem potrzeby zgłębiać tematu. Niemniej zchomikowałem ostatio kilka fajnych albumów w formacie flac i chciałbym ich odsłuchać z kompa po USB do V-Dac'a.

Problem w tym, że nie wiem za bardzo jak to zrobić. Albo jestem ograniczony, albo nie potrafię szukać....

Prosiłbym i kilka porad odnośnie:

1) jakiego użyć odtwarzacza (WMP, Foobar'a, Winamp'a)?

2) jak skonfigurować odtwarzacz, kompa czy kartę, by sygnał cyfrowy przesyłany był do portu USB? Jakie plug-in'y potrzebuję, etc.

Sorry, jeśli to banalne pytania, ale nie ma tu żadnego kompendium czy podstawowych porad dla nowicjuszy w temacie. Może należałoby coś takiego przypiąć..?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Na razie znalazłem sterownik Asio4all - spróbuję zainstalować i może to wszystko co trzeba zrobić...

Powrót po dłuższej przerwie...

• Redaktorzy

Z odtwarzaczy polecę Lilith (prosty i darmowy), oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - świetny, wszystkomający, ale niestety trzepa sypnąć $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Foobar też może być. Zajrzyj na forum Foobara. Sa np. porady jak poprawić jego wygląd.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Używam Lilitha i Foobara. Ten pierwszy lepszy dla początkującego użytkownika (oczywiście wersja ulilith, bo nie ma krzaczków)-link:

Ukryta Zawartość

Praktycznie bez ustawiania czegokolwiek ,trzeba tylko wskazać urządzenie odtwarzające i zwiększyć rozmiar bufora.

Lilith gra u mnie z dedykowanym pod Tenora sterownikiem Asio, który pod Win7 nie działa zbyt dobrze bo nie omija miksera, ale mimo to brzmi lepiej od Foobara z Wasapi.

Ukryta Zawartość

Panowie, dzięki za odzew. Postaram się dziś wieczorem w domu odpalić i wypróbować.

Jeśli będę miał problemy, pytania, to dalej bedę tutaj uderzał :)

Powrót po dłuższej przerwie...

Panowie, dzięki za odzew. Postaram się dziś wieczorem w domu odpalić i wypróbować.

Jeśli będę miał problemy, pytania, to dalej bedę tutaj uderzał :)

Polecam Foobar2000 z ASIO4ALL w wersji 2.10. U mnie gra to dużo lepiej niż Foobar2000 z WASAPI (pod Windows7). Pewnie można lepiej, ale już nie za darmo lub nielegalnie.

• 3 tygodnie później...

A czemu z ASIO4ALL a nie z foo_out_asio (do pobrania ze strony foobara jako asio support)?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Też jestem za podpięciem.

1) Spróbuj kilku, u mnie nie wiedzieć czemu zdecydowanie najlepiej gra jriver (jest 30-dniowe pełne demo), potem zasłużony foobar i na podobnym poziomie lilith.

2) Każdy z wyżej wymienionych ma w opcjach dźwięku (czasem trzeba zciągnąć wtyczkę) "wasapi" lub "asio4all". Windows Audio Session API (WASAPI) jest wbudowany w vistę i w7, powoduje że sygnał z playera "leci" bezpośrednio do wybranego wyjścia (w twoim przypadku to port usb). Bez wasapi dźwięk jest masakrowany :) przez mikser systemowy albo inne windowsowe "bajery". Niewielkim minusem jest to, że jeśli odtważamy muzę z playera to żaden inny program nie emituje dźwięku (bo wtedy windows musiałby oba sygnały zmiksować żeby wypuścić je jednym wyjściem) - np. odpalona przeglądarka z youtub'em.

Podobnie działa nieoficjalne asio4all, tyle że o ile mi wiadomo, zrobione było pod win xp.

Warto wiedzieć że normalny dźwięk który emituje windows ma mocno zaniżoną jakość.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

- wyłączyć nieużywane katy dźwiękowe w menadżerze zadań

- skorzystać można też z

Ukryta Zawartość

- ściągnąć np. Foobara, Lilitha

- ściągnąć ASIO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ustawić bufor na 256-512, Latency na 0, Kernel Buffer na 4, koniecznie wyłączyć resampler !

To tak na szybko....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można też ściągnąć minimalistycznego playera - współpracuje z ASIO i WASAPI, bardzo przeźroczysty, rozdzielczy, Lilith też bardzo przyjemny - lekko osłodzony, ale rozdzielczy.

Dobrze ustawiony komp jest znakomitym transportem, co przeraża zapewne ortodoksów płytowych.....

Oprócz DAC-a ogromnie ważną sprawą jest konwerter USB-SPDIF, który filtruje niejako syf z kompa...

Zalecam eksperymenty.

Osobiście z czystym sumieniem polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak na szybko....

'

na wolno jak kto ma czas moze poczytac tu -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.