Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO 93 vs 93 NE vs 93 NEE

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie porównanie tych 3 odtwarzaczy pod względem analogowego toru audio i co za tym idzie jakości dźwięku.

Standardowa wersja OPPO BDP-93EU jest do kupienia za 2699PLN i nie jest to dużo jak za tą klasę sprzęt.

Z różnych recenzji i opisów wnioskuję, iż ma on bardzo dobrą jakość dźwięku, która większości osób wystarczy.

Ale co z ludźmi, którzy mają audiofilskie zacięcie, a brak jest im większej gotówki w kieszeni, czyli mnie :)

Czy dokładając 1250PLN i kupując za 3950PLN - OPPO BDP-93 NUFORCE EDITION zyskuję odtwarzacz znacznie przewyższający

swoimi walorami dźwiękowymi model podstawowy? Czy ten dodatek od firmy NuForce jest warty tej ceny?

Idąc tym samym tropem, czy jeszcze bardziej opłaca się dołożyć drugie tyle, czyli 2750PLN i za kwotę 5450PLN zakupić

OPPO BDP-93 NUFORCE EXTREME EDITION? Czy rzeczywiście za taką kasę zyskujemy coś ekstra?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/85512-oppo-93-vs-93-ne-vs-93-nee/

mam OPPO BDP-93 NUFORCE EXTREME EDITION reszty oppo nie sluchalem, moge tylko porownac do wczesniejszego cd onkyo dx-7555

oppo gra pod kazdym wzgledem ladniej- wiecej dolu, wieksza przestrzen i bardziej miekko to tak w skrocie...

Witaj,

Biorąc pod uwagę Oppo, do wyboru mamy cztery modele odtwarzaczy. Dwa modele fabryczne Oppo czyli Oppo BDP-93EU oraz flagowy Oppo BDP-95EU oraz dwa modele tuningowane przez NuForce na bazie BDP-93 czyli NuForce Edition oraz Xtreme NuForce Edition. Różnica pomiędzy OpponBDP-93EU a wersja tuningowaną NuForce jest ogromna, tak wiec jeśli zależy na możliwie wysokiej klasie dźwięku stereo, zdecydowanie polecam wersję tuningowaną. Pragnę jednak zauważyć, ze w cenie 2699 zł. nie znajdziemy żadnego odtwarzacza BD, który chociażby zbliżył się jakością dźwięku do BDP-93EU. Większy problem pojawia się przy wyborze pomiędzy Oppo BDP-95EU a Oppo BPD-93NuForce Xtreme Edition. "95" jest zbalansowana, posiada wyjścia XLR, natomiast "93" w wersji Xtreme oferuje audio na poziomie bardzo dobrego odtwarzacza CD. Nie ma wstydu dla Oppo w bezposrednim porównaniu z odtwarzaczem CD w cenie 6 tys. zł. Tak więc pozostaje tylko indywidualne dobranie urządzenia pod wymagania oraz przede wszystkim pod konfigurację systemu.

Serdecznie zapraszam na porównanie wszystich czterech urządzeń do nas.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Biorąc pod uwagę Oppo, do wyboru mamy cztery modele odtwarzaczy. Dwa modele fabryczne Oppo czyli Oppo BDP-93EU oraz flagowy Oppo BDP-95EU oraz dwa modele tuningowane przez NuForce na bazie BDP-93 czyli NuForce Edition oraz Xtreme NuForce Edition. Różnica pomiędzy OpponBDP-93EU a wersja tuningowaną NuForce jest ogromna, tak wiec jeśli zależy na możliwie wysokiej klasie dźwięku stereo, zdecydowanie polecam wersję tuningowaną. Pragnę jednak zauważyć, ze w cenie 2699 zł. nie znajdziemy żadnego odtwarzacza BD, który chociażby zbliżył się jakością dźwięku do BDP-93EU. Większy problem pojawia się przy wyborze pomiędzy Oppo BDP-95EU a Oppo BPD-93NuForce Xtreme Edition. "95" jest zbalansowana, posiada wyjścia XLR, natomiast "93" w wersji Xtreme oferuje audio na poziomie bardzo dobrego odtwarzacza CD. Nie ma wstydu dla Oppo w bezposrednim porównaniu z odtwarzaczem CD w cenie 6 tys. zł. Tak więc pozostaje tylko indywidualne dobranie urządzenia pod wymagania oraz przede wszystkim pod konfigurację systemu.

Serdecznie zapraszam na porównanie wszystich czterech urządzeń do nas.

W przypadku pytań służę pomocą

A konkretnie jako odtwarzacz poza płytami CD czyli do celów Kina Domowego to konkretnie lepszy 95 czy Xtreme?

Sekcja video jest identyczna we wszystkich modelach. Podobnie jeśli wykorzystujesz wyjścia cyfrowe audio, różnic nie ma. Jedynie spore różnice są na wyjściach analogowych audio (dwu oraz wielokanałowych). Czyli w systemie kina domowego przy odsłuchy wielokanałowym różnice będą przy wykorzystaniu przetworników cyfrowo/analogowych wbudowanych w odtwarzacz czyli połączeniu odtwarzacza z amplitunerem połączeniami analogowymi.

Wybór natomiast pomiędzy BDP-93EU NuForce Xtreme Edition a BDP-95EU zależy w dużej mierze od konfiguracji systemu oraz preferencji brzmieniowych.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybór natomiast pomiędzy BDP-93EU NuForce Xtreme Edition a BDP-95EU zależy w dużej mierze od konfiguracji systemu oraz preferencji brzmieniowych.

A konkretnie czym się różnią jeśli chodzi o brzmienie?

Proszę ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proszę ...

Ukryta Zawartość

W podanym przez Ciebie linku nie ma porównania dźwięku odtwarzacza blu-ray firmy Oppo 95EU a zmodyfikowanym odtwarzaczem

blu-ray firmy Oppo 93 Nu Force Xtreme Edition.

Pozdrawiam ,

accup

Ukryta Zawartość

Wersja Xtreme jest bardziej łagodna, bardziej spójna brzmieniowo, plastyczna, ciepła. BDP-95EU jest bardziej ostre, trochę jaśniejsze brzmieniowo, twardsze. Nie są to różnice ogromne, dlatego jak pisałem wcześniej wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz konfiguracji pozostałych elementów systemu.

Zapraszam na odsłuchy

Albo w stosunku do Pioneera BDP-LX91, jak się ma dźwiękowo Oppo 93 Nu Force Xtreme Edition, które tak jak i pionek jest na Wolfsonach. Ale w Oppo tych Wolfsonów jest chyba nieco mniejsza ilość?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Albo w stosunku do Pioneera BDP-LX91, jak się ma dźwiękowo Oppo 93 Nu Force Xtreme Edition, które tak jak i pionek jest na Wolfsonach. Ale w Oppo tych Wolfsonów jest chyba nieco mniejsza ilość?

Rozumiem, że pytanie jest podyktowane ogłoszeniem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ludziska po co sobie sami w stopę strzelacie ?....przede wszystkim Oppo zabija tego bolida funkcjonalnością....SACD, DVD Audio, FLAC itp. + miażdży go szybkością......Oppo to nie jest koniec świata - broń Panie Boże, ale na tyle dobra maszyna, że miesza wśród tych najlepszych niemiłosiernie, wielu to się nie podoba, bo często sprzedają jakiegoś wysokiego Danonka czy Pionka....stąd pojawiają się niby to niewinne pytania, tudzież insynuacje, nie piszę absolutnie tylko o tej sytuacji..... Kupiec też na bolida się skusi, jeśli szuka tankowca, lansowanie go w ten sposób nic nie da, a wręcz zaszkodzi, bo zjawi się taki niby to złośliwiec jak ja i wygarnie kawę na ławę prosto z mostu, a ja już po prostu taki jestem, piszę to co myślę i tyle....;-)))

Ukryta Zawartość

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Rozumiem, że pytanie jest podyktowane ogłoszeniem: http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/inne/pioneer-bdp-lx91-hi-endowy-od-os85365.html - ludziska po co sobie sami w stopę strzelacie ?....przede wszystkim Oppo zabija tego bolida funkcjonalnością....SACD, DVD Audio, FLAC itp. + miażdży go szybkością......Oppo to nie jest koniec świata - broń Panie Boże, ale na tyle dobra maszyna, że miesza wśród tych najlepszych niemiłosiernie, wielu to się nie podoba, bo często sprzedają jakiegoś wysokiego Danonka czy Pionka....stąd pojawiają się niby to niewinne pytania, tudzież insynuacje, nie piszę absolutnie tylko o tej sytuacji..... Kupiec też na bolida się skusi, jeśli szuka tankowca, lansowanie go w ten sposób nic nie da, a wręcz zaszkodzi, bo zjawi się taki niby to złośliwiec jak ja i wygarnie kawę na ławę prosto z mostu, a ja już po prostu taki jestem, piszę to co myślę i tyle....;-)))

ahh zabija.......no po prostu...po prostu szkoda słów. ja wam powiem co oppo rozjeżdża - dźwięk z obrazem i to mocno. do tego serwis uważa to za coś normalnego.

niedawno sprzedawałem na allegro amerykańskiego denona dvd-3800bdci ( na korzyść au-1d ) i dostałem mejla z propozycją zamiany za oppo bdp-95 - co jest dźwięk po analog leży??? denon zostaje - nie warto go opychać za mniej niż 2-2,5 tysiąca. Do oppo się nie uprzedzam - gdyby tylko był lepszy od razu bym się pozbył tego co mam i kupił oppo.Lubię kiedy jest lepiej. ale nie jest. proste. Zyzio nie ma się co denerowować . gdyby było coś lepszego od au-1d za mniejsze pieniądze nie ładowałbym w niego 12000 tylko po to żeby za dwa lata wziąć góra 6000. ale w temacie obrazu i dźwięku w temacie filmów BD nic lepszego nie znajdziesz.oppo bdp-95 to dźwiękowo odpowiednik denona dbp-2010. takie jest moje zdanie.

ahh zabija.......no po prostu...po prostu szkoda słów. ja wam powiem co oppo rozjeżdża - dźwięk z obrazem i to mocno. do tego serwis uważa to za coś normalnego.

niedawno sprzedawałem na allegro amerykańskiego denona dvd-3800bdci ( na korzyść au-1d ) i dostałem mejla z propozycją zamiany za oppo bdp-95 - co jest dźwięk po analog leży??? denon zostaje - nie warto go opychać za mniej niż 2-2,5 tysiąca. Do oppo się nie uprzedzam - gdyby tylko był lepszy od razu bym się pozbył tego co mam i kupił oppo.Lubię kiedy jest lepiej. ale nie jest. proste. Zyzio nie ma się co denerowować . gdyby było coś lepszego od au-1d za mniejsze pieniądze nie ładowałbym w niego 12000 tylko po to żeby za dwa lata wziąć góra 6000. ale w temacie obrazu i dźwięku w temacie filmów BD nic lepszego nie znajdziesz.oppo bdp-95 to dźwiękowo odpowiednik denona dbp-2010. takie jest moje zdanie.

Ja nie mówię że lepszego, a równorzędnego z bolidami, moim zdaniem oczywiście i paru pewnie milionów userów, którzy nie wywalają na urządzenie kina domowego po kilka tysiaków Euro, a robili podobne testy łeb w łeb np. z topowym Marantzem, poza tym się nie denerwuję, ale dźwięk z obrazem się u mnie nie rozjeżdża i tyle :-) Widzę, że nadal cię Oppo mocno skrzywdził skoro wymyślasz zgrabne historyjki z 95-tką :-))))

Rozumiem, że pytanie jest podyktowane ogłoszeniem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ludziska po co sobie sami w stopę strzelacie ?....przede wszystkim Oppo zabija tego bolida funkcjonalnością....SACD, DVD Audio, FLAC itp. + miażdży go szybkością......Oppo to nie jest koniec świata - broń Panie Boże, ale na tyle dobra maszyna, że miesza wśród tych najlepszych niemiłosiernie, wielu to się nie podoba, bo często sprzedają jakiegoś wysokiego Danonka czy Pionka....stąd pojawiają się niby to niewinne pytania, tudzież insynuacje, nie piszę absolutnie tylko o tej sytuacji..... Kupiec też na bolida się skusi, jeśli szuka tankowca, lansowanie go w ten sposób nic nie da, a wręcz zaszkodzi, bo zjawi się taki niby to złośliwiec jak ja i wygarnie kawę na ławę prosto z mostu, a ja już po prostu taki jestem, piszę to co myślę i tyle....;-)))

Po pierwsze tego "bolida" Oppo nie zabija szybkością, bo kolejne upgrade bardzo pionka przyspieszyło, po drugie ten "bolid" odtwarza pliki flac bez problemu. Gdyby mi zależało na 3D i SAD to raczej wybrałbym Cambridge 751.http://www.highfidelity.pl/@main-851&lang=

Ale dla mnie priorytetem jest dźwięk i tu wątpie aby jakikolwiek Oppo dał radę pionkowi.

Co do DVD Audio to raczej wątpię by dźwiękiem zagroził np. płytce Blu ray Roya Orbisona (DTS HD-MA 5.1) gdzie bitrate audio osiąga niebotyczną wartość 9.41 MBP/s (9410Kbps).

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Ja nie mówię że lepszego, a równorzędnego z bolidami, moim zdaniem oczywiście i paru pewnie milionów userów, którzy nie wywalają na urządzenie kina domowego po kilka tysiaków Euro, a robili podobne testy łeb w łeb np. z topowym Marantzem, poza tym się nie denerwuję, ale dźwięk z obrazem się u mnie nie rozjeżdża i tyle :-) Widzę, że nadal cię Oppo mocno skrzywdził skoro wymyślasz zgrabne historyjki z 95-tką :-))))

chciałem ci coś napisać - ale stwierdziłem że nie warto :-)

Ukryta Zawartość

W cenie Oppo to dla mnie jest faworyt....

Ukryta Zawartość

Ale dla mnie priorytetem jest dźwięk i tu wątpie aby jakikolwiek Oppo dał radę pionkowi.

Co do DVD Audio to raczej wątpię by dźwiękiem zagroził np. płytce Blu ray Roya Orbisona (DTS HD-MA 5.1) gdzie bitrate audio osiąga niebotyczną wartość 9.41 MBP/s (9410Kbps).

"Wątpię" to dobre słowo w tym przypadku :-) O SACD zapomniałeś jakoś :-) Zresztą ja nie mam zamiaru się kłócić, niech każdy wybierze to co chce, byleby wybór był właściwy dla niego i poprzedzony porównaniami we własnym systemie - ja mogę jedynie jako użytkownik Oppo dementować niektóre wyssane z palca posty oraz wskazywać na pewne zależności, wybór pozostawiam każdemu indywidualnie, nie stawiam Oppo na piedestale, jedynie zaznaczam że to ciekawa alternatywa w porównaniu do wszystkiego i nic poza tym ;)

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

"Wątpię" to dobre słowo w tym przypadku :-) O SACD zapomniałeś jakoś :-) Zresztą ja nie mam zamiaru się kłócić, niech każdy wybierze to co chce, byleby wybór był właściwy dla niego i poprzedzony porównaniami we własnym systemie - ja mogę jedynie jako użytkownik Oppo dementować niektóre wyssane z palca posty oraz wskazywać na pewne zależności, wybór pozostawiam każdemu indywidualnie, nie stawiam Oppo na piedestale, jedynie zaznaczam że to ciekawa alternatywa w porównaniu do wszystkiego i nic poza tym ;)

ta w porównaniu do wszystkiego.....pewnie do parówek i kaszanki

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Potwierdzam. OPPO bdp-95eu to najlepsza propozycja na rynku. W tej cenie nie ma generalnie nic a wile odtwarzaczy jest zbudownych na podstawie OPPO.

dobrze piszesz artonku, zeby jeszcze prawdę drogie dziecko to już by było genialnie.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

rusz "dupę" dżon i postaraj sie gdzies odsluchac ale nie na niby- sam zrobisz porownanie w stosunku do czego ;d;]

twój język sugeruje że słuchasz hip hopu na boomboxie nie dziwi ze byle odtwarzacz wydaje ci sie "wyczesany".

słownictwo zgłosiłem do moderacji.

twój język sugeruje że słuchasz hip hopu na boomboxie nie dziwi ze byle odtwarzacz wydaje ci sie "wyczesany".

słownictwo zgłosiłem do moderacji.

Zgłoś siebie za permanentny trolling....a swoje słownictwo pamięta panicz, bo coś wiedzę, ze nie bardzo....nie pozuj na wrażliwca, którego słowo dupa oburza bo niedobrze się robi od tego zakłamania....ja ci się nudzi zachwal kolejnego upychanego na Allegro szrota na którym słuchałeś wysublimowanej muzy :D, może jakiś plebejski chłoptaś połknie haczyk i techniawy na tym posłucha ku twej radości, że kolejne gó... spłynęło sieciowym handlem, spokojnie - nazbierasz w końcu na Oppo, więc się tak nie stresuj i nie spinaj - wrzuć na luz :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.