Skocz do zawartości
IGNORED

Japońskie wzmacniacze DIY (większość tranzystorowych)

stern

Rekomendowane odpowiedzi

Język niestety mało zrozumiały:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

BB84

Nie "pompuj" z D-NFB - bo to nie odkrycie naszych Forumowiczów tylko powielenie japońskich rozwiązań.

W większości przypadków są te wzmaki robione bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, a skutkuje to szerokością, głębokością sceny, holograficznym przekazem, z całym dobrodziejstwem tego typu rozwiązań.

Wielu rzemieślników, dr i mgr pewnie nie zgodzi się ze stwierdzeniem że, sprzężenie zwrotne to wielkie zło dla dźwięku, niech dalej sobie klecą takie układy, bo nie wiedzą co tracą, tym bardziej że nie potrafią pewnie zrobić takich układów.

Są przyzwyczajeni do wymyślonych ostatnio rozwiązań, a te funkcjonujące dawno, uważają za niepoprawne.

Osiąganie maksymalnych wzmocnień na poszczególnych blokach wzmacniacza skutkuje tylko i wyłącznie zawężaniem jego pasma na tych stopniach i jednocześnie przesterowaniem tych stopni.

Później zaczyna się kombinowanie z utrzymaniem stabilności wzmaka i próbami rozszerzenia jego pasma, właśnie poprzez zastosowanie globalnego sprzężenia zwrotnego.

Wzmak bez sprzężenia zwrotnego posiada szersze pasmo i gra zdecydowanie lepiej.

Tylko że taki mój wpis to jak "rzucanie pereł przed świnie".

pzdr

BB84

Nie "pompuj" z D-NFB - bo to nie odkrycie naszych Forumowiczów tylko powielenie japońskich rozwiązań.

W większości przypadków są te wzmaki robione bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, a skutkuje to szerokością, głębokością sceny, holograficznym przekazem, z całym dobrodziejstwem tego typu rozwiązań.

Wielu rzemieślników, dr i mgr pewnie nie zgodzi się ze stwierdzeniem że, sprzężenie zwrotne to wielkie zło dla dźwięku, niech dalej sobie klecą takie układy, bo nie wiedzą co tracą, tym bardziej że nie potrafią pewnie zrobić takich układów.

Są przyzwyczajeni do wymyślonych ostatnio rozwiązań, a te funkcjonujące dawno, uważają za niepoprawne.

Osiąganie maksymalnych wzmocnień na poszczególnych blokach wzmacniacza skutkuje tylko i wyłącznie zawężaniem jego pasma na tych stopniach i jednocześnie przesterowaniem tych stopni.

Później zaczyna się kombinowanie z utrzymaniem stabilności wzmaka i próbami rozszerzenia jego pasma, właśnie poprzez zastosowanie globalnego sprzężenia zwrotnego.

Tylko że taki mój wpis to jak "rzucanie pereł przed świnie".

pzdr

Szybki, bardzo arogancki wpis i nie na temat.

A co do NFB to mnie uczyli, że poszerza pasmo i zmniejsza zniekształcenia.

UWAGA. Nic nie pisze o brzmieniu, bo to jest całkowicie inny aspekt.

Poczytaj na spokojnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cypher

To Ty chyba nie wiesz o czym piszesz.

To nie moja arogancja lecz doświadczenie.

Ile stopni stosujesz we wzmaku ?

Ja tylko dwa, nawet nie trzy, bo za dużo o jeden.

Cypher

To Ty chyba nie wiesz o czym piszesz.

To nie moja arogancja lecz doświadczenie.

Ile stopni stosujesz we wzmaku ?

Ja tylko dwa, nawet nie trzy, bo za dużo o jeden.

Pytania i odpowiedzi nie na temat

EOT

Jeśli studiowałeś te kierunki to idź po zwrot kasy.

Zadaj pytanie, jeśli potrafisz, to Ci odpowiem.

Gdyby nie ujemne sprzężenie zwrotne nie napisałbyś swojego tekstu i pewnie już dawno byś nie żył.

Jestem Europejczykiem.

Język niestety mało zrozumiały:(

Ukryta Zawartość

Link do tłumacza altavista jest na stronie. Przetłumaczy Ci te "krzaczki" na angielski.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

O co chodzi ? wskazałem projekt z tej strony, który został rozwinięty na forum. Posiadam i jestem zadowolony.

Jaro_747

Gdyby nie ujemne sprzężenie zwrotne nie napisałbyś swojego tekstu i pewnie już dawno byś nie żył.

W przyrodzie, dla zachowania równowagi, występuje akcja i reakcja, sprzężenie zwrotne jest zmienną wymuszoną i dodaną, nie jest to czynnik naturalny.

Również życzę długich lat życia w dobrobycie.

Nie ma wzmaków bez sprzężenia zwrotnego. Nia da się takiego zrobić bo to nie jest możliwe. Mogą być bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, ale zawsze będą sprzężenia lokalne.

System gra dobrze, albo nie....

@szybki Gonzo:

To bardzo niewiele wiesz o biologii komórki, fizjologii, biochemii.

Pewnie tyle, co ja o elektronice, więc proszę Cię, jako osoba nie wypowiadająca się mentorskim tonem o elektronice, nie wypowiadaj się mentorskim tonem o biologii, bo bardzo, ale to bardzo rozminąłeś się z prawdą.

Cały Twój organizm (i każdy inny) jest regulowany za pomocą tysięcy różnych pętli sprzężenia zwrotnego.

@Jaro_747 bardzo celnie i trafnie to ujął.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Może to profesor jakiś i stąd ten mentorski ton hihi

Nie ma wzmaków bez sprzężenia zwrotnego. Nia da się takiego zrobić bo to nie jest możliwe. Mogą być bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, ale zawsze będą sprzężenia lokalne.

Dobrze Barmanek gadasz. Żeby usatysfakcjonować inaczej myślących dodajmy, że kluczem do sukcesu jest zapewnienie jak najlepszych parametrów w otwartej pętli, w szczególności szerokości pasma i zachowania fazy, no i plus do tego umiarkowane sprzężenie zwrotne i może da się pogodzić wszystkich :).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ov_Darkness

To bardzo niewiele wiesz o biologii komórki, fizjologii, biochemii.

Cały Twój organizm (i każdy inny) jest regulowany za pomocą tysięcy różnych pętli sprzężenia zwrotnego.

Pewnie wypowiadasz się za zgodą tysięcy lekarzy ? - mam nadzieję że nie wszyscy podzielają Twój pogląd.

Stach później trafić na salę operacyjną w towarzystwie takiego znachora.

Rozmijasz się z prawdą, zwłaszcza w aspekcie badań komórkowych i wdrażania sprzężeń zwrotnych, aby osiągnąć zamierzony efekt.

To te sprzężenia zwrotne wymuszają oczekiwane efekty, choć nie zawsze są przewidywalne.

To samo dzieje się w elektronice.

Za wiki > Sprzężenie zwrotne (ang. feedback) – oddziaływanie sygnałów stanu końcowego (wyjściowego) procesu (systemu, układu), na jego sygnały referencyjne (wejściowe). Polega na otrzymywaniu przez układ informacji o własnym działaniu (o wartości wyjściowej). Matematycznym, jednoznacznym opisem bloku gałęzi zwrotnej jest transmitancja. Informacja ta może być modyfikowana przez transmitancję bloku gałęzi zwrotnej.

Wyróżnia się sprzężenie zwrotne dodatnie, DSZ - gdy sygnał z gałęzi zwrotnej dodaje się do wartości referencyjnej w węźle sumacyjnym oraz sprzężenie zwrotne ujemne, USZ - gdy sygnał z gałęzi zwrotnej odejmuje się w węźle sumacyjnym od wartości referencyjnej.

Wartością referencyjną jest w tym przypadku sygnał wejściowy - rozumisz* ?

A poprzez SZ jest degradowany.

Rambo

Żeby usatysfakcjonować inaczej myślących dodajmy, że kluczem do sukcesu jest zapewnienie jak najlepszych parametrów w otwartej pętli, w szczególności szerokości pasma i zachowania fazy, no i plus do tego umiarkowane sprzężenie zwrotne i może da się pogodzić wszystkich :).

Zgadzam się, choć przyznaję, jestem tym inaczej myślącym i dlatego piszę to co piszę, bez opierania się o wytarte kanony wiedzy - lokalne SZ występuje w mniejszej lub większej dawce i warunkuje tylko i wyłącznie różne brzmienie na wyjściu wzmaka - o globalnym pisałem wyraźnie - NIE.

Lokalne jest sublimatem do uzyskania oczekiwanego brzmienia, bez zbędnej zabawy stanami przejściowymi i niepotrzebnym modelowaniem tego brzmienia.

Czyli że należy również unikać i lokalnego, zwłaszcza że istnieje obecnie możliwość doboru elementów.

Budowę układów należy czerpać z rozwiązań układów lampowych SE - lampa wejściowa napięciowa i druga mocy.

Oj ! już się tyle wiele osób napisało w tym ja i tak do co nie których nic nie dociera.

Już dawno udowodniono że poprawnie zaaplikowane sprzężenie zwrotne to samo dobro dlatego proszę skończcie te polowania na czarownice i powielanie zasłyszanych mitów czy marketingowych sloganów.

Nie ma układu bez nfb, nie ma różnicy między "lokalnym" a "globalnym" nfb, paliwem dla nfb jest wzmocnienie dlatego musi być duże a nie małe ! Płytkie nfb nie pracuje poprawnie i zniekształca - Spectral Growth Distortion . Nie mamy liniowych elementów i mieć nie będziemy dlatego jesteśmy skazani na nfb. (tylko proszę nie mówcie że lampa jest liniowa bo to nie prawda)

Budowę układów należy czerpać z rozwiązań układów lampowych SE - lampa wejściowa napięciowa i druga mocy.

Gonzo sam sobie przeczysz lampy mają beznadziejny SR i pasmo bo mają trafo na wyjściu.

Już zaraz za mikrofonem masz wzmacniacz z nfb dalej przetwornik A/C w którym też jest nfb. (np modulator w SACD to gigantyczne nfb jak do tond w całej historii audio nie zastosowano nigdzie głębszego to dla zwolenników tego formatu :) )

A wracając do tematu.

Wklejałem link do tej strony tutaj wielokrotnie. Jest tam cała masa ciekawych projektów (polecam te małe lampowce można złożyć w 1h a efekty ciekawe robiłem też OTL-a na diabełkach nie polecam bo lampy długo nie wytrzymują ) . Imponujące są konstrukcje na SIT-ach (PASS wznawia produkcję tych tranzystorów !!!! ja mam kilka sztuk starych sit-ów SONY i już słuchałem :) )

Niestety z elementami do większości projektów może być problem.

Kilka ciekawszych ale w większości niestety nie do powielenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (warto przejrzeć)

Człowiek radzi sobie bez ładnych PCB :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gonzo sam sobie przeczysz lampy mają beznadziejny SR i pasmo bo mają trafo na wyjściu.

Chyba nie zrozumiałeś co napisałem, ale to przecież drobnostka.

Już zaraz za mikrofonem masz wzmacniacz z nfb dalej przetwornik A/C w którym też jest nfb. (np modulator w SACD to gigantyczne nfb jak do tond w całej historii audio nie zastosowano nigdzie głębszego to dla zwolenników tego formatu :) )

A dlaczego jest z nfb ? z tego samego powodu z jakiego daje się za wkładką gramofonową układ RIAA.

W zamieszczonych linkach układy tranzystorowe rozdęte do granic możliwości, a lampowe po co zamieściłeś ? przecież mają beznadziejny SR i pasmo bo mają trafo na wyjściu.

Przeczysz tylko dlatego aby przeczyć i aby zaistnieć ? wesołek z Ciebie.

Człowiek radzi sobie bez ładnych PCB :)

Problem ze skopiowaniem PCB ? :))))

Jaro_747

W przyrodzie, dla zachowania równowagi, występuje akcja i reakcja, sprzężenie zwrotne jest zmienną wymuszoną i dodaną, nie jest to czynnik naturalny.

Również życzę długich lat życia w dobrobycie.

Widzę, że Kolega nie ma bladego pojęcia o czym pisze. Polecam jakąś lekturę z teorii systemów.

Jestem Europejczykiem.

@szybki Gonzo:

mam wyższe wykształcenie biologiczne, nie medyczne. Całe szczęście.

W kwestii regulacji układów biologicznych odsyłam Cię do źródeł, na początek polecam "Fizjologię człowieka w zarysie" W. Traczyka. tzw. "małą".

Jeśli za trudne, to Lewińskiego "Fizjologia zwierząt".

Albo chociaż wygooglaj sobie, jak jest regulowany poziom wapnia w organizmie człowieka (układ parathormon/kalcytonina).

to klasyczny przykład sprzężenia zwrotnego.

Z mojej strony EOT.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

To że Ziemia była płaska i kręciła się wokół słońca to też był kiedyś niepodważalny fakt, stwierdzony przez naukowców.

Dobrze że Kopernik ... ale o czym tu pisać ...

Sprzężeniem zwrotnym jest np. antybiotyk podany choremu - bez niego występuje tylko akcja i reakcja - dążenie do wyrównania zachwianego stanu wyjściowego.

Z mojej strony dwa EOT`y,

Dyskusja jest rzeczywiście bez sensu, by ty nawet nie rozumiesz, co to jest ujemne sprzężenie zwrotne! Przepraszam że zawracałem głowę tobie i innym Kolegom ;-).

Jestem Europejczykiem.

Oj ! już się tyle wiele osób napisało w tym ja i tak do co nie których nic nie dociera.

Już dawno udowodniono że poprawnie zaaplikowane sprzężenie zwrotne to samo dobro dlatego proszę skończcie te polowania na czarownice i powielanie zasłyszanych mitów czy marketingowych sloganów.

Nie ma układu bez nfb, nie ma różnicy między "lokalnym" a "globalnym" nfb, paliwem dla nfb jest wzmocnienie dlatego musi być duże a nie małe ! Płytkie nfb nie pracuje poprawnie i zniekształca - Spectral Growth Distortion . Nie mamy liniowych elementów i mieć nie będziemy dlatego jesteśmy skazani na nfb. (tylko proszę nie mówcie że lampa jest liniowa bo to nie prawda)

Pokaż te dowody. :) Kolejny akapit to kompletna bzdura, którą można obalić na poziomie transmitancji, nawet nie trzeba nic budować ani mierzyć. Tak to jest jak się myśli o sprzężeniu zwrotnym w kategoriach elektroniki, a nie automatyki - skąd się wzięła cała jego teoria. Jeśli w sprzężeniu zwrotnym są tylko elementy idealne typu P, to tak sobie można pisać, ale takie - podobnie jak idealnie liniowe - nie istnieją. :) Kolejna sprawa to czas obiegu informacji w pętli, który wydaje się niektórym zerowy. Tak dobrze to nie ma, niestety. Jest jeszcze cała rodzina elementów astabilnych, nieliniowych, kształtowanych pasmowo, różniczkujących, itd.

Całe zło sprzężenia zwrotnego bierze się z braków prędkości, czy też bardziej naukowo - problemów jego elementów z pasmem. Sprzężenie zwrotne to jest super sprawa do procesów wolnozmiennych, np. kontrolowania poziomu cieczy w zbiornikach ujęcia wody, albo regulacji temperatury. Sprawdza się tam, gdzie ważne jest uzyskanie w miarę szybko i dokładnie pewnego poziomu stałego, bez większego troszczenia się o to co się dzieje "po drodze" oraz nie ma problemu, jeśli regulatorowi trochę zajmie zanim ustabilizuje zadany poziom. W audio tak dobrze nie ma, bo "sposób dojścia" do stanu ustalonego słychać w postaci nowych lub zniekształconych dźwięków, a produkty intermodulacji tych artefaktów nawet gdy są poza pasmem akustycznym - lądują w paśmie słyszalnym i to w bliskim sąsiedztwie przenoszonych częstotliwości. W związku z tym globalne sprzężenie zwrotne to najgorsza opcja NFB jaka może być, bo informacja zwrotna dociera wtedy, kiedy już jest dawno po czasie, i w sumie to poza wartością średnią wzmocnienia niczego się nie poprawia tylko psuje. Poza tym - to słychać. :) Testowałem układy, gdzie mogłem zapiąć sprzężenia zwrotne lokalnie lub globalnie i pierwsza wersja była wyraźnie lepsza. Mniej mechaniczny dźwięk i sporo bardziej otwarta przestrzeń.

Nie jestem ideowym przeciwnikiem NFB, ale korzystam z nich tam, i na takich elementach, gdzie mogę uzyskać szybko czas ustalenia poziomu wyjściowego, np. w 50ns. :)

ty Jaro_747 po prostu nie chcesz się niczego nowego nauczyć, a przynajmniej dowiedzieć.

Dlatego nie zamierzam ani ciebie, ani Forumowiczów na siłę uszczęśliwiać.

Długotrwałe przesiadywanie w jednym miejscu najwyraźniej otępia mózg, a i przebywanie w podobnym otoczeniu nie wpływa na jego rozwój.

Fakt jest taki że o wiele trudniej jest poprawnie zaaplikować globalne sprzężenie zwrotne by nie miało negatywnych skutków - i tutaj jest cała masa szczegółów- począwszy od pasma wzmocnienia w otwartej pętli, sposobu kompensacji i jej wartości, wzbudzeniami lokalnymi które często ciężko jest wykryć bo często przyłożenie sondy oscyloskopowej kompensuje te niestabilności, ilość stopni obejmowanych sprzężeniem, prądy polaryzacji, odprzęganie zasilania, dla układów typu preampy , bufory do DAców itd bardzo wdzięczną topologią jest folded cascode ale też ma ona swoje uwarunkowania typu- kondensator kompensujący na kolektorze tranzystora kaskody musi mieć powrót do masy bardzo niskoimpedancyjny przy w.cz i parę innych

@micheangelo jeżeli mówimy o udowadnianiu na transmitancjach i innych matematycznych rzeczach, to zamiast automatyki, bardziej bym celował w Teorie Sterowania, chociaż te dziedziny są ze sobą ściśle powiązane.

System gra dobrze, albo nie....

Pokaż te dowody. :) Kolejny akapit to kompletna bzdura, którą można obalić na poziomie transmitancji, nawet nie trzeba nic budować ani mierzyć. Tak to jest jak się myśli o sprzężeniu zwrotnym w kategoriach elektroniki, a nie automatyki - skąd się wzięła cała jego teoria. Jeśli w sprzężeniu zwrotnym są tylko elementy idealne typu P, to tak sobie można pisać, ale takie - podobnie jak idealnie liniowe - nie istnieją. :) Kolejna sprawa to czas obiegu informacji w pętli, który wydaje się niektórym zerowy. Tak dobrze to nie ma, niestety. Jest jeszcze cała rodzina elementów astabilnych, nieliniowych, kształtowanych pasmowo, różniczkujących, itd.

Całe zło sprzężenia zwrotnego bierze się z braków prędkości, czy też bardziej naukowo - problemów jego elementów z pasmem. Sprzężenie zwrotne to jest super sprawa do procesów wolnozmiennych, np. kontrolowania poziomu cieczy w zbiornikach ujęcia wody, albo regulacji temperatury. Sprawdza się tam, gdzie ważne jest uzyskanie w miarę szybko i dokładnie pewnego poziomu stałego, bez większego troszczenia się o to co się dzieje "po drodze" oraz nie ma problemu, jeśli regulatorowi trochę zajmie zanim ustabilizuje zadany poziom. W audio tak dobrze nie ma, bo "sposób dojścia" do stanu ustalonego słychać w postaci nowych lub zniekształconych dźwięków, a produkty intermodulacji tych artefaktów nawet gdy są poza pasmem akustycznym - lądują w paśmie słyszalnym i to w bliskim sąsiedztwie przenoszonych częstotliwości. W związku z tym globalne sprzężenie zwrotne to najgorsza opcja NFB jaka może być, bo informacja zwrotna dociera wtedy, kiedy już jest dawno po czasie, i w sumie to poza wartością średnią wzmocnienia niczego się nie poprawia tylko psuje. Poza tym - to słychać. :) Testowałem układy, gdzie mogłem zapiąć sprzężenia zwrotne lokalnie lub globalnie i pierwsza wersja była wyraźnie lepsza. Mniej mechaniczny dźwięk i sporo bardziej otwarta przestrzeń.

Nie jestem ideowym przeciwnikiem NFB, ale korzystam z nich tam, i na takich elementach, gdzie mogę uzyskać szybko czas ustalenia poziomu wyjściowego, np. w 50ns. :)

Już mi się nie chce pisać jeszcze mi podnosiłeś ciśnienie przed wyjazdem.

Swoimi teoriami tylko udowadniasz że nie wiesz jak działa nfb i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Już mi się nie chce pisać jeszcze mi podnosiłeś ciśnienie przed wyjazdem.

Młody Miszczuniu coś delikatniutki. Proponuję herbatę z melisy, masaż skroni i muzykę relaksacyjną. Podróż w stresie jest niebezpieczna.

Swoimi teoriami tylko udowadniasz że nie wiesz jak działa nfb i tyle.

Pierwsze urządzenia ze sprzężeniem zwrotnym budowałem kiedy Ty jeszcze nie miałeś matury, bo zakładam, że ją masz. Jak się chcesz jednym pobawić, to Cię mogę odesłać do stosownej katedry AGH. Moje zdanie o sprzężeniu zwrotnym bierze się ze zgłębiania teorii i ćwiczenia praktyki nie tylko na polu audio. Daj sobie trochę czasu, pogadamy za parę lat, jak Cię to jeszcze będzie interesować. Pozdrowienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.