Skocz do zawartości
IGNORED

MULTICHANNEL nowy dział

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

A może by tak coś merytorycznie i na temat. Czy nadal masz problemy! Ostatnio nie podobało Ci się, że zadawałem pytanie odnośnie akustyki. Jak taką postawę nazwać?

Przyjacielu mojej kozy wszyscy wiemy kto sobie jaja robi. Zajmujesz się MULTICHANNEL czy skupem złomu? Proponuję napisz podanie o zakładkę złomiarstwo.

Oczywiście, tylko, że ja nie jestem megalomanem i nie chce zakładki dla parunastu osób lubiących vintage..... - prawie robi WIELKĄ różnicę... Artonku, chcesz lizaka?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ps. pozwoliłem sobie poprawić tytuł wątku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

Możesz uruchomić w tym wątku ankietę:

Nowy dział AS "Multichannel":

TAK

NIE

Czy boimy się demokracji?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Możesz uruchomić w tym wątku ankietę:

Nowy dział AS "Multichannel":

TAK

NIE

Czy boimy się demokracji?

Nie widzę takiej możliwości technicznej. Najwyraźniej ankietę może tworzyć jedynie autor wątku przy pierwszym wpisie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No to jesli mu zależy niechaj utworzy nowy z ankietą i po krzyku, jeśli oczywiscie nie wymiękł.

A ja już znam wyniki ankiety!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niektórzy podnoszą fakt że forum nazywa się audiostereo. Tym niemniej zakładka "Kino Domowe" jakoś prawem kaduka tu weszła, dlatego IMO na mocy tego precedensu M-Ch Audio ma na forum miejsce, w końcu cele statutowe ma znacznie bliższe audio-stereo niż KD.

Wiele problemów jest sztucznie wykreowanych - nikt przykładowo nie goni opisów płyt M-Ch z zakładki "Muzyka", jest przecież jeszcze stosowny Klub.

Tym niemniej zakładka to IMO za dużo, z racji małego zainteresowania tematyką. Mam zatem propozycję do rozważenia - wątek w "Stereo" traktujący o budowaniu systemów M-Ch Audio, z wyjaśnieniem na początku dlaczego taki i że jest gdzie jest za zgodą moderacji, która mam nadzieję ową zgodę wyrazi. Jeżeli będzie zainteresowanie, wątek będzie trzymał się na wierzchu. Jeżeli nie - zniknie w odmętach i czasem tylko ktoś go podbije.

Niektórzy podnoszą fakt że forum nazywa się audiostereo. Tym niemniej zakładka "Kino Domowe" jakoś prawem kaduka tu weszła, dlatego IMO na mocy tego precedensu M-Ch Audio ma na forum miejsce, w końcu cele statutowe ma znacznie bliższe audio-stereo niż KD.

Wiele problemów jest sztucznie wykreowanych - nikt przykładowo nie goni opisów płyt M-Ch z zakładki "Muzyka", jest przecież jeszcze stosowny Klub.

Tym niemniej zakładka to IMO za dużo, z racji małego zainteresowania tematyką. Mam zatem propozycję do rozważenia - wątek w "Stereo" traktujący o budowaniu systemów M-Ch Audio, z wyjaśnieniem na początku dlaczego taki i że jest gdzie jest za zgodą moderacji, która mam nadzieję ową zgodę wyrazi. Jeżeli będzie zainteresowanie, wątek będzie trzymał się na wierzchu. Jeżeli nie - zniknie w odmętach i czasem tylko ktoś go podbije.

Popieram.

Powrót po dłuższej przerwie...

misiomor zwróć uwagę na aktywność administratorów wspierających akcję "płyta dziełem sztuki" ..sygnał wspierający opcję kanał lewy kanał prawy a nie dźwięk dookoła głowy

Dlaczego zainteresowani Multichannel nie założą wspólnego klubu w klubach.

Przecież pewnikiem miło by było im się nawzajem pałować (wymieniać doświadczenia) we własnym gronie.

Chyba, że celem nowego działu miało by być pałowanie się z przeciwnikami ich poglądów ale to już byłaby perwersja.

Tak więc mili Multiczanelowcy, pały w dłoń...ups...znaczy palce na klawiatury i do dzieła.

Jestem za zakladka MCH z tymze zalozeniem, iz sorołnd sołndowcy nie beda mogli pisac swoich wypocin w zakladkach stereo.

Niech sobie maja taka smieciowa zakladke.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>Antymalkontent

To jest twoje zdanie a rzeczywistość nie kwestjonuje tej formy muzyki. Rozumiem że Ci się nie podoba i sam nie słuchasz tylko czemu prubujesz innym to uniemożliwiać?

ja nic nikomu nie chce uniemozliwiac kazdy sam decyduje co slucha i na czym moze i na jamniku sluchac, ja tylko podaje jakie sa fakty na temat multichannel,

zebysmy nie przekrzykiwali sie na zasadzie ja podaje fakty a ty swoje widzimisie to rozwine dla jasnosci:

multichannel jesli chodzi o wysokiej klasy dzwiek obecnie praktycznie nie istnieje, wprawdzie wychodza czasami jakies wybryki albo rozne coraz nowsze ciekawostki czy formaty ale to wszystko taki pic na wode

wezmy takie sacd a ktorym tak sie rozpisujesz - gdybys poszperal po forach i po materialach mch i chcial przytoczyc rzeczywiste wnioski to one wygladaja tak: sacd jest obecnie formatem ktory juz upada i nie ma sensu w to sie pakowac jak i kupowac plyt, dvd audio tym bardziej, coz kazdy nowy format to tylko chwlowe przejsciowe propozycje i na dodatek na nosnikach - wymagajacych zmian zrodla nosnika a czasami i calego sysyemu - a korzyscie zazwyczaj prawie zadne - kilka plyt czy kilkanascie - i to zazwyczaj jakies stare ktore juz zostaly wydane xxx razy na innych formatach wlacznie z 16bit 44.1khz

na prawde nie ma sensu tworzyc do tego zakladki na forach powieconych audio...

co do multichannel smiem twierdzic ze mch upadnie szybciej od zapisu dwukanalowego (ktory to tak wielu uwaza za przestarzaly) chyba ze cos sie zmieni

oczywiscie ja nie bronie dwukanalowego dzieku mowie tylko jakie sa fakty, zreszta 16bit 44.1kHz ma na tyle dobra jakosc dla przecietnego ze do czasu az zapis/odczyt metoda cyfrowa bedzie wykorzystywany to bedzie istnial, moze mu dodadza troche bitow czy czestotliwosci probkowania i przeniosa na pliki ale wciaz bedzie istnial

smiem twierdzic ze jesli chcesz byc taki nowoczesny to proponuje sledzic urzadzenia do odczytu plikow bo to jest przyszlosc, sacd i mch w obecnej formie jesli chodzi o muzyke to taki pic na wode ktory predzej czy ponziej polegnie

tyle na dzisiaj...

chwilowy brak działalności w audio.

co do multichannel smiem twierdzic ze mch upadnie szybciej od zapisu dwukanalowego (ktory to tak wielu uwaza za przestarzaly) chyba ze cos sie zmieni

Tak zmienia się jest coraz więcej powstaje pożądnych instalacji MULTICHANNEL.

wilsonaudio1.jpg

moze mu dodadza troche bitow czy czestotliwosci probkowania i przeniosa na pliki ale wciaz bedzie istnial

proponuje sledzic urzadzenia do odczytu plikow bo to jest przyszlosc, sacd i mch w obecnej formie jesli chodzi o muzyke to taki pic na wode ktory predzej czy ponziej polegnie

tyle na dzisiaj...

Tą dobrą alernatywą jest SACD. Ma się coraz lepiej. Prawie każdy poważny producent już wprowadził do oferty odtwarzacze SACD. Również rynek wydawiniczy jest rozwijany. Widać czytasz nie to co potrzeba i tosamo mówisz.

wilsonaudio1.jpg

No to dawaj na bieżąco zdjęcia i opisy. Tyle, że w zakładce kluby.

Czekam, jak w lawinowym tempie zacznie przybywać zdjęć systemów MCH i jak ich liczba dobije i przewyższy liczbę wpisów w wątku 'Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe'.

Tą dobrą alernatywą jest SACD. Ma się coraz lepiej. Prawie każdy poważny producent już wprowadził do oferty odtwarzacze SACD. Również rynek wydawiniczy jest rozwijany. Widać czytasz nie to co potrzeba i tosamo mówisz.

W kółko Macieju to samo. A piać od nowa. A jak dojdzie do końca, to jeszcze jeden raz.

Zaklinasz rzeczywistość, a jak Ci ludzie podają fakty, to tupiesz nóżkami i wyzywasz ich od idiotów.

W kółko Macieju to samo. A piać od nowa. A jak dojdzie do końca, to jeszcze jeden raz.

Zaklinasz rzeczywistość, a jak Ci ludzie podają fakty, to tupiesz nóżkami i wyzywasz ich od idiotów.

To są te fakty.

No to dawaj na bieżąco zdjęcia i opisy. Tyle, że w zakładce kluby.

Interesują cię opisy? Masz komputer? To się wysil.

Buractwo to nie moja domena. Gdybyś miał wątpliwości to prześledź wpisy skierowane do mnie. Żenada.

I szczypta faktów: statystyki sprzedaży CD vs. SACD w Japonii. W poniższym zestawieniu jasno pokazane jest, że produkcja muzyki na SACD systematycznie spada i stanowi tylko ułamek rynku (kategoria Others obejmuje nie tylko SACD ale także DVD-Audio i MD, czyli faktycznie SACD ma jeszcze mniejszy udział).

To są te fakty.

Wysiliłem się i poszukałem faktów. Czekam na faktograficznie udokumentowaną ripostę. Podpowiem tylko, że zwracanie się do kogoś per 'Przyjacielu mojej kozy' albo 'Słoma z butów wystaje' nie jest faktograficznie udokumentowaną odpwiedzią a wyrazem buractwa właśnie.

Interesują cię opisy? Masz komputer? To się wysil.

Buractwo to nie moja domena. Gdybyś miał wątpliwości to prześledź wpisy skierowane do mnie. Żenada.

Czy ty jesteś naprawdę wpełni sił umysłowych? Rzucasz tezy na prawo i lewo, że oto liczba systemów MCH i profesjonalnych sal odsłuchowych dostosowanych do tego formatu rośnie i każesz innym udowadniać te tezy? Bądź poważny i nie rób z gęby cholewy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak widać też na tym forum - w dzisiejszych czasach dwa kanały niełatwo wzmocnić, a co dopiero 5 czy więcej?

Cały czas o tym piszemy!Wytwórnie nie zaakceptowały tego formatu i go rozłożyły.Po co komu format w którym nie ma tytułów nagrań,jakie chce

sobie nabyć...drogą kupna,ma się rozumieć.Bzdura i nonsens ale nie dla Artonka..jak widać.

wilsonaudio1.jpg

Ale porządna instalacja... Ciekawe co się stanie jak w kanale centralnym pojawi się 120Hz w słusznym natężeniu, do jakiego przecież ten system powinien być przystosowany z racji odpowiednich frontów. Zastanawia mnie też, jak zorganizowali zgodność fazową 3-drożnych frontów z 2-drożnym centrem...

PS. Gdyby to miał być M-Ch, należałoby po prostu dostawić trzeciego MAXX'a w środku. Jest to zatem instalacja KD a nie M-Ch audio.

Cały czas o tym piszemy!Wytwórnie nie zaakceptowały tego formatu i go rozłożyły.

Nie tylko wytwórnie. Wszechobecny pęd do komercjalizacji muzyki spowodował że wszędzie pełno jest umpa-umpa z krzykliwym wokalem. W takiej sytuacji po co komu wyrafinowany sprzęt skoro bas słychać, wrzask słychać, a reszta nie jest ważna.

Po paru latach z głową w garnku słuch już jest tak zniszczony że nawet jak taki człowiek zmądrzeje, inna muzyka zwyczajnie nie dociera. Pozostaje umpa-umpa z subem wielkości pralki. SACD? Jeszcze wielokanałowe? Po co to komu, chyba że dla jakiś ezoterycznych dziwaków...

nie zaakceptowały tego formatu i go rozłożyły.

Iliść tytułów na SACD rośnie i sprzedaż również.

Poniżej stosowne ilustracje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Gdyby to miał być M-Ch, należałoby po prostu dostawić trzeciego MAXX'a w środku. Jest to zatem instalacja KD a nie M-Ch audio.

Po co to komu, chyba że dla jakiś ezoterycznych dziwaków...

Intalacje MULTICHANNEL dopuszczają różne rowiązania. Jestem pewien trafności tej konfiguracji do odsłuchu muzyki nie tylko przez dźiwaków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arton multichannel tylko do muzyki to docelowa utopia i raczej kaprys dla minmalnej ilości melomanów.

Gołym okiem widać, ze to wyrafinowana intalacja Kina domowego i jesli jest tam słuchana muza bez obrazu to raczej tylko 2.0 ewentualnie 2.1.

Znowu Arton manipulujesz.

Wykresy, które załączyłeś mówią o spadku CD, tylko jakbyś chciał zauważyć jest to raczej stabilizacja, szczyt w latach 1994-2005 oznaczał poprostu okres najwiekszej ilości wznowień tytułów wydanych ponownie (pierwszych remasterów) i zwiększona ilość płyt wydanych poraz pierwszy na CD. Dowodzi to tylko jak wydawcy manipulują ofertą sprzedażową, przewidując stabilizacje rynku CD, wypuszczają na rynek kolejny produkt (nowy format)pod przykrywką postępu (notabenę isttnie - postęp jest ale nikły jak na prawie 40 letnią historię nośnika z danymi odczytywanymi laserem), który ma uzupełnić ewntualne straty wynikłe ze stabilizacji.

Tym sposobem jako miłośnik dobrego dźwięku stałeś ofiarą marketingu, czego dowodzą owe wykresy.

Tyle.

i raczej kaprys dla minmalnej ilości melomanów.

Tego kaprysu się słucha. Liczy jakość nie ilość. Posłuchaj DSODM na MCH a potem się wypowiedz.

Ukryta Zawartość

Będą jeszcze inne wywania PINK FLOYD w wersji MCH. Lubię taką muzyke wydawaną przez dziwaków dla dziwaków.

Gołym okiem widać, ze to wyrafinowana intalacja Kina domowego i jesli jest tam słuchana muza bez obrazu to raczej tylko 2.0 ewentualnie 2.1.

Ty sobie wybudujesz instalację na której będziesz słuchał 2.0 inni nie muszą.

Skąd Ty to wiesz?

Ukryta Zawartość

Prawie każdy poważny producent już wprowadził do oferty odtwarzacze SACD.

Oby tylko wprowadzenie na rynek większej liczby odtwarzaczy multiformatowych oraz CD/SACD szło w parze z liczbą wydawnictw płytowych.Skoro pojawia się coraz więcej sprzętu,to mam nadzieję,że i płyt SACD mch. przybędzie :)

Arton

Zadając takie pytanie wydaje się, że multichannel dla ciebie to jednak kosmos niedoogarnięcia małżowinomózgowoleptycznie.

Co do DSOTM - przykład ciagle minimalistyczny z twojej strony. Ja wolę obie wersje ale ta trzecia (raczej pierwsza) z winyla kiedyś najbardziej mi utkwiła w pamięci.

Iliść tytułów na SACD rośnie i sprzedaż również.

Oczywiście (zob. wykresy dla Japonii, rzekomo kraju dominacji SACD), tym bardziej, że kolejne wytwórnie jak Telarc, Chandos or Hyperion wycofują sie z wydawania SACD.

Ponadto oferta jest faktycznie imponująca: coś koło 7280 albumów SACD przez 15 lat istnienia

Ukryta Zawartość

Ale wciąż tylko słyszymy: jakość, nie ilość.

Ukryta Zawartość

The Doors: The Doors SACD multichannel.

Zgroza i po co.

Czekam na Love Me do Beatlesów w mch. oczywiście najlepiej wersję monofoniczną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.