Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy u Mirka Andrejuka

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Wysłałem do Frantza dokument z opisem projektu adaptacji, wyliczeń, analizy pomiarów i porównania pomiarów z przed i po adaptacji. Publikacja będzie w Klubie Audiostereo.

P.S.

Tymczasem jadę posłuchać Brystona i PMC, zobaczyć i posłuchać najgorszego pomieszczenia do słuchania muzyki (wg. Jurka z Harpii) oraz być może posłuchać Harbetha co by dowiedzieć się co takiego usłyszał Pacuła, że je nabył.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Tymczasem jadę posłuchać Brystona i PMC, zobaczyć i posłuchać najgorszego pomieszczenia do słuchania muzyki (wg. Jurka z Harpii) oraz być może posłuchać Harbetha co by dowiedzieć się co takiego usłyszał Pacuła, że je nabył.

Mirku, czy opis będzie w tym wątku, czy gdzieś indziej?

ogólnie w watku zaczyna się robic dziwnie, ktos jedzie gdzies , ktos cos wie i nie powie

piszcie sobie takie rzeczy na PW a nie watku

najciekawsze czyli opisy i pomiary ląduja w czesci jedynie dla klubowiczów :)

dziecinada

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

Artykuł jest już dostępny pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poprawny link do artykułu -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

bardzo tajemnicza ta wizyta starego audiofila :)

Zrobiłem to celowo i cirpliwie czekałem,aż wreszcie dziś ktoś nie wytrzymał.......i

Wysłałem do Frantza dokument z opisem projektu adaptacji, wyliczeń, analizy pomiarów i porównania pomiarów z przed i po adaptacji. Publikacja będzie w Klubie Audiostereo.

P.S.

PAN Jurka z Harpii jakoś milczał i nie chciał się wypowiadać,a teraz chce pokazac najgorszy pokój pod wzgledem akustycznym??

Młodych i ambitnych ludzi należy kierować we własciwą stronę....a tu taka niespodzianka!....czemu ona ma służyć,czego uczyć....dla mnie to szok!!

Niech lepiej podpowie szczerze Mirkowi co ma jeszcze w swoim pokoju zrobić,bo jestem wprost zdziwiony tekstem,że mój gramiak grał u Mirka ostro.

Znacie powód tego ostrego grania?...czy adaptacja jest już do konca zrobina w 100%?

Robi sie bardzo ciekawie i nadzwyczaj odkrywczo,bo Frantz zawitał do wątku.....więc niech zagra L.Janerka,czyli śmielej,smielej!!

Mirku czy to prawda,że w Harpiach scena była z boku kolumn?..to jest czad nad czady.

Nikt nie grzmi na taka prezentację,a w opisach odsłuchu kolumn 300B było ciut

inaczej-skąd taka zmiana-nie wiem.

Jak grało tak jak Mirek pisze-to po prostu są to nieudane kolumny i koniec.

Mirkowi wierze,bo chłop jeszcze młody i nie przesiąkł nieprawda i układami..cdn.

,bo jestem wprost zdziwiony tekstem,że mój gramiak grał u Mirka ostro.

nie grał ostro a dość neutralnie ,był drive, nasycenie, emocje, było wręcz koncertowo

ale podejrzewam, że na dłuższą metę takie granie było by dla mnie męczące

zabrakło mi typowej dla winyla muzykalności i lekko zaokrąglonego dźwięku do którego przywykłem

to w cale nie musi być wadą, każdy ma inne preferencje co do dźwięku

audiokarma.org

Tu masz racje...tylko dlaczego takiego porządnego człowieka jak Mirek chca w coś wciągnąć-tak mysle.

Idzie u niego w dobrym kierunku...tylko chetnych cos na prezentacje nie widać zbyt wielu.

Prezentacje u niego różnych zestawień dadzą mu więcej niż słuchanie w jakichś podejrzanych pokojach??

Przepraszam bardzo,ale kto to jest Pacuła?????

Waluch, ale to o czym mówisz, to nie kwestia gramofonu/wkładki, tylko pokoiku, który nie był dostatecznie wytłumiony. Wiem co mówię, bo znam set Starego Audiofila, pomagałem ustawić to i owo, byłem przy pierwszym odsłuchu, wiem jaka była ewolucja by wszystko było zgrane. Lyra nie gra ostro, tylko pokój. Są nagrania gdzie ta ostrość jest wyeksponowana i dobrze, bo dzięki temu nagranie ma specyficzny klimat. Te nagrania podczas odsłuchu grały za ostro, średnica wychodziła przed orkiestrę, dół niestety się rozmywał, jedynie góry było tyle ile trzeba, ale średnica tępiła ją równo. Gospodarza czeka jeszcze sporo pracy, a Harpie niech sobie odpuści, bo takich dziur to tylko chyba w MPWiK brakuje....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

oraz być może posłuchać Harbetha co by dowiedzieć się co takiego usłyszał Pacuła, że je nabył.

Może przeżył to co ja jakiś miesiąc temu:

I tak z nienacka po niezobowiązującym telefonie udało mi się zagościć owe 40-ki. Pierwsze wzrokowe spotkanie było pełne obaw. Pomyślałem, takie szerokie i wielkie skrzynie przytłaczają mnie gabarytami, a co dopiero dźwiękiem. Myślałem, że nawet nie dadzą mi ich podłączyć. Jednak jak już przywieźli to podłączyliśmy, oczywiście pełni obaw. Iiiii... stało się. Pierwsze takty potwierdziły moje założenia. Bas rozciągnął się w dół. Zniknęło denerwujące buczenie kontrabasu. Oczywiście środek to szkoła 5-tek (tu byłem spokojny), ale góra... Miód na uszy. Niby trochę wycofana w stosunku do dwóch metalowych kopułek obecnie mi grających, ale przecież o to mi chodziło. Dla mnie to raczej wyrafinowanie tego pasma przez zmniejszenie natarczywości. Późniejsze odpowiednie ustawienie i dogięcie tych wielkich skrzyń powaliło mnie i nie tylko po raz drugi na kolana. Ich umiejętność znikania z pomieszczenia przy szerokości 60 cm przedniej ścianki plus zjawiskowa przestrzeń i hektary głębi dobiło pacjenta. Potem pięć dni obcowania i smutek rozstania. Niestety na razie pojechały do właściciela, ale nakreśliły mi ścieżkę, którą będę podążał. pozdr. Jacek

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

pozdr.

Ukryta Zawartość

PAN Jurka z Harpii jakoś milczał i nie chciał się wypowiadać,a teraz chce pokazac najgorszy pokój pod wzgledem akustycznym??

W ogóle nie powinienem tym pisać. Nie chodzi tutaj bynajmniej o moje pomieszczenie.

Nie znam powodudlaczego dźwięk z Twojego systemu dla mnie był wyrafinowany, ale pozbawiony czaru. Ja w dźwięku nie szukam absolutnej prawdy. Wolę pełne nasycenie i wypełnienie, ocieploną górę, nisko schodzący i na dole zaokrąglony bas ze szczegółową, ale nie ostrą górą. Większość z tego spełniły Hapie 300B grjąc z Linnami Jarka, które tchnęły życie w te kolumny. Dlaczego kolumny Starego z McIntoshem, Linnem i transparentami nie zagrały takim nasyceniem to przez nie dopasowanie poszeczególnych elementów ze sobą.

Pokój jest skonczony na 95%. Brakuje pochłaniacza na suficie. W innych miejscach w pokoju nie zamierzam umieszczać pochłaniaczy. Już to zrobiłem na próbę i nie wyszło na lepsze. Póki co system Marcina Utopii zagrał dla mnie bardzo dziwnie i interesująco. Miał bardzo dużo szczegłów, ale jakby zero wysokich. Z chęcią posłucham Avacone z GM'kami o MBL1531 u siebie.

P.S.

Nie podoba mi się takie byle jakie sformatowanie mojego projektu adaptacji i analizy pomiarów jakie zostało zamieszczone w dziale Artykuły, dltego po powrocie do domu wrzucę w tym wątku obia dokumentu jako pliki pdf. Powiniem to zrobić nawet pomimo publikacji całości w dziale artkuły, ale człowiek całe życie się uczy.

W załącznikach zamieszczam projekt adaptacji akustycznej i analizę pomiarów po wykonaniu adaptacji. Są to te same dokumenty, które ukazały się w dziale Artykuły (zakładka Klub audiostereo) tylko w bardziej czytelnej formie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mirku

Czy znasz Cezariusza Andrejczuka z Osowicz k.Białego?

Pytam się gdyż byłem w jego pokoju odsłuchowym może warto wymienić się doświadczeniem zważywszy na to że blisko siebie mieszkacie.

Również pytanko czy nadal można posłuchać czy przywieść coś do Ciebie w celu wysłuchania Ciekawią mnie Twoje głośniki

Pozdrawiam

Nie wiem jak gra, ale pokój fajnie wygląda :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mirku

Czy znasz Cezariusza Andrejczuka z Osowicz k.Białego?

Pytam się gdyż byłem w jego pokoju odsłuchowym może warto wymienić się doświadczeniem zważywszy na to że blisko siebie mieszkacie.

Również pytanko czy nadal można posłuchać czy przywieść coś do Ciebie w celu wysłuchania Ciekawią mnie Twoje głośniki

Pozdrawiam

Mamy wspólnych znajomych, jednak osobiście nie miałem okazji poznać Cezariusza Andrejczuka. O ile dobrze kojarzę ma wręcz ogromny pokój odsłuchowy i niemal cała jego powierzchnia jest wyłożona gąbką.

W dalszym ciągu można do mnie przyjechać na odsłuchy. Obecnie nie posiadam kolumn, ani wzmacniacza stosownych do tego pokoju, więc nie wiem o jakich głośnikach piszesz. Harpie 300B były u mnie przez kilka dni, a potem 2,5way na Revelatorach przez jeden dzień.

Nie wiem jak gra, ale pokój fajnie wygląda :)

Dziękuję.

Dzisiaj odbył się u mnie odsłuch systemu kolegi Sławka w moim pokoju. System składa się z monitorków Grundiga (trójdrożne, zastosowanie profesjonalne), lampucery, dvd i wzmacniacza Sanyo. Wszystko modyfikowane. Odsłuch miał odpowiedzieć na ile odpowiednie ustawienie i zastosowanie ustrojów poprawiają rozmiary sceny i ogniskowanie źródeł pozornych. Bas oraz nasycenie nie było brane pod uwagę, ponieważ małe monitorki bez subwoofera nie zagrają w pokoju 30mkw.

Ukryta Zawartość

Ja temat systemu opartego na monitorach mam zamknięty, bo skompletowałem system który mnie w pełni satysfakcjonuje i już nic w nim nie chcę zmieniać. Opiera się on o monitorki Acoustic Energy Aegis One i słucham go w pokoju o powierzchni 13mkw. Dla porównania przeniosłem cały system do mojego głównego pokoju. Różnice w brzmieniu dość znaczne, ale bez jednoznacznego faworyta. W AE bas bardziej kopiący i niżej schodzący, w Grundigach bardziej dokładna średnica i góra -> słuchane na tym samym okablowaniu. Wpinając Transparenta do AE mam kopiący, dynamiczny bas i lepszą dokładność na średnicy i górze.

post-18354-0-41265300-1317838650_thumb.jpg

Przez cały czas w kąciku grzały się dwie lampki: Tri na KT88 i dobrze znany Yaqin 10L na rosyjskich 6n1p, które miały pokazać na co stać Nortesy.

post-18354-0-12223400-1317838632_thumb.jpg

Na koniec posłuchaliśmy kolumn AVcon Nortes z Yankiem i Tri. Spodziewaliśmy się dużo więcej i lepiej, ale jak piszą recenzenci opisujący brzmienie tych kolumn one brzmią tak, że ich walory docenia się po dłuższym obcowaniu z nimi. Dlatego też wstrzymam się z wydawaniem opinii tylko odpalam Nudę i zaczynam słuchać vinyli.

post-18354-0-29123700-1317838660_thumb.jpg

Zapraszam wszystkich chętnych na odsłuch kolumn Nortes firmy AVcon, który odbędzie się w dniach 15-16 listopada w godzinach 12:00 - 22:00.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dzisiaj odbył się u mnie odsłuch systemu kolegi Sławka w moim pokoju. System składa się z monitorków Grundiga (trójdrożne, zastosowanie profesjonalne),

lampucery, dvd i wzmacniacza Sanyo. Wszystko modyfikowane. Odsłuch miał odpowiedzieć na ile odpowiednie ustawienie i zastosowanie ustrojów poprawiają

rozmiary sceny i ogniskowanie źródeł pozornych. Bas oraz nasycenie nie było brane pod uwagę, ponieważ małe monitorki bez subwoofera nie zagrają w pokoju

30mkw.

Witam :)

To ja dorzuce od siebie jako uczestnik czynny tego odsłuchu. Odsłuch został zrobiony by stwierdzic na ile wpływ adaptacji wnętrza pod kątem audio ma wpływ na przestrzeń i rozdzielczość. Tak jak Mirek napisał sprzęt, który miał być sprawdzany to:

•  
  • kolumny Grundig Box 650 PRO (lekko modyfikowane),
  • wzmacniacz Sanyo JA-220 wersja GAT po małych przeróbkach (zmiana kondensatorów elektrolitycznych, zmiana gniazd głosnikowych, wymienone gniazda RCA i
    wstawione gniazdo zasilające),
  • lampucera mini po przeróbkach + dvd pioneer dv-420 jako źródło
  • okablowanie: głośnikowy belkin, coaxial belkin synapse, interkonekty - conducfile 8860 na bulletach.

Sprzęt w domu nie mam za dużych warunków "audiofilskich" ze względu na pomieszczenie, którym jest zwykły pokój dzienny, kolumny stoją na półce (wg zaleceń Grega).

I tak jak ogólnie jestem zadowolony z dźwięku z mojego sprzętu, to najwiekszą bolączką jest przestrzeń budowana przez kolumny, która pięknie buduje się w szerz, to niestety bardzo słabo w głąb.

Postanowiłem sprawdzić czy to jest wina sprzętu czy raczej ustawienia "domowego".

Dzieki uprzejmości Mirka miałem okazje sprawdzić to u niego w domu w jego słynnym juz pokoju odsłuchowym... ;)

Do rzeczy.

Po ustawieniu wszystkiego i włączeniu muzyki przeżyłem mały szok... Gdzie jest barwa i bas? Dźwięk, który usłyszałem był zupełnie inny od tego w domu... Zniknęło nasycenie dźwięków, barwa została odchudzona a bas zrobił się cieniutki. Pomieszczenie tak duże ok.30m2 dało się we znaki monitorkom. Nie dały rady wypełnić pokoju dźwiękiem. Po posłuchaniu paru minut gdy uszy przywyczaiły się do dźwięku zaczałem szukać innych różnic. Pojawiła sie przestrzeń w głąb, nie było to tak płaskie jak było w domu. Nie jest to jeszcze ideał przestrzeni, który słyszałem kiedyś na luxmanie L-530 (lekko modyfikowanym) ale już była całkiem przyjemna. Scena na szerokosć została prawie taka sama, za to poprawiła sie separacja i źrodła pozorne instrumentów. Różnica całkiem spora. Niestety odchudzenie w barwie nie dawało takiej przyjemności ze słuchania jaką miałem w domu... Różnica wielkosci pokojów odsłuchowych była bardzo zauważalna.

Podsumowując, adaptacja akustyczna ma spore znaczenie w budowaniu dźwięku. napewno trzeba to zrobić z głową. jeśli ktoś szuka dźwięku jak najbardziej zbliżonego do naturalnego i ma mozliwości adpatacji pokoju to chyba powienien w to zainwestować. Niestety nie wszysycy maja taką możliwość :) jeszcze raz dziekuję Mirkowi za możliwość sprawdzenia sprzętu w tak dobrych warunkach akustycznych. Ciekawe doświadczenie, które zostawiło mnie z niedosytem przestrzeni nazwijmy to 3d :), ale i większą świadomoscią przestrzeni i otoczenia które mają wpływ na dźwięk. Cóż zostaje mi barwa dźwieku w moim pokoju i nadzieja, że może kiedys uda mi się zrealizwanie podobnego pokoju moze ciut mniejszego żeby i mniejsze kolumienki sobie poradziły.

Pozdrawiam

No dziwne, żeby do takiego dużego pokoju, ustawiać monitory. To samo tyczy się adaptacji, same rozpraszacze to nie jest dobry kierunek działania, trzeba to jeszcze obniżyć pogłos...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Po ustawieniu wszystkiego i włączeniu muzyki przeżyłem mały szok... Gdzie jest barwa i bas?

Z Twojego opisu wnioskuję, że ustawienie monitorów na półce jest dość bliskie ściany. U Mirka w pokoju stały daleko od ściany tylnej, co spowodowało osłabienie efektu SBIR czyli interferencji fali odbitej od ściany. Częstotliwość mocno zależy od odległości oraz tego co jest na tej ścianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Z Twojego opisu wnioskuję, że ustawienie monitorów na półce jest dość bliskie ściany. U Mirka w pokoju stały daleko od ściany tylnej, co spowodowało osłabienie efektu SBIR czyli interferencji fali odbitej od ściany. Częstotliwość mocno zależy od odległości oraz tego co jest na tej ścianie.

Dokładnie stoja ok.15cm od ściany na półce ok.40cm szerokosci, ale tak miało być :) połka też działa wzmacniajac bas, bo postawienie kolumn na kolcach zmienia zupełnie ilość basu i jego jakość. Na półce bezpośrednio grają lepiej, Niestety kosztem jakości przestrzeni :( coś za coś.

No dziwne, żeby do takiego dużego pokoju, ustawiać monitory.(...)

Chyba Ciebie nie uraziliśmy tym że posłuchaliśmy różnych monitorów w za dużym pomieszczeniu, aby sprawdzić kreowanie sceny?

To samo tyczy się adaptacji, same rozpraszacze to nie jest dobry kierunek działania, trzeba to jeszcze obniżyć pogłos...

Jeśli ktoś ma system w normalnym pokoju gdzie jest dużo obiektów pochłaniających wysokie tony, np: kanapy, fotele, zasłony, itp. oraz dodatkowo wstawia panele z gąbki, które pochłaniają jedynie wysokie tony to nie ma się czemu dziwić, że w moim pomieszczeniu będzie więcej wysokich. Dlaczego? Bo mój pokój nie jest przetłumiony w wysokich częstotliwościach. Odczuwalnie basu u mnie również jest mało, bo nie mam podbić wynikających z rezonansów pomieszczenia. Już kilka lat temu w pokoju Elberotha odwiedzający go dziwili się, że "nie ma basu", a tak na prawdę to nie było podbić basu.

Więc wyjaśnień pliku "analiza po adaptacji M.Andrejuk.pdf" zamieszczonym w poście #128.

Dobrze, macie rację, nie znam się...

xantana zapytał zaczepnie i nikt nie podniósł rękawicy za co serdecznie dziękuję. My sobie wyjaśniliśmy zawiłości akustyczne w rozmowie telefonicznej.

Ponawiam zamówienie, bo poprzednie mogło zostać pominięte czytając wątek.

Zapraszam wszystkich chętnych na odsłuch kolumn Nortes firmy AVcon, który odbędzie się w dniach 15-16 listopada w godzinach 12:00 - 22:00.

wątek otworzę po odsłuchu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.