Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy u Mirka Andrejuka

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy szczelinowe rezonatory Helmoltza są gotowe. Adaptacja jest bezkompromisowa, więc jako listwy wykonałem dyfuzory QRD7 o szerokości 131mm. Najgłębsza szczelinka ma 70mm głębokości, a jej szerokość to 16mm. Pasmo rozpraszania 1300 - 9800Hz.

Mirku, proszę napisz jeszcze jakiej grubości są przegrody pomiędzy studniami i czy studnie są puste za przegrodą denną?

Boczne ścianki i dolna mają grubość 8mm, środkowe szczelinki 16mm - boczne ścianki muszą być przynajmniej w 50% tak szerokie jak szczelinki.

Przegródki mają 3mm. Jak widać w środku nie są puste. Jak dobrze wiesz SoundScapes z Holandi robili podobne QRD7 z jednego kawałka MDF'u, ale ich dyfuzor był dwa razy mniejszy i z założenia miał być nie malowany. Frezując szczelinki w grubej płycie MDF'u nie da się wyszlifować dokładnie wszystkich powierzchni, potem położyć równą warstwę podkładu, przetrzeć i położyć dwie warstwy farby. Można co najwyżej dać tak grubą warstwę farby że nierówności po frezowaniu zostaną zakryte, ale wtedy porobią się zacieki w szczelinkach i to już nie będzie ładnie wyglądać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zdjęcia wykonuję z flashem, bo inaczej są za ciemnie. Niestety robiąc zdjęcia z lampą nie uchwytuję cienia w szczelinkach, który powoduje że kolory ustrojów są stonowane.

Postaw aparat na stoliku/statywie i puść go na pełnej automatyce bez lampy zamiast trzymać w rękach. Powinno wyjść zadowalająco. Czułość matrycy tez ustaw w miarę dużą np 400 lub 800. Ziarno na fotkach nie powinno jeszcze wtedy dokuczać za bardzo.

Próbowałem zrobić zdjęcia przy nastrojowym oświetleniu do słuchania muzyki, jednak dla aparatu było zdecydowanie za ciemno i zdjęcie nie wyszło.

Obiecuję, że po zakończeniu pierwszego etapu adaptacji zaprezentuję zdjęcia wykonane przez profesjonalistę, które oddadzą w 100% kolory jakie mam w pokoju.

Tu identycznie możesz postąpić jedynie z barwami nic nie poradzisz przy sztucznym oświetleniu bez możliwości regulacji balansu bieli.

Jak byś znalazł chwilę zerknij, tu może jakieś błędy dojrzysz założeniowe, coś doradzisz, puki nie za późno :).

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Boczne ścianki i dolna mają grubość 8mm, środkowe szczelinki 16mm - boczne ścianki muszą być przynajmniej w 50% tak szerokie jak szczelinki.

Przegródki mają 3mm. Jak widać w środku nie są puste. Jak dobrze wiesz SoundScapes z Holandi robili podobne QRD7 z jednego kawałka MDF'u, ale ich dyfuzor był dwa razy mniejszy i z założenia miał być nie malowany. Frezując szczelinki w grubej płycie MDF'u nie da się wyszlifować dokładnie wszystkich powierzchni, potem położyć równą warstwę podkładu, przetrzeć i położyć dwie warstwy farby. Można co najwyżej dać tak grubą warstwę farby że nierówności po frezowaniu zostaną zakryte, ale wtedy porobią się zacieki w szczelinkach i to już nie będzie ładnie wyglądać.

Mirku, dziękuję za opis i zdjęcie. Właśnie na poprzednich zdjęciach zauważyłem, że zrobiłeś symetryczne QRD7. Mam jeszcze pytanie, czy do środka tych zamkniętych studni coś wsadziłeś (styrodur, wełna mineralna)?

Jarkog - mój aparacik nie ma czułości matrycy. Zdjęcia robiłem ze statywu z samowyzwalaczem i efekt taki sam jak z użyciem flesha.

Dalszy ciąg odpowiedzi w Twoim wątku.

Imacman - W QRD7 nie ma nic w środku, bo nie mają przestrzeni powietrza w środku. Przy pełnowymiarowych dyfuzorach w środku umieszczam wełnę mineralną jeśli szerokość szczelinki jest większa. U mnie szerokości szczelinek to 34mm (QRD19) i 35mm (QRD13), a przy tak wąskich szczelinkach nie ma co rezonować, aby trzeba było do środka aplikować materiał pochłaniający.

Do małych rezonatorów dołączył wielki brat. W poniedziałek będzie jeszcze jeden. Staną w rogach ściany za kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman - W QRD7 nie ma nic w środku, bo nie mają przestrzeni powietrza w środku. Przy pełnowymiarowych dyfuzorach w środku umieszczam wełnę mineralną jeśli szerokość szczelinki jest większa. U mnie szerokości szczelinek to 34mm (QRD19) i 35mm (QRD13), a przy tak wąskich szczelinkach nie ma co rezonować, aby trzeba było do środka aplikować materiał pochłaniający.

Dziękuję za odpowiedź.

Do małych rezonatorów dołączył wielki brat.

Duży brat jakie ma wymiary?

ciekawy projekt, myślę, że uwagi co do wystroju wnętrza w pełni trafione. Warto pamiętać, że PRL już dawno za nami.

a tak na marginesie, sądziłem, że pokoje się adAptuje,

a nie adOptuje.

Masz rację, dziękuję za zwrócenie uwagi na literówkę.

Słowem komentarza - chciałbym podkreślić, że zgodnie z tytułem i wstępnym wpisem niniejszego wątku, jego przeznaczeniem są zagadnienia akustyki i kwestii z nią związanych.

Aspekty estetyczne są kwestią indywidualnych gustów i nie są tematem niniejszego wątku.

Każda konstruktywna krytyka jest w cenie, dziękuję za Wasze spostrzeżenia i sugestie.

Jeśli macie jakiekolwiek uwagi niebezpośrednio związane z aspektem akustyki proszę je przesłać na PW.

Chciałbym utrzymać wątek w torze tematycznym, aby służył wymianie opinii wszystkim potencjalnie zainteresowanym tematyką.

Zdjęcie z przygotowań - jedna (nie najlepsza) z konfiguracji kolumn Harpi 300B na Cary 300B. Więcej zdjęć, opisy i relacja na zakończenie odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Robione bez lampy z długim czasem i pomimo dobrego sprzętu ustroje wyszły wściekle kolorowe - w rzeczywistości jest to stonowany, optymistyczny zółty i pomarańczowy, a meble na płyty pod ustrojami nie są czarne tylko czekoladowe. Najlepiej samemu przyjechać i przekonać się na żywo jak wygląda i jak gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17560-0-52868400-1313710173_thumb.jpg

Czy to tak sobie postawione nie będzie wpadać w jakieś drgania, rezonanse?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robione bez lampy z długim czasem i pomimo dobrego sprzętu ustroje wyszły wściekle kolorowe - w rzeczywistości jest to stonowany, optymistyczny zółty i pomarańczowy, a meble na płyty pod ustrojami nie są czarne tylko czekoladowe. Najlepiej samemu przyjechać i przekonać się na żywo jak wygląda i jak gra.

Kurcze, fajnie to wygląda. Dopiero po złożeniu nabiera to profesjonalnego charakteru. Gratuluję i poproszę jeszcze boki i tył pomieszczenia.

Pozdrawiam serdecznie i żałuję, że mam tak daleko do Ciebie.

Zdjęcie z przygotowań - jedna (nie najlepsza) z konfiguracji kolumn Harpi 300B na Cary 300B. Więcej zdjęć, opisy i relacja na zakończenie odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Wyszło to faktycznie fajnie. Myślę, że można jeszcze dopracować oświetlenie i jakies bajery estetyczne, ale co do założeń akustycznych jest chyba fajny pokój.

Ciekawią mnie dwie kwestie, a może trzy:

1) czy ustroje robiłeś sam, czy u stolarza? Interesuje mnie kwestia techniczej realizacji wklejenia listew w każdej przegrodzie: tzn. listwy prostopadłe do pleców ustrojów łączone są z tymi plecami wkrętami i klejem? A jak łączone są z owymi pionowymi przegrodami listewki regulujące głębokość poszczególnych szczelin? - pisałeś, że nie wypełniałeś tej przestrzeni w szczelinach więc zastanawiam się jako są one przymocowane. To tak na przyszłość dla własnego DIY ewentualnie. Ponadto jaka jest waga ustrojów?

2) zauważyłem, że praktycznie nie tłumisz w pokoju, i że skupiłeś sie głównie na rozpraszaniu. Czy to tylko wrażenie, czy faktycznie zrezygnowałeś z tłumienia?

3) ściana za kolumnami wykonanana z ustrojów o głębokości 50mm (jeśli się nie mylę) bardzo jednak przypomina mi ścianę z kamienia elewacyjnego, którą wykonałem u siebie. Byla dyskusja, że taki kamień w rzeczywistości rozprasza niewiele, ale patrząc na Twoje ustroje dochodze do wniosku, że wielkich różnic raczej nie ma. Dla zilustrowania załączam fotki adaptacji ściany za kolumnami w moim pokoju. (u mnie mam jednak także dużo ustrojów tłumiących).

Trochę info ad tego ustroju u mnie: ściana z kamienia elewacyjnego, wymurowanego na konstrukcji z profili metalowych, na to mdf 18mm, na to k-g 12.5mm. Boki odsunięte od ściany głównej o ok. 24cm; za wysuniętymi bokami przestrzeń wypełniona mniej więcej w połowie wełną mineralną, pozostała wolna przestrzeń zagospodarowana kołkami prostopadłymi łączącymi ścianki z główną ścianą budynku - daje to wzmocnienie i sztywność wysuniętym ściankom, zapobiega falom stojącym i efektowi pudła rezonansowego za ściankami

4) co z symetrią? widzę, że ustrój po lewej stronie nie stoi na podstawkach - czy to celowe, czy po prostu czekasz na ich dorobienie?

Ogólnie, to gratulacje - fajny, duży pokój w którym widać, że muzyka jest na pierwszym miejscu.

post-14054-0-62866000-1313745027_thumb.jpg

post-14054-0-52993200-1313745097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Byla dyskusja, że taki kamień w rzeczywistości rozprasza niewiele, ale patrząc na Twoje ustroje dochodze do wniosku, że wielkich różnic raczej nie ma.

Romku, takie ustroje jak u Mirka są oparte na zasadzie sekwencji residum kwadratowego - wątpię, aby Twój kamień, też był kładziony w/w tej zasady?

Byla dyskusja, że taki kamień w rzeczywistości rozprasza niewiele

Oczywiście nie jestem wrogiem kamiennych ustrojów, czy innych domowych sposobów, tylko twierdzę, że nie można stawiać znaku równości pomiędzy dyfuzorem Schroedera, a ścianą z kamienia jak w Twoim przypadku.

Romku, takie ustroje jak u Mirka są oparte na zasadzie sekwencji residum kwadratowego - wątpię, aby Twój kamień, też był kładziony w/w tej zasady?

Marek, faktycznie, może źle to ująlem. Nie chcę stawiać znaku równości, bo faktycznie ustrój jest zaprojektowany i policzony - wiadomo jaki będzie efekt.

W przypadku kamienia jest niepewność odnośnie stopnia rozpraszania wynikająca z faktycznej niemożliwości policzenia odbić i ich kierunków. Niemniej, chodzi mi o to, że ponieważ nieregularność kamienia jest duża spełnia swoje zadanie w stopniu myślę dobrym.

Co do zasady sekwencji residum kwadratowego to nie wiem co to znaczy :) przyznaję się bez bicia. Ale już doczytuję ;) Dzięki za wskazówkę.

romekjagoda,

Bardzo ładnie to wyszło.

Gratulacje.

Dzięki Rochu, dzięki :)

Więcej zdjęć i opis znajdziesz na przedostatniej stronie wątku 'Akustyka wnętrz'.

Powrót po dłuższej przerwie...

Marek, faktycznie, może źle to ująlem. Nie chcę stawiać znaku równości, bo faktycznie ustrój jest zaprojektowany i policzony - wiadomo jaki będzie efekt.

W przypadku kamienia jest niepewność odnośnie stopnia rozpraszania wynikająca z faktycznej niemożliwości policzenia odbić i ich kierunków. Niemniej, chodzi mi o to, że ponieważ nieregularność kamienia jest duża spełnia swoje zadanie w stopniu myślę dobrym.

Romku, bardzo dobrze to ująłeś. Twoje kamienie są o niebo lepsze od płaskiej ściany i bardzo ładnie wyglądają, to jest ich największym atutem.

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc jak ogladałem zdjęcia ze stanu sprzed tygodnia bodajże,w trakcie przygotowań,to byłem mocno rozczarowany :).

Teraz patrząc na efekt prawie końcowy,to mi się naprawdę podoba :).

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Byłem pewien,że Mirek dopnie swego!Obdarliby go ze skóry,a resztę wysłali w niebyt,gdyby było inaczej.Na szali reputacja,a to nie przelewki:))

Mnie też sie podoba!W szczególności zagospodarowanie za kolumnami.Jedyne co budzi wątpliwość,to zasilanie i w ogóle okablowanie!?(słabo widać)

Sufitu też nie widać,ale ufam,ze Mirek zrobił co należało:)

L3VY

Dla mnie super.

Jeśli miałbym się czepić to tylko doboru koloru ustroje v ściany. Przydałoby się pomalować ściany na kolor, który by złagodził ten kontrast.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Spokojnie chłopaki fotka była z przygotowań. Więcej podam wieczorem o ile będę miał czas.

No cóż brakuje jeszcze krzeseł na cieniutkich długich nóżkach i wracamy do lat 60 z modą na wnętra; kiedy powiesisz jakiegoś nowego Andy Warhola na ścianie :)

Pokój bardzo fajny jak bym miał marudzić to "kamienną" ścianę za kolumnami lekko bym zaokrąglił na zewnątrz rozpraszanie było by korzystniejsze.

Ogólnie Gratulacje z lekka nutką zawiści ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Taki cycuś z wklęśniętą sutką ;)

Chyba raczej z wypukłą, bo wklęsłości ogniskują dźwięk, co nie jest zbyt korzystne :).

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Byłem widziałem i posłuchałem.

Po pierwsze primo dziękuje bardzo za zaproszenie i białostocką gościnność.

Po drugie pirimo moja fotorelacja z odsłuchów poniżej.

Na opis wrażeń zapraszam po obejrzeniu zdjęć.

W pierwszym secie wygląd pokoju, na żywo robi dużo większe wrażenie.

cd.

Zdjęcie numer 8 i 9 główni rozgrywający w pierwszej połowie, na 12 audiofilskie vodo czyli Gronebergi w roli głównej.

11 Zieleni też nie brakowało

13 od zadniej strony

14 Gospodarz zgięty w pół, zaczynamy mieszać

17 No i docelowo wyszło tak

15 Ożywiona dyskusja

16 Uczestnicy spektaklu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.